A widzisz, nie w tym miejscu wstawiłem 0,707. Podłączać inne zestawy ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
BG9 - diamond input, TEF amp
Collapse
X
-
Wczoraj odwiedziłem MariuszaElektro... Po tej wizycie i niego już nic nie jest takie samo... Na Fountekach fw146 + neo cd1 bg9 zagrał słabo bardzo słabo w porównaniu do lamp Mariusza .... Wróciłem do domu odpalam lampę na moich Beymach i zacząłem szczękę z podłogi zbierać, nie wiedziałem ze moje głośniki mogą tak kopać a jednocześnie mieć piekielne zejście. Do dziś nie mogę uwierzyć że bg9 który basu ma sporo zagrał jak radio :-D fakt ze tranzystor oferuje więcej mocy no ale co za problem zrobić 15w lampę :-D
Dziś złoże hybryde v7 zobaczymy jak wypadnie na tle lampy.Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Pawel074
Widocznie bg9 to nie jest twoj klimat, diamentowa wejsciowka ma swoj charakter i albo sie go bedzie lubic albo nie. Ja gram w domu na 18cm usherach i z basem nie zaobserwowalem zadnych anomalii. Sprawdz jeszcze raz ten filtr wejsciowy czy wsio jest ok, mozesz tez ''zbajpasowac'' kondensatorek wejsciowy na probe.
Daj znac jak ci pojdzie z hybrydka, bede i tak robil wejsciowke na lampie polaczonej z tranzystorem bipolarnym.
pozdr
Wlasnie po to powstaje wzmacniacz modulowy zeby bylo mozna sobie bez wiekszych ceregieli wejsciowke podmienic.Last edited by borys; 30.03.2015, 15:15.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaWczoraj odwiedziłem MariuszaElektro... Po tej wizycie i niego już nic nie jest takie samo... Na Fountekach fw146 + neo cd1 bg9 zagrał słabo bardzo słabo w porównaniu do lamp Mariusza .... Wróciłem do domu odpalam lampę na moich Beymach i zacząłem szczękę z podłogi zbierać, nie wiedziałem ze moje głośniki mogą tak kopać a jednocześnie mieć piekielne zejście. Do dziś nie mogę uwierzyć że bg9 który basu ma sporo zagrał jak radio :-D fakt ze tranzystor oferuje więcej mocy no ale co za problem zrobić 15w lampę :-D
Dziś złoże hybryde v7 zobaczymy jak wypadnie na tle lampy.
Na mnie również robi wrażenie lampa bo ma " inne " nie koniecznie na dłuższą metę brzmienie.
Mi się nie podoba w lampie środek pasma .
Lampy mają podkolorowania tu i tam i daleko im do neutralności .
Ale to moje zdanie .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaSkupiłeś się na bassie a jak środek i góra ?
Na mnie również robi wrażenie lampa bo ma " inne " nie koniecznie na dłuższą metę brzmienie.
Mi się nie podoba w lampie środek pasma .
Lampy mają podkolorowania tu i tam i daleko im do neutralności .
Ale to moje zdanie .
Słuchaliśmy 3 wzmacniaczy każdy inne brzmienie.
W mojej wersji wystarczy przełączyć z 3W na 6W i już inna barwa, zmienię lampy wejściowe i też barwa się zmienia, mam tyle możliwości modyfikacji że brzmienie można dobrać spokojnie.
Mi średnica bardzo się podobała w każdym wzmacniaczu. Nie wydaje mi się by była podbarwiona bardzo przyjemnie się tego słuchało. Jeśli chodzi o wysokie to ta wersja co ja mam ma je dość łagodne ale bardzo szczegółowe.
To trzeba samemu posłuchać i ocenić. Dobra lampa to mega fajna sprawa.Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Jest taka pewna teoria co do basu i wzmakow lampowych. Otoz niegdy w czasach krolowania wzmacniaczy lampowych, glosniki mialy zupelnie inne parametry ( slabe ), ktore w efekcie pracy z lampa zapewnialy wrazenie sporej ilosci basu. Ci ktorzy zmienili swoje lampy na pierwsze wzmacniacze tranzystorowe nie byli zadowoleni z dzwieku, glownie uciekal gdzies ten bas. Powodem tego, byl wlasnie problem wzmacniaczy lampowych z kontrolowaniem glosnikow. W momencie kiedy uzywalo sie solidnego wzmacniacza tranzystorowego, glosnik byl lepiej kontrolowany, przez co bas wydawal sie skromniejszy.
Podobnie moze byc w tej sytuacji, szczegolnie ze glosniki jakie posiadasz maja slabe parametry, ktore w polaczeniu z lampowym wzmacniaczem moze dawac wrazenie wiekszej ilosci basu. W skrocie rzecz biorac lampa nie kontroluje tak dobrze pracy glosnika.
