Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny bass-reflex na Cube Audio F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny bass-reflex na Cube Audio F155

Witam,
    właśnie prawie skończyłem moje kolumny na powyższych głośnikach(trzeba je jeszcze okleić taśmą). Słuchałem ich w sumie przez 5 godzin albo więcej. I tak: grają nadzwyczaj przestrzennie, głęboko. Słychać instrumenty, których przedtem nie było słychać. Jest tylko jedna wada. Kolumny nie mają w ogóle basu w porównaniu np. z Altonami 70. Sam bas schodzi nisko, ale jest bardzo cichy. słychać go dobrze, tylko w nielicznych utworach. Co może być tego przyczyną? Są to kolumny podstawkowe 11 litrów z wytłumione żółtą gąbką 2 cm grubości. Kolumny pracują bez żadnej zwrotnicy. W tym wątku http://diyaudio.pl/showthread.php/18...-Audio-F155-v3
    kolega napisał, że bas wreszcie wystąpił (bo zmianie obudowy właśnie na br). Jest to moja pierwsza konstrukcja, więc kolumny z wyglądu nie są za ładne.
    Pozdrawiam

Wszystkie płyty kolumny sklej na kleju, bo najprawdopodobniej jest poprostu nieszczelna... wykończeniowo na wierzch oklej HDFem :) i na to albo okleina samoprzylepna albo pomału z artykułami na naszym portalu oforniruj na patexie i będziesz miał fajne kolumny

A do Krakowa mam niedaleko odkąd otworzyli autostradę Kraków Tarnów
    Last edited by ploter; 16.11.2014, 22:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz posta
      Kolumny pracują bez żadnej zwrotnicy
      No to pewnie średnie przykrywają Ci bas. Poza tym nie oczekuj, że będzie to łupało na basie jak Altony :)

Skomentuj

kup sobie dobra 12" a nie probuj na sile basu wyciagac z tej szerokopasmowki. Z linii transmisyjnej albo horna moze cos wyciagniesz, ale czy warto?

Skomentuj

Jest ten projekt w tlce. Najpierw jednak zrób zwrotnice bo nic z tego nie będzie.

Skomentuj

Brak basu to efekt Baffle step-u, zrób zwrotnicę żeby obniżyć pasmo średnio-wysokie.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. @ploter - wszystkie ściany są na śrubach i kleju, oprócz sufitu - tam są tylko śruby. Kolumna nie jest w 100% szczelna. W niektórych miejscach są po 2 mm odstępu między jedną, a drugą deską. Piszecie wszyscy, żeby zrobić zwrotnice, ale w tym wątku (http://diyaudio.pl/showthread.php/18...-Audio-F155-v3) jest napisane, że bas jest bardzo dobry, nawet lepszy niż z linij transmisyjnej, a nie ma on żadnej zwrotnicy, ani subwoofer'a. Poza tym, dlatego zdecydowałem się nie budować kolumn wielodrożnych, żeby dźwięk wychodził z jednego miejsca i był przestrzenny. Średnicy nie chce ściszać, bo dzięki niej osiągamy ten niepowtarzalny klimat przestrzenności dźwięku i szczegółowości. Macie jakieś inne propozycje? Użytkownik Jq robił właśnie kolumny na tych głośnikach, zarówno w linij transmisyjnej jak i br. I napisał, że w linij transmisyjnej bas jest naprawdę dobry jak ta takie głośniki, a w kolumnie br jeszcze lepszy.

Skomentuj

jest napisane, że bas jest bardzo dobry, nawet lepszy niż z linij transmisyjnej,
                To dowodzi tylko temu, że oczekiwania co do basu są zależne osobniczo, jednemu będzie ok innemu mało, a trzeci będzie miał przebasowione. No i oczywiście kwestia pomieszczenia.

Skomentuj

Kolumna nie jest w 100% szczelna. W niektórych miejscach są po 2 mm odstępu między jedną, a drugą deską.
                  Moim zdaniem zacznij od dobrego uszczelnienia. A czy rurka br jest odpowiednia???
                  Last edited by ploter; 17.11.2014, 18:06.

Skomentuj

A jak mogę je jeszcze uszczelnić? Rura bass-reflex to długość:8,5cm i średnica otworu:5cm. Rura dokładnie nie zgadza się z moimi obliczeniami (średnica 3cm i dl 6 cm), ale innych nie było.

