Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Studio 1 - wersja dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Lubią się wyróżniać to po pierwsze

Po drugie :
    pierwsze kolumny zrobiłem w/g schematu całość
    drugie w/g schematu całość również tylko na lepszych przetwornikach
    obecne robie tylko paczki w/g schematu reszte dobieram sam i sam będę robił zwrotnicę
    nastepne już całość będzie tylko i wyłącznie w/g mojego projektu i dopóki nie zrobię to ich nie pokażę bo jak narazie słyszę tylko negatywne opinie że inni by zrobili inaczej jak tak uważacie to sami róbcie.... (przepraszam za moje uniesienie się ..... )
    Odnośnie designu zawsze się komus nie będą podobać i na to wpływu mieć nie można, gdyby ktoś napisał że np fornir źle położony albo coś jest krzywo to rozumiem, design jest niestandardowy stąd różnica zdań.
    Przeglądając oryginały z pierwszej strony dochodzę do wniosku że wyglądają lepiej z trzech powodów:
    1. Frezy, dodają jednak estetyki
    2. Otwór BR dzięki któremu waveguide nie jest taki przytłaczający
    3. Czarny kolor, zmniejsza optycznie obudowę.

Co do kwestii technicznych, czy ktoś z was zastanawiał się czemu jest tak niski podział ? Tam siedzi wysokotonowy G 25 FFL - 8 Ohm
    o fs - 1600 Hz a podział jest na 1700 Hz. Do tego kolumny mają tylko 84 dB więc po co cała ta zabawa z waveguidem ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Był już tekst dlaczego nie ma frezów....
    Chodzi o ten mój ? Jeśli tak to odnosił się do kwestii estetyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Do tego kolumny mają tylko 84 dB więc po co cała ta zabawa z waveguidem ?
      Bo wavegiude bedzie mial lepsze rozpraszanie i dociazy glosnik. Szczegolnie przy tak rozsunietych od siebie glosnikach. Dla mnie praca Plotera jest troche taka sztuka dla sztuki, ale mimo to trzymam kciuki za projekt :)

Skomentuj

A może jednak sztuka dla hobby?? Każdy z nowych robi projekty gotowe które ktoś wymyślił. Może komuś spodobaja sie moje. A ja juz jestem bogatszy w doświadczenie.

Skomentuj

Chodzi mi o to, ze ten projekt nie jest do konca przemyslany od strony technicznej. Gdyby byl dokladna kopia Visatona to nie mialbym zadnych uwag :)

Skomentuj

Odnośnie designu zawsze się komus nie będą podobać i na to wpływu mieć nie można, gdyby ktoś napisał że np fornir źle położony albo coś jest krzywo to rozumiem, design jest niestandardowy stąd różnica zdań.
            Przeglądając oryginały z pierwszej strony dochodzę do wniosku że wyglądają lepiej z trzech powodów:
            1. Frezy, dodają jednak estetyki
            2. Otwór BR dzięki któremu waveguide nie jest taki przytłaczający
            3. Czarny kolor, zmniejsza optycznie obudowę.

Co do kwestii technicznych, czy ktoś z was zastanawiał się czemu jest tak niski podział ? Tam siedzi wysokotonowy G 25 FFL - 8 Ohm
            o fs - 1600 Hz a podział jest na 1700 Hz. Do tego kolumny mają tylko 84 dB więc po co cała ta zabawa z waveguidem ?

Chodzi o ten mój ? Jeśli tak to odnosił się do kwestii estetyki.
            Tam są jasne głośniki i to już inaczej wygląda.

Skomentuj

Rób Panie jak robisz, to Tobie ma się podobać. Mają coś w sobie, w końcu coś innego jak oklepane monitory 2W.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                To co teraz będziesz pomiary robić, nie rób takiego zastoju w temacie bo później sam nie mam motywacji, co prawda święta idą i trochę inne sprawy na głowie
                Pomiary dzisiaj jak się uda.

Skomentuj

Zazdroszczę czasu na pomiary, założę swój temat chyba z nietypowymi głośnikami to się narzekania trochę rozłożą między 2 tematy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Gdyby byl dokladna kopia Visatona to nie mialbym zadnych uwag
                    To by nie było wtedy DIY tylko KLON.... dziekuję za uwagę ludzie nie zabijajcie we mnie ducha hobby... chu z tym że nieprzemyślany technicznie.... jeszcze mi powiedz że kasa wywalona w błoto.... bo nic nie umiem technicznie zaplanować to zaraz składam wniosek o zwrot wszelkiej kasy za naukę w szkole bo to też kasa wywalona w błoto.... a może mam napisać ze to nie wersja dla ubogich... na tanich przetwornikach które udało się dorwać bardzo korzystnie.... tylko EKSPERYMENT ??

Bo wavegiude bedzie mial lepsze rozpraszanie i dociazy glosnik.
                    Chciałem zrobić waveguide z MDFu nawet juz miałem gotowe ale nikt nie podpowiedział czy się to nada czy nie .... więc odpuściłem (poczytaj temat..... to pewnie stwierdzisz że porwałem się z motyką na słońce..... )

Skomentuj

Ty tam rób te pomiary i finalizuj projekt a nie jakimś pitu pitu się przejmujesz

Skomentuj

Pojawiły się niespodziewane problemy nie mam nawet kawałka konda w domu żeby zagrać je na pełnym paśmie niskotonowce i missiona na datasheetowej zwrotce 4.7 uF grrrr....

