Zamieszczone przez ir0nhide
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AKKUS 35A-30 ala V2 w TL
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Daj gabke na wszystki scianki i z tej "pozycji" mozna kombinowac dalej z wytlumieniem. Gabka jeszcze bardziej wytlumi srednie tony, a te najnizsze zostana nieruszone.
Co do niskiego zejscia to najprawdopodobniej gabka przytlumila nieco rezonans polfalowy, ktory zagluszal niski bas, dlatego moze wydawac sie ze jest go wiecej, choc oczywiscie zwiekszenie Sd tunelu tez ma wplyw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowDaj gabke na wszystki scianki i z tej "pozycji" mozna kombinowac dalej z wytlumieniem. Gabka jeszcze bardziej wytlumi srednie tony, a te najnizsze zostana nieruszone.
Co do niskiego zejscia to najprawdopodobniej gabka przytlumila nieco rezonans polfalowy, ktory zagluszal niski bas, dlatego moze wydawac sie ze jest go wiecej, choc oczywiscie zwiekszenie Sd tunelu tez ma wplyw.
Jak myślisz pogromco nie za długi trochę ten tunel ?
marian a jak impuls, osłabł troszeczkę? masz możliwość sprawdzenia impedancji ?
Skomentuj
-
marian, To nie gabka jest winowajca tylko samo tlumienie zadzialalo wydatnie. Gola obudowa czy lekko tlumiona cienka flizelina zachowuje sie zupelnie inaczej. Majac slabe wytlumienie bas wydaje sie taki wlasnie ostry, majacy kopa, mniej rozlazly. Kiedy dodajesz wytlumienia ( w tym przypadku gabki ) gasisz rezonanse i wygladzasz charakterystyke i obudowa musi grac inaczej. Przy tak niskim strojeniu ukladu ( na fs glosnika ) w stosunku do wielkosci membrany moze powstac wrazenie takiej bulowatosci basu, dlatego ja niespecjalnie lubie takie zestawienia typu maly glosnik i dlugi tunel ( bo glosnik ma niski fs ). Ty jeszcze powiekszyles SD rury co wplynie na obnizenie sprawnosci i byc moze czesciowa mulowatosc, jednak to tylko moje domysly, nie moge tego poprzec jakims namacalnym dowodem.
Podstawa do Twoich dzialan z wytlumieniem powinien byc rownoczesny pomiar charakterystyki czestotliwosci i impedancji, trzeba sie tym posilkowac zeby wiedziec jak sie poruszac.
Zamieszczone przez ir0nhidePrzecież im więcej tłumienia tym rezonans obudowy będzie niżej....
Jak myślisz pogromco nie za długi trochę ten tunel ?
Tak czy owak osobiscie raczej bym nie zrobil dlugiego tunelu mimo ze rezonans glosnika lezy tak nisko.
Skomentuj
-
marian jeśli chcesz to możesz zrobić drobny zabieg w ramach testu w sensie zmniejszenia/skrócenia tej komory offsetowej np. o połowę: wypełnić ją czymś w tym przypadku piasek odpada (ze względów estetycznych) ale może woreczki z piaskiem ? proszek do prania, przegródkę z deseczki itp. coś co skutecznie zatka/odzieli część tunelu... Oczywiście jak chcesz
2.9 tunel to dł. trochę poniżej fs głośnika! dodatkowo wytłumienie i pewnie będzie w granicach 25hz - moim skromnym zdaniem to dużo za dużo... osobiście bym polecił tunel dł. 2,3m
Skomentuj
-
Jeszcze wtrace jedna rzecz. marian, na Twoim miejscu skopiowal bym te konstrukcje o ktorej pisalem w temacie TL
http://www.humblehomemadehifi.com/Optimo.html
Twoj glosnik ma bardzo podobne parametry, niektore wrecz identyczne. Jak widzisz gosciu nie zrobil linii prawie 3 metrow jakby to wynikalo ze strojenia na popularne 1/4 , po prostu czasami lepiej stosowac krotkie linie zblizone do strojenia na 1/6. Tak samo guru linii transmisyjnych George Augspurger zaleca raczej krotsze linie.
Moze sprobuj rozkleic stara obudowe i przerob ja na taka jak w opisie jaki wrzucilem.
Z TL nie ma latwo ale warto! :)
Skomentuj
-
ir0nhide, o tym skróceniu offsetu pisałem na diy akustyku godzinę temu.
Pogromca mitow, posłucham,potestuje i zadecyduje czy skracam tunel w offsecie czy zmieniam wytłumienie. Mogę się jeszcze bawić wytłumieniem bo czasu mam sporo,nie mam na razie na wykończenie obudów więc nie muszę ich na razie zamykać.
Tak to teraz wygląda
Zakończenie tunelu bulprenowe :)
Skomentuj
-
Nie na temat...Polecam Pawłowi S, i wielu innym którym starałem się w tym temacie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17638 wytłumaczyć co ma na celu pochylenie przedniej scianki obudowy, i jakie może mieć konsekwencje, o przeczytanie dokładnie wpisu kolegi Comandante W, ,i uważnie przeanalizować pomiary.
