Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uaktualnilem instrukcje.

MODERATOR
    Bardzo prosil bym o usuniecie starej instrukcji z postu #135 i 140 albo podmienic plik na ponizszy z zalacznika. Dziekuje bardzo.

No i polutowalem ta dwustronna plytke. Niestety nie jest ona prosta w wykonaniu.

Załączone pliki
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys nie myślałeś, o tym aby to wysłać do jakiegoś czasopisma np. Elektroniki praktycznalej? Z pewnością się zainteresują :)

Nowa płytka to wciąż 7cm szerokości radiatora?

Skomentuj

Tak nowa plytka wciaz 7cm szerokosci (wiecej nie chce).

Jak skoncze to i moze wysle - chociaz i tak na to czasu nie mam.
        Dwuwarstwowy OPS uruchomiony, dziala bardzo fajnie. Gra juz jakies 8 godzin, ciagnie dwie 8R kolumienki podlaczone okolo 8m przewodem kazda.

Ponizej kilka slajdow z Cliffjumpera (zamierzam sprawdzic tylko jedna ostatnia sprawe - postaram sie go troche przyspieszyc). THD mierzone przy 15V Vp-p, produkty IMD wykastrowane prawie do zera.

Pozdr
        Last edited by borys; 13.05.2015, 17:25.

Skomentuj

Super to wygląda. Przydałby się wór tranzystorów, nic tylko lutować :)

Skomentuj

Holgin
            Ja ciagle nie wiem ktora wersje przeslac gavronowi heh. Ta dwustronna jest fajna, teoretycznie latwiej jest zalutowac tranzystory koncowe ale plytka jest tak napchana ze trzeba nie lada cierpliwosci i spokoju zeby ja polutowac, jak dla mnie jest ok ale cos mi sie wydaje ze ludzie beda mieli klopot z jej polutowaniem, takze chyba bedzie wyslana jednostronna (jak macie jakies zdanie to piszcie, wszelkie sugestie mile widziane)

Jaka jest roznica w wersji dwustronnej ?
            -Raile zasilania sa jak najblizej siebie (zgodnie z tym co pisal p. Self), tutaj jeden nad drugim
            -Sciezki masowe ekranuja nieco te grube raile zasilajace (te od kondensatorkow odsprzegajacych)
            -Sciezki zasilania do stopnia sterujacego tez sa ekranowane sciezkami masowymi
            -Prady idace z tranzystorow mocy spotykaja sie w jednym punkcie (z niego tez ''pobierane'' jest sprzezenie zwrotne) --> nie miksuja sie w jednej sciezce (tak mi sie wydaje)
            -Jest przekichana w lutowaniu ale da sie ja polutowac w jedna godzine.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              Uaktualnilem instrukcje.

MODERATOR
              Bardzo prosil bym o usuniecie starej instrukcji z postu #135 i 140 albo podmienic plik na ponizszy z zalacznika. Dziekuje bardzo.

No i polutowalem ta dwustronna plytke. Niestety nie jest ona prosta w wykonaniu.

Mówisz masz:)

Skomentuj

IMO dwustronna będzie lepsza

Raz polutujesz i masz spokój na resztę życia :) dochodzą też zalety wynikające z prowadzenia ścieżek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                  Przydałby się wór tranzystorów, nic tylko lutować :)
                  Masz na myśli coś takiego ?

Ładnie ta płytka wygląda,ale czytając temat na diy.com nie to było powodem zaprojektowania takiej płytki. Czy faktycznie grubości ścieżek mają tutaj wpływ ? Chodzi mi o "fabryczną" wersje.
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Holgin
                    Ja ciagle nie wiem ktora wersje przeslac gavronowi heh. Ta dwustronna jest fajna, teoretycznie latwiej jest zalutowac tranzystory koncowe ale plytka jest tak napchana ze trzeba nie lada cierpliwosci i spokoju zeby ja polutowac, jak dla mnie jest ok ale cos mi sie wydaje ze ludzie beda mieli klopot z jej polutowaniem, takze chyba bedzie wyslana jednostronna (jak macie jakies zdanie to piszcie, wszelkie sugestie mile widziane)