Skomentuj

Ploter nie cisnieniuj sie na pogromce bo ma duzo prawdy. Projekt moglby byc szerzej rozpatrzony ale jak nie masz do tego jeszcze umiejetnosci ok.. najwazniejsze ze pokazujesz a jak bedziesz samodzielnie mierzyl zestaw to dojdziesz z czasem do pewnych wnioskow. I to jest najwazniejsze, robisz co mozesz i probujesz isc w przod.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Ploter nie cisnieniuj się na pogromce bo ma dużo prawdy.
                            Nie ciśnieniuję... jeśli tak to zostało odebrane to przepraszam.

Projekt mógłby być szerzej rozpatrzony ale jak nie masz do tego jeszcze umiejętności ok..
                            Co masz na myśli?

najważniejsze ze pokazujesz a jak będziesz samodzielnie mierzył zestaw to dojdziesz z czasem do pewnych wniosków. I to jest najważniejsze, robisz co możesz i próbujesz iść w przód.
                            Czy to nie jest idea DIY ?? Właśnie robię to dla własnego doświadczenia. Wiem że najlepiej byłoby zrobić klon na oryginalnych głośnikach, na oryginalnej zwrotce ale co to za DIY. Spodobała mi się obudowa Visatona? - OK. Mam missiony i Tonsile praktycznie za pół darmo? - OK. Czemu by tego nie połączyć? A jeszcze jak zagra to przyzwoicie to miód malina.

No i ta SATYSFAKCJA że się zrobiło coś samemu od podstaw (nie liczę w tym momencie paczek bo podobają mi się i już) a nie zerżnięte z innymi proporcjami i z innym fornirem. Z obecnych kolumn już wiele się nauczyłem, i wiele wniosków wyciągnąłem. Naprzykład malowanie farby nitro pędzlem... da się ale ładniej wygląda po natrysku - wniosek: zakupiony pistolet lakierniczy (będę sie uczył lakierowania a nuż się kiedyś przyda...)
                            Last edited by ploter; 16.12.2014, 23:09.

Skomentuj

Co masz na myśli?
                              Chodzi mi o to, ze ten projekt nie jest do konca przemyslany od strony technicznej.

No i ta SATYSFAKCJA że się zrobiło coś samemu od podstaw
                              No i szacun, że pokazujesz coś innego. :)

Skomentuj

Nikt się nie odniósł do tak niskiego podziału w visatonach hmm..
                                PM, co to oznacza że dociążył głośnik ? bo nie czaję...

No i ta SATYSFAKCJA że się zrobiło coś samemu od podstaw (nie liczę w tym momencie paczek bo podobają mi się i już) a nie zerżnięte z innymi proporcjami i z innym fornirem. Z obecnych kolumn już wiele się nauczyłem, i wiele wniosków wyciągnąłem. Naprzykład malowanie farby nitro pędzlem... da się ale ładniej wygląda po natrysku - wniosek: zakupiony pistolet lakierniczy (będę sie uczył lakierowania a nuż się kiedyś przyda...)

Ja to doceniam i myślę podobnie bo nigdy jeszcze nie wykonałem żadnego klona, jedynie czerpię inspiracje.
                                Też ostatnio zrobiłem monitory 2way o dość nietypowym kształcie i wiedziałem od razu że jednym się bardzo spodoba a innym zupełnie na odwrót. Wystawiając swoje dzieło na forum publiczne trzeba być przygotowanym na opinie wszelkiego typu.
                                Mnie tylko wnerwia jak ktoś wyjedzie z niekonstruktywną krytyką tylko gada byle gadać.

Skomentuj

Ploter, ja Ci bardzo kibicuje, bo ogolny pomysl na kolumny do mnie przemawia. Widze jednak problem natury technicznej jaki najprawdopodobniej bedzie ze zgraniem fazowym. W oryginale jest waveguide i bardzo niskie ciecie, co pozwolilo na uzycie systemu dwudroznego. U Ciebie nie ma tubki, odleglosci miedzy centrami akustycznymi sa duze, a z podzialem napewno nie zejdziesz na 1.6 kilo. W Twoim przypadku chyba bym sie bardziej zastanowil nad podejsciem 2,5 drogi, oraz obroceniem calej bryly o 90 stopni tweeterem do gory.

PM, co to oznacza że dociążył głośnik ? bo nie czaję...
                                  braklo literki "O" :( mialo byc "odciazy" glosnik.

Skomentuj

Ale nie jest powiedziane ze sie nie da....

Skomentuj

Skomentuj

Jeszcze zespawaj jakiś wózek do wożenia tego wszystkiego :)
                                        Sam będziesz to malował ?

Skomentuj

Tak sam... nitro czarny mat nakładany natryskiem :) a same standy obstawiam że będą ważyć jakieś 25 kilo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X