Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a ja robię tak:
    http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24
    dechy i fornir już czekają
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam serdecznie wszystkich.

Od dłuższego czasu mam ochotę zrobienie sobie głośników/monitorków.
      Z racji tego, że mam ograniczony budżet-jak zwykle-więc nie chce aby dużo kasy wydawać na budowę ich.

Nie zakładam kolejnego tematu pod nazwą "jakie tanie monitory zbudować itp"
      Chce się wzorować już na sprawdzonym projekcie jaki znajduje się na tej stronie a dokładniej użytkownika-dolphin123

Jakiś czas temu pytałem się czy wzmacniacz, który znajduje się w subwooferze Creativa 5.1 T5900 pociągnie ten zestaw:

GDWK-10-200-8-PJ
      GDN-14-100-8-SK
      GDN-17-200-8-SW

Więc na wszelki wypadek powielę te pytanie- czy ten wzmacniacz w miarę pociągnie te głośniki?? Chodzi mi o to czy nic się jemu i głośnikom nic nie stanie??
      Jeśli pociągnie to mam resztę pytań:

Co do obudowy-to czym ją łączyć?? Klejem-jeśli tak to jakim?? A jeśli nie to na wkręty??

Materiał wygłuszający-jaki?? Nie ma chyba sensu brać jakiegoś najlepszego prawda??

Terminal-też chyba nie ma sensu brać najlepszego?? taki chyba wystarczy - http://stx.pl/terminal-7.html

Mocowanie głośników-wkręty czy imbusy??

Kable - jakimi kablami pociągnąć sygnał ze wzmacniacza do głośnika?? I jakie okablowanie w środku obudowany tzn. od zwrotnic do głośników??

Podsumowanie:
      GDWK-10-200-8-PJ http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html
      GDN-14-100-8-SK http://stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html
      GDN-17-200-8-SW http://stx.sote.pl/gdn-17-200-8-sw.html

ZWROTNICA
      GDWK-10-200-8-PJ + GDN-14-100-8-SK-Schemat http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-gdn-1...k-schemat.html
      tutaj proszę o pomoc o wybranie elementów

materiał wygłuszający
      Ekran akustyczny-1 http://stx.pl/ekran-akustyczny-1.html

terminal
      Terminal 7 http://stx.pl/terminal-7.html

przewody Przewód głośnikowy beztlenowy OFC 2x1,0mm http://stx.pl/przewod-glosnikowy-bez...c-2x1-0mm.html

Ogólnie rzecz biorąc proszę o pomoc w ich budowie
      Różne sugestie są mile widziane
      Jutro przejdę się do stolarza z zapytanie o koszty płyty i pocięcia ich.

Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
        remo_1988, pewnie lepiej jak byś założył osobny temat - pytasz o podstawy a tutaj raczej o konkretach już rozmawiają

Ale:

Wzmak z zestawu Creativa będzie za słaby - nie znam tego zestawu ale gdzieś na necie znalazłem, że na satelitki ma 5W a na suba 20W - o wiele za mało. Poczytaj trochę o tym GDN-SW - nie miałem go ale z doświadczeń innych forumowiczów, którzy trochę o nim już tutaj napisali wynika, że potrzebuje raczej mocnego wzmacniacza. GDN-SK też z tymi 5W nie wyrobi... Dodatkowo ten wzmak z Creativa ma pasmo przenoszenia od 40Hz - a to już pewnie będzie z jakimś tam spadkiem efektywności w stosunku do reszty pasma - SW będzie się marnował... Zagra to razem i nic się nie popali ale Twoje głośniki będą się po prostu marnować a sam wzmacniacz może się przesterowywać i wprowadzać zniekształcenia do dźwięku. Musisz zainwestować w jakiś wzmacniacz stereo (pewnie najlepiej 50-80 W) i do tego wzmacniacz do subwoofera (100-150W?)- no to już są jakieś tam koszta - jakie masz fundusze na ten zestaw?

Jeśli chodzi o resztę pytań:

- obudowę możesz łączyć na cokolwiek - wkręty, kołki, klej (np wikol) - ważne żeby była solidna i żeby się nie rozleciała Płyty paździerzowe lub MDF (18 mm to chyba najpopularniejsza grubość)

- materiał wygłuszający jaki chcesz - zamiast tej maty z STX'a lepiej pewnie kupić wełnę (również w STX). Ale moim zdaniem to generalnie przesada, wytłumiać możesz czymkolwiek - wełna, watolina, jakaś gąbka... wyjdzie Cię taniej jak poszukasz czegoś ogólnie dostępnego

- terminal - jakikolwiek

- mocowanie głośników - jakiekolwiek (imbusy z nakrętkami pazurkowymi możesz kupić u mnie - tanio )

- kable - mogą być te co pokazałeś z STX'a ale nie zaszkodzi jak będą trochę grubsze. Od wzmacniacza do kolumny i wewnątrz kolumny mogą być takie same (do wysokotonowca może być cieńszy ale po co sprawę komplikować)

- zwrotnica - ten schemat, który pokazałeś; elementy z STX'a: na woofer cewka rdzeniowa i kondensator bipolarny, na PJ'kę możesz pokusić się o cewkę powietrzną i kondensator poliestrowy; cewki wybieraj o jak najmniejszym oporze

Jeśli chodzi o suba na głośniku GDN-SW to prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie obudowa z membraną bierną - z doświadczeń forumowiczów wynika, że trudno jest odpowiednio dostroić BR a z MB masz gotowe projekty na stronie STX'a - objętość obudowy i masa dodana do membrany. Membranę dedykowaną do tego głośnika też kupisz w STX

Skomentuj

dolphin123 jak grają satelitki?? Dają deczko basem czy tylko na średnicy??

