Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Witam zacne grono :wink:

W końcu doczekałem się,po kilku latach od pierwszego odsłuchania Usherów na AS mam je w domu :grin: Trzeba było za coś je kupić,w tym celu pozbyłem się moich monitorów na W170s i 27TBFC/G. Ale nie żałuję decyzji bo przeskok jakościowy jest wysoki.

Do rzeczy:

Trzeba zrobić obudowy :razz: przychylę się do wypowiedzi Pogromcy (co do średnich tonów) i decyduje się na TL gdyż tym razem jako "dopałerzacz" będzie jeden sub umiejscowiony po środku zestawu który wygeneruje najniższe rejestry i będzie je słychać w miejscu odsłuchowym (pisałem już o moich problemach z najniższym basem z dwóch linii w innym wątku).

Chciałbym zrobić kopię Ushera V2 gdyż podoba mi się ten kształt,tyle że konstrukcja w środku była by linią. V2 wygląda tak:

Dokładnie to te jasne kolumny to V2. SD głośnika 8935A to 150cm* a FS to 32Hz. jacky72 wysłał mi taki projekt:

Planuję wymiarowo zrobić podobnie,tyle że głębokość może być inna z racji zastosowania linii,wylot chcę umieścić na górze obudowy.

Jakieś sugestie? :smile:

Mam pytanie: zwrotnica którą mam jest projektowana (prawdopodobnie,albo i nawet na 100 pod kolumny z frontem prostym. Do ilu stopni będę mógł pochylić front aby nie było aż takiego problemu z fazą? Na projekcie który pokazałem jest pochył 7*. Czy mogę taki zastosować? dodam że głośniki będę chciał jak najbardziej zbliżyć do siebie podcinając front wysokotonówki.

Skomentuj

ciecie będzie bolało, a jak nie wyjdzie?

koniecznie musisz pochylać front?

co do zwrotnicy, ja bym najpierw ja dobrze sprawdził, bo wyjdzie, że później głośniki ci będą się marnować

Skomentuj

Jak zrobisz dobra TL nie trzeba bedzie zadnej dopalki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
          ciecie będzie bolało, a jak nie wyjdzie?

koniecznie musisz pochylać front?

co do zwrotnicy, ja bym najpierw ja dobrze sprawdził, bo wyjdzie, że później głośniki ci będą się marnować
          Ten kont będzie mały ale chcę go zrobić po to aby oddalić głośniki od słuchacza... to będzie parę cm ale w moim przypadku to dużo skoro ja siedzę od kolumn w odległości 2m. Co do zwrotnicy to obliczałem i wyszło 200zł,nie dam tyle aby tylko sprawdzić czy ona jest dobra,jak już to złoże ją na gorszych elementach znalezionych w domu (w sumie już to zrobiłem i jest spoko).

Zamieszczone przez Pogromca mitow
          Jak zrobisz dobra TL nie trzeba bedzie zadnej dopalki :)
          Będzie potrzebny gdyż w miejscu odsłuchowym u mnie w pokoju nie ma najniższego basu,tylko po to będę robił suba aby temu zaradzić.

To jak z tą zwrotnicą? nie mówcie mi że będzie kaszana bo to to samo co w kolumnach binganta,tylko że On zastosował nóżki pod kątem,ale kolumna jest pod kątem... i jakoś nikt tym się nie przejmował.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
            Będzie potrzebny gdyż w miejscu odsłuchowym u mnie w pokoju nie ma najniższego basu,tylko po to będę robił suba aby temu zaradzić.
            Jak gdzieś masz mniej a gdzieś więcej to niekoniecznie sam sub może temu zaradzić. Te więcej może znaczyć rezonans - strzałka, a tam gdzie nie ma basu to jest węzeł - zanik..... Ja bym na twoim miejscu zaczął najpierw od przystosowania pomieszczenia...., bo z tego co pamiętam to masz pokój chyba 12m2 ? w takim pomieszczeniu nawet para kolumn na 18tkach "w dole" potrafi obficie odegrać bas....

Ja w swoich kolumnach mam lekko pochyloną ściankę frontową, ale to dlatego że mid-bas jest na wysokości 65cm a uszy jak siedzę na 90cm. Osobiście jak bym miał głośniki na wysokości uszu to nie pochylał bym frontowej.....

