odgrzewam by nie spadło za nisko...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
JPI (JIG & Preamp Integra)
Collapse
X
-
Wspólnie z Artmiko tworzymy ISP(Integralny system pomiarowy).
Czyli wszystkie potrzebne układy wspólnej obudowie.
http://www.diyakustyk.com/forum/inte...vt891.htm#9597
Myślę, że w przeciągu 2miesięcy powinno wszystko być gotowe.
Skomentuj
-
Moj UniJig2 easy 2 jest juz gotowy, teraz zaczynam montowac kolejny prototyp i bede je rozsylal na testy:
http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekMoj UniJig2 easy 2 jest juz gotowy, teraz zaczynam montowac kolejny prototyp i bede je rozsylal na testy:
Skomentuj
-
marzy mi sie taki jig o drazu z kartą USB coś jak clio
Zamieszczone przez irekMoj UniJig2 easy 2 jest juz gotowy, teraz zaczynam montowac kolejny prototyp i bede je rozsylal na testy:
Skomentuj
-
Czegos nie rozumiem. Co nowego maja wprowadzic te wszelkie zintegrowane systemy pomiarowe ? Przeciez te obecnie sprzedawane przez Damianiego czy Piku sie niczym konkretnym od tych nie roznia. Jedyna roznica to plynna regulacja wzmocnienia oraz ewentualnie zaintegrowany wzmacniacz ( ktory wg mnie jest zbedny,gdyz wzmocnienie z karty dzwiekowej jest juz na tyle wystarczajace, ze do pomiarow w zupelnosci wystarczy )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez komboZamieszczone przez piku16będzie możliwość tylko pomiarów impedance i charek. Czyli tradycyjnego JIG-a nie będzie?
Czegos nie rozumiem. Co nowego maja wprowadzic te wszelkie zintegrowane systemy pomiarowe ? Przeciez te obecnie sprzedawane przez Damianiego czy Piku sie niczym konkretnym od tych nie roznia. Jedyna roznica to plynna regulacja wzmocnienia oraz ewentualnie zaintegrowany wzmacniacz ( ktory wg mnie jest zbedny,gdyz wzmocnienie z karty dzwiekowej jest juz na tyle wystarczajace, ze do pomiarow w zupelnosci wystarczy )
Skomentuj
-
Przy podłączeniu głośnika pod BP3 i BP4 pomiary charakterystyki wychodzą dokładnie takie jak przy podłączeniu przez wzmacniacz. No oczywiście na wzmacniaczu można sobie ustawiać różne wzmocnienia co jest w pewnych sytuacjach korzystne, ale zmienia to tylko tyle, że wykres znajduje się w innym miejscu na osi Y (no i jeszcze jak ustawimy na wzmaku za duże wzmocnienie (oczywiście w takich granicach, żeby nie przesterować mikrofonu) to łapiemy więcej odbić z pomieszczenia - ale to już jakby rzecz wtórna). Mierzę na najbardziej standardowej karcie czyli SB Live (serial 0100 czy jakoś tak) - nie wiem co na to inne karty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piku16marzy mi sie taki jig o drazu z kartą USB coś jak clio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piku16Pomiaru Onaxis bez zewnętrznego wzmacniacza nie zrobisz karty nie posiadają takiego wzmocnienia. No chyba, że znasz jakieś które mają, i wspópracują z S/W.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowy1ale ja bym sie pisał i pewnie nie tylko ja jako posiadacz tylko laptopówJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piku16Nie T.s nie wykonasz, pomiaru pasywnych elementów również, to się robi za pomocą tradycyjnego JIG-a.
nowy1, jakby co to mogę komuś użyczyć m-audio transit do sklonowania, co prawda przetwornika akm'a już nie można kupić ale może jest jakiś zastępczy, nowszy. Z drugiej strony ten transit to pewnie nota aplikacyjna z datasheeta.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowy1marzy mi sie taki jig o drazu z kartą USB coś jak clio
Zamieszczone przez piku16Nie T.s nie wykonasz, pomiaru pasywnych elementów również, to się robi za pomocą tradycyjnego JIG-a.
Zamieszczone przez dabylPrzy podłączeniu głośnika pod BP3 i BP4 pomiary charakterystyki wychodzą dokładnie takie jak przy podłączeniu przez wzmacniacz.
Zamieszczone przez lklukaszja mam w lapku kartę Realtek HD. Mam wejście liniowe, mic i słuchawki. Da radę na tym, zrobić jakieś pomiary?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekpiku16 napisał/a
Nie T.s nie wykonasz, pomiaru pasywnych elementów również, to się robi za pomocą tradycyjnego JIG-a.
Pomiary pasywne i pomiary T-S to nic innego jak pomiar impedancji. Podszkol sie troche piku bo wstyd sobie przynosisz.
Ale, oki ja sie nie znam ty wiesz wszystko najlepiej, a więc się nie wypowiadam.
Zamieszczone przez ireklklukasz napisał/a
ja mam w lapku kartę Realtek HD. Mam wejście liniowe, mic i słuchawki. Da radę na tym, zrobić jakieś pomiary?
Nie powinno byc problemu ja robie na zintegrowanej AC97 i jest ok. Wazne zeby bylo wejscie liniowe a potem zeby karta nie miala jakiegos dziwnego czasy reakcji co bedzie widac jako opoznienie ktoro sie ustawia programowo.
Mam już dość tego czytania, jak to TY wszystko potrafisz, ale juz gorzej jest pokazać udowodnić.
Zrobiłeś systemy pomiarowe ludzie czekają... i jakoś ich nie udostępniasz, ciekawe dlaczego zdradź tajemnice.
Skomentuj
-
Jak zrobie i sporzadze odpowiednia dokumentacje to pewnie ja zamieszcze na razie pierwsze prototypy dostana zajnteresowani i obeznani w temacie. Wiec sie podszkol to moze i Ty dostaniesz. Na poczatek proponuje przejzec tutoriala do SW, 500 stron zajmie C i troche. Moze cos sie nauczysz i nie bedziesz juz pisal glupot.
Zreszta wyliczanie parametrow T-S mozna zrobic domowymi metodami pomairowymi bez zadnego kompa i kazdy wie ze polega to na pomiarze impedancji. Szkoda ze nawet takich podstaw nie znasz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekMyslalem o tym ale male karty muzyczne we wtyczce usb maja tylko monofoniczne wejscie i to jest klopot. Zeby system pomairowy dobzer dzialal koneiczne sa dwa wejscia zeby byl sygnal pomairowy i referencyjny dzieki temu za kazdym pomairem korygowane sa niedoskonalosci karty. Z tego wzgledu nie kozysta sie z wejsc mikrofonowych a nie dlatego ze sa kiepskiej jakosci.
Zresztą bez JIG-a też da się jakoś żyć :) Ale nie obraził bym się jak by jakiś krasnoludek za mnie potkiem kręcił i kabelki przełączał :)
Skomentuj
-
We wtyczkowej karcie USB jest tylko jeden scalak i to zalany duza kropla zywicy. Szkoda ze ma wejscie mono i strasznie duza czulosc przez co dosc duze szumy. W sumie to jest wejscie mikrofonowe. Na szybko nie udalo mi sie znalezc elementow odpowiadajacych za wzmocnienie to raczej wszystko jest w scalaku. Na zewnatrz sa tylko kondy sprzegajace sygnal i odsprzegajace zasilanie.
Zamieszczone przez raven1985Zresztą bez JIG-a też da się jakoś żyć :) Ale nie obraził bym się jak by jakiś krasnoludek za mnie potkiem kręcił i kabelki przełączał :)
Skomentuj
Skomentuj