Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra,koniec już tych pierdół :mad:

Dziś od rana testuję linię w większym pokoju 20mk. Bas jest świetny tylko troszkę mnie martwi że cały czas kopie stopą. Ta stopa jest super jeśli chodzi o dźwięk ale co mnie martwi to jej natarczywość,jak słucham np. Katie M. z koncertu to stopa wgniata w fotel... to jest fajne ale tej stopy jest za dużo,wtedy skręcam niskie tony na wzmacniaczu,co powoduje ciutkę obniżenie jej natężenia ale niestety kontrabas też zanika :neutral:

Zauważyłem że taki efekt też jest w mniejszym pokoju jak i w mojej poprzedniej linii,na to wychodzi że linie chyba tak mają. Zobaczymy,pojedzie się na AS i tam się sprawdzi ten sam utwór na ich sprzęcie.

Ogólnie bas jest szybki i gdy trzeba to wypełni taki 20mk pokój w całości,i to z jednej linii :razz: Sprawdzałem też jak sie ma pochylenie ścianki do dźwięku na tej zwrotnicy,okazało się że jest lipa i jak pochyliłem lekko obudowę do tyłu to już nie było tak fajnie,zaczęły się kłopoty z fazą. Kurcze,no myślałem że aż tak strasznie nie będzie ale okazuje się że różnica jest drastyczna. No nic,obudowa będzie prosta.

Prawdopodobnie dziś jadę do Castoramy,zamówił bym płyty na obie linie i zobaczył tą gąbkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
      Ja nie mam zapędów audiofilów po 50-tce,nie wierzę w coś czego nie można udowodnić.
      Ja również nie mam nic wspólnego "audiofilizmem" - uważam że to choroba...
      Jestem raczej fanem poprawnego, Dobrego (przez duże "De") brzemienia.... Jeśli audiofil to człowiek który uważa że musi mieć przewody za 10tyś. bo inaczej brzmienie jest dla niego nieakceptowalne; podstawki/kolce pod wzm. albo CD poprawiają jakość dźwięku; 6cm fronty w kolumnach grają lepiej niż 3cm; słyszy różnice brzmienia miedzy kolumną z MDF`u a z litego drewna, lub inne tego typu dyrdymały to ja nie jestem audiofilem i daleko mi do nich....

Nie możesz,najpierw musiał byś udowodni że zaokrąglenie płyt słychać :wink:
      Rozumiem że niektórzy są "niewiernym Tomaszem" i trzeba im coś udowodnić bo inaczej puszczają to bokiem... - ja sam nawet tak mam ale tylko w przypadkach, w których to musiał bym się nieźle narobić by to osiągnąć a na koniec końców by się okazało że "jednak racja" (to wtedy chcę najpierw dowody tego by nie marnować swojego cennego czasu...) Ale w takich przypadkach jak przykręcenie kilku deseczek, czy ścięcie jednego kawałku dechy pod małym łukiem itp. operacje które to w gruncie rzeczy nie kosztują mnie znacznego wysiłku czy nie zabierają dotkliwie dużo czasu na ich wykonanie to ja takowym się poświęcę bo wiem że to jest na korzyść a nie na minus!

No tak ale żeby coś z tego zrozumieć to trzeba też choć trochę wiedzieć o akustyce, drganiach, falach, ogólnie dźwięku.................. a w przypadku TL także choćby o węzłach, strzałkach; nakładaniu się na siebie fal; jak i pod pewnymi kontami, rozchodzeniu się ich w ośrodkach, odbijaniu, tłumieniu, rozpraszaniu itd itd itd...

* http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BAwi%C4%99k (i zakładka "cechy dźwięku")
      * http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Akustyka
      * http://pl.wikipedia.org/wiki/Fala_stoj%C4%85ca
      * http://pl.wikipedia.org/wiki/Ton_podstawowy
      * http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezonans_akustyczny
      I inne z tych co są w "zakładce" - "Zobacz też:"

Ale jak znam życie i Ciebie marian to zaraz mnie nawyzywasz że próbuje Cię dokształcać albo coś takiego...