Skomentuj

Jesli masz problem z pomieszczeniem to lepiej popracowac nad jego adaptacja akustyczna, niz budowac dodatkowe pudlo. Troszke to nierozsadne wg mnie, bo inwestycja w akustyke pokoju napewno bedzie miala wplyw rowniez na inne czesci pasma.

Skomentuj

Dobrze,suba odstawiam na razie na bok. Więc teraz zastanówmy się nad tym pochyleniem ścianki. Chciałbym choć minimalnie pochylić aby kolumny nie wyglądały tak "klockowato".

Skomentuj

marian, Ja mam pokój 12m^2 i monitory na AWX-ach... basu jest na prawdę sporo... Jednak w takim małym pomieszczeniu faktycznie duży wpływ ma adaptacja.

TO samo jest u mnie !! Najniższe częstotliwości gromadzą się w rogach pomieszczenia. Proponuję Ci odsunięcie kolumn od rogów i zastosowanie tego:

http://allegro.pl/bass-trap-naroznik...239533768.html

Wyjdzie o wiele taniej niż budowa suba a powinno pomóc

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik
                    Proponuję Ci odsunięcie kolumn od rogów i zastosowanie tego:

http://allegro.pl/bass-tr...1239533768.html
                    A skąd wiesz jak ma rozstawione kolumny :razz: może akurat ma poprawnie....
                    natomiast nawiasem mówiąc jak bym miał skomentować ten ustrój z allegro to moim skromnym zdaniem jest - mizerny (zbyt uniwersalny) aczkolwiek lepiej było by z tym niż z niczym... Najważniejsze i jako podstawą do działania... są wymiary samego pomieszczenia...

Ale jak marian sam powiedział nie chce się teraz tym zajmować, swoją uwagę skupia teraz na kształcie kolumn wiec.... (trochę to takie od dupy strony zaczynanie moim zdaniem biorąc pod uwagę ze jest problem na basie... no ale no trudno jak sobie autor tego tematu chce, nic na siłę.... )
                    Jednak ja przez całe życie przekonałem się b.dużo razy że akustyka pomieszczenia przede wszystkim! to podstawa i bez tego ani rusz....

marian moim zdaniem nie wiem co z tym zrobić bo wydaje mi się że nawet gdy pochylisz lekko którąkolwiek ściankę to nie zmieni to wrażenia klockowatości kolumny...
                    V2 wygląda tak jak wygląda... wiec albo zaakceptujesz go w 100% albo musisz poświęcić trochę czasu na projektowanie kształtu który zaakceptujesz jako odpowiedni według swojego uznania a nie innych (tak mi się wydaje....)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik
                      TO samo jest u mnie !! Najniższe częstotliwości gromadzą się w rogach pomieszczenia. Proponuję Ci odsunięcie kolumn od rogów i zastosowanie tego:

http://allegro.pl/bass-tr...1239533768.html

Wyjdzie o wiele taniej niż budowa suba a powinno pomóc
                      Charakterystyka pianki zastosowanej w naszych produktach:

gęstość pozorna: 23 kg/m3 (PN-EN ISO 845: 2000)
                      naprężenie ściskające CLD (40: 5 kPa
                      (PN-EN ISO 3386-1: 2000)
                      elastyczność przy odbiciu: 30 % (PN-EN ISO 8307: 2000)
                      odkształcenie stałe (50: 7 % (PN-EN ISO 1856: 2004)
                      wytrzymałość na rozciąganie: 100 kPa (PN-EN ISO 1798: 2001)
                      wydłużenie względne przy zerwaniu: 150 %
                      (PN-EN ISO 1798: 2001)

A gdzie pomiary jakie częstotliwości pochłania ?? I na jakie częstotliwości są zestrojone ?? To jedynie chyba bardziej rozprasza niż pochłania.... no i sprawia że nie masz w rogu kąta prostego :)

Skomentuj

1. ten ustrój akustyczny nie ma nic wspólnego z bas trapem,to jest zwykły pochłaniacz tele że narożnikowy
                        2. co ma wspólnego pochylenie przedniej ścianki z akustyką pokoju i braku najniższego basu w miejscu odsłuchowym?