Skomentuj

strojone byly na 52-55Hz takze slychac podbicie, aczkolwiek zaskakuje w swoim litrazu - bardziej niz arn116.

Skomentuj

Czy ten kondensator Polyester MT 4,7uF / 100V - Bennic mogę zamienić tym Bipolar BR 4,7 uF/100V - Bennic

Ponieważ tego pierwszego brak na stronie STX.

Oraz czy mogę użyć ciut innych cewek niż te, które są podane do zwrotnicy dla
              http://www.fotosik.pl/sho...692eee1de409978

Cewka-filtr CRF - L=1.0 - R=0,7
              Cewka-filtr CPK - L=0,4 - R=0,3

Skomentuj

Więc paczuszki surowe już gotowe :) zostało ofornirować głośniki wsadzić i heja :)

Skomentuj

ploter, pod GDN-SW? Bo takie maleństwa
                  Myślę, że mogłeś trochę zaokrąglić kolano w tunelu BR - nie wiem czy to będzie miało znaczący wpływ na dźwięk i czy jest ryzyko pojawienia się "piardków" ale po co ryzykować... Robiłeś już próby z obudową tetową?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                    ploter, pod GDN-SW? Bo takie maleństwa
                    Troszkę wyżej napisałem i nawet foty były moich wizualizaczji. To nie pod SW tylko pod 14 SK

Zamieszczone przez dabyl
                    Myślę, że mogłeś trochę zaokrąglić kolano w tunelu BR - nie wiem czy to będzie miało znaczący wpływ na dźwięk i czy jest ryzyko pojawienia się "piardków" ale po co ryzykować...
                    Na pierwszej fotce masz dechy tuż po docieciu na pile formatowej :) W drugiej fotce dopatrzysz się własnie zaokrąglonego kolanka BR (fotka z klejem) na taśmie szlifierskiej

Zamieszczone przez dabyl
                    Robiłeś już próby z obudową tetową?
                    Nie bo to nie SW a i głośników jeszcze nie mam ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                      Motyla noga... faktycznie nie dopatrzyłem

Skomentuj

Witam

dolphin123 Mam pytanie. Jaką rurą BR można zastąpić Twój wylot powietrza ????

Skomentuj

Zamieszczone przez remo_1988
                          Jaką rurą BR można zastąpić Twój wylot powietrza
                          Taką aby strojenie było odpowiednie i wygląd to miało ;]

5L @ 52Hz :) jeśli chcesz zachować takie samo jak kolega dolphin123 to rurka o średnicy 35mm długa na 12 cm :) Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                            Zamieszczone przez remo_1988
                            Jaką rurą BR można zastąpić Twój wylot powietrza
                            Taką aby strojenie było odpowiednie i wygląd to miało ;]

5L @ 52Hz :) jeśli chcesz zachować takie samo jak kolega dolphin123 to rurka o średnicy 35mm długa na 12 cm :) Pozdrawiam
                            Miałem na myśli subwoofer ;p

Skomentuj

remo_1988 zastosowany był szczelinowy bo ciężko wstawić normalny br ze względu na jego długość w takim litrażu...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                remo_1988 zastosowany był szczelinowy bo ciężko wstawić normalny br ze względu na jego długość w takim litrażu...
                                Czyli mam rozumieć, że BR szczelinowy w tym przypadku jest dłuższy niż normalny??
                                Ponieważ BR musiałby być dłuższy niż długość obudowy ??

Robię podobną skrzynię i mógłby użyć podobnych wymiarów??

Skomentuj

Nie. Ale szczelinowym manewrujesz sobie łatwiej jego przekrój, aby nie było nieporządanych świstów i tym samym łatwiej zaprojektować obudowę aby zachować podstawowe zasady umiejscowienia bass reflexu. Wstawiając przykładowo polinkowy HP68 będzie musiał mieć dostarczone z dwa kolanka aby dojść do odpowiedniego strojenia. U mnie niestety się pojawiają przy głośniejszym słuchaniu świsty, chociaż muszę jeszczę dopracować obudowę, bo w trakcie odsłuchu wyszło mi kilka niedociągnięć :wink: Jednak już mogę powiedzieć że w takiej małej obudowie głośnik nie przyjmie tyle mocy co niektórzy robili o to spory - nadaje się bardziej do kulturalnego słuchania na odpowiednim poziomie (i wcale cicho nie jest) niż do wciskania mu pełnej mocy wzmaka.

Jak chcesz wzorować się na mojej konstrukcji to zwiększ troszkę przekrój tunelu szczelinowego i spróbuj manewrować wymiarami tak aby mieć możliwie jedno załamanie.

Skomentuj

Powidz mi proszę, jak dokonujesz odsłuchów?? Chodzi mi o to czy masz sklejoną i skręconą budę i w tedy dokonujesz odsłuchu?? I powiedz mi jak zmieniać parametry otworu szczelinowego jeśli to musi być wszystko sklejone....

Ja na samym początku zwiększyłem szczelinę do 22mm a powierzchnia wylotu ma 4000mm2 = 40cm^2

Skomentuj

niestety jak projektujesz szczelinowy to robisz odkrecana boczno scianke, ale wtedy nie masz pewnosci ze wszystko jest szczelne i przy odsluchu to wychodzi albo robisz bude ktorej pozniej juz nie ruszasz...

Skomentuj

Można zawsze na łączeniu tej bocznej ścianki z innymi płytami dać cienką strużkę silikonu, po dociśnięciu wkrętami powinno być całkiem szczelnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                          Można zawsze na łączeniu tej bocznej ścianki z innymi płytami dać cienką strużkę silikonu, po dociśnięciu wkrętami powinno być całkiem szczelnie.
                                          I możliwość jej demontażu potem ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X