Chciał bym się jeszcze raz powtórzyć by zaznaczyć że: ja tu się nikogo nie czepiam i nie zamierzam się nikomu naprzykrzać ani z nikim kłócić itp. "zapisałem" się na tym forum po to by się dokształcać a także dzielić z innymi swoją wiedzą (często okazuje się tak że: ja nie wiem czegoś co wiesz ty a ty nie wiesz czegoś innego co wiem ja) Taka najzwyczajniej globalna konwersacja - relacje międzyludzkie (co "dwie głowy" to nie jedna)
      Jeśli kogoś irytuje to że się dziele z nim wiedza to przepraszam.... Nie znam was wszystkich, z niektórymi ludźmi da się mądrze porozmawiać a niektórzy są na tym forum pępkami ! (dosłownie i w przenośni)

Jak ktoś uważa że jak wsadził głośnik w tunel i robi mu bum, bum to już ma LT, jest ucha-chany jest po same uszy bo przecież moja TL "basuje" nie? To niech sobie dalej będzie....
      Dla mnie kolumna ma grać! a nie wydalać z siebie bas! i dlatego będę dokładał wszelkich starań by tak było...

Nawet najlepsi producenci TL nie dają więc dlaczego Ja miał bym się tym przejmować?
      I tu też masz przykład...
      Ci najlepsi producenci są ludźmi/profesorami którzy poświęcili pewnie znaczną większość życia dziedzinie akustyki i jej poddziałom! a swoich kolumn nie zrobili w jeden dzień czy dwa czy tydzień....
      A ty jak myślisz że jak zrobisz danemu głośnikowi zwyczajny tunel dzięki czemu usłyszysz z tego czegoś siedząc w rogu swojego pokoju przytłaczające rezonanse i uznasz je za potężny bas to brnij w to dalej, ja już z tego wyrosłem :razz: Dodatkowo jeśli irytuje Cie jak dobry człowiek Ci chce w jakiś możliwy sposób pomóc i to tylko po to byś stworzył coś godnego uwagi......,
      to ja już sobie odpuszczam konwersacje z Tobą....

Niestety są na tym forum ludzie którzy chcą się czegoś dowiedzieć, nauczyć wymienić zdania z innymi, ale są też cwaniaki którzy myślą że jak zrobią kolumny z przetworników za 10tyś. albo myślą że wiedzą że jak skręcą 6 ścianek w obudowę to już widza wszystko o ich robieniu....
      I żeby nie było że ir0nhide się wymądrza i myśli że on wie wszystko, to mówię od razu: iż ja uważam iż na razie "G" wiem.... (choć jak się okazuje wiem w niektórych przypadkach więcej o innych...) Smuci mnie fakt że tyle lat już.... a ja wiem tak mało (chciał bym już wiedzieć choć po stokroć więcej ) ale zarazem bywam ucha chany jak małpa z bateryjki jak się dowiem czegoś nowego, czegoś ciekawego, czegoś czego nie wiedziałem......

Boczne ścianki zawsze będą prostopadłe więc i można się do tego doczepić
      Jeśli przeczytałeś choć trochę podstaw o akustyce z wikipedi to teraz: czepiaj się gitary że nie jest kwadratowa albo że pewne płaszczyzny są prostopadłe/równoległe do siebie, albo że nie jest przecież w kształcie kuli nie?....
      marian śmiem twierdzić że: Ty postrzegasz fale akustyczną jako powyginaną KRESECZKĘ ?

Skomentuj

Dziś od rana testuję linię w większym pokoju 20mk. Bas jest świetny tylko troszkę mnie martwi że cały czas kopie stopą. Ta stopa jest super jeśli chodzi o dźwięk ale co mnie martwi to jej natarczywość,jak słucham np. Katie M. z koncertu to stopa wgniata w fotel... to jest fajne ale tej stopy jest za dużo,wtedy skręcam niskie tony na wzmacniaczu,co powoduje ciutkę obniżenie jej natężenia ale niestety kontrabas też zanika :neutral:
        Zaryzykuje i powiem: Trzeba było dać "likwidatory" kątów ostrych... :razz:
        Już nie mówiąc o eksperymentowaniu z wytłumieniem i długością tunelu (impedancja obudowy a głośnika..) albo o strzałkach w pomieszczeniu.....

Dobra dobra, luuuuz - już się zamykam

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide

Zaryzykuje i powiem: Trzeba było dać "likwidatory" kątów ostrych... :razz:
          Już nie mówiąc o eksperymentowaniu z wytłumieniem i długością tunelu (impedancja obudowy a głośnika..) albo o strzałkach w pomieszczeniu.....

