Słuchałem tych głośników, ale strasznie ciężko stwierdzić czy grają tak samo. Puszczam jakiś kawałek i sprawdzam czy wokal jest idealnie na środku pokoju, ale jak się kolumnę przestawi nawet o kilka cm w przód lub tył, to wszystko się zmienia i ciężko stwierdzić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny bass-reflex na Cube Audio F155
Collapse
X
-
Do obudowy chciałem dać wkręty, a by lepiej się trzymala, lecz kiedy wkręcałem wkręt w "podłogę", to coś strzeliło i boczna ściana podniosłą się o jakiś 1mm niecały. Wykręciłem ten wkręt i próbowałem lekko młotkiem wklepać tą deskę jak było, lecz niestety nic nie pomogło :/ Normalnie bym się tym nie przejął, ale przez to "sufit" wystałe na przednia ścianę o ten niecały 1mm :/ Co robić?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz postaDo obudowy chciałem dać wkręty, a by lepiej się trzymala, lecz kiedy wkręcałem wkręt w "podłogę", to coś strzeliło i boczna ściana podniosłą się o jakiś 1mm niecały.
Daj zdjęcie.
Skomentuj
-
@malikowy - otworu nie nawiercałem, bo jak wkręciłem pierwszy wkręt, to nic się nie stało, a jak drugi, to już się płyta przesunęła.
@marian - prawdopodobnie tak. Tylko teraz pytanie, czy ten efekt da się odwrócić. Malikowy mówi, żeby docisnąć ściskiem, ale rozumiem, że efekt jest widoczny dopiero po jakimś czasie? Bo jak próbowałem wklepać z powrotem, to nic to nie dało :/ A jeśli nie mam zacisków, to wystarczy, jak położę na to coś ciężkiego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz postaotworu nie nawiercałem,
Skomentuj
-
a pisałem na dużo wcześniej bo wiedziałem, że do tego dojdzie
Skręcasz te budy czy tylko tym klejem, bo jak już lecisz na laminacie to bym skręcał jakimiś wkrętami 3-3,5mm grubości i 25-30mm długości tyle tylko, że wcześniej nawiercić otwory do każdego wkrętu bo inaczej płyta może się rozejść.
Jak położysz coś ciężkiego to też może pójść całkiem ta płyta i będzie na śmietnik, tylko wikol pomiędzy to rozwarstwienie i jak ma to być porządnie to ściskasz TYLKO PŁYTĘ, nie możesz ścisnąć na całej wysokości czy długości obudowy, TYLKO te 18mm grubości płyty żeby wróciło na swoje miejsce, podczas ściskania klej wejdzie gdzie trzeba a nadmiar wypłynie.
I na przyszłość, pamiętaj że należy robić odwierty przed skręcaniem, usuwasz w ten sposób nadmiar materiału, który i tak byłby nie potrzebny, a właśnie przez ten nadmiar rozchodzi się płyta. To samo może się stać z MDFem. I oprócz tego wiertłem dokładnie wyznaczasz kierunek, w którym ma iść wkręt. Inaczej może pójść w bok bo trafi na twardszy kawałek drewna.Last edited by malikowy; 04.12.2014, 21:52.
Skomentuj
-
Po dłuższej przerwie kolumny są już gotowe (jedynie boki nie są obklejone, ale zastanawiam sie, czy nie zostawic gołych). Ogółem tak: WOW. Tego to się nie spodziewałem. Góra i średnica pozostały takie jak przedtem, ale ten bas... Mocny i bardzo bardzo niski. W muzyce, gdzie bas nie jest podkreślony, grają normalnie (oczywiście lepiej niż przedtem),ale jak właczymy np. Martin Garrix - Animals lub U2 - Love is blindness, to wszystkie rzeczy w pokoju zaczynają podskakiwać, a słuchaczowi robi się duszno :) Oczywiście bas nie dudni, tylko wypełnia idealnie cały pokój. Bas jest około 2 razy niższy, jest go więcej i jest o wiele czystszy niż w Altonach 70. Naprawdę można się zdziwić. Jedynie rock i metal grają normalnie (w sensie dobrze, ale nie tak jak jazz, pop czy elektroniczna) Oczywiście całość była odsłuchiwana na wzmacniaczu Diora WS 442. Jak naprawie moją lampę(na starych wersjach kolumn jeszcze grała), to dopiero będzie skok o 3 klasy wyżej (m.in bas, którego za bardzo nie słychać w utworach, gdzie nie jest podkreślony, będzie słyszalny) :) Chciałbym bardzo podziękować za wszystkie rady, zaprojektowanie obudowy itp. :) Zdjęcia wrzucę dopiero jutro, jak będzie jasno. Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj