Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spr numery nóg. ja jak zaimportowałem starą płytę pod LME49810 to się nieźle zdziwiłem. Wszystkie nogi odwrotnie

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    A National I. rozdzielił je rezystorem 2,7.
    I tak powinno być.

Skomentuj

Albo weź płytki od jaromasa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Jakbyś miał na nim 25 V spadku, to w okamgnieniu by odparował.
        no właśnie wiem, powiem tak, w PDFie jest na stronie 16 jest podany układzik do wolnego "odMUTE'ania" końcówki. Ja Rm1 dałem 100k, ma on spadek napięcia 16V, Rm2 ma 1V. Potencjał względem masy na MUTE = (-2)V Funkcja MUTE zżera około 1mA, w nocie podają, że na kondensatorze Cm powinno być około (-17)V, no ja mam (-3)V, czyli wnioskuję, że jest wyciszony cały układ. Ale Czemu do licha... szukam dalej
        Szeregowo w linii zasilania rezy 100 ohm, mają spadek 9,5V symetrycznie, czyli układ pobiera 95mA (bez sygnału na wejściu)
        Na wyjściu mam poniżej 1mV

W jakim programie robiłeś pcb?
        Protel 99

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
        Pisz podanie o przesuniecie terminu oddania projektu
        pytałem sie wszystkich nie ma u nas czegoś takiego, bo jesteśmy "eksperymentalnym rocznikiem studiów Bolońskich.... porażka
        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        ps. mam nadzieję, że w bibliografii umieścisz adres naszej strony
        ahhahahaha no jasne Mogę też wyszczególnić nick'i. O ile zdążę...

raven myślisz, że rozdzielenie mass rezystorem pomoże? Cały układ przez tylko to nie działa?

---------- Post dodany o 16:56 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

Albo weź płytki od jaromasa
        może i dobry pomysł, ale zanim dojdą, to ja już będę w czarnej...
        ogólnie wesoła sprawa hehehe, nie poddaje się, siadam do protela i projektuje nową płytkę.
        Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Spr numery nóg
        sprawdzałem 3 razy, porównywałem też połączenia z proponowanym PCB w nocie katalogowej. Wszystko się zgadza, prócz tego rezystora 2,7 ohma oraz tego, że nóżki "NC" są podłączone jedne do zasilania inne do masy. Ale jak "not connected" no to not connected, ja ich nie używam.

Skomentuj

Ja mute odblokowalem rezystorem 10k do minusa zasilania. Rezystor miedzy masami nie powinien nic szkodzic, poza tym nie jest wymagany. Nozki nc nie maja najmniejszego znaczenia.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk

Skomentuj

Ja mute odblokowalem rezystorem 10k do minusa zasilania
            no ja zastosowałem układ ze strony 16 w PDFie odnośnie MUTE. Tutaj nowa płytka, nóżki nie pomylone, pętli masy nie widzę, czerwone ścieżki to zwory "w locie". Z1 i Z2 to też zwory ale w druku. Nóżki NC są "wycięte" kompletnie. R11 i R12 odpowiada za MUTE.

Nowe PCB:
            Last edited by El_liero; 02.12.2011, 19:46.

Skomentuj

Nie na temat...
              pytałem sie wszystkich nie ma u nas czegoś takiego, bo jesteśmy "eksperymentalnym rocznikiem studiów Bolońskich.... porażka
              Powiedz im żeby nie pierd... bo mogą przełożyć tylko widocznie nie chcą. Ja przekładałem termin oddania inżynierki a też byłem w systemie bolońskim 2 stopniowym. Przekładałem co prawda o 1 dzień bo prowadzący sie rozchorował i nie mialem jednego wpisu, i tylko dlatego ale inni przekładali nawet o miesiąc i nie było problemu.

Skomentuj

Błędu nie znalazłem. Mogłeś jeszcze źle nóżki poobcinać :P

raven myślisz, że rozdzielenie mass rezystorem pomoże? Cały układ przez tylko to nie działa?
                Nawet tego nie sugerowałem :) Ten rezystor nie jest potrzebny ale trzyma duże prądy z dala od masy sygnałowej i może Ci oszczędzić sporo nerwów z masami jak to wszystko połączysz w kupę :)

Skomentuj

Ten rezystor nie jest potrzebny ale trzyma duże prądy z dala od masy sygnałowej i może Ci oszczędzić sporo nerwów z masami jak to wszystko połączysz w kupę
                  U mnie było dokładnie odwrotnie :) musiałem ten rezystor zastąpić zworą, bo masy miałem rozdzielone na płytce zwrotnicy.

R11 i R12 na pewno wsadziłeś dobre wartości, a nie np. 82k i 150k?

Skomentuj

jaromas mam tez paru innych znajomych, co nie wyrabiają i niestety nikt nie dostał zezwolenia na przedłużenie...

raven dzieki za weryfikację. :)

mbar no powiem ci, że na początku wsadziłem R11 100k, ale przecież on tylko odpowiada za ładowanie kondensatora. Kondzioł się naładuje i mamy z powrotem napięcie na nim ( u mnie napięcie zasilania +/-27 VDC ) a R12 zasila MUTE i nie powinno być większe niż 20k myślę. (?)

