Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszczelka okienna i po sprawie.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
      niestety jak projektujesz szczelinowy to robisz odkrecana boczno scianke, ale wtedy nie masz pewnosci ze wszystko jest szczelne i przy odsluchu to wychodzi albo robisz bude ktorej pozniej juz nie ruszasz...
      Nie koniecznie można jeszcze (jak wspomniał amdr) na uszczelkę (miękką / średnio miękką )

Robimy frez "dookoła" np. głęboki i szeroki na 5mm wpuszczamy w niego uszczelkę szer. 4mm i gr. na 6-7mm (zależy jaka,z czego....) i przykręcamy ściankę....

ja podobnie robię w kolumnach gdy chcę by miały demontowaną tylną ściankę...

Zapodaje moje rysunki, jeśli ktoś się z nich rozczyta... :razz: (to zakuma o co chodzi)

Rys. są uproszczone... gdy chcemy by np tylna ścianka była sztywna i bardzo szczelna, dajemy 2schodki i wtedy dwie uszczelki jedna miękka druga twarda (ogranicznik np. guma) itd; itp. jak by co to mogę zrobić rys

BTW: no ale przy takich działaniach, frezarka to priorytet aha i z tymi odstępami na rys. to nie muszą być 1mm ... (doświadczalnie, w zależności od uszczelki)

Skomentuj

Ten drugi rysunek bardziej czaje ;p
        Tak jak napisałeś, że jest możliwość demontażu tylnej ścianki to musisz wziąć pod uwagę grubość tej uszczelki a potem cieńszą ściankę tylną. Dobrze myślę??

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          maxxx222 TL nie ma sensu bo cały wdzięk tego suba to właśnie mała obudowa :wink: a nie liczyłem tl`ki z wieloma załamaniami i nie patrzyłem jakby to wyglądało... :razz:
          Drobna uwaga.
          Ten głośnik dzięki wymaganej dużej długości tunelu może z powodzeniem pracowac, może nie w czystej linii transmisyjnej, ale w połączeniu linii transmisyjnej i b-r, gdzie długi tunel będzie przesuwał fazę od tylnej strony membrany i dzięki temu nie będzie typowego dla b-r przesunięcia fazy między przednią stroną membrany i wylotem tunelu b-r, co będzie skutkowac łagodniejszym spadkiem ciśnienia poniżej częstotliwości dostrojenia tunelu b-r.
          Opis takiego rozwiązania był w swoim czasie w "Audio". Było stosowane w kolumnach JMLab serii Daline, które były opisywane w "Magazynie Hi-Fi". Polecam lekturę.

Skomentuj

I jak tam dolphin123 ??
            Skończyłeś już może skrzynkę ??

Skomentuj

Zamieszczone przez kborowiec
              Drobna uwaga.
              Ten głośnik dzięki wymaganej dużej długości tunelu może z powodzeniem pracowac, może nie w czystej linii transmisyjnej, ale w połączeniu linii transmisyjnej i b-r, gdzie długi tunel będzie przesuwał fazę od tylnej strony membrany i dzięki temu nie będzie typowego dla b-r przesunięcia fazy między przednią stroną membrany i wylotem tunelu b-r, co będzie skutkowac łagodniejszym spadkiem ciśnienia poniżej częstotliwości dostrojenia tunelu b-r.
              Opis takiego rozwiązania był w swoim czasie w "Audio". Było stosowane w kolumnach JMLab serii Daline, które były opisywane w "Magazynie Hi-Fi". Polecam lekturę.
              to może zaproponuj jakieś wymiary skrzyni do tego.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

17SW+MB w 12litrach. Oczywiście trafia do auta.
                Przednia ścianka 20cm.
                http://www.audio.lutuje.se/?17sw-mb-ca-sub,16
                Last edited by dolphin123; 19.02.2013, 13:46.

Skomentuj

szkoda, ze mb nie ma takiej samej kopulki
                  wygladaly by jak dwa glosniki
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    szkoda, ze mb nie ma takiej samej kopulki
                    stx dał caiła i to tak konkretnie... Jak można robić mb pod konkretny głośnik a zrobić w niej inną kopułkę - nieporozumienie...

BTW fajny subik:)

Skomentuj

dolphin123 napisz coś na temat dźwięku w tym subiku. Jak on się sprawuję ? Czy da radę w niskobudżetowym kinie na małej powierzchni (12 m2) ?

Skomentuj

da rade bez problemu...
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

qbus_b dopiero co go złożyłem, dałbym mu trochę czasu żeby się wygrzał... Dopiero wtedy będzie można cokolwiek o nim powiedzieć...

Skomentuj

Co z szybkością bo mnie nachodzi na takiego do muzyki.... :)

Skomentuj

Też jestem ciekaw. Opisuj jak to gra bo mam zamiar też takie 2.1 do kompa zrobić

Skomentuj

Będę w tygodniu w domu to posłucham. Tylko, że sub siedzi w aucie, więc inaczej się będzie odnosiło to w domu...

Skomentuj

A więc jak z tym subikiem ? Opisz troszkę ;p

Skomentuj

Byłem zaskoczony pozytywnie, bo nie zamula już tak jak w br. Nie jest oczywiście demonem szybkości, mds08 go bije na głowę, ale w tak niewielkiej obudowie robi na prawdę wrażenie. Tylko dodać koniecznie muszę, że gra to w aucie. Jak będę miał okazję to do domu go przyprowadzę też.
                                    Naprawdę warto dokupić MB i mieć z tego więcej frajsy niż męczyć się z długim bass reflexem...

Skomentuj

Witam. Widziałem wiele pytań co do napędu 17SW. Mam ten subwoofer teraz na jednej kostce tda 7294 i powiem ,że robi wrażenie. Mimo 60W z tadka nieżle uzupełnia moje monitorki na 14-100-8scx+PJ ,ale trzeba przyznać,że brakuje trochę mocy przy głośnym słuchaniu dlatego preferuje mostek tda lub coś na tranach ok 100W@8 ohm.Niedługo też mu zmienie napęd,mysle coś o wzmaku zbiga:) Pozdrawiam

Skomentuj

Pytanie o materiał do osób bardziej doświadczonych i mających GDN17SW.. Co lepiej dać na obudowę sklejke 12mm czy płytę wiórową 18mm..? Oczywiście tak czy tak wzmocnienia. Odrazu mówię że niemam dostępu do MDF a sklejke mam na stanie a ona podobno ma dość sporą sztywność.. Pytanie może błache ale wątpliwości duże..

Skomentuj

Jak masz na stanie to dawaj sklejkę. 12mm spokojnie wystarczy, a jak jeszcze dasz wzmocnienia to będzie pancerna ta skrzynka...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X