Tak,nie długo chcę zrobić remont i będą ustroje akustyczne,ale nie teraz,teraz chce zrobić kolumny,a projekt kolumny nie ma nic wspólnego z akustyką pokoju.

Jeśli chodzi o brak najniższego basu,już o tym pisałem kilka dni temu,zrobiłem próby z różnym ustawieniem kolumn. Co się okazało? aby najniższy bas był w miejscu odsłuchowym linia musiała być położona a głośniki i wylot tunelu skierowany w górę. Dlatego planuję zrobić obudowę w której wylot będzie na górze obudowy.

Tak wygląda teraz mój pokój:

X to miejsce odsłuchowe w którym nie ma najniższego basu gdy kolumny są tak ustawione,bas jako taki jest i uderzenie,ale tego zejścia nie ma. I tak jest w całym pokoju gdy linie grają w fazie. Gdy linie grają w przeciwfazie to w miejscu odsłuchowym w ogóle nie ma basu (to oczywiste) ale za to potężna ilość jest go w miejscach które zaznaczyłem na niebiesko,również po za pokojem i w całym domu jest takie zejście że drzwi wejściowe z futryną się trzęsą (dosłownie). Jak to możliwe? nie mam pojęcia.

Skomentuj

Oj marian, marian - ja tu widzę straszne rzeczy po tym co pokazałeś i napisałeś.... :smile:
                          i dlatego chciał bym Ci zaoferować swoją pomoc w kwestii akustycznej...
                          Nie jestem nagłosnieniowcem, ani nie zajmuję się tym profesjonalnie, ale w swoim życiu trochę już pokoi przystosowałem... (przychodził do mnie kumpel ze skargą że kolumny które mu zrobiłem nie grają dobrze, a najlepsi byli tacy którzy wyskakiwali do mnie z takimi zdaniami jak " ale napierd...ją jak siedzę w rogu" :lol: itp. (nie ważne....)
                          Nie będę tu teraz o tym pisał ale dodam tylko jeszcze że swój pokój robiłem pół roku! ... a jak ktoś przyjdzie do mnie to pierwsze co mówi to że się głupio czuje bo "ma wrażenie że gada do siebie" :smile: (co mnie bardzo cieszy z resztą) a żeby nie było... mam tylko dwa amatorsko przez siebie wykonane bas-trapy w rogach... a reszta to poprawne rozmieszczenie pozostałych ustroi....

A teraz do żeczy i pokolei narazie z tego co napisałeś i pokazałeś...
                          2. co ma wspólnego pochylenie przedniej ścianki z akustyką pokoju i braku najniższego basu w miejscu odsłuchowym?
                          nic...

Tak,nie długo chcę zrobić remont i będą ustroje akustyczne,ale nie teraz,teraz chce zrobić kolumny,a projekt kolumny nie ma nic wspólnego z akustyką pokoju.
                          I tu się bardzo grubo mylisz ! pod warunkiem że nie jest to projekt gotowy czyli taki który ktoś już wykonał... chodzi o to że jak Ci przyjdzie np. robić kolumny i zajmiesz się strojeniem basu to "G" z tego wyjdzie w złym pokoju.... Więc projekt kolumny ma jak najbardziej dużo wspulnego z akustyką pomieszczenia....

Jeśli chodzi o brak najniższego basu,już o tym pisałem kilka dni temu,zrobiłem próby z różnym ustawieniem kolumn.
                          Ustawienie na rysunku jest co najmniej nie poprawne!
                          Co się okazało? aby najniższy bas był w miejscu odsłuchowym linia musiała być położona a głośniki i wylot tunelu skierowany w górę.
                          pieprzenie o "szopenie" (sorry ale naprawde inaczej tego nie da się nazwać) Po tym co napisałeś można wywnioskować tylko jedno - to co nazywasz basem to rezonanse/strzałki
                          Dlatego planuję zrobić obudowę w której wylot będzie na górze obudowy.
                          to nie o to chodzi....

