uszczelka okienna i po sprawie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Niedrogie 2.1
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123niestety jak projektujesz szczelinowy to robisz odkrecana boczno scianke, ale wtedy nie masz pewnosci ze wszystko jest szczelne i przy odsluchu to wychodzi albo robisz bude ktorej pozniej juz nie ruszasz...(miękką / średnio miękką )
Robimy frez "dookoła" np. głęboki i szeroki na 5mm wpuszczamy w niego uszczelkę szer. 4mm i gr. na 6-7mm (zależy jaka,z czego....) i przykręcamy ściankę....
ja podobnie robię w kolumnach gdy chcę by miały demontowaną tylną ściankę...
Zapodaje moje rysunki, jeśli ktoś się z nich rozczyta... :razz: (to zakuma o co chodzi)
Rys. są uproszczone... gdy chcemy by np tylna ścianka była sztywna i bardzo szczelna, dajemy 2schodki i wtedy dwie uszczelki jedna miękka druga twarda (ogranicznik np. guma) itd; itp. jak by co to mogę zrobić rys
BTW: no ale przy takich działaniach, frezarka to priorytet aha i z tymi odstępami na rys. to nie muszą być 1mm ... (doświadczalnie, w zależności od uszczelki)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123maxxx222 TL nie ma sensu bo cały wdzięk tego suba to właśnie mała obudowa :wink: a nie liczyłem tl`ki z wieloma załamaniami i nie patrzyłem jakby to wyglądało... :razz:
Ten głośnik dzięki wymaganej dużej długości tunelu może z powodzeniem pracowac, może nie w czystej linii transmisyjnej, ale w połączeniu linii transmisyjnej i b-r, gdzie długi tunel będzie przesuwał fazę od tylnej strony membrany i dzięki temu nie będzie typowego dla b-r przesunięcia fazy między przednią stroną membrany i wylotem tunelu b-r, co będzie skutkowac łagodniejszym spadkiem ciśnienia poniżej częstotliwości dostrojenia tunelu b-r.
Opis takiego rozwiązania był w swoim czasie w "Audio". Było stosowane w kolumnach JMLab serii Daline, które były opisywane w "Magazynie Hi-Fi". Polecam lekturę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kborowiecDrobna uwaga.
Ten głośnik dzięki wymaganej dużej długości tunelu może z powodzeniem pracowac, może nie w czystej linii transmisyjnej, ale w połączeniu linii transmisyjnej i b-r, gdzie długi tunel będzie przesuwał fazę od tylnej strony membrany i dzięki temu nie będzie typowego dla b-r przesunięcia fazy między przednią stroną membrany i wylotem tunelu b-r, co będzie skutkowac łagodniejszym spadkiem ciśnienia poniżej częstotliwości dostrojenia tunelu b-r.
Opis takiego rozwiązania był w swoim czasie w "Audio". Było stosowane w kolumnach JMLab serii Daline, które były opisywane w "Magazynie Hi-Fi". Polecam lekturę.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
17SW+MB w 12litrach. Oczywiście trafia do auta.
Przednia ścianka 20cm.
http://www.audio.lutuje.se/?17sw-mb-ca-sub,16Last edited by dolphin123; 19.02.2013, 13:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaszkoda, ze mb nie ma takiej samej kopulki
BTW fajny subik:)
Skomentuj
-
Byłem zaskoczony pozytywnie, bo nie zamula już tak jak w br. Nie jest oczywiście demonem szybkości, mds08 go bije na głowę, ale w tak niewielkiej obudowie robi na prawdę wrażenie. Tylko dodać koniecznie muszę, że gra to w aucie. Jak będę miał okazję to do domu go przyprowadzę też.
Naprawdę warto dokupić MB i mieć z tego więcej frajsy niż męczyć się z długim bass reflexem...
Skomentuj
-
Witam. Widziałem wiele pytań co do napędu 17SW. Mam ten subwoofer teraz na jednej kostce tda 7294 i powiem ,że robi wrażenie. Mimo 60W z tadka nieżle uzupełnia moje monitorki na 14-100-8scx+PJ ,ale trzeba przyznać,że brakuje trochę mocy przy głośnym słuchaniu dlatego preferuje mostek tda lub coś na tranach ok 100W@8 ohm.Niedługo też mu zmienie napęd,mysle coś o wzmaku zbiga:) Pozdrawiam
Skomentuj
-
Pytanie o materiał do osób bardziej doświadczonych i mających GDN17SW.. Co lepiej dać na obudowę sklejke 12mm czy płytę wiórową 18mm..? Oczywiście tak czy tak wzmocnienia. Odrazu mówię że niemam dostępu do MDF a sklejke mam na stanie a ona podobno ma dość sporą sztywność.. Pytanie może błache ale wątpliwości duże..
Skomentuj
Skomentuj