Dobra dobra, luuuuz - już się zamykam
          ir0nhide,przestań już pisać (żeby nie nazwać tego głupotami) takie rzeczy,bo akurat w poprzedniej linii mam "likwidatory",robiłem testy z wytłumieniem i linia grała już w 4 różnych pomieszczeniach i jest to samo,więc twierdzę,tak,to co piszesz to dla mnie głupoty bo żadne likwidatory nie spowodują że stopa będzie mniej natarczywa (a stopa to bas sam w sobie więc tylko zmieni to głośnik lub rodzaj obudowy...jeśli nie wzmacniacz i jego ucięte krańce pasma,np. lampa).

Nie jesteś w stanie nawet tego sam udowodnić więc dość mam już czytania takich rzeczy.

marian śmiem twierdzić że: Ty postrzegasz fale akustyczną jako powyginaną KRESECZKĘ ?
          Nie,a Ty?

Skomentuj

marian, Z tego co piszesz wyglada na to , ze masz spory rezonans polfalowy co akurat jest normalne w niewytlumionej linii. Po dodaniu gabki powinno sie wszystko unormowac i zagrac tak jak nalezy.

Skomentuj

Nie na temat...
              ir0nhide, upisałeś się a dalej nic z tego nie wynika. Podałeś kilka linków do Wiki i co, jakie ta teoria tam zawarta ma przełożenie na pracę linii transmisyjnej a tym bardziej na zaokrąglenia w jej zakrętach? Bo faktycznie krytykujesz marian'a a nie uzasadniasz tego. Wytłumacz dlaczego jest źle i co się poprawi jak zaokrągli końce a nie dawaj linka do Wiki o fali stojącej. Jak ta fala wygląda w TL'ce zaokrąglonej a jak w kanciastej? Sam jestem ciekaw uzasadnienia i jeśli się pojawi i będzie czymś konkretnym podparte to sam z niego skorzystam.

marian, to dudnienie stopki to chyba sumowanie się fali z głośnika i z wylotu linii. Też to zauważyłem u siebie - widać to bardzo dokładnie np na sumie pomiarów Nearfield i Portresponse w SW. Można to niwelować mocniejszym wytłumieniem ale jest tutaj pewna pułapka - zmniejsza się wtedy efektywność tunelu a to on jest głównie odpowiedzialny za niskie zejście basu i po prostu stopka przestaje być natarczywa ale znika ten najniższy bas a pojawia się buczenie - tak źle i tak nie dobrze :P . Nie wiem od czego to zależy (to niekorzystne nakładanie się fal), nie doszedłem jeszcze do tego. Ale zauważyłem, że efekt ten nie zawsze występuje. Do tej pory wykonałem kilka obudów testowych właściwie zawsze strojonych na 1/4 Fs ale kilka bud zestroiłem nieco wyżej. Inne różnice w tych poszczególnych obudowach to umiejscowienie wylotu tunelu - nad lub pod głośnikiem, na dole do przodu, na górze do tyłu. Sądzę więc, że to jeden z tych dwóch elementów ma tutaj wpływ - strojenie lub umiejscowienie wylotu. Niestety dopiero teraz to skojarzyłem i właściwie nie do końca pamiętam która obudowa miała jaki charakter gry. Pamiętam tylko, że wylot tunelu pod głośnikiem to była porażka ale przecież istnieją takie konstrukcje więc to z kolei może świadczyć o tym, że strojenie zawiodło. Sam już nie wiem. Może warto poczekać co Pogromca albo Comandante na ten temat powiedzą.

Skomentuj

Tak sobie teraz myślę i dochodzę do wniosku, że górka na sumie pomiarów, o której napisałem wyżej, chyba jednak niewiele nam mówi o wpływie lokalizacji wylotu tunelu w stosunku do lokalizacji głośnika bo i Nearfield i Portresponse mierzy się z bliskiej odległości do tych źródeł dźwięku więc suma tych pomiarów nie uwzględnia drogi jaką przemierzają obie fale do słuchacza. Z innymi pomiarami też jest problem bo nie sięgają tak nisko - no może Farfield ale i tak chyba nie jest wiarygodny w tak niskich częstotliwościach?

