Zamieszczone przez ir0nhide
Zobacz posta

Nie pisz mi o tym "czym jest dźwięk", i że się on odbija od ściany, i że "ustroje" coś tutaj pomagają, tylko napisz mi jak konkretnie one pomagają? Jaka jest różnica pomiędzy Rockwoolem a Isoverem o podobnej gęstości? Ciągle (w różnych wątkach) sugerujesz zastosowanie owych "ustrojów" o konkretnych wymiarach i z konkretnego rodzaju wełny np:
Isover PT80 lub Rockwool Techrock 80

Zobacz posta
Zobacz posta
Co do zamieszczonego pdf'a - z całą odpowiedzialnością podważam jego sensowność jako argumentu w tej rozmowie - podane zostały tylko wymiary pomieszczenia, nie wiadomo co znaczy "przeciętne umeblowanie", nie wiadomo, gdzie stoją kolumny a gdzie mikrofon w trakcie pomiaru (a uwierz mi, że ma to wpływ na pomiar - tutaj dowód:

Generalnie chodzi mi o to, że podpowiadasz bardzo konkretne rozwiązania, a nie jestem przekonany co do ich rzeczywistego działania bo nie dajesz na to żadnych dowodów. Skąd mam wiedzieć, że miękki fotel albo pufa postawiona gdzieś w pokoju nie da mi takiego efektu jak rockwoolowy klocek? A skoro mam już ten fotel to po co mam wydawać kasę na tą wełnę? Nie lepiej przeznaczyć ją na lepsze głośniki (wiem, średnio zachowane proporcje kosztów - no ale) - albo słuchawki jak sugeruje PM

Polecam jednak posłuchać muzyki wydobywającej się z dobrego stereo, a nie ścian

Skomentuj