Jaka jest roznica w wersji dwustronnej ?
                    -Raile zasilania sa jak najblizej siebie (zgodnie z tym co pisal p. Self), tutaj jeden nad drugim
                    -Sciezki masowe ekranuja nieco te grube raile zasilajace (te od kondensatorkow odsprzegajacych)
                    -Sciezki zasilania do stopnia sterujacego tez sa ekranowane sciezkami masowymi
                    -Prady idace z tranzystorow mocy spotykaja sie w jednym punkcie (z niego tez ''pobierane'' jest sprzezenie zwrotne) --> nie miksuja sie w jednej sciezce (tak mi sie wydaje)
                    -Jest przekichana w lutowaniu ale da sie ja polutowac w jedna godzine.
                    Wystarczająco zalet ma, żeby zrobić dwustronną :) Gdyby ktoś wiedział, że nie da rady jej polutować mogę się tym zająć tj polutowaniem. Wejściówki powinien każdy samemu ogarnąć.

Jak już robić borys to raz a porządnie, więc nie ma co tylko dwustronna :)

Pozdr.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Moim zdaniem, jak ktoś nie potrafi polutować płytki w montażu przewlekanym to nie powinien się brać za budowę wzmacniacza!

Skomentuj

Holgin
                        Ja tez jestem za dwustronną, zrobiłem sobie pdf pod prasowankę, ale ta moja wersja wyszła bardzo duża, jakoś mi takie duże wychodzą :) Zastanawiam się jak Ty to mieścisz :)

Po za tym można by zrobić mini ankietę, którą wersję wykonać w fabryce :)
                        Last edited by dario67; 14.05.2015, 10:25.

Skomentuj

Ankieta jest niepotrzebna. Wystarczająco "plusów" jest za dwustronną. Niech nikt już nie przesadza Jeśli ktoś nie umie tego polutować to tak jak pisałem, mogę zrobić to za niego. Przecież chyba nie będziemy brać jednostronnej wyjściówki, która jest słabsza od dwustronnej, bo ktoś lutować nie umie.

dario67 - skale ustaw na 100%.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                            ale da sie ja polutowac w jedna godzine.
                            Jestem pod wrażeniem i proszę o tutorial jak się zroganizować żęby to zlutować w godzinę. Mi sie takie coś kilka godzin robi. Prośba jest jak najbardziej poważna.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Gdzieś widziałem poradnik jak się wysrać...Rozumiesz o co mi chodzi.. Juz nie przesądzaj, jak umiesz paski kodowe i wszystkie rezystory są opisane, to poskaladasz w 15min.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Nie na temat...

Jestem pod wrażeniem i proszę o tutorial jak się zroganizować żęby to zlutować w godzinę. Mi sie takie coś kilka godzin robi. Prośba jest jak najbardziej poważna.
                                To już musisz sobie sam opatentować technikę jaką ci najłatwiej, ale musisz tez mieć jakieś sensowne warunki, trzecia ręka, wszystko poukładane. przewlekasz sobie wszystko odwracasz i lutujesz, ja sobie tak robię tylko partiami na przykład jedną wartość, układam na swoich miejscach i lutuje potem kolejna i następna

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Myślałem że jakąś większą magię uprawiacie. To ja też tak robię, że układam 3-4 wartości i lutuję, ale jak bym nie robił to 15minut nie wychodzi. Może samego lutowania to tak. Ale znaleźć dziurki, podoginać, poukładać to mi schodzi. Może w 2-3h z jednym bg9 bym się uporał, ale to przykładając się mocno do tematu. Może to kolejna rzecz do której nie mam talentu

Skomentuj

Lepiej nie robić tego na czas bo później pomyłki się zdarzają, lepiej trochę dłużej a dokładnie wszystko sprawdzić

Skomentuj

Jak cos to mozna zamowic probna serie i sprawdzic jeszcze raz czy wszystko jest ok. Co wy na to ?

Skomentuj

Można, ale poprzednia rozumiem że też jest ok?

Skomentuj

Też jestem za wersją dwustronną. Przy moim tempie pewnie będę lutował ją dwa razy dłużej, ale liczy się efekt końcowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X