Skomentuj

Fale jakie promieniuje wyjscie tunelu sa tak dlugie, ze wlasciwie nie ma znaczenia gdzie damy wyjscie tunelu. Ma to znaczenie dla odbic i interakcji z pomieszczeniem, jak wylot bedzie przy podlodze to sila rzeczy bedziemy mieli podbicie w stosunku do obudowy z tunelem na gorze obudowy.
                  Pamietajmy, ze to niskie czestotliwosci wzbudzaja sie najbardziej w naszych pokojach, a jesli linia jest dosc dluga i rezonans polfalowy jest slabo wytlumiony to sila rzeczy moga powstawac problemy z basem. Dlatego krotkie linie sa nieco "bezpieczniejsze" w slabiej zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu. W ich przypadku rezonans polfalowy jest nieco wyzej, a jesli wyzej to i latwiej go "przydusic" wytlumieniem.
                  Tak czy owak nie nalezy sie tym zrazac, tylko popracowac nad wytlumieniem linii transmisyjnej oraz adaptacji akustycznej pomieszczenia. Tylko pamietajcie, ze jakies byle gabki na scianach nic nie zdzialaja dla niskich czestotliwosci. Tutaj trzeba dzialac bardziej radykalnie ale to chyba juz kazdy amator wie.

Skomentuj

Właśnie wróciłem z Castoramy z płytami na obudowy i z gąbką jaką Pogromco mi poleciłeś :) wymiary to 2m na 1m,grubość 2cm i kosztowała 20zł :wink: Na pewno wystarczy na dwie linie.

Za chwilę schodzę do piwnicy składać tylko muszę rozrysować pozycję płyt :razz:

Skomentuj

Sprawdzałem też jak sie ma pochylenie ścianki do dźwięku na tej zwrotnicy,okazało się że jest lipa i jak pochyliłem lekko obudowę do tyłu to już nie było tak fajnie,zaczęły się kłopoty z fazą. Kurcze,no myślałem że aż tak strasznie nie będzie ale okazuje się że różnica jest drastyczna.
                      Ano jest różnica. Skąd i jaka? Po co to robić? Czemu samo odchylenie psuje, a jednak się odchyla i podejmuje trud dostrojenia zwrotnicy do takiej zmiany?
                      Zilustruję przykładem.
                      Powiedzmy, że jest dżentelmen pragnący zbudować sobie skrzynki, nabył Vifę XT25tg-30-04e, PL14WJ09-08e i Peerlessy SLS213SWR. Zbudował, wkręcił głośniki, pomierzył, zmajstrował zwrotnicę, po 116 poprawkach uzyskał zadowalający go rezultat. Głośniki ma rozmieszczone na pionowej ścianie frontowej tak, że między środkiem tweetera a środkiem średniaka ma 152 mm, a między środkiem tegoż a środkiem basowca ma 296,5 mm. Wszystko ładnie wyfrezował, głośniki elegancko wpuścił w front. W odległości 4 metrów z uszami na wysokości tweeterów zagrało mu mniej więcej tak (obrazek z SPL i offaxisem 0 i 15 stopni):

Uznał, że miodnie jest, kiedy siedzi grzecznie nie wiercąc się zbytnio, lecz przechylając się po napój pokrzepiający, jakby odrobinę mniej. Przypomniał sobie wtedy, że podobno lepsze kolumny odchylone są, więc co szkodzi spróbować, może to pomoże, no bo jak tu słuchać bez pokrzepiania? Podłożył pod kolumny podpórki i uzyskał odchylenie od pionu równe 7 stopniom. Teraz zagrało mniej więcej tak:

Rzekł sobie: "Nie może to być, bym ja poddał się i rady nie dał! Płaski pragnę mieć SPL i hajend z tym pochyleniem i dalibóg, będę je miał! " I tak długo majstrował ze zwrotnicą, aż uzyskał taki rezultat:

No i mniej więcej o to chodzi z tym pochylaniem. Trochę lepsze zgranie przetworników się uzyskuje i złu, jakim jest z natury zwrotnica, nieco tępi pazury. Jednakże kolumna prosta i kolumna odchylona to razem dwie różne kolumny i każda wymaga własnej zwrotnicy.
                      Taka sama być nie może.

Skomentuj

A do tego mozna jeszcze dodac, ze sa takie glosniki jakim pochylenie wychodzi na dobre i mozna sie obejsc bez grzebania w zwrotnicy i dodatkowych elementow wyplaszczajacych przebieg charakterystyki czestotliwosci.

Skomentuj

3 godziny pracy i jest,obudowa (finalna) gotowa do testów z wytłumieniem.

Na zdjęciu widać dwa rodzaje wytłumienia,tą gąbkę kupiłem właśnie w Castoramie. Chciałbym jeszcze kupić wytłumienie filcowo-bitumiczne ale zobaczymy jak to zagra z tym co mam.

Kanał został poszerzony gdyż zwiększyłem wymiary całej obudowy o kilka cm,więc teraz kanał na całej długości ma 1,45 SD.

