Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra,koniec kłótni,pokój będzie zrobiony prędzej czy później więc o tym teraz nie mówmy.

Przyszła spóźniona zwrotnica z Akkusa :razz: oczywiście nie jestem ...... więc nie pokaże jej na forum. Dodam że nawet mam 3 konfiguracje odnośnie wysokotonówki więc będę się bawił w testera :smile: No i na dzień dzisiejszy robię prosty front,niech już będzie,ma być dobrze więc będzie. Obudowy zrobię na dniach więc wszystko się okaże czy pomysł z wylotem na górze dał pozytywny efekt,i wtedy ir0nhide stawia browar :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
      Obudowy zrobię na dniach więc wszystko się okaże czy pomysł z wylotem na górze dał pozytywny efekt,i wtedy ir0nhide stawia browar :mrgreen:
      Spoko, stawiam nawet dwa, pod warunkiem że to będzie bas A kiedyś jak sobie POPRAWNIE przystosujesz pomieszczenie odsłuchu to mogę się założyć ze będziesz tak mile zaskoczony że będzie mi się należeć co najmniej cała krata browarów... :mrgreen:

I tyle z mojej strony na razie na temat akustyki twojego pokoju, poczekam sobie na ten dzień......
      Zdjęcia swojego pokoju też oczywiście wrzucę ale dopiero jak zakupię aparat, a wypłate mam na początku miesiąca...

Wracając do tematu twoich kolumn: to jak tam? masz już jakiś wstępny projekt jak kolumny będą wyglądać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
        Obudowy zrobię na dniach więc wszystko się okaże czy pomysł z wylotem na górze dał pozytywny efekt,i wtedy ir0nhide stawia browar :mrgreen:
        Spoko, stawiam nawet dwa, pod warunkiem że to będzie bas A kiedyś jak sobie POPRAWNIE przystosujesz pomieszczenie odsłuchu to mogę się założyć ze będziesz tak mile zaskoczony że będzie mi się należeć co najmniej cała krata browarów...
        Jeśli będzie taki bas jaki był podczas umiejscowienia linii na środku pokoju to niestety nie dostaniesz browara :) no i nie stawiam również browara za rzeczy oczywiste jakim jest lepszy dźwięk w pokoju przystosowanym (był bym idiotą twierdząc ze tak nie jest) :wink:

Wracając do tematu twoich kolumn: to jak tam? masz już jakiś wstępny projekt jak kolumny będą wyglądać ?
        Zaraz zabieram się za projektowanie.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Shiver
          Ps. Parka F155 już leży u mnie :)
          Gdzie je kupujecie? Chyba się skuszę w końcu na te f155 bo już od dłuższego czasu mam chęć nań... na allegro widzę tylko jedną aukcje, 170żł za szt. da się kupić gdzieś jeszcze i po starej cenie?

Skomentuj

3 godziny pracy i linia testowa stoi:

Pierwsze testy dowodzą że bez wytłumienia NIE DA RADY,średnie tony są emitowane poprzez wylot:

W tamtej lini nie miałem tego problemu bo był filtr,używałem pasma ciętego na 80-100Hz.

Skomentuj

marian, Niewytlumionej TL to ja nawet nigdy nie podlaczam i nie slucham. Na niewytlumionej obudowie robie wylacznie pomiary. Gabka jest bezwzglednie konieczna i dzwiek zmieni sie nie do poznania.

Skomentuj

Pogromca mitow, ta obudowa testowa jest nie otwieralna niestety,da się tylko odkręcić górną klapę,reszta jest już sklejona. Zrobiłem to po to aby była szczelna. Następna obudowa będzie szkieletem tej właściwej i będzie miała poszerzony tunel o 1cm i będzie złożona tak aby boczna ścianka była odkręcana.

Jaką gąbkę polecasz do wąskiego tunelu? będzie miał 19cm x 10cm http://www.stx.pl/category/akcesoria...any-akustyczne ta gąbka ma 2cm więc nie powinna aż tak bardzo zasłoni tunelu... a może wziąć jeszcze filcowy? http://www.stx.pl/material-tlumiacy-...itumiczny.html

Skomentuj

marian, robisz TL i zakleiłeś boczną scianke?...

Skomentuj

Spokojnie, spokojnie. Ta mala scianka wystarczy do wypelnienia, tylko bedziesz musial sobie rece przedluzyc :P nie no zartuje, spokojnie da rade. Co do gabki, to idz do castoramy czy cos i kup zwykla gabke tapicerska w takim duzym arkuszu. Sa rozne grubosci i doskonale nadaja sie to wytlumiania obudowy. Co prawda nie maja tych wystajacych czopkow alee nie ejst o az tak istotne.

