Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogowe d'Appolito na STX+Fountek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ta cewka 1000H to musi być błąd:) Może program zwariował:)
    Niestety, ale do dobrej zwrotnicy jeszcze daleko.
    Last edited by jamess8; 31.07.2012, 16:38.

Skomentuj

dla founteka jakiś zakłamany pomiar poniżej 1kHz. Chyba, że to wynik symulacji z cewką 1kH

Skomentuj

Zwrotnica to projekt "wczesnoporonny" z tego co miałem pod ręką. Budżet mam mocno ograniczony dlatego zakup stosownych komponentów zostawiam na koniec po wykonaniu sensownego projektu. Tym bardziej, że bede chciał sie trzymac założeń d'Appolito i zgodnie z jego teorią zwrotnica powinna byc wyższego rzedu. Co do konstrukcji i całej konfiguracji zestawu moge tylko powiedzieć, że jest to efekt wielu kompromisów na jakie musiałem póść. Wcześniej miałem kolumny 3,5 drożne 25x25x110cm i dla mojej zony byly za duze i za jasne :/. Zdecydowałem sie na mniejsze. Z drugiej strony chciałem mieć wstegi i te Founteki w momencie zkupu były akurat w zasiegu fianasowym. Ze wzgledu na podaną efektywność musiałem szukać głośników, które im dorównają, bo nie chciałem dodawać tłumika. Z tych na które mogłem sobie pozwolić był tylko STX oferujący teoretycznie 90dB. Zakup 2 na kolumne sopowodował, że zdecydowałem sie na WTW. Siedząc na fotelu na którym zazwyczaj słucham muzyki uszy mam na wysokości ok.90cm dlatego planuje kolumny delikatnie pochylić ku tyłowi i to powinno załatwić problem umiejscowienia wysokotonówki, a przynajmniej czściowo zniwelować problem,a przy okazji zwiekszy troche odleglość BR od podłogi. Z drugiej strony licze na to,że dodatkowo d'Appolito cześciowo zredukuje mi też problem wysokości kolumn i efekt końcowy bedzie zadowalający.
        Zakładany budżet to 1500,- i jak na razie wygląda, że przekrocze go nieznacznie. Wszelkie słowa krytyki przyjmuje oczywiście za dobrą nute oraz z pełną zyczliwościa i oczywiście mając na wzgldzie powyższe warunki prosze szanownych forumowiczów o wyrozumiałość :)

Skomentuj

Cały czas mówisz o d'Appolito, a podział zrobiłeś na 2,5 kHz -- bez sensu :-)

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Cały czas mówisz o d'Appolito, a podział zrobiłeś na 2,5 kHz -- bez sensu :-)
            W pełni sie z Tobą zgodzę. Ale jeszcze raz podkreślam - zwrotnice są zrobione na szybko z tego co było i tak jak zaleca Fountek (2 rzad, 2k5 podział, żeby nie uszkodzić głośnika). Wszystkim zainteresowanym proponuje przyjąć fakt, że zwrotnic jeszcze nie ma i póki co nie krytykować tej części zestawu (aczkolwiek wszelkie propozycje mile widziane) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez coval_tk Zobacz posta
              tak jak zaleca Fountek (2 rzad, 2k5 podział, żeby nie uszkodzić głośnika).
              Częstotliwość podziału pasma bywa bardzo względna. W twojej zwrotnicy to na pewno nie jest 2,5kHz, prędzej fullrange:)

---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

Wszelkie słowa krytyki przyjmuje oczywiście za dobrą nute oraz z pełną zyczliwościa i oczywiście mając na wzgldzie powyższe warunki prosze szanownych forumowiczów o wyrozumiałość
              Jak już będą jakieś konkrety to na pewno pomożemy i doradzimy.

Skomentuj

Wszystkim zainteresowanym proponuje przyjąć fakt, że zwrotnic jeszcze nie ma i póki co nie krytykować tej części zestawu
                Jasne :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  Ta cewka 1000H to musi być błąd
                  Diagnoza jest bardziej banalna, niż można by się było spodziewać. Insert -> Stock crossover -> II rząd, highpass, częstotliwości -> OK, następnie Network -> Optimize network -> Goal bordowy jako Target frequency response -> OK... I czasem wyskakują takie właśnie jajca, jak cewka 1kH równolegle z wysokotonówką Wniosek jest taki, że zwrotka nie jest projektem nawet "wczesnoporonnym". Ba, nie jest projektem w ogóle, a jedynie symulacją "podpowiedzianą" przez SW, z którą chyba nie do końca wiadomo co zrobić. No ale trzeba przyznać, że punkt wyjścia jest - do tego podejście widać, że inspirowane lekturą forum, za co należy się duży plus, oraz spora dawka pracy własnej (nawet jeśli nie do końca trafionej, to nie o to w tym momencie chodzi).

