Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Witam po dłuższej przerwie. Już dawno obiecałem, że zrobię coś na tych przetwornikach. Zgodnie z dobrym zwyczajem Lusztiego udostępnię schemat zwrotnicy. To projekt który będzie powstawał przy okazji innego, ważniejszego dlatego będzie to dłuuugi proces :). Niestety czas to jest to czego brakuje mi najbardziej.
    Jest to propozycja dla początkujących forumowiczów. Czyli tanie i dobre przetworniki. Proste skrzynki. Co z tego wyjdzie to się okaże, hehe. FW168 łączyłem już z Usher 9950 i po tym zestawie spodziewam się porównywalnej jakości. Niski podział (poniżej 2kHz) powinien ułatwić sprawę. No to zaczynamy, cierpliwych zachęcam do kopiowania...
    Dane przetworników:
    Fountek FW168

http://fountek.net/products.asp?id=47

Wavecor TW030WA07

http://www.wavecor.com/html/tw030wa05_to_08.html

Obudowa ma 19L netto, oczywiście BR. Być może będzie zmniejszona. Lecz nie mniej niż 17L. Skrzynki koniecznie z MDF22mm, front 44mm. Zalecana wewnętrzna fazka dla wofera i wzmocnienia jak widać na rysunkach. Całość będzie oklejona HDF3mm. Podane wymiary uwzględniają już HDF. Nie chce mi się dokładnie wymiarować każdej formatki. Sądzę, że każdy średnio ogarnięty technik poradzi sobie z tym zadaniem :). Najważniejszy jest układ przetworników na froncie. Z tej obudowy będą ściągane pomiary, następnie projekt zwrotnicy.

Na dzień dzisiejszy zrobiłem tyle:

Za tydzień znikam na urlop więc kolejna porcja dopiero za kilka tygodni :(
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Nieźle. Wycięte elementy z mdf zamawialeś, czy sam ciąłeś?

Skomentuj

Sam tnę tylko na budy testowe. Na docelowe zawsze zamawiam, choć korekty czasami muszę robić.

Skomentuj

Ostatnio byla dyskusja o nowym forumowym projekcie, alternatywie da MX-140 i padlo wlasnie na FW168 i jakegos Wavecore'a. Fajnie, ze robisz projekt - ja nie bede musial :P
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cenowo to faktycznie poziom STX AWX. Trzeba będzie zrobić porównanie + 3SM :) Właśnie dziwiłem się, że jeszcze nikt nie wykorzystał tego 7" alumiaka za śmieszne pieniądze. Dayton RS180 i Seas L18 są dużo droższe.

Skomentuj

Dobry pomysł na stworzenie alternatywy do Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146 - projekt by LuSzTi ze starszym bratem FW168 .
            Czy DAYTON-y RS180 są warte zachodu ? Cena jest o 60% wyższa , czy przekłada się to na to co usłyszymy ?

PS. Wavecor TW030WA07 dostępna tylko 1 sztuka w AD.
            Last edited by toopcool; 23.09.2013, 08:34.

Skomentuj

Dayton RS180 powinien kosztować porównywalnie do FW168. Nie ma żadnego uzasadniania dla wyższej ceny.
              Oba fronty już przyklejone. Sezonowanie w pokoju trwa :)...

Skomentuj

Nie na temat...
                Jest uzasadnienie, Dayton jest mało popularny i polscy dystrybutorzy nie są w stanie wynegocjować dobrych cen, no i trzeba te głośniki przywieść ze stanów co też kosztuje.
                Ja jeszcze skłaniałbym się do tego, że w Polsce siła nabywcza pieniądza jest za słaba. W holandii prosty spawacz ze stawką 10E/h po dniówce jest w stanie kupić głośnik, który u nas kosztuje ponad 3 stówy. Co spawacz ma u nas ? Pewnie nawet na AWXa nie starczy. Dlatego tam pewnie nikt nie narzeka.

http://www.audioheuristics.org/measu.../L18vRS180.htm tutaj znalazłem linka do testów w których RS wypada porównywalnie z L18. Szkoda, że nie ma FW168 do porównania. Tak można tylko gdybać czy to RS jest na poziomie Seasa, czy to Seas jest przereklamowany i jest na poziomie RSa.