Skomentuj

Czytajcie ze zrozumieniem,wtedy się wszystko wyjaśni. Po za tym wystarczy spojrzeć na zdjęcie linii jak jest złożona,pomyśleć chwilę i też wiadomo dlaczego ją skleiłem :wink:

To moja druga linia więc wiem co robię :razz:

Skomentuj

Jaką gąbkę polecasz do wąskiego tunelu?
                        http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7019297
                        ...nie ma za co... :razz:

Do wąskiego to myślę że może by Ci gr. 1cm wystarczyła czyli od nich taka:
                        http://allegro.pl/pianka-gabka-akust...231325890.html
                        a "bez lepna" 18zł....
                        http://allegro.pl/pianka-gabka-akust...241055616.html
                        gdzie 1 szt. (200cm x 120cm) powinna Ci spokojnie wystarczyć na kolumnę.
                        A do tego kurier tylko 10zł

BTW: ja od nich planuje zamówić ze 4szt. (do wytłumienia pokoju..... :razz: )

No to pewnie dałeś w niej wstawki..... by nie było kątów prostych.... :wink:

Skomentuj

łiiiii tam, nie jest to konieczne aczkolwiek nie zawadzi ;]

Skomentuj

Nie jestem pewien czy taka płaska gąbka się sprawdzi. Z pewnością jest tania ale nie wiem czy nie lepiej zainwestować w piramidki albo kolce. Tutaj jest chyba najtaniej (choć i tak chyba drogo bo sprzedają to jako panel akustyczny) http://www.sponge.pl/ . Niestety nie mogłem znaleźć normalnego dystrybutora lub producenta, który sprzedawał by to jako zwykłą gąbkę do pakowania (bo to przecież nic innego) i do tego w detalu.

Skomentuj

Chodzi tobie o likwidowanie narożników na zakrętach linii? Nawet najlepsi producenci TL nie dają więc dlaczego Ja miał bym się tym przejmować? resztą w tamtej linii miałem tak zrobione i jakoś nie odczuwam różnicy w porównaniu do tej linii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                łiiiii tam, nie jest to konieczne aczkolwiek nie zawadzi ;]
                                Nawet najlepsi producenci TL nie dają więc dlaczego Ja miał bym się tym przejmować? resztą w tamtej linii miałem tak zrobione i jakoś nie odczuwam różnicy w porównaniu do tej linii.
                                A wy wiecie wg w jakim celu się to stosuje ? :???:
                                marian to i pewnie ściętych łuków na końcach wew. ścianek (na zakrętach) też nie robiłeś ??

Takie zabiegi bardzo skutecznie likwidują fale stojące wew. obudowy.... A chyba sami przyznacie że lepiej by ich nie było? Jeśli tunel nie jest rurą to nie ma potrzeby stosowania takich żeczy bo i zresztą nie było by takiej możliwości. Tunel TL też wykonuje się o niejednakowych wymiarach (np. na początku 2SD na końcu 1SD) w celu likwidacji fal stojących....
                                Te gąbki - piramidki są też właśnie tylko po to by nie było fal stojących (a także dobre są do tłumienia wyższych częstotliwości wew. obudowy) ( i tylko dlatego mają stożki !) wiec moim zdaniem stosowanie piramidek przy dobrze zrobionym tunelu jest zabiegiem na wyrost (czyt. "niepotrzebnym"). Takie gąbki są dobre do rozbijania fal w pomieszczeniu dla poprawienia akustyki ale w obudowach to (ja sobie je daruje.... a wy jak chcecie...)

Skomentuj

Boczne ścianki zawsze będą prostopadłe więc i można się do tego doczepić,a jak ty zrobiłeś linię bez prostopadłych ścianek to proszę bardzo,pokaż. Nie wiem po co się tak czepiasz,co wpis to jakiś chcący udowodnić że jest źle,obudowy źle,pokój źle,najlepiej siąść na dupie i nic nie robić bo wszystko co zrobiłem to źle... Ja jednak uważam że jak na razie jest ok bo to są testy a nie finalna wersja. Pokaż coś swojego (najlepiej TL) i udowodnij że Ty masz wszystko idealnie.