Specjalnie dla ir0nhide żeby się nie czepiał:

:razz:

Skomentuj

Specjalnie dla ir0nhide żeby się nie czepiał:

:razz:
                            Po 1. pisałem już - Ja się nie czepiam ! (sry jeśli napisałem w takim tonie... )
                            a Po 2. to nie rozumiem :???: jeśli już miał bym się nie czepiać to tak wg czego? bo zrobiłeś takie zaokrąglenia ? No to jak już jestem przy głosie to pragnę sprostować iż chyba się nie zrozumieliśmy... Mnie chodziło o takie ścięcia:

Bo te akurat co ty pokazałeś na "spcjalnie dla mnie zrobionym foto:" to jest pikuś, takich błachostek to nawet ja bym się "nie czepiał" bo akurat nic nie wnoszą......

Skomentuj

Nie no sory,ale gdzie takie coś widziałeś? (podejrzewam że Pogromca myślał o tym samym co Ja)... no i pokaż mi to w twojej super konstrukcji bo Ja jakoś tego u Ciebie nie widzę,a jeli tego u Ciebie nie ma to jaki cel ma twój wywód na ten temat? Na prawdę,przestań pisać już takie rzeczy bo robisz chyba pierwszą swoją linię w życiu a mądrzysz się jak byś na nich zęby zjadł.

Skomentuj

Zaoblenie krawędzi nie szkodzi z pewnością, a wszelkie dołożenie większych starań korzystnie wpływa na samopoczucie konstruktora, że to z szacunkiem do swojej pracy podchodzi, stara się najrzetelniej i tak dalej. Gdybyśmy byli Japończykami czy Indianami, konstrukcję może nawet powinniśmy poprzedzać postami i medytacją.
                                Ale biorąc pod uwagę realia akustyczne, takie zaokrąglenie wiele nie zmieni, jest zbyt małe dla fal o częstotliwościach, jakie nas interesują.
                                Owszem, takie ścięcie, jak proponuje Ironhide, ma wpływ. Wszelkie skosy stające na drodze fali oddziaływują. Tylko jak oszacować ten wpływ?
                                Dygresja: skrajnym wypadkiem wykorzystania wpływu skosów była dość ciekawa obudowa Karlsona (mimo że spluta doszczętnie przez Klipscha). Do dzisiaj ma swoich wielbicieli i wciąż są budowane jako swoista odmiana horna. I dla niej prócz metody prób i błędów również nie wypracowano przepisu.

Skomentuj

marian po co się unosisz... to ty zacząłeś z tym "specjalnie dla ir0nhide"..... a ja tylko sprostowałem że nie o to mi chodziło....
                                  przestań pisać już takie rzeczy bo robisz chyba pierwszą swoją linię w życiu a mądrzysz się jak byś na nich zęby zjadł.
                                  zębów nie zjadłem ale co się przy niej nauczyłem to moje... (bo ty i tak nie jesteś wstanie tego ogarnąć...)

no i pokaż mi to w twojej super konstrukcji bo Ja jakoś tego u Ciebie nie widzę,a jeli tego u Ciebie nie ma to jaki cel ma twój wywód na ten temat?
                                  rzeczywiście nie widać ale jest, bo nawet pisałem o tym!
                                  mój post dokładnie:
                                  Wysłany: 2010-08-07, 23:25
                                  w temacie: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20345

Nie no sory,ale gdzie takie coś widziałeś?
                                  No widzisz nawet nie wiesz że taki coś istnieje a na mnie najeżdżasz że głupoty piszę.....
                                  weź ty czasem pomyśl zanim coś napiszesz.
                                  http://rapidshare.com/files/42127373...ansmisyjna.rar

a tu masz stare zdjęcie trochę to słabo widać ale to wina aparatu (robił foty trochę jakby rybim okiem...)

marian ja naprawde nie chce Ci się naprzykszać, miałem się już zamknąć i nie odzywać (a rób sobie jak chcesz ty tego bedziesz słuchał nie ja... - pomyślałem) ale ostatnim postem gdzie było foto z dedykacją dla mnie.... sprowokowałeś mnie że musiałem TO TYLKO SPROSTOWAĆ !

Skomentuj

zębów nie zjadłem ale co się przy niej nauczyłem to moje... (bo ty i tak nie jesteś wstanie tego ogarnąć...)
                                    Co mają znaczyć słowa w nawiasie? Może powinieneś napisać arta na temat linii skoro jesteś już tak obeznany (po próbie złożenia pierwszej konstrukcji) w tych sprawach? A prawda jest taka że wiesz tylko tyle ile Ci napisali na forum (lub po za) bo jakoś twojej własnej inwencji twórczej nie widzę.