Czekam na postępy z prac - kibicuję koledze :) (choć pomoc zapewne przyda się)

Skomentuj

Zgodzę się z przedmówcą i przyznam z biciem się w klatę że ta tzw. zwrotnica to nawet nie był projekt "wczesnoporonny" tylko po prostu poroniony Było tak jak piszesz, obie zwrotki z montażem mechanicznym zajęły mi ok pól godziny.
                    Za to wczoraj wieczorem znalazłem trochę czasu dla SW i na spokojnie posiedziałem nad tematem. Oczywiście tym razem parametry komponentów wyszły całkiem inne. Jestem po wstępnych odsłuchach na sprzęcie lepszym niż mój i generalnie Problemy są trzy. Po pierwsze za głośna góra, ale to jest łatwe do skorygowania. Po drugie brak najniższego basu i tu będę miał trochę kombinacji z parametrami i lokalizacją BR. I po trzecie, jak dla mnie najgorsze, to rezonans własny obudowy przy ok 95Hz :( Słyszałem to już wcześniej u siebie, a wczorajsze odsłuchy to potwierdziły. Kombinowałem z różnymi wariantami zwrotnicy (na razie tylko w SW) i mam z tym problem. Z symulacji wynika, że jest nadzieja w obniżeniu tej górki przez szeregowe połączenie basówek, tyle że wtedy opad basu jest znaczny również w niżej, a dodatkowo obawiam się o impedancję zestawu, bo głośniki są 8ohm'owe.
                    Co do samych zwrotnic to póki co zostałem przy wariancie II rzędu, bo niestety przy tej średnicy basówek koncepcja d'Appolito będzie trudna do zrealizowania. Mam na myśli podział, bo jeśli dobrze policzyłem to wynika że powinien być przy 1k5Hz (!). W przypadku basu to nie ma sprawy, ale dla wysokich to zdecydowanie za nisko. Dlatego na razie policzyłem dla basu Fp przy 1k5 a dla wysokich 2k5. Dla zwrotnicy przekłada się to na następujące elementy: GP C=4.7uF L=0.56mH, DP L=1.5mH C=30.2uF (znalazłem bipolary z jakiś wcześniejszych kolumn o takiej wartości łącznej , SW policzył ponad 44uF). Przebieg sumaryczny wychodzi dość znośny. Korekcji impedancji na razie nie liczyłem. Musze teraz zebrać resztę komponentów i spróbować, wiec jakiś czas mi to zajmie. Zwłaszcza, że dziś muszę się zając fornirem, który leży przyciśnięty i schnie po cięciu i moczeniu. Muszę go przenieść w inne miejsce, bo wygląda na to, ze jeszcze trochę poczeka, a leży w salonie i bije po oczach :)

---------- Post dodany o 07:54 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Tak to wygląda.

Odwrócona polaryzacja wstęgi to oczywiście eksperyment jakby się zachowało w symulacji. Przy polaryzaji zgodnej wygląda tak:

Skomentuj

kolumny 16r? :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        kolumny 16r? :/
                        ...no własnie nie bardzo... :/ dlatego mam problem bo połączenie równoległe jeszcze bardziej podbija ten zakres
                        Last edited by coval_tk; 01.08.2012, 10:15.

Skomentuj

czyli projekt obudowy musisz jeszcze raz przysymulowac w winISD
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            czyli projekt obudowy musisz jeszcze raz przysymulowac w winISD
                            W WinISD wygląda to ładnie, nawet ładniej niż w SW, tylko że gra fatalnie, a wykres z SW bardziej odpowiada rzeczywistości :(

Aczkolwiek jeszcze ładniej wygląda 1 basówka zamiast 2 i kto wie czy to sie tak nie skonczy....Obudowy mam jeszcze nie sklejone i taka przeróbka nie byłaby ani zbyt trudna ani specjalnie kosztowna.
                            Last edited by coval_tk; 01.08.2012, 11:48.