Z tego samego powodu stare glosniki graja najlepiej ze starymi wzmacniaczami lampowymi, a przy nowoczesnych tranzystorach nie da sie ich sluchac.
Skomentuj
-
Hmm czytam co napisałeś i nasunęło mi się kilka pytań:
1. Słaba kontrola dlatego basu było niby więcej. - ok ale co np. lampa ma "kontrolować" przy cichym słuchaniu? Rozumiem gośniej moc się kończy i to wchodzi przester itp itd. Możliwe że ja źle rozumuje pojęcia i prosiłbym o skorygowanie.
2. Słabe parametry starych głośników OK, moje Beymy 8BX mają słabe parametry? Raczej mają pozytywne opinie i nie są to 30 letnie głośniki... Founteki budżetowe głośniki ale tam to grało... w porządku, natomiast u mnie jest niesamowita różnica.
3. Jakie głośniki mają dobre parametry? Możliwe że coś się znajdzie w okolicy i skoczę na odsłuch :P
Sprawdziłem też tą lampę pod FX-200 kolegi i tam to dopiero jest różna - można słuchać tego zestawu bez bólu, bez wrzeszczącej średnicy i wszystko gra tak przyjemnie, bas też się poprawił, a przerobiłem kilka szt wzmacniaczy :PPreamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postato tylko teoria, choc jest w niej sporo prawdy.
Skomentuj
-
Mialem w domu sporo staaarych radyjek lampowych, z mocami od 1w w gore i praktycznie kazde dawalo wrazenie duzej ilosci basu, ktory znikal po podlaczeniu glosnikow pod solidny tranzystor 100w na kanal i bardzo wydajnym zasilaniem. Chyba nikt mi nie wmowi, ze te lampowe wzmacniaczyki lepiej kontrolowaly glosnik od tranzystora.
Przyznaje, ze dzwiek z tych lampowcow byl przyjemny dla ucha, ale moim zdaniem te wzmacniacze klamaly jak z nut.
Skomentuj
-
PM to nie ma co też porównywać do lampy gdzie za trafo płaci się ze 300zł (jedno) a do starego radyjka.
Miałem wcześniej w domu 2 lampy jedna 5W druga 8W - Mariusz je nazwał wzmacniaczami słuchawkowymi, nie chciałem go słuchać i nadal upierałem się że super wzmaki.
Po wizycie u niego, nawet na sekundę bym nie odpalił tego chłamu co miałem... Pokładam jeszcze nadzieje w hybrydzie v7, ale póki co jestem przybity do łóżka :/
Każdy wzmacniacz ma swoje plusy i minusy taka prawda :P słuchamy tego co nam się bardziej podoba :)
Teraz odkładam na lampę w dual mono 10-15W i myślę że to mi wystarczy do domowego słuchania i w razie potrzeby będzie czym przywatować :P (nie zależy mi tylko na basie, ale cała reszta jest taka fajna)Last edited by Pawel074; 02.04.2015, 14:47.Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaLampa raczej nie może pochwalić się dużym DF, ze względu na trafo wyjściowe.
Pasmo przenoszenia to też nie musi prościutka kreska jak w tranzystorowym.
Sensowny tranzystory wzmacniacz o odpowiedniej mocy to magia krystalicznego dźwięku :) Tutaj trzeba samemu liznąć, tym bardziej, że nie tak łatwo o naprawdę mocny wzmacniacz.Last edited by .3lite; 02.04.2015, 14:49.
Skomentuj
-
Ech, a ja znowu popsułem jedną końcówkę. Chciałem ostatecznie ustalić prąd spoczynkowy, dotknąłem sondą gdzieś przy tranach końcowych i coś ze sobą zwarłem. Jeden końcowy dostał zwarcia we wszystkie strony, R27 "przerobił się" przy tym na fajerwerki.. Wymieniłem tranzystor, wymieniłem rezystor, ale teraz zamiast grać to popierduje w rytm muzyki.. Jeszcze coś nie hula. Wykres wyjścia głośnika jeśli podłączę małe obciążenie to idealna sinusoida, ale jeśli dołączam głośnik to się robi załamanie przy przejściu przez 0 (ha, odpaliłem sobie oscyloskop na karcie muzycznej, przynajmniej cokolwiek widzę :)). Spadek napięcia na R27 i R28 wynosi 0, przy czym opory mają jak potrzeba. I tyle sprawdziłem, bo już późno było a ja się zniechęciłem. Co sprawdzić w pierwszej kolejności?Last edited by Micwoj; 14.07.2015, 10:17.
Skomentuj
Skomentuj