Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz MOSFET by Zbig.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
    hehe .... ale co to takiego ? ;p
    z angielska sound po naszemu dżwięk,brzmienie.To właśnie brzmienie specyficzne dla końcówek na mosfet .Miękkie,delikatne,szczegółowe,przyjemne dla ucha.Bas szybki ,nie rozlazły,wysokie detaliczne,przejrzyste,pozwalające wychwycić szczegóły,których wcześniej się nie usłyszało.No ale tak różowo to nie będzie w każdym przypadku,z tego co zauważyłem (:) ) to o wiele więcej zależy od tego co mamy podłączone na we i wy końcówki jak i od żródła dżwięku(jakość CD ).He,he...(no niestety,....sama dobra końcówka nic nam nie da...)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
      No ale tak różowo to nie będzie w każdym przypadku,z tego co zauważyłem (:) ) to o wiele więcej zależy od tego co mamy podłączone na we i wy końcówki jak i od żródła dżwięku(jakość CD ).He,he...(no niestety,....sama dobra końcówka nic nam nie da...)
      To święte słowa. Wzmacniacz nie poprawi tego co jest już złe.
      W moim przypadku najpierw poszły do wymiany kolumny (na B&W),
      potem przetwornik DAC (na E-MU),
      A na końcu jeszcze raz zripowałem swoje ulubione nagrania z najwyższą jakością.
      Okazuje się, że jak wszedzie w przyrodzie, wypadkową "jakość" określa najsłabszy element zestawu.
      Dopiero po wyeliminowaniu (zmianie) najsłabszego ogniwa zauważa się problemy/niedoskonałości kolejnego elementu.

Skomentuj

Witam właśnie zaczynam się zastanawiać czym napędzic mojego nowego subka 4ohm i tak czytam i zainteresował mnie twój wzmak.Na stanie mam trafo 300W z którego osiągnę +-42V ,dwa kondy 10 000uF i parę irfp 9240/240 Fajnie by było coś z tego sklupnąć:)Chciałbym osiagnąć moc rzędu 200W4ohm i moje pytanie brzmi czy da sie tyle osiągnąć z twojego projektu? i czy jedna para wystarczy czy wskazane raczej dwie? Pozdrawiam

Skomentuj

Na 200 watów będą potrzebne 2 pary tranów.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
            Witam właśnie zaczynam się zastanawiać czym napędzic mojego nowego subka 4ohm i tak czytam i zainteresował mnie twój wzmak.Na stanie mam trafo 300W z którego osiągnę +-42V ,dwa kondy 10 000uF i parę irfp 9240/240 Fajnie by było coś z tego sklupnąć:)Chciałbym osiagnąć moc rzędu 200W4ohm i moje pytanie brzmi czy da sie tyle osiągnąć z twojego projektu? i czy jedna para wystarczy czy wskazane raczej dwie? Pozdrawiam
            pewnie to widziałeś ale na wszelki wypadek podrzucam linka ... do v2 Zbig-owego Mosfeta ;p
            http://diyaudio.pl/showthread.php/17...ET-by-Zbig-2.0

przeczytaj dokładanie wątek i wszystko będzie jasne :)

Skomentuj

Przeglądając posty, na których były umieszczone fotki wzmaków wykonanych przez forumowiczów,zwróciłem uwagę na bardzo ciekawe softstarty do toroidów. Prosiłbym o namiary schematów,opisów,płytek.

Skomentuj

Zbig podziwiam twój wzmacniacz i chciałbym go zbudować, ale czy dało by się przerobić na 2xN mosfet? Ponieważ mam dużo mosfetów ale niestety brakuje P do pary a szkoda specjalnie kupować.
                Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysiek9991 Zobacz posta
                  chciałbym go zbudować, ale czy dało by się przerobić na 2xN mosfet?
                  Nie specjalnie bez większych zmian. Na N-FET jest Irka N-MOSFET.