Skomentuj

A czy te 2 mm szpary są zaklejone klejem ?? ewentualnie paczkę uszczelnij sylikonem od wewnątrz no i przykręć na kleju deskę górną albo przynajmniej na uszczelce do okien

Albo zrób nowe paczki bo po fotkach to masakra :P

Skomentuj

Podsumujmy:

-litraż się nie zgadza (w porównaniu do zalinkowanej konstrukcji, z której to podobno wydobywa się bas)
                        -port bas reflex się nie zgadza (w porównaniu do czego, nie wiem, i prawdopodobnie Ty też nie)
                        -obudowa jest nieszczelna

I mówisz że (bez zwrotnicy) basem nie gra, i to w porównaniu z Altonami 70?
                        Dziwna sprawa :)

Skomentuj

Tak fajny glosnik, nie zasluguje na takie byle jakie podejscie, jeszcze jakas dziurawa obudowa, wycinana na "odwal sie" :(

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            -litraż się nie zgadza (w porównaniu do zalinkowanej konstrukcji, z której to podobno wydobywa się bas)
                            Na dodatek jest tam jak byk "Kolumny wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejone i skręcane wkrętami, obudowa ostatniej szansy typu bass reflex o pojemności około 24 litrów, 9 litrów dla głośnika z dużą ilością wzmocnień, reszta jako osobna komora wypełniona 14kg piasku."

Skomentuj

Heh, dużo informacji. Po kolei: @marian: litraż się nie zgadza - fakt. Ale czy \rzeczywiście jest taka ogromna różnica między 9, a 11 litrów? Port bas reflex się nie zgadza. Ok, ale średnica otworu 3cm, to minimalna średnica, więc troszkę większa może być, a jeśli chodzi o długość, to po prostu innych nie znalazłem.
                              @Pogromca mitow: jest to moja pierwsza konstrukcja. Nie jestem stolarzem. Pierwszy raz w życiu wycinałem z drewna cokolwiek. Obudowę zrobiłem najlepiej jak umiałem. Nie wiedziałem, że jak bedzie 2mm odstępu między deskami, gdzie w środku wytłumia całość gąbka, to nagle nie będzie basu.
                              @ploter: jak nie robiłem projektu typu kopiuj wklej. Chciałem sam wszytko obliczyć na podstawie parametrów głośnika i wzorów. Poza tym od powyższego opisu, moja konstrukcja różni się 2 latrami większa pojemnością i materiałem.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

@Pogromca mitow: jest to moja pierwsza konstrukcja. Nie jestem stolarzem. Pierwszy raz w życiu wycinałem z drewna cokolwiek. Obudowę zrobiłem najlepiej jak umiałem. Nie wiedziałem, że jak bedzie 2mm odstępu między deskami, gdzie w środku wytłumia całość gąbka, to nagle nie będzie basu.
                                To zadne tlumaczenie. Zobacz sobie po forum jakie konstrukcje zrobili inni uzytkownicy tez robiac pierwszy raz w zyciu. Po prostu sie do tego nie przylozyles i tyle.

Skomentuj

@ploter: jak nie robiłem projektu typu kopiuj wklej. Chciałem sam wszytko obliczyć na podstawie parametrów głośnika i wzorów. Poza tym od powyższego opisu, moja konstrukcja różni się 2 latrami większa pojemnością i materiałem.
                                  Pozdrawiam
                                  Tym bardziej zastanawia mnie jak w większej obudowie nie masz basu....

Ja w monitorkach 14SK & PJ nie mam niskiego basu bo z takiej małej pojemności nie wyciśniesz z 5" basu niskiego jak się przyzwyczaiło do Altonów Nie mam MDFu na stanie bo bym już zrobił nowe paczki do nich porządnie docięte i poklejone

Skomentuj

marian: litraż się nie zgadza - fakt. Ale czy \rzeczywiście jest taka ogromna różnica między 9, a 11 litrów?
                                    Podałeś link do konstrukcji która miała 9L, więc "porównuj" swoje wrażenia odsłuchowe z nią a nie z inną, wymyśloną przez siebie... a potem pisz na forum że Twoja nie ma basu.

Port bas reflex się nie zgadza. Ok, ale średnica otworu 3cm, to minimalna średnica, więc troszkę większa może być, a jeśli chodzi o długość, to po prostu innych nie znalazłem.
                                    Skąd wziąłeś te 3cm średnicy?
                                    5cm to minimum.
                                    Robiłeś symulację?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja osobiście bym nie dał tego głośnika w 9L, tylko przynajmniej w 12L @ 50Hz, wtedy to zagra basem (w miarę swoich możliwości).

Skomentuj

@marian 3 cm wziałem stąd:
                                      a, parametry stąd:http://www.cubeaudio.eu/#!f155-fullrange/c20qx
                                      Po wstawieniu do wzoru wychodzi:31,67mm

Skomentuj

Dragon32 Zrób te obudowy od nowa, nawet zwykła płyta wiórowa wygląda lepiej niż "TO", zwymiaruj każdą płytę, idź do Castoramy i wytną Ci równe formatki, zapłacisz za to 10-15 zł a przynajmniej będzie to jakoś wyglądać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X