No ale po co mamy się tu kłócić,fajnie by było sprawdzić w konfrontacji nasze wytwory. Kilka lat temu forum umawiało się na zlot z własnymi konstrukcjami,czy doszedł do skutku tego nie wiem,ale raczej nie. Może warto tym razem? Ja mogę nawet przyjechać z tą obudową testową co ją sklepałem w kilka godzin,jakoś nie boję się konfrontacji... :wink:

Skomentuj

Co mają znaczyć słowa w nawiasie?
                                      m.in nasze dotychczasowe konwersacje...
                                      Może powinieneś napisać arta na temat linii skoro jesteś już tak obeznany (po próbie złożenia pierwszej konstrukcji) w tych sprawach?
                                      Nie napisał bym żadnego arta bo każdy głośnik potrzebuje swojego tunelu...
                                      A prawda jest taka że wiesz tylko tyle ile Ci napisali na forum (lub po za) bo jakoś twojej własnej inwencji twórczej nie widzę.
                                      Nie no kurde ale za to twoja inwencja wali po oczach, aż szok.
                                      No ale po co mamy się tu kłócić
                                      Masz racje, ja również jestem za tym by w końcu "zakopać topór".....
                                      fajnie by było sprawdzić w konfrontacji nasze wytwory.
                                      Zapewne było by to sensowne gdybym zrobił tunel po swojemu do takiego samego przetwornika (wtedy mogli byśmy konkurować który z nas wykonał lepszą)
                                      Co to za USHER 8935A? czy 8945-A?
                                      jeśli 35-tki to jak mnie jeszcze poddenerwujesz to je kupię i zrobię TL według własnych uszu.... :razz:

Kilka lat temu forum umawiało się na zlot z własnymi konstrukcjami,czy doszedł do skutku tego nie wiem,ale raczej nie. Może warto tym razem?
                                      Pomysł z "AudioRoom`em" uważam za bardzo dobry aczkolwiek z drugiej str. kto by jechał przez pół polski :???: Temat ten co jakiś czas jest po trochę poruszany ale nic z tego nie wychodzi.... - a szkoda. Chyba potrzeba nam sponsora...

Ja mogę nawet przyjechać z tą obudową testową co ją sklepałem w kilka godzin,jakoś nie boję się konfrontacji... :wink:
                                      Ja bym z niewytłumioną linią aż tak nie ryzykował

Ja się już nie chcę napierdzielać z dobą na klawiatury, to w końcu twoje TL i ty będziesz tego słuchał.
                                      Myślę by wreszcie zakończyć ten spór, co ty na to ?

Skomentuj

Ja się już nie chcę napierdzielać z dobą na klawiatury, to w końcu twoje TL i ty będziesz tego słuchał.
                                        Myślę by wreszcie zakończyć ten spór, co ty na to ?
                                        Myślę że da radę,o ile nie będziesz znów pisał o rzeczach nie potwierdzonych w żaden sposób :wink: Przytoczył bym tutaj słowa wielkiego znawcy z innego forum który napisał o moich subach estradowych że one w cale nie zagrają bo zobaczył jak te suby są skonstruowane w środku,nie wiedząc że te suby grały już na tylu imprezach (czyt. koncertach) i robiły wrażenie na wielu osobach obeznanych w temacie.

Najważniejszy jest efekt końcowy,jeśli gra dobrze to jest OK. To tak jak z rezystorem na wysokotonówce,nawet Akkus podał mi kilka wersji rezystorów do tej zwrotnicy bo wiedzą że gusta ludzkie są zmienne,jeden lubi głośniej a drugi ciszej... tu mam możliwość,sam sobie ustalam jak ma grać nie patrząc tylko na wykres.

Zakończmy więc kłótnie bo robimy lekki off top.

Wracając do tematu: Dziś podkleiłem filc na środkowe płyty bo w Castoramie mi źle docięli i są o 1mm za wąskie,teraz jest ok i nie będzie nieszczelności. Jak tylko klej wyschnie to zaczynam testy z wytłumieniem.

Skomentuj

A mam pytanie co do konstrukcji: (jeśli oczywiście mogę )
                                          Jak słuchasz tych kolumn to nie jest czasem tak że słuchając z rożnych poziomów tj. siedząc na podłodze, siedząc na fotelu (gdzie kopułka na wys. uszu) i/lub stojąc, są słyszalne różnicę na basie ?

I nie napisałeś też jaka długość ma tunel ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X