Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trochę wielka ta płytka ale to chyba twoja pierwsza więc jesteś rozgrzeszony. Jeszcze opanujesz sztukę minimalizacji. W układach audio w sumie duże płytki to nie nowość tylko mają tę wadę, że dają po kieszeni. Dlaczego zasilania nie robiłeś na LM317/337, są lepsze pod względem szumowym od standardowych 78/79.

Mała uwaga, zawsze na pcb umieść sobie otwory montażowe :) . Tu jeszcze masz miejsce ale warto o tym pamiętać w przyszłości. Mi się zdarzało wyprodukować płytkę której później nie miałem jak przymocować bo cała zawalona ścieżkami a otworów nima

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Dlaczego zasilania nie robiłeś na LM317/337, są lepsze pod względem szumowym od standardowych 78/79.
      Prostszy układ na 78/79. Poza tym ja tych szumów nie słyszę. Pomijając interferencje RF na płytkach uniwersalnych, gdy wejście kolumn jest zwarte, to praktycznie takich typowych szumów nie ma. Jak włączę przedwzmacniacz, to wtedy zaczyna szumić niestety, ale taki to już ten przedwzmacniacz :/
      Więc jeśli jakiekolwiek szumy stabilizatorów są na wyjściu, to i tak są utopione w szumach przedwzmacniacza.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Mała uwaga, zawsze na pcb umieść sobie otwory montażowe
      Ponieważ płaciłem od otworu, postanowiłem, że te 2 sobie sam zrobię, ale oczywiście masz rację -- następnym razem płytkarnia zrobi.

Tak na marginesie SMD rządzi, nie wiem czemu wcześniej się męczyłem z TTH.

Skomentuj

Faaak.
        Polutowałem jedną zwrotnicę, podłączyłem. Niby gra ładnie, ale mogę sobie słuchać http://www.svobodanews.ru/ nawet bez włożonego kabla sygnałowego.
        Idę skoczyć z mostu :)

Skomentuj

Pewnie przez te rozdzielone plan-y :)
          Cóż pozostaje zrobić jeszcze raz :) Tak bywa.
          Ale nie przejmuj się ja do swojej przetworki będę już 3 płytkę zamawiał :) (14x21cm dwustronna :) )
          Czytam ostatnio jakieś mądre książki o EMC i projektowaniu PCB i im więcej czytam tym bardziej głupi jestem bo co jeden autor to inna teoryja. PCB za pierwszym razem nigdy nie udaje się zrobić optymalnej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Czytam ostatnio jakieś mądre książki o EMC i projektowaniu PCB i im więcej czytam tym bardziej głupi jestem bo co jeden autor to inna teoryja.
            Zgadza się, mam to samo :)
            No nic, trzeba sprawdzić dokładnie, gdzie to wchodzi.

Skomentuj

Czytam ostatnio jakieś mądre książki o EMC i projektowaniu PCB i im więcej czytam tym bardziej głupi jestem bo co jeden autor to inna teoryja.
              To jest podobno najlepsza książka na ten temat:
              http://www.amazon.com/Electromagneti...owViewpoints=1

Electromagnetic Compatibility Engineering - Henry Ott

Part 1: EMC Theory

Electromagnetic Compatibility
              Cabling
              Grounding
              Balancing and Filtering
              Passive Components
              Shielding
              Contact Protection
              Intrinsic Noise Sources
              Active Device Noise
              Digital Circuit Grounding

Part 2: EMC Applications

Digital Circuit Power Distribution
              Digital Circuit Radiation
              Conducted Emissions
              RF and Transient Immunity
              Electrostatic Discharge
              PCB Layout and Stackup
              Mixed-Signal PCB Layout
              Precompliance EMC Measurements

Skomentuj

Faaak.
                Polutowałem jedną zwrotnicę, podłączyłem. Niby gra ładnie, ale mogę sobie słuchać http://www.svobodanews.ru/ nawet bez włożonego kabla sygnałowego.
                Idę skoczyć z mostu

No beż żartów, ja swoją zwrotnice wykonałem na uniwersalnej płytce, a projektowanie polegało na przeniesieniu (niemal żywcem) na nią schematu i jedyne co słyszę w głośnikach to cichy szum (albo z hi-endowycyh tl072, albo z kupy rezystorów i potków która jest tam upchana).

Skomentuj

Żeby daleko nie szukać, opampy z FETami na wejściu zachowują się inaczej, niż te z bipolarnymi.
                  Na uniwersalnej z elementami TTH też radia nie słyszałem, za to zbierała mi GSM.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    To jest podobno najlepsza książka na ten temat: http://www.amazon.com/Electromagneti...owViewpoints=1
                    Wiem tu jego strona :) http://www.hottconsultants.com/

Skomentuj

Pewnie przez te rozdzielone plan-y
                      Chyba trafiłeś w 10. Posłużę się cytatami z rzeczonej książki:

In the discussion that follows, keep in mind two basic principles of
                      electromagnetic compatibility (EMC). One is that currents should be returned
                      to their source as locally and compactly as possible, that is, through the smallest
                      possible loop area. The second is that a system should have only one reference
                      plane. If the current is not returned locally and compactly, it creates a loop
                      antenna. If a system has two reference planes, it creates a dipole antenna.
                      To jest właśnie u mnie.