Skomentuj

Przerabianie mojego układu na same N-MOS-y to praktycznie nowy projekt, szczególnie jesli chodzi o stabilność (również termiczną), odpowiedź impulsową, symetrię odpowiedzi i DF. Jednym słowem lepiej poszukać czegoś gotowego na N-MOS.

Skomentuj

Zbig. Tranzystory IRF140-9140 w obudowach TO-3 są praktycznie nie do kupienia, lub ceny za sztukę to nawet 50 zł, jakie inne w obudowach TO-3, można zastosować do tego układu.

Skomentuj

Na pierwszeju stronie pisze jakie trany możesz zastosować. Z czego wychodzi że np takie:
                        IRF9540
                        http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0
                        IRF540
                        http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0

Skomentuj

Takie tranzystory mozsz wysamplowac od firmy vishay.

Skomentuj

Panowie. Dzięki za zainteresowanie, ale chyba źle zrozumieliście moje pytanie. Przeczytać dokładnie.

Skomentuj

Wsadź 9240 i 240 jak już musisz mieć to-3p, tylko nie wiem po co chcesz większe trany do układu, który może pracować na parze to-220.

Skomentuj

Ty chcesz w takiej obudowie..? TO-3 a nie TO-3P.?
                                http://commons.wikimedia.org/wiki/Fi...aded,_iso).svg
                                Ale po co się pytam..? Radiatory masz pod takie czy co..?
                                Niewidze sensu, a drogie są bo to powoli historia.!
                                Bierz to co radzimy i tyle.!

Skomentuj

Witam, niedawno postanowiłem zrobić ten wzmacniacz z tym, że mam pewien problem. Mam głośniki 100W, 70W RMS, 4Ohm, chciałbym zrobić ten wzmacniacz pod moje kolumny, tak aby wzmacniacz oddawał tak z 50-70W, jeżeli da się tak zrobić to jakim napięciem będę musiał go zasilić? W grę wchodzi raczej tylko wzmacniacz "słabszy" czyli 1.0. Tutaj link do niego jakby komuś się nie chciało wracać na 4 strone http://www.bigaj.com.pl/Ampli/1/ZbigMOSFET.zip

Skomentuj

Witam wszystkich. Mam mały problem z tymże wzmacniaczem (prawdopodobnie coś spieprzyłem przy montażu). Mam cały czas na wyjściu napięcie stałe - ok 1,5 wolta. Wszystkie IRF-y się jeszcze trzymają, łącznie z z tranzystorami BD i BC (przynajmniej nimi nie dostałem w oko). Efektów typu światło i dźwięk również nie zaobserowowałem. Mógłby ktoś mądrzejszy ode mnie mi pomóc, proszę.
                                    Chodzi mi tylko o ogólną rozkminę na temat co muszę sprawdzić, ale jak ktoś poda dokładnie elementy to się nie obrażę

Skomentuj

Chodzi mi tylko o ogólną rozkminę na temat co muszę sprawdzić, ale jak ktoś poda dokładnie elementy to się nie obrażę
                                      Tranzystory bipolarne - miedzy bazą a emiterem jak masz więcej niż 0,66V to jest coś nie tak, a jak więcej niż 0,7V to tranzystor już nie żyje.

Sprawdź napiecia - na R1 powinno być takie jak same jak na R24. Na zenerce D1 powinno być 10V. Między kolektorami Q5 i Q8 raczej nie więcej niż 7-8V.

Skomentuj

Dzięki Tomq. Dzisiaj w nocy przelutowałem wszystkie ścieżki i napięcie na wyjściu (werble proszę) - 0 wolta. Tak więc błachostka jak zimny lut dawała to co dawała. a teraz kolejne pytanie - jak w tym diabelstwie Zbiga ustawić prąd spoczynkowy? :???: Proszę tylko o wyjaśnienie jak dla idioty :). Proszę

Skomentuj

Prąd spoczynkowy ustawiasz potencjometrem wieloobrotowym na pcb, wpinasz miliwoltomierz na rezystor źródłowy 0,33R i mierzysz spadek napięcia na nim. Dalej to przeliczasz sobie z prawa Ohma i wychodzi wartość prądu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X