Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy IPS nadchodzi. Tym razem bedzie to bardzo prosty wzmaczek z sprzezeniem pradowym.
    Zenerki niskoszumne BZX55, tranzystory wejsciowe beda pracowaly przy pardzo podobnym biasie i z takim samym Vce - bedzie tam panowala rownowaga termiczna.
    DC serwo na srubokret :P

Patent z A9 na zasilaniu +/-15V dodaje kilka dodatkowych dB PSSR na basie (prynajmniej w symulatorze). Jak na CFA to jest super.

Last edited by borys; 10.01.2016, 22:53.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Mam takie ''zadanie'' dla Was. Potrzeba poszukac sterownikow do E-MU0204 na windowsa 7 32bit. Nie wiem gdzie posialem CD...
      A jakos nowa wejsciowke trzeba bedzie obmierzyc :P

Z gory dziekowac.

Skomentuj

Zara bede probowal czy beda dzialac.
        Szlag mnie trafia juz z ta karta, sterowniki nie dosc ze ciezko je odszukac to sa beznadziejne.
        Czas pomyslec o innej karcie do pomiarow.

Dzieki

EDIT
        Nie dziala.
        Musze poszukac CD.
        Last edited by borys; 11.01.2016, 18:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          A ja Ci mowie skladaj iampa, bylem u kolegi co ma denona 2000ae, sam mialem 450tke i na basie moja 450tka nie miala startu, zadna bo nie jedna byla. Mialem rowniez 4100.
          Wracajac do wizyty u kolegi za pierwszym razem iamp polegl na basie i fakt byl slabszy pod tym wzgledem od accu klonow ktore mialem jak i od odsluchiwanego denona. Pozniej skladajac na gotowo na basie jest naprawde mega dobrze. Glosniki trzyma mega za pysk, jest tez zejscie, mruczy az milo, jest moc :) drugie porownanie do denona wypadlo moim zdaniem rewelacyjnie.. Wiec jak widac zdania sa podzielone, ale wnioslem pare poprwek ktore ten bas uratowaly, ale to byly dodatkowe kondensatory i zalutowanie na stale pewnych polaczen. Dobry bas, scena, detalicznosc, barwa to mega mocne strony iampa. Lampy tez musialem dac nowe bo bez tego nie bylo efektu.
          Dzieki za opinie, zmotywowales mnie do dzialania. Zrobie E-450 i i-ampa. Do i1ampa mam juz wydruk Ops4., nie wiem czy to nie przesada, ale lubie robić bezkompromisowo. Do E-450 sam sobie zrobilem prasowanke :)
          Last edited by jamess8; 11.01.2016, 18:39.

Skomentuj

Nie na temat...
            james, skąd miałeś plik ścieżek do E450?

Skomentuj

Nie na temat...
              Sam zrobilem na podstawie zdjec - jest ich tyle tutaj, ze to zaden problem.
              95% czesci tez juz mam. Kolejny bedzie 7100😁
              Chinczykiem nie jestem :)
              Last edited by jamess8; 11.01.2016, 19:36.

Skomentuj

Jakie rozmieszczenie klocków w obudowie jest najmniej kłopotliwe jeśli chodzi o jakieś brumy?
                Pasuje mi, żeby końcówki były jak najbardziej na środku bo tak są otwory wentylacyjne w pokrywie.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Mam takie ''zadanie'' dla Was. Potrzeba poszukac sterownikow do E-MU0204 na windowsa 7 32bit. Nie wiem gdzie posialem CD...
                  A jakos nowa wejsciowke trzeba bedzie obmierzyc :P

Z gory dziekowac.
                  Jak nie znajdziesz to daj znać, skopiuję płytę i wyslę albo gdzieś wrzucę obraz. Ja mam 7 32 bit i 0204 działa jak należy.

Skomentuj

Piotreq123. Opcja nr 2,3 lub 5.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wg mnie najlepsze to 1 bo masz najkrótszą drogę zasilacz- końcówki oraz jak najbardziej odsunięte wejściówki od trafa i zasilacza

Skomentuj

Ja mam podobny układ jak na Twoim ostatnim zdjęciu, (post #928) i nic u mnie brumi, a jeszcze mam preamp i barwę Borysa.

Skomentuj

Widzę, że każdy ma inaczej i nikomu nie brumi więc nie jest to aż tak wrażliwe.
                          Finalnie pewnie zdecyduję się na nr 5.

Skomentuj

Ja mam podobnie jak 5, ale końcówki odsunięte o 180 tak żeby wejście było jak najdalej od trafa. I cały sygnał z tyłu obudowy, a trafo z przodu. Wtedy sygnał nie miesza się z zasilaniem, jest odsunięty.

Skomentuj

Ja też myślałem że mam idealną ciszę aż zacząłem sprawdzać z głową w głośniku no i tak idealnie nie jest. Może z 0.5m już tego nie słychać ale żeby było idealnie to jeszcze będzie trzeba powalczyć

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                aż zacząłem sprawdzać z głową w głośniku
                                Tak samo, ale miałem chamskiego pająka.

Skomentuj

Tsk ale tu chodzi o to że wiem o przypadkach że są dobrze poukladane w docelowych a problem występuje. Może ktoś zarzuci wpisem i dla innych będzie pewnie info

Napisz może jak masz pkt masowe itp. Z czego do czego to będzie można porównać. Czy reza może na ips masz wstawionego zamiast zworki
                                  Last edited by szastal; 12.01.2016, 11:40.

Skomentuj

1.Zewrzec wejscia w IPS albo dac potek na MIN (jezeli jest potek)
                                    2 Grzebac tak w okablowaniu zeby w glosnikach byla cisza (zalutowac zamiast zworki 10R rezystorek do jednego z IPSow).
                                    3. Jak na zwartych wejsciach jest cisza to z okablowaniem jest wsio OK.

Jak nie bedzie potka na wejsciu to mozna zmniejszyc impedancje wejsciowa IPSow (wywalic 47kR i dac 22k lub mniejszy, pamiatejac o tym zeby zwiekszyc wartosc kondensatorka wejsciowego 2.2uF na np 4.7uF).
                                    Wysoka impedancja wejsicowa powoduje latwiejsze sciaganie zaklocen --> takze jej zmniejszenie w pewnym stopniu powinno pomóc.
                                    Last edited by taz; 13.01.2016, 18:20.

Skomentuj

@borys, widzę że coś nowego szykujesz z IPS. A powiedz mi jak wygląda projekt Ironhide? Byłem nim zainteresowany.
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ironhide musze dokonczyc troche pozniej, narazie na tapecie jest morderca klonow
                                        JetFire -> dziala i gra, ale potrzebuje troche czasu.
                                        Tak wyglada test samej wejsciowki:

A tak to wyglada po zapieciu OPS na dwie parki i obciazeniu 8R :

Chyba troche przeholowalem, to co powyzej to jest z zalutowanym filtrem wejsciowym (tylko troche podnioslem czestotliwosc), jak bym go calkiem wylutowal to bylo by pewnie troche szybciej :P

Kto odwazny niech odczyta slew rate z wykresu.
                                        Last edited by borys; 13.01.2016, 20:54.

Skomentuj

A narysujesz w paincie skąd dokąd się liczy SR?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X