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post o 12:32 ----------

Mogłeś jeszcze źle nóżki poobcinać :P
                    zbadałem to też kilkukrotnie :)

Skomentuj

jaromas mam tez paru innych znajomych, co nie wyrabiają i niestety nikt nie dostał zezwolenia na przedłużenie...
                      Piłka jest prosta...robisz projekt, opisujesz to co masz...i opisujesz powody nie wykonania pracy do końca. Wymyślasz jakieś straszne problemy z pomiarami, z uruchomieniem itp.
                      To co zrobiłeś to zrobiłeś. Może 5 z tego nie będzie...ale pracę zaliczysz i zdążysz złożyć papiery na II stopień. U nas ludki tak robili i dawali radę.
                      Ważne żeby z sensem napisać czemu nie udało się tego zrobić.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

U mnie było dokładnie odwrotnie musiałem ten rezystor zastąpić zworą, bo masy miałem rozdzielone na płytce zwrotnicy.
                        Lepiej mieć rozdzielone masy - rezystor zawsze można zazworkować :)
                        mbar no powiem ci, że na początku wsadziłem R11 100k, ale przecież on tylko odpowiada za ładowanie kondensatora. Kondzioł się naładuje i mamy z powrotem napięcie na nim ( u mnie napięcie zasilania +/-27 VDC ) a R12 zasila MUTE i nie powinno być większe niż 20k myślę. (?)
                        Na Mute musi płynąć min. 0.5mA, producent zaleca 1m na kanał czyli musi płynąć 2mA i suma tych rezystorów nie może być większa od ~20-30kom w zależność od napięcia zasilania (R = (vee - 2.6) / 0.001(2) ) jak będie mniej niż te 0.5m to wzmak może się nie włączyć.

Skomentuj

LUDZIE wracamy do GRY
                          końcówka mocy na nowym PCB działa ino roz. Problemem był natomiast układ "miękkiego załączania" związany z MUTE. (strona 16 w pdfie) Wywaliłem to gówno, szeregowo rezystor 10k bezpośrednio do (Vcc-) a MUTE i działa wszystko. Czyli prawdopodobnie wcześniejsza płytka tez była dobra, tylko ten układ wyciszał scalaka. Nie rozumiem dlaczego producent podaje rozwiązanie, które nie działa.
                          Ale się ciesze normalnie :)
                          Coś dla oka:

Skomentuj

No stary to działaj dalej, może się uda i się wyrobisz :thumbsup:

Skomentuj

mbar wczesniej pisał żeby walnąc od razu 10k miedzy Vcc- a MUTE, że też nie posłuchałem ... :)

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 18:04 ----------

Jak najlepiej łączyć płaty forniru? Ja nakładam z lekkim zazębieniem na siebie je i szlifuje do póki się nie zejdą.

Znacie coś lepszego ?

Skomentuj

mbar wczesniej pisał żeby walnąc od razu 10k miedzy Vcc- a MUTE, że też nie posłuchałem ... :)

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 18:04 ----------

Jak najlepiej łączyć płaty forniru? Ja nakładam z lekkim zazębieniem na siebie je i szlifuje do póki się nie zejdą.

Znacie coś lepszego ?
                                Jak masz nie równe płaty to jest najlepszy sposób jaki znam, czasem jak są równe można sie posilić o "do czołowe" łączenie- ale cieżko to idealnie zrobic. Ten sposób wykorzystuje z fornirem który się nie zeschnie po dłuuuugim schnięciu w ciepłym pokoju. Najlepsze efekty daje jednak zakładka, czekam na drugi dzień z szlifowaniem nakładki; wtedy mam pewność, że nie zawsze idealnie suchy fornir nie zeschnie sie= nie skurczy i nie bedzie szpar :)

Skomentuj

podaje rozwiązanie, które nie działa.
                                  Bardziej prawdopodobne że źle dobrałeś rezystory :P

Skomentuj

dałem:
                                    R11=10k
                                    R12=15k
                                    (mierzone miernikiem przed wmontowaniem)
                                    producent podobne zaleca... Sam się dziwie, bo po naładowaniu kondensatora odłoży się na nim napięcie pomniejszone o spadek na R11. No ale ja miałem -2/-3 VDC na kondziole.

Skomentuj

Mogłeś jeszcze kondensator odwrotnie włożyć :P W tedy mogły by się dziać takie dziwne rzeczy.

Skomentuj

raven >:(

jedyne co widzę, to uszkodzenie kondzioła, ale tego nie sprawdziłem i już nie sprawdzę, bo płytki w koszu

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 01:26 ----------

Mam wątpliwości co do zwrotnicy, a raczej jej impedancji wyjściowej, która będzie bezpośrednio podłączona do końcówki mocy. Potrzebna jak największa a wyjścia OPampów mają małą. Jaki układ należało by dodać na wyjściu filtru?
                                        Schemat:
                                        http://hotfile.com/dl/136763306/31c3...matic.pdf.html

Skomentuj

Mam wątpliwości co do zwrotnicy, a raczej jej impedancji wyjściowej, która będzie bezpośrednio podłączona do końcówki mocy. Potrzebna jak największa a wyjścia OPampów mają małą.
                                          Skasuj to szybko, bo stracę cały szacunek do Twojego dyplomu :)
                                          W ogóle nie ma tego problemu.

Masz kondensator odcinający DC na wejściu końcówki?
                                          Last edited by mbar; 05.12.2011, 09:36.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X