No i pokaż też na wykresach gdzie widać różnicę między obudową z zaokrąglonymi końcami płyt a taką z nie zaokrąglonymi. Chyba że chcesz powiedzie że to słychać :shock: słuchaj,Quester twierdził że usłyszy która kolumna ma pojedynczą ściankę frontową a która podwójną lub potrójną,jeśli Ty słyszysz nie zaokrąglone ścianki to spoko :smile:

PS. poczytać neta to Ja też mogę,tam wszystko piszą o linii :wink:

Skomentuj

Takie troszkiee glupotki napisales ir0nhide, myslac, ze my nie wiemy co to fale stojace i jak je eliminowac. Jesli podczas odsluchu rozroznisz obudowe z lukami od tej bez lukow to zaczne je stosowac.
                                    Idealna obudowa bylaby taka jak slimak B&W ale z otwartym tylem. Dlaczego takiej obudowy nie robisz, skoro likwiduje czesc fal stojacych? :) Myslisz, ze byle jakas gabka ze stozkami wyelinuje fale stojace? Nonsens.
                                    Wyloz obudowe zwykla gabka i ta z czopkami i wskaz roznice w pomiarze i odsluchu. To samo zrob dla pomieszczenia wykladajac sciany zwykla gabka jak i czopowana.
                                    Takie male czopki dzialaja jedynie na najwyzsze czestotliwosci, dlatego w kabinach bezechowych stosuje sie wielkie piramidy-czopy, a nie takie popierdulki na dwa centymentry.

Skomentuj

Nie wiem po co się tak czepiasz,co wpis to jakiś chcący udowodnić że jest źle,obudowy źle,pokój źle,
                                      marian czy ty masz jakąś nadpobudliwość ? przecież ja się Ciebie nie czepiam człowieku! Ja tylko mówię to co wiem, a ty jak myślisz że wiesz już wszystko i nie potrzebujesz rad innych to mi po prostu napisz: "ir0nhide zamknij się bo ja jestem pępek i wiem już wszystko, nie potrzebuje uwag ani rad innych bo robię zajebiste i wg najlepsze i bezbłędne TL na świecie!"

Sorry marian nie wiedziałem że jesteś takim typem człowieka, bo ja np. się ciesze jak ktoś mi mówi że coś jest źle bo wtedy wiem że mogę zrobić coś jeszcze na korzyść tego co robię - by było jeszcze lepsze... (wyeliminować ten problem. Człowiek całe życie się uczy)
                                      Dla przykładu: Jak kiedyś Pogromca napisał mi że w mojej TL nie ma offsetu to musiałem obczaić co to takiego i postanowiłem to naprawić.

Chyba że chcesz powiedzie że to słychać :shock:
                                      jeśli Ty słyszysz nie zaokrąglone ścianki to spoko :smile:
                                      To że ty nie usłyszał byś różnicy to nie znaczy że jej nie ma, bo teraz jak ty się śmiejesz ze mnie że słyszę tak ja mogę Cię obnażyć i zbrechtać że jesteś głuchy!

PS. poczytać neta to Ja też mogę,... :wink:
                                      nie możesz, tylko powinieneś ! i może tak wg od tego zaczniemy co? Tylko poco masz to czytać ? jak jeszcze się okaże że coś zrobiłeś źle - to się tylko nawkur...iasz

Jesli podczas odsluchu rozroznisz obudowe z lukami od tej bez lukow to zaczne je stosowac.
                                      o masz i następny.... :razz:
                                      Wyloz obudowe zwykla gabka i ta z czopkami i wskaz roznice w pomiarze i odsluchu. To samo zrob dla pomieszczenia wykladajac sciany zwykla gabka jak i czopowana.
                                      Takie male czopki dzialaja jedynie na najwyzsze czestotliwosci, dlatego w kabinach bezechowych stosuje sie wielkie piramidy-czopy, a nie takie popierdulki na dwa centymentry.
                                      Dlaczego piszesz w takim tonie jak bym to ja faworyzował gąbkę piramidkę !? skoro wyraźnie napisałem iż jest przeciwnie !!
                                      napisałem przecież że sobie darowałem wykładanie taką gąbka obudowy!
                                      Dla mnie ona nie rożni się od zwykłej gąbki w środku obudowy!, bo w pomieszczeniu co innego....

Skomentuj

To że ty nie usłyszał byś różnicy to nie znaczy że jej nie ma, bo teraz jak ty się śmiejesz ze mnie że słyszę tak ja mogę Cię obnażyć i zbrechtać że jesteś głuchy!