Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiscie, ze brzmienie jest najwazniejsze, tyle ze male glosniki w duzych obudowach wg mnie mnie graja dobrze. Niski bas to akurat zaden problem wyciagnac. Nie ma dobrego dzwieku bez duzego glosnika. Jak to kiedys ktos powiedzial : dopiero 18 cali na basie nie klamie

Skomentuj

Obudowa owszem, może dla danego głośnika okazać się zbyt wielka, jak się nie do końca wie, co się robi.
      Generalizowanie generalnie się nie chce sprawdzać...
      Dla przykładu, wsadzenie niedużego głośnika w pełnowymiarowego horna może zaowocować monstrualną obudową, może 1000 litrów, może mniej, może więcej, na pewno raczej niemałą. I co... źle zagra?
      Te 18 cali na basie zgoda, ale o czym właściwie mowa w tym cytacie? W jakiej obudowie? Do jakich zastosowań? Dla jakiego pomieszczenia? Mowa o ciśnieniu, efektywności, głośności, jakości?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Wróćmy do tematu panowie.. Polecam stosowanie tagów OFFTOPIC

Skomentuj

Piszac o wielkosci obudowy odnosilem sie do TL, z nia jest troche jak z OZ - zbyt wielka to katastrofa, bo horny to zupelnie inna para kaloszy, tam im wieksze tym lepsze ale to jest chyba jasne.
          Co do tych 18 cali to wielkosc pomieszczenia wlasciwie nie ma znaczenia. Albo sie pompuje powietrze za pomoca xmax albo za pomoca duzego SD. Problemem w malych pomieszczeniach nie sa duze glosniki tylko niskie czestotliwosci. Wystarczy spojzec na stope perkusji i jej wielkosc, niby jak 5 calowa popierdulka ma oddac energie takiej wielkiej membrany? No way!, a pompowac 30hz to sobie mozna...

Skomentuj

No nie takie jasne wcale. Mowa była o rozmiarze obudowy bez żadnych uściśleń, nie?
            Właśnie w tym problem, że miesza się różne różności w ramach ogólnika. Jeżeli się chce odczuć cieleśnie bas, owszem, jak największa membrana. Lecz niski dźwięk nie jest równoznaczny z dużym ciśnieniem. Słyszałeś grom? Niski pomruk, włos się jeży, a ciśnienia na klacie zero. Wiesz, jaki jest pomruk trzęsienia ziemi? Zimny pot i zwierzęce przerażenie na sam dźwięk, a nic, dosłownie nic nie ciśnie :). Jeszcze... potem bywa różnie.

Czas się zamknąć. Moder się irytuje...

Skomentuj

marian a jak tam te TL na usherach ?

Skomentuj

Niestety nie ma czasu na dalszą pracę. Muszę też skończyć kolumny dla kuzyna na które też nie mam czasu no i tak jakoś wychodzi. Jak skończę te dla kuzyna to zabieram się za swoje.

Skomentuj

Witam po przerwie :) Dziś razem z Bocianem przewieźliśmy kolumny do jego domu,na próbę,gdyż chce zrobić kolumny dla siebie i nie wie na co się zdecydować,na jakie głośniki i rodzaj obudowy.

Wzmacniacz pod jakim grały to Pioneer A-757 (chyba). Co mogę powiedzieć? mimo iż ten wzmacniacz tak nisko nie schodzi jak mój to i tak trzęsło portkami :) średnie i wysokie tony + stereofonia już gorzej,Bocian jest świeżo po remoncie i pokój jeszcze nie jest akustycznie przygotowany. Te gąbki na zdjęciu to taki troszeczkę żart,dałem je tam z ciekawości... dużej różnicy nie odczułem

---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post o 23:10 ----------

Fornir :)

A tak prawdopodobnie będzie wyglądać po polakierowaniu:

(na tym zdjęciu jest zmoczony wodą)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Fornir
                    Chyba mieliśmy tego samego dostawcę sądząc po zdjęciach :) Martwi mnie jednak fakt, że po położeniu jabłoni potrafi się nieco wybrzuszyć jakby sęki były, a typowe bąble to nie są...

Skomentuj

Zauważyłem że jest taki lekko pofalowany co kilka cm,ale myślę że henkel moment da radę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Chyba mieliśmy tego samego dostawcę sądząc po zdjęciach :) Martwi mnie jednak fakt, że po położeniu jabłoni potrafi się nieco wybrzuszyć jakby sęki były, a typowe bąble to nie są...
                        Jeżeli jest dobrze doklejony to dobrze jest odstawić takie po-fornirowane skrzynki na kilkadziesiat godzin, później dopiero szlif i lakier. Tineo czasem ma jakby grubsze "żyły" co może sprawiać wrażenie lekkich wybrzuszeń.
                        Fornirując na momencie trzeba go dobrze(ten fornir)dobić. Pamiętajcie też o tym że każdy fornir naturalny uczy czegoś nowego, klejenie, obróbka krawędzi, szlifowanie i lakier:)

Skomentuj

no właśnie pozostaje po przyklejeniu taki lekko pofalowany...