An exceptionally bad configuration occurs when the ground plane is split and
                      the two grounds are kept separate all the way back to the system’s single ‘‘star
                      ground’’ point
                      , which is located at the power supply.
                      I to też :(
                      Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem. Ale sytuację chyba da się jeszcze uratować :)

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 13:41 ----------

Dobra, z drugą płytką i kolumną prawie się udało
                      Podłączyłem ją nieco inaczej:
                      - zamiast rezystorów 4R7 łączących masę zasilania i masę sygnałową wstawiłem zwory
                      - zasilanie biorę z płytki końcówki mocy, dzięki czemu nie ma anteny
                      - nie wlutowywałem kondensatorów 47 i 100 pF w sprzężeniu zwrotnym opampów (czytałem, że to też może prowadzić do demodulacji sygnałów RF), choć sądzę, że to ma chyba małe znaczenie tutaj
                      - nie wlutowałem zobla na wejściu

I jest prawie idealnie. Nie ma szumów, przydźwięku, itp. ale tylko dopóki nie podłączę przedwzmacniacza. Po podłączeniu robi się BUUUUU, czyli piękna pętla masy. Jutro coś z nią poćwiczę.
                      Jak podłączę bezpośrednio do wejścia odtwarzacz MP3 (czyli coś zasilane bateryjnie, a nie z sieci) to dźwięk jest idealny.
                      (Już to chyba wcześniej pisałem, ale jestem prawie pewien, że w tej "gorszej" kolumnie mam w jakiś sposób zepsuty transformator -- albo sieje, albo ma duże sprzężenie pojemnościowe z siecią.)

Jak sobie radzicie z takimi pętlami?

Skomentuj

Ja miałem koszmarną petle miedzy 4 koncowkami mocy (lm3876) zasilanimi z jednego trafa i nie potrafilem znalezc lekarstwa. Zamienilem jedno trafo na dwa mniejsze i problem zniknal.
                        Zwrotnice mam zasilana osobnym trafeczkiem. Masy zwrotnicy i koncowek mocy lacza sie na plytkach lmów, ze zwrotnicy doprowadzane sa razem z kablami sygnalowymi (czyli kazdy sygnal ma swoja mase - teoretycznie tu sa petle, ale nic nie buczy).

Skomentuj

Sukces!!!

Zastąpiłem rezystor R7 na płytce LM4780 jaromasa (10R) zworą i problem sobie poszedł. Nic nie buczy :) Szczerze mówiąc, jest to dla mnie niepojęte.

Skomentuj

trzeba był pisać w temacie dotyczącym płytek odemnie szybciej byś uzyskał tą wskazówkę na tych płytkach masa sygnałowa z masą zasilania są rozdzielone właśnie rez 10R, może tam być równie dobrze zwora - to indywidualna sprawa związana właśnie z prowadzeniem masy.

Skomentuj

Nie, no ten numer jest mi znany, tylko nie był na 1 miejscu rzeczy do sprawdzenia :)
                              Niepojęte jest to, że ze zworą powinno u mnie buczeć więcej...

Skomentuj

Niepojęte jest to, że ze zworą powinno u mnie buczeć więcej...
                                Tak bywa :)

Jak sobie radzicie z takimi pętlami?
                                Ja ma XLR na początku miałem wątpliwości co sensowności tego ale Pan Henry Ott ostatecznie je rozwiał :)

Skomentuj

Z drugiej strony Douglas Self nie jest zachwycony XLR-em i bądź tu człowieku mądry :)

Skomentuj

Ja ma XLR na początku miałem wątpliwości co sensowności tego ale Pan Henry Ott ostatecznie je rozwiał
                                    Żeby nie być gołosłownym:
                                    The Disadvantages of Balanced Interconnections:
                                    Balanced inputs are inherently noisier than unbalanced inputs by a large margin, in terms
                                    of the noise generated by the input circuitry itself rather than external noise. This may
                                    appear paradoxical but it is all too true, and the reasons will be fully explained in this
                                    chapter.
                                    Balanced connections do not of themselves provide any greater RF immunity than an
                                    unbalanced input. For this to happen both legs of the balanced input would have to
                                    demodulate the RF in equal measure for common-mode cancellation to occur.

Skomentuj

Czytałem to. Co do szumu to tak ale pod warunkiem że nie weźmiesz pod uwagę śmieci common-mode które płyną ekranem kabla powodują na nim spadek napięcia który dodaje się do sygnału i ogranicza max. stosunek sygnał/szum. Na to nie pomoże nawet najcichszy wzmak.
                                      Co do RF może nie są lepsze ale też nie gorsze :)

Tak czytam tą książkę Ott-a i wygląda na to że płytkę do mojego WDAC-a mam totalnie skopaną :) mimo że zrobiłem tak jak mnie uczono i jak w notach pisało. W środę -czwartek powinna być u mnie więc się okaże :) Z drugiej strony aby zrobić poprawnie tak jak Ott pisze to musiał bym mieć ze 4 warstwy na płytce.

Skomentuj

Też będę składał DAC-a niedługo, więc poproszę o doświadczenia :) Ale to już pewnie w innym temacie (będzie na PCM1974A) i w sumie też mnie korci, aby złożyć w pełni zbalansowany tor od DAC przez zwrotnicę aktywną i do końcówki mocy na LMie.

Skomentuj

Właściwie to obie kolumny są od jakiś 2 tygodni zrobione :) Trochę obniżyłem podział, jest teraz na jakieś 2200 Hz. Miałem tylko pół godziny na zabawę dzisiaj, więc zrobiłem po pomiarze prawej i lewej kolumny:

Zwrotka po polutowaniu:

Nic nie szumi, nic nie brzęczy, poza 1 trafo do wymiany :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X