Skomentuj
-
Tą pierwszą z lewej opisywałem w tym temacie: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19329&start=0 Nie robiłem jeszcze porównania odnośnie jakości dźwięku ale na pewno jest mocniejsza z racji większego głośnika.
Jak tylko zrobię drugą linię to porównam je w większym pokoju bo w małym nie ma co porównywać.
Skomentuj
-
Dziś robiłem testy w większym pokoju no i zero problemów z zanikaniem najniższych tonów po podłączeniu drugiej linii :) Po za tym,kop niskiego basu niesamowity z tak małych głośników przy czym Ushery ani razu nie zapierdziały... wychylenie było spore ale na nich wrażenia to nie zrobiło :wink:
Jak na razie jadę na zwrotnicach z odzysku,i żeby te elementy były stare czy coś,cewki nie są o takich wartościach jak w projekcie,rezystory też nie,co jedynie jeden kond jest ok,drugi natomiast też nie taki jaki powinien być... ale różnica w porównaniu do moich poprzednich monitorów na Visatonie i Seasie jest bardzo duża,na plus oczywiście.
Skomentuj
-
Mam na sumieniu konstrukcję na tym samym zestawie Usherów w linii transmisyjnej i zaiste dobra to jest parka. Wprawdzie moja siedziała w innej obudowie, komora kilkadziesiąt litrów i tunel stokilka cm (9 czy 10 tasuków dla uzyskania ćwierci fali), do tego zwrotnica inna całkiem (szeregowa własnego przemysłu niskim rzędem), ale pamiętam, że brzmienie ogromnie radowało ucho. To naprawdę było to. W ramach wesołego eksperymentu w ściankach komory zamknąłem po kilkanaście kilo piasku :).
O dziwo, zachowało się kilka zdjęć z produkcji, wyglądało to tak:
Skomentuj
-
Pogromco, przecie już wiesz, że ja lubię DUŻE i dlatego robię DUŻE. Wysokotonowiec ma być na wysokości ucha, skrzynka nie powinna bać się kota i ogólnie głośniczki do komputera powinny budzić poważanie i poczucie bezpieczeństwa. Człowiek siedzi przy klawiaturze i mu jakoś tak raźniej.
Jeszcze zamierzchlejsza produkcja (140 cm, Visaton W130S, Monacor D25N, ćwierćfalówka, 140 cm wysokości, tunel 100 cm, 8 tasuków, zwrotnica szeregowa 2-order+1-order o ile dobrze pamiętam):
Lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by budować rozmiar jaki się preferuje. Jak się chce MAŁE, to się robi MAŁE :). Tasuk potrafi.
Oto nieco mniejszy braciszek w czarnej rodzince, gra równie dobrze, jak ten większy (Visaton W130S, Monacor DT107), co powoduje szok u nieuprzedzonego słuchacza. Maluch ma szerokość 28 cm, wysokość 50 cm, głębokość 34 cm, komora ok. 10 litrów, tunel 35 cm, 5 tasuków. Była tam robiona próba wyrównania ośrodków akustycznych. Stoi na niewykończonej jeszcze linii z Usherami.
U producenta W130S gra tak:
W małych czarnych potworkach ten sam przetwornik gra tak (tunel bez wytłumienia, trochę włókniny na ściankach komory):
Skomentuj
-
Nie no luz panie Comandante W, Co kto lubi, sam lubie dosc szalone konstrukcje, ale ten "maly" monitor na visatonie jakos specjalnie na mnie wrazenia nie robi. Moze dlatego, ze ze znacznie mniejszej skrzynki na AWX osiagalem 30hz bez problemu :)
Ale teraz to mi sie sni po nocach przetestowanie glosnikow Dayton'a RSS265 czy RSS315 w krotkich liniach, bo symulacje wypadaja znakomicie.
Skomentuj
-
Nie o wrażenie chodziło i nie wyścig tu jakiś chyba, mam nadzieję, proszę i perswaduję, mamy.
Prawdopodobnie dałoby się zmniejszyć radykalnie taką obudowę, ale to akurat nie było priorytetem i raczej nie będzie. W audio dla mnie, wiem, zboczony przecież jestem, liczy się brzmienie, brzmienie, brzmienie. Potem bardzo długo nic. Na końcu pojawia się preferencja do większych, czarnych obudów. I poza tym właściwie nie liczy się nic, może trochę, ale tylko trochę, stan portfela.
Inaczej mówiąc, dla mnie istotne jest, jak to gra. Jak to wygląda, naprawdę mnie szczególnie nie obchodzi. Świadczy o tym dość wsiowe wykończenie, jakie stosuję. Mnie takie zadowala i takie podoba mi się najbardziej.
Skomentuj
Skomentuj