Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No właśnie nic ciekawego nie można powiedzieć... Ogólnie głośnik jest ciekawy i chyba będzie trzeba zainwestować w lepszy napęd by sprawdzić jego możliwości...

PS. Jeśli ktoś by miał schemat wzmacniacza "Janek" z elektrody to byłbym wdzięczny. Można by go złożyć dla siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
      to nie nabiegunniki tylko koniec wytrzymałości mocowej
      Po prostu przester wzmacniacza, a efektem tego jest jakis kwadrat zamiast sinusa na wyjsciu i przez to walenie o nabiegunniki lub jesli wzmacniacz nie ma sily uderzyc cewka o nabiegunnik to odtwarzanie zniekrztalconej sinusoidy co brzmi podobnie.

Skomentuj

ze zniekszałconym sinusem się zgodzę n_omyzs ale głośnik jest tak zbudowany ,że nie ma szans ,żeby walił cewką tak jak napisałem 150-200W dla tego głośnika jest ok ,i z obudową closed to się jeszcze nie spotkałem więc ciekaw jestem czy jest to cos warte ,czemu na closed sie zdecydowałeś maxxx222??

Skomentuj

Bo czekam na MB od STX,a do tego głośnika i tymczasowo gra w closed.

Skomentuj

aaa właśnie o MB mowa już kilka tygodni a tu dalej cisza.... a z kąd wiesz ,że pod MB właśnie taki litraż ma być ? jak dobrze podejrzewam to stx napewno poda budke pod MB o ile bedzie ona w sprzedaży , sam jestem ciekaw jak by to grało z MB oby 17SW jej nie uszkodził :twisted:

Skomentuj

W closed taki głośnik będzie miał niższą wytrzymałość mocową niż w b-r.

Skomentuj

Shiver dlatego jeszcze go nie osadzam i czekam na MB. Ale zanim się doczekam to chyba zrobię do niego druga budę BR.

Skomentuj

hmm niższą ? ja powiedział bym ,że closed ma wyższą wytrzymałość mocową a br niższą , ale może się mylę... a br zdecydowanie polecam będzie MB to sam chetnie bym posłuchał jak to współgra

Skomentuj

Zatkaj tunel w swoich skrzynkach podczas gry a zobaczysz że wychylenia wzrosną Zwłaszcza w okolicach strojenia są naprawdę bardzo nie wielkie.

Skomentuj

hmm chyba pomylileś formułki ;p ja bym powiedział ,że zatykając otwór BR i robiąc z niej skrzynke zamknieta spadnie wyttrzymałość ale MECHANICZNA głośniksz szybciej osiągnie x-max-a

Skomentuj

Przecież wytrzymałość mocowa to to samo więc nie rozumiem o co Ci chodzi :roll:

Skomentuj

a z kąd takie info?

Skomentuj

lklukasz był w piątek w stx-ie i zapewne rozmawiał z nimi. Ale lklukasz wiesz jak to z nimi jest...

Skomentuj

aha no to oby info było zgodne z prawdą z resztą ja swoje konstrukcje mam już ukończone więc mi na nich już tak nie zależy ale pewnie sporo osób czeka na nie z niecierpliwością , swoją drogą ciekaw jestem jaką będzie cena za to ustrojstwo :) jak by ktoś miał projekt z MB w mojej okolicy chetnie bym podjechał porównać jak się to ma jedna konstrukcja do drugiej

Skomentuj

dolphin i jak tam komplecik na majóweczkę miał być już złożony i porównany ze starszym bratem 17sk+ak

Skomentuj

Dla niecierpliwych mogę powiedzieć, że monitorki się wygrzewają, a subek na dniu też będzie mruczał. Dorwałem tunel z polinka HP35 900022 dł.120 i wstawiłem go do monitorków. Dało to znaczną poprawę, aż się zdziwiłem jaką... Strojenie przy tym tunelu w okolicach 52Hz (fs głośnika 47Hz).
                                  Już mogę powiedzieć, że monitorki są świetnym wstępem do światu DIY. Głośniki się dopiero wygrzewają a już grają dużo dużo lepiej niż praktycznie wszystkie zestawy creativea i logitecha jakie słuchałem.

Skomentuj

Porównanie WLM Stella monitor i 14SK+PJ
                                    Pierwsze co się rzuca w odsłuchu, 14SK+PJ grają nieco bardziej otwarto. Nie ma jakiejś wielkiej różnicy pomiędzy tymi zestawami, PJtka w nieznacznym stopniu bardziej zlewa, jednak pytanie czy jest sens dopłacać, bo różnica słyszalna jest tylko bezpośrednio słuchając jednego i drugiego zestawu. Dobre trzy lata temu miałem PJtki z 15AKX i arnem 150 ale nie dało się jej słuchać. Więc napisałem dlaczego tak jest. W rozmowie Pan Sławek napisał mi, że: "od 2008 roku każdy głośnik wysokotonowy jest mierzony dla sygnału sin. + THD dlatego też taka kontrola jakości powoduje 100% pewność dotyczącą wykrycia ewentualnych zniekształceń." Druga sprawa, W130S z racji większego litrażu trochę niżej schodzi, ale kosztuje on stówkę a 14SK 41zł, a 14SK też zaskakuje swoimi gabarytami pod względem niskich rejestrów. W ogólnym porównaniu kwesta tego czy się chce ponad stówkę dołożyć czy też nie, bo gra na tyle że jeden i drugi zestaw to raczej zestaw za niewielkie pieniądze. Za to co się włoży w wlm wolałbym zrobić sobie suba na 17SW+MB, bo tyle wyjdzie złożenie 2.1(nie licząc elektroniki) albo WLMów. A z subem już to zagra wiadomo lepiej i mamy możliwość regulacji pod siebie suba. :wink: No, ale nie wszyscy są zwolennikami suba także kwestia wyboru staje się indywidualna...
                                    Za te pieniądze nie ma się co rozczulać nad wyborem głośników, nigdy to nie będzie hi end :!: 14SK podoba mi się bardziej niż arn116 które jeszcze niedawno miałem a siedziały w takiej samej budzie. Pamiętać trzeba, że jest to tani zestaw :!: Zwrotka jest na dłoni, projekt 5litrów też, nic tylko kopiować.

Skomentuj

Ładnie ci to wyszło ale ta PJ wygląda jak by ja pogięło od za mocnego wkręcenia...

Skomentuj

PJtka jest plastikowa także nawet minimalne przedobrzenie na zdjęciu wyjdzie, w reczywistości tego nie widać :wink:

Skomentuj

dolphin123, poproszę zdjęcie tyłu :) i sprawdzenie czy stawiając 5 cm od ściany będzie słychać dudnienie bassreflexu który jak mniemam jest z Tyłu. Opisz również granie SK w Closed. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X