X to miejsce odsłuchowe w którym nie ma najniższego basu gdy kolumny są tak ustawione,bas jako taki jest i uderzenie,ale tego zejścia nie ma.
                          To stały problem w nieakustycznym pomieszczeniu ! tego zejścia tam nie będzie bo w tym miejscu masz węzeł... Napisałeś: "bas jako taki jest" czyli pewnie dociera do ciebie tylko część pasma z tego właśnie zakresu basu, a uderzenie o którym mówisz to pewnie strzałka !
                          Gdy linie grają w przeciwfazie to w miejscu odsłuchowym w ogóle nie ma basu (to oczywiste) ale za to potężna ilość jest go w miejscach które zaznaczyłem na niebiesko,również po za pokojem i w całym domu jest takie zejście że drzwi wejściowe z futryną się trzęsą (dosłownie). Jak to możliwe? nie mam pojęcia.
                          heh i znowu się powtórzę, Tak jest to możliwe w nie przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, tak to już jest, a ta potężna ilość to rezonanse!
                          Mogę się założyć że jak siądziesz w tym miejscu X i klaśniesz mocno dłońmi to usłyszysz w rogach, na ścianach... - pogłos (brzdęki, klapnięcia... itp.)

marian jak coś to pisz , Ale najpierw musisz zrozumieć: że żeby coś usłyszeć trzeba do tego warunków (kolumny to tez warunki im leprze przetworniki tym leprze warunki ale trzeba dać tym przetwornikom/kolumną zagrać !!!

Chyba napisze tutorial :grin: o przynajmniej amatorskim zagospodarowaniu akustycznie pokoju bo az mnie skręca jak np. ktoś piszę o tym jak dane przetworniki/kolumny grają a patrząc na dodane fotki widać kolumny które niemal leżą na ścianie, stoją w rogach a w całym pokoju gołe ściany ... to ja się kurde pytam: co wy tam wg słyszycie ?? :???:

Panowie, przecież akustyka to podstawa...

Skomentuj

marian, nie boisz się robić TL?
                            już jq próbował robić tl do f155 i się nie udało. Nie obeszło się bez wskazówek "konstruktora". Dopiero to jak sam powiedział grają.
                            Nie boisz się robić czegoś czego jeszcze nikt nie próbował i jest duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                              Nie boisz się robić czegoś czego jeszcze nikt nie próbował i jest duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie?
                              A dlaczego mialby isc na latwizne kopiujac kolejny projekt? Panowie, to jest DIY, chodzi o to zeby samemu ruszyc mozgownica i albo cos spieprzyc albo zrobic ciekawy, nietuzinkowy projekt, ktory przynajmniej czegos nowego nas nauczy.

Skomentuj

Pogromca mitow, nie denerwuj się tak
                                chodzi o to, że tlka jest bardziej nie przewidywalna od br i można to więcej spieprzyć. Niby jq zrobił dobry projekt a jak się później okazało był nie poprawny.
                                Stąd moja obawa.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                  żeby nie było... mam tylko dwa amatorsko przez siebie wykonane bas-trapy w rogach... a reszta to poprawne rozmieszczenie pozostałych ustroi....
                                  [/u]
                                  W takim razie proszę o zdjęcie twojego pokoju,abyś wkleił w tym temacie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  A dlaczego mialby isc na latwizne kopiujac kolejny projekt? Panowie, to jest DIY, chodzi o to zeby samemu ruszyc mozgownica i albo cos spieprzyc albo zrobic ciekawy, nietuzinkowy projekt, ktory przynajmniej czegos nowego nas nauczy.
                                  Pozamiatane.

Ja przypomnę (lub uświadomię) niektórym userom że nie jestem laikiem w dziedzinie audio i akustyki,a to że nie mam przystosowanego pokoju nie oznacza że nie wiem co dają ustroje. Nie mam na razie pieniędzy i tyle.

Co do samej konstrukcji to sory,ale żaden producent kolumn nie podaje do jakiego pomieszczenia nadają się ich kolumny,czy do wytłumionego czy też nie,kwadratowego,prostokątnego,z otwartą przestrzenią czy zamknięta klitka... podają tylko metry kwadratowe jak już,więc czy to będzie closed,br czy TL,czy będzie miało prosty front czy pod kątem nie robi różnicy... dla mnie osobiście może tak,ale nie dla pokoju którego można w każdej chwili przystosować. A tak po za tym,nie wiecie jakie mam plany odnośnie pokoju więc o czym w ogóle piszecie? w 2007r na remont i ustroje chciałem przeznaczyć 5.000zł,niestety miałem problemy z pracą i plany poszły się ..... .

