Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz MOSFET by Zbig.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Sorry, że wam głowę zawracam - ale pojawił się kolejny problem - mianowicie kondensator C3 notorycznie wybucha. Wsadziłem już nawet zamiennik na 63V, ale to dalej nic nie daje. Co do błędów w montażu - nie zauważyłem takowych. Tak więc pytanie- POMOŻECIE?!!!
Zapomniałem dodać - zasilanie to trafo 2x24 po wyprostowaniu +/- 34,7 V
Skomentuj
-
To napisz co było nie tak.
---------- Post dodany 30.08.2013 o 22:12 ---------- Poprzedni post 28.08.2013 o 22:13 ----------
BTW,W przypadku kondensatorów elektrolitycznych dopuszczalne napięcie odwrotne wynosi 15% w temperaturze pokojowej, 5% w temperaturze 85oC i tylko 1% w temperaturze 125oC. Jest to tylko uwaga producenta, nie należy informacji tej traktować jako specyfikacji produktu.
Skomentuj
-
Krótko mówiąc - i brzydko - pop********y mi się przewody zasilające...
---------- Post dodany 04.09.2013 o 23:53 ---------- Poprzedni post 03.09.2013 o 01:34 ----------
Co się okazało - nie przewody zasilające, a potencjometr... Umarł... I w ten sposób kodzior był non stop obciążony ponad max... Dlatego miałem w domu F/X. Jak już kupię te normalne tj. "precyzyjne" to się odezwę. A wszystko to dzięki koledze Pyroaniahowi z elektrody, znanego mi osobiście.
Skomentuj
-
Witam serdecznie,
Również jestem w trakcie budowy tego wzmacniacza. Pierwszą część (mono) mam już zrobioną i jestem w trakcie uruchomienia. Mam takie pytanie zasadnicze jak wykonać regulację głośności tej końcówki?? Ponieważ mam zbudowany cały selektor z regulacją potencjometru alps i za bardzo nie wiem gdzie mam tym potencjometrem się wpiąć na wyjściu już na głośnik?? Proszę o odpowiedź
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kriss18 Zobacz postaWitam serdecznie,
Również jestem w trakcie budowy tego wzmacniacza. Pierwszą część (mono) mam już zrobioną i jestem w trakcie uruchomienia.ź
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kriss18 Zobacz postaMam tylko takie pytanie jak włączę wzmacniacz ale nie podam sygnału to słychać dość głośne brumy z głośnika czy można to w jakiś sposób wyeliminować??
Czy problem występuje przy podłączonym do PCB przewodzie sygnałowym?
Czy przewód ten jest ekranowany?
Czy problem występuje po podłączeniu źródła sygnału nie zasilanego z sieci? np odtwarzacza MP3 zasilanego z baterii?
Skomentuj
-
Dawno mnie tu nie było
Ostatnio będąc w potrzebie zbudowania sobie jakiegoś wzmacniacza do głośnika zacząłem szukać. A że głośnik ma moc 50W/6R to wybór jakoś tak padł na mofeta Zbiga. Zaprojektowałem mu swoje PCB, usunąłem jedną pare tranzystorów końcowych i wrzuciłem zabezpieczenie na jedną płytke. Całość wygląda tak:
Na chwile obecną odnośnie takiej konstruckji mam dwa pytania.
1. Czy jeśli usunąłem jedną pare końcową to prąd spoczynkowy dalej mam ustawiać na 100mA ?
2. Z racji tego że zabezpieczenia były na osobnej płytce nie bardzo wiedziałem jak powinny być podłączone do całego układu. Zrobiłem to w taki sposób:
Czy ten sposób podłączenia zabezpieczeń jest poprawny ? Czy będzie działać jak powinien ? I czy zamiast diod BAV17 mogę dać zwykłe 1N4148 ?
P.S - U mnie, przy C9 jest błąd, powinien być obrócony. Uwzględniłem to w projekcie.Last edited by sebxx4; 08.02.2014, 14:16.
Skomentuj
-
Witam,
Mam zamiar wykonać wzmacniacz według tego projektu. Jednak chciałbym edytować płytkę tak aby pasowała mi pod obudowę. Dotąd nie projektowałem płytek do wzmacniaczy więc prosił bym o sprawdzenie czy wszystko dobrze zaprojektowałem, czy żadnych zakłóceń nie będzie itp. W razie gdyby byli chętni na moją płytkę mogę udostępnić plik eagle oraz wzory płytki. Pozdrawiam.
Plik PDF:
untitled.pdf
Skomentuj
-
Zasilanie zrób symetrycznie do każdego kanału, diody wymień na mostki, masy robią pętle a nie powinny/nie mogą. Wrzuć schemat zasilacza w jpg najlepiej, dziwnie dużo tych ark-ów
Rozwijasz plik>export>image> wybierasz png lub bmp. Łatwiej wstawić na forum.
Ten układ modułów zajmuje jeszcze więcej miejsca, niż zasilacz oddzielnie i dwa gotowe zasilacze.
Skomentuj
-
Dlaczego wszystko na jednej płytce? Masz do tego schemat? Generalnie ciężko się połapać, ale pokręcone okropnie. Zdecydowanie za mała filtracja (zasilacz), bezpieczniki w linii zasilania zrobią więcej złego niż dobrego, w ogóle ścieżki zasilania bez sensu, tranzystor od stabilizacji prądu spoczynkowego w obudowie TO247?? A o prowadzeniu masy lepiej nie mówić...
Można by długo wymieniać...
Skomentuj
Skomentuj