Skomentuj

Jeśli dobrze interpretuję pomiary Zapha to pod względem zniekształceń harmonicznych FW168 wypada lepiej od RS180 i L18. Nie zmienia to faktu, że jest to ta sama półka jakościowa. Seas powinien być droższy bo to znana, świetna marka.
                  http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Skomentuj

Konrad a możesz zdradzić ile kosztował cię mdf i jego wycięcie ?

Skomentuj

Nie na temat...
                      Druga sprawa, pomiary i testy to jedno, drugie to jak gra dany głośnik. Tego się nie zmierzy. Może Seas w tym jest lepszy. Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że jak jest się znaną marką to wysoka cena jest uzasadniona, wysoka cena winna być uzasadniona jakością produktu i obsługą klienta.

A na pomiarach zapha L18 wypada chyba najgorzej z tej wymienionej trójki, ba chyba nawet DA175 nie pozostaje daleko

Skomentuj

krojo, MDF zamawiam zawsze całą płytę, pociętą na formatki. Na takie kolumny pójdzie 1/2 płyty. Wycięcie formatki 2,5zł. Pod kątem 45' - 5zł. MDF kosztuje wszędzie w Polsce podobnie. Majątek to to nie jest. Pewnie jakieś 200zł z HDF.
                        waloos, już dawno zrozumiałem, że cena przetwornika nie zawsze idzie w parze z jakością. Nie przypadkowo FW146 (mały) został przez Zapha okrzyknięty największa niespodzianką na rynku :) Tu podzielam jego zdanie. Nie przypadkowo będzie średnim w mojej docelowej (na jakiś czas :)) konstrukcji 3W.

Skomentuj

Na co klejone Konrad?? wygląda jak pianka ale co to dokładnie jest??

Skomentuj

Klej poliuretanowy.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              A na pomiarach zapha L18 wypada chyba najgorzej z tej wymienionej trójki, ba chyba nawet DA175 nie pozostaje daleko
                              to chyba stara wersja tego L18 . Nowa wygląda lepiej i ma lepszy profil membrany niż dayton .
                              Brak faradayów jednak odbije się na THD na basie i niższej średnicy.
                              funotek ma mniejsze liniowe wychylenie i to znacznie bo podane jest Xmax 4.6mm, seas ma ponad 2 razy większe.
                              Seas ma lepiej dobrane TS-y.
                              Więc nie jest to tak do końca że FW168 to tańsza alternatywa dla tych 2 głośników

Skomentuj

Co do przetworników to absolutnie nie mam zamiaru pomniejszać wartości Seasa. Sam na liście kolejnych zakupów mam L15RLY.
                                Wieczorne szlifowanie. Na upartego można by pominąć HDF w przypadku zastosowania grubego obłoga.

Skomentuj

Właśnie ukończyłem oklejanie HDF'em. Przy okazji dojechałem jedną ze szlifierek :( Mnóstwo roboty a efektu nie widać. Za tydzień zaczynam fornirowanie...

Skomentuj

Czemu tutaj nie skusiles sie na 45 stopni?:)

Skomentuj

Mdf na takie skrzynki miałem już dawno pocięty. Plany się zmieniły i chciałem go po prostu wykorzystać. Boję się długich formatek ciąć na 45" bo niestety idealnie się nie złoży i trzeba szpachlować (wikol + pył mdf). Choć i tak byłoby szybciej. Tylko wtedy front miałby 22mm.

Skomentuj

Dziś fornirowanie zostało zakończone. Wstępne szlifowanie. Jeśli jutro będzie mi się chciało to zrobię podfrezowania. BR zaplanowałem 50mm. Terminal:
                                        http://www.loudspeakershop.eu/termin...ng-p-1748.html
                                        Zwrotnica będzie w dolnej komorze. Fornir egzotyczny Amazaque.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X