Skomentuj

W takim razie proszę o zdjęcie twojego pokoju,abyś wkleił w tym temacie.
                                    Chwilowy brak aparatu...
                                    Ja przypomnę (lub uświadomię) niektórym userom że nie jestem laikiem w dziedzinie audio i akustyki,a to że nie mam przystosowanego pokoju nie oznacza że nie wiem co dają ustroje. Nie mam na razie pieniędzy i tyle.
                                    przecież ja nie twierdze że jesteś laikiem ....

Co do samej konstrukcji to sory,ale żaden producent kolumn nie podaje do jakiego pomieszczenia nadają się ich kolumny,czy do wytłumionego czy też nie,kwadratowego,prostokątnego,z otwartą przestrzenią czy zamknięta klitka...
                                    Lol marian nie rozbrajaj mnie, bo zaraz zacznę myśleć że jesteś laikiem.... Dlatego producenci nie podają takich info. ponieważ KAŻDE KOLUMNY WINNY BYĆ/GRAĆ W AKUSTYCZNYM POMIESZCZENIU !! (kolumny to jedno a pomieszczenie to drugie) nie ma czegoś takiego jak kolumny do pokoju o gołych ścianach, albo do kwadratowego albo okrągłego pomieszczenia....

A tak po za tym,nie wiecie jakie mam plany odnośnie pokoju więc o czym w ogóle piszecie? w 2007r na remont i ustroje chciałem przeznaczyć 5.000zł,niestety miałem problemy z pracą i plany poszły się ..... .
                                    Skoro tak to sorry że wg zaczołem - chciałem tylko zaoferować swoją pomoc, ale jak ty masz takie podejście i się wolisz obrażać czy fochać czy co tam... to nie ma sensu abym się wg wysilał....
                                    sry że zacząłem i już się zamykam....

Skomentuj

Nie na temat...
                                      chodzi o to, że tlka jest bardziej nie przewidywalna od br i można to więcej spieprzyć. Niby jq zrobił dobry projekt a jak się później okazało był nie poprawny.
                                      Stąd moja obawa.
                                      :???:
                                      Po pierwsze to nie była TL, tylko coś w stylu backload horna, po drugie ten jak to napisałeś dobry projekt to była tylko symulacja.
                                      Nie po to chyba koledzy "naprodukowali" 30 kilka stron o tl żeby się bać spróbować...

Moja rada dla mariana ( :mrgreen: ), jak wydałeś niemało pieniędzy to zrób to porządnie tzn. zwrotnicę i kształt obudowy jak w projekcie, albo zrób pochyloną ściankę, pomiary i sam zaprojektuj zwrotnicę pod siebie, nie popełniaj błędów "bo ktoś tam zrobił pochyloną". Pamiętaj że gra cała konfiguracja tzn. także pokój, więc spróbuj zrobić jakieś przemeblowanie lub wykorzystaj na chociaż tymczasowe prowizoryczne ustroje to co masz w domu i będziesz wtedy lepiej zorientowany na czym stoisz.

Skomentuj

Aj no przeciez sie nie denerwuje :) tylko moze moja wypowiedz tak zostala odebrana.
                                        Nigdy nie mialem specjalnych problemow z basem TL w moim pokoju jak i w innym testowym pomieszczeniu. Zawsze jest tak, ze w pewnych czesciach pomieszczenia bas bedzie mocniejszy lub slabszy. Interakcje z pomieszczeniem bywaja czasami ciekawe jak i upierdliwe, lecz nie jest to powod aby rezygnowac z jakiegos okreslonego rozwiazania. Fakt, ze w przypadku walki z niskimi czestotliwosciami nic nie zrobimy za pomoca jakiegos kawalka gabki, tylko musimy zaatakowac problem znacznie powazniej. Mimo to, jestem przekonany, ze warto poswiecic czas i fundusze na adaptacje akustyczna. Oczywiscie to nie ma byc pokoj gluchy jak studio dzwiekowe, bo nie o to przeciez chodzi.
                                        Marian to ogarniety czlowiek i jestem pewien, ze bierze wszystkie wentualnosci i watpliwosci pod uwage.

Skomentuj

Czaruję...