Skomentuj

Panowie,w końcu mam czas na skończenie kolumn :)

Jak wyżej napisałem wybrałem fornir Tineo,niestety jest w wąskich paskach i muszę go łączyć. marko3T dał mi w zestawie z fornirem taśmę do łączenia. Teraz pytanie jak tą taśmą się łączy fornir,jak robić żeby było najlepiej,żeby nie było na łączeniu prześwitu,czy tą taśmę daje się od strony obudowy czy na wierzch a potem się ją szlifuje? Gdy robiłem 2,5way STX-a to tam też łączyłem fornir (taśmą malarską),niestety w tamtym miejscu po nałożeniu lakieru trochę się rozstąpił (kto nie wie ten nie zauważy,ale ja widzę).

Skomentuj

Zapytaj najlepiej marko:)

Skomentuj

Po kilkutygodniowych zmaganiach z wytłumieniem nareszcie koniec. Wybrałem optymalną ilość wytłumienia zaczynając od większej ilości na początku tunelu i w offsecie aż do braku wytłumienia na jego końcu,tak gra najlepiej. Pomiarów na razie nie mogę zrobić gdyż mam problem z JIG-iem,prawdopodobnie jest coś z nim nie tak.

Wytłumienie:

Gąbka 2cm,na bocznych ściankach brak wytłumienia. Na początku moich zmagań wytłumienia było mało,potem więcej,jeszcze później dokładałem jakieś wynalazki,różnego rodzaju wytłumienie itp... im więcej kombinowałem tym bas stawał się mniej dynamiczny,wykop osłabł,zejście również,i co najciekawsze wysoki bas nienaturalnie przycichł (opisywałem to w moim porównaniu z 2,5way STX-a) co powodowało brak wybrzmiewania męskich wokali (Allan Taylor). W ostateczności robiłem testy na dwóch liniach,jedna wytłumiona dość mocno,druga zaś pozbywała się wytłumienia i była porównywana z linią wyjściową aż doszedłem do końcowego efektu,teraz wokale są takie jak być powinny,wybrzmiewają ale nie są podbarwione. Co do basu to jest różnica bardzo duża na +,jest dynamiczny,szybki i trzęsie portkami w najniższych rejestrach :)

Testy były robione w dwóch pokojach aby wyeliminować podbarwienie pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Wybrałem optymalną ilość wytłumienia zaczynając od większej ilości na początku tunelu i w offsecie aż do braku wytłumienia na jego końcu,tak gra najlepiej
                                  Właściwie do identycznych wniosków doszedłem podczas moich zmagań z TL'ką i w moim przypadku wszystko to podparte jest jeszcze pomiarami. Głośnik w offsecie, gąbka na ściankach (u mnie akurat była ta z kolcami) i miękkie wytłumienie w świetle tunelu przy czym duża jego ilość na początku a na końcu całkowity jego brak - w tym momencie oceniam to jako optymalne rozwiązanie. Sama długość tunelu, jego strojenie, przekroje (i ich ewentualna zmienność na długości tunelu oraz wielkość w stosunku do SD głośnika), głębokość offsetu przetwornika, ewentualne wycięcia w przegrodzie (zmieniające długość pewnych fragmentów tunelu) - to już nieco inna sprawa, zależąca z jednej strony od samego przetwornika a z drugiej strony od preferencji konstruktora. To co napisałeś o samym wytłumieniu - potwierdzam właściwie w stu procentach (zwłaszcza w odniesieniu do długich linii, projektowanych wg standardowego podejścia, ze strojeniem na 1/4 Fs).

Skomentuj

Zwrotnice wykonane. Może tego nie widać (mam problem z aparatem,i to w dodatku kiepskim) ale te klepki to sklejka 15mm zabezpieczona woskiem orzechowym,co daje efekt retro :) Chciałem na początku je fornirować w kolorze obudowy (Tineo) ale w ostateczności taki zabieg odstawiam na droższą konstrukcję

Obudowy są na etapie szlifowania pod fornir.

Skomentuj

Bardzo ładnie wykonane zwrotnice. Jestem ciekawy efektu końcowego.

Skomentuj

marian - opowiedz coś o szczegółach TL'ki?? Ile Sd głośnika na wejściu i na wyjściu, jaka długość tunelu, czym tłumisz, ułożenie wytłumienia, kształt tunelu (załamania itp)? Może jakieś pomiary?
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oj :) myślę że wszystko już opisałem w tym temacie,no ale przypomnę :)

-wymiary obudowy 106x43x24cm bez podstawy która prawdopodobnie będzie z granitu
                                          -długość tunelu 3m,off set 80cm
                                          -SD tunelu 1,3 na całej długości
                                          -tunel posiada 3 komory i 2 załamania (zdjęcie 4 posty wyżej)
                                          -wytłumienie,gąbka (ułożenie jest pokazane również 4 posty wyżej)

Pomiary będą (a może nie) jak mój sprzęt pomiarowy zadziała. Wytłumienie testowałem kilka tygodni (jak nie miesięcy,bo przecież od złożenia obudów testowych tyle właśnie minęło) aż trafiłem na taki dźwięk jaki mi się najbardziej podobał (też o tym napisałem kilka postów wyżej).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X