Skomentuj

Aczkolwiek jeszcze ładniej wygląda 1 basówka zamiast 2 i kto wie czy to sie tak nie skonczy...
                              a to dziwne - stosujac obudowe 2x wieksza nie powinno byc zadnej roznicy

Obudowy mam jeszcze nie sklejone
                              a tego nawet nie bede komentowal :/

Skomentuj

aaa....
                                nie doczytalem :)
                                wszystko jasne
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No ta zwrotnica jest nadal zupełnie do bani, głośniki masz zupełnie niezgrane . Musisz sobie wyskalowac wykres tak zebynie obejmował 210 dB zakresu bo na takim to największa kiszka wygląda elegancko a w rzeczywistosci moga być tatry +-10dB. 50-60dB zakresu na osi Y to jest tak ok.

Na początek postaraj się uzyskać chociażby jako taką zgodność fazową i równowage tonalną :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    No ta zwrotnica jest nadal zupełnie do bani, głośniki masz zupełnie niezgrane . Musisz sobie wyskalowac wykres tak zebynie obejmował 210 dB zakresu bo na takim to największa kiszka wygląda elegancko a w rzeczywistosci moga być tatry +-10dB. 50-60dB zakresu na osi Y to jest tak ok.

Na początek postaraj się uzyskać chociażby jako taką zgodność fazową i równowage tonalną :)
                                    Wychodzi na to, że najpierw jednak będę musiał zmienić konstrukcje z WTW na TW, a potem dopiero stroił zwrotnice. Chciałbym je mieć mechanicznie skończone najpierw :(

Skomentuj

Wychodzi na to, że najpierw jednak będę musiał zmienić konstrukcje z WTW na TW, a potem dopiero stroił zwrotnice. Chciałbym je mieć mechanicznie skończone najpierw
                                      Niekoniecznie. Rozwiązania generalnie są dwa. 1 pochylasz tak aby kolumny "celowały" w słuchacza i pracujesz nad koncepcją WTW 2 drożną. Nie pochylasz ale próbujesz konfiguracji 2,5 drożnej , co pozowli Ci uniknać problemów z niezgraniem fazowym samych wooferów między sobą (przy takim układzie i przy odsłuchu nie na osi masz rózne odległości wooferów do słuchacza co wprowadza niezgodność fazową w zakresie wyższych tonów srednich).

Kolejna sprawa nie identyfikuj niezgrania fazowego które masz teraz wyłącznie z układem głośników WTW. Jeżeli masz niezgranie miedzy wooferami a tweeterem to zmiana układu na TW czy TWW raczej niczego ci tu nie poprawi lub w nieznacznym stopniu (raczej zmieni bo trudno wyrokować porpawę, może też jeszcze bardziej pogorszyć sprawe). Tu masz problem dotyczący doboru filtrów. Moze musisz spróbować układu np 2/3 rząd albo przekonstruować to co masz. Na 1 symulacji nigdy niczego dobrego nie uzyskasz, trzeba troche pokombinować

Nim zaczniesz na nowo mierzyć określ strategię zmian. Czy skupiasz sie jednak na zmianie układu głośników, czy układu filtrów (spokojnie możesz przejść na 2,5 drogi) czy może próbujesz 2 drożny WTW z pochyleniem aby wyrównać czasowo woofery względem słuchacza.

Skomentuj

Generalnie na chwile obecną priorytetem jest walka z niepożądanym rezonansem i o niski bas, dlatego myślę o zmianie układu na TW. Z odsłuchów i symulacji jasno wynika, że te budy są za małe dla 2 wooferów i jest to konsekwencją mojego wcześniejszego błędu. Dlatego myślę najpierw o skończeniu części mechanicznej (dostrojeniu obudowy) a potem skupieniu się na zwrotnicy. Jeśli chodzi i 2,5 drogi to też jest taka opcja, aczkolwiek chciałem tego uniknąć. Poprzednie kolumny miałem na początku 3 drożne i zrobiłem z nich 3,5 żeby poprawić bas, więc wiem o czym mówisz. Wolałbym ewentualnie sprzedać pozostałe woofery, albo zrobić z nich 2 zestaw kolumn i je sprzedać, niż walczyć z ich upychaniem na siłę w kolumnach, bo w to, że to w końcu dobrze zagra nadal wierzę

Skomentuj

Oto kolejne podejście
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X