Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Borys , jaka jest podstawa stosowania takiego rozwiązania ?
    Można wstawić jeden rezystorek .

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
      ...jaka jest podstawa stosowania takiego rozwiązania ?
      Zmniejszenie indukcyjności względem pojedynczego rezystora?

Skomentuj

Ja obstawiam, aby lepiej ciepło rozprowadzić.
        Zamieszczone przez pegaz_28 Zobacz posta
        ...jaka jest podstawa stosowania takiego rozwiązania ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
          Ja obstawiam, aby lepiej ciepło rozprowadzić.
          Tam płynie kilkanaście mA prądu . Co ma tam rozprowadzać ta bateria rezystorków ?

Skomentuj

Mozna dac jeden rezik odpowiedniej mocy. Tam bedzie kolo 1.8W w piku. Dodatkowo jezeli rezik jest nieliniowy przy wiekszych pradach to takie rownoleglenie powinno nieco poprawic sprawe. Kolejna kwestja jest taka, mam na stanie kupe rezikow 0,6W wiec nie musze robic sobie stock'u rezow 1W 2W i 3W. Ciagle mozna dlubac z tego co jest na stanie.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Panowie ostatnio przerobiłem następujące wejściówki:

1. Symetria
              2. ECC 88 ( bardzo długo jej słuchałem )
              3. A9 ( słuchałem na 3 opkach - NE5532, lme49720 i opa1612 )
              4 CFP

Symetria wydaje mi się dobra do zamulonych systemów, ożywi brzmienie, natomiast totalnie nie nadaje się do jasnych, detalicznych systemów. A9 nie do końca mi podeszła, na żadnym z wypróbowanych opków, na każdym było spore ale w kwestii średnicy albo wysokich tonów. Lampa to był mój faworyt, do dnia dzisiejszego. Na pewno jej ogromną zaletą - ECC88 jest bas ( pkt pracy ustawiony na 0,3V, tak gra wg mnie najlepiej ), lekko coś podkoloruje, coś wygładzi, może naprawdę się podobać, choć przydałoby się ciut więcej masy na samej średnicy. Dziś podłączyłem CFP, prosta z pozoru wejściówka, raczej po przesiadce z A9 nie spodziewałem się fajerwerków. Pierwsze 15 minut na spokojnie, trzeba się chwilę osłuchać, no i po kolejnych minutach zaczęły pojawiać się pierwsze wnioski. Brzmienie mega zrównoważone, na górze bez drażniących naleciałości, ale tak jakby wszystko było! W dodatku świetnie poukładane i przestrzenne. Średnica ma swoją masę, przestrzeń, detale oraz klimat. Bas szybki zwarty, ale zejść również potrafi. Najważniejsze jest to, że wszystko tworzy emocjonalny i bardzo przyjemny odbiór. Czuć, czy autor chciał przekazać nam swoją radość, smutek, powera', czy może nagrał nijaki utwór. Wciągamy się w słuchanie muzyki, a nie jego poszczególne części. Dawno nie miałem ciarek podczas słuchania muzyki, dziś ich było całkiem sporo, hehe. Mnie ta wejściówka rozłożyła na łopatki, chyba trzeba zamykać budę bo na razie i tak nie ma płytek do jetfire'a.

p.s. cfp robiłem z modem opisanym przez borysa. Słucham na PCM1702 z xmosem oraz dalej na usherach w tl 8948A + 9950.
              Last edited by Adam_85; 06.02.2016, 14:19.

Skomentuj

Potwierdzasz wcześniejsze wypowiedzi co do CFP.
                Trzeba się przyłożyć żeby coś skończyć

Skomentuj

Proponuję przetestować zamiast ecc88 lampe ecc85 założyłem u siebie ecc85 rft gra inaczej ale równie dobrze co ecc88 bas i dynamika według mnie
                  lepsza, dobra rozdzielczość zero szumu, brumu czy mikrofonowania.
                  Punkt pracy minimum na potencjometrze, gra naprawdę ciekawie a taką miałem niechęć do ecc85 zupełnie nie wiem dlaczego.
                  Próbowałem też ecc85 telefunkena ale RFT jest lepsza brzmieniowo.
                  Ci co mają wejściówkę na ecc82 można spróbować ecc81 RFT efekt może być podobny jaki uzyskałem zmieniając ecc88 na ecc85 ale tego nie sprawdzałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    ... chyba trzeba zamykać budę bo na razie i tak nie ma płytek do jetfire'a.
                    Jak chcesz to mogę podesłać Ci do testów.

Skomentuj

Hej.
                      Za propozycją kolegi szastal zdecydowałem się na budowę i-amp. Za dawce obudowy i trafa posłuży kenwood KA-4520. To Trafo ma około 200W napięcie musze jeszcze zmierzyć ale kondensatory w sekcji zasilania są na 80V. W związku z tym mam do was pytanie czy warto budować OSP na 3 par. czy do tak słabego trafa 2 pary naturalnie w stereo. Ma to zasilać kolumny FX 200.

Skomentuj

Kolumny FX 200 z pewnością 8 ohm.
                        Na kondensatorach będzie jakieś +/- 69 V ( skąd wiesz że trafko ma 200W ).
                        W tym dawcy też masz 1 parkę 150W tranzystorów na kanał.
                        Patrząc na napięcie zasilania i impedancję kolumn to powinieneś uzyskać 230W RMS / 8 ohm.
                        Także co najmniej 2 parki , chyba że przewidujesz że może zdarzyć się że podepniesz kolumny 4 ohm i będziesz chciał wyciskać sporo mocy to raczej 4 parki.

Skomentuj

BIG ROMAN tak, te FX będą 8ohm.
                          Mocy z tego wzmacniacza mi nie brakuje ale chcę poprawić jakość. Używam go tylko do normalnego słuchania więc potwora mocy nie potrzebuję by nagłośnić imprezy czy coś podobnego, chcę tylko dobrej kontroli basu i lepszej jakości dźwięku od tego co mam. Napisałem, że około 200W bo max. zużycie prądu przez ten wzmacniacz jest 220W.

Skomentuj

Przypuszczam że to trafo to jakieś 300-400 W .
                            W starszych sprzętach dawali dość mocne transformatory.
                            W dzisiejszych sprzętach to jadą po kosztach.
                            Projektują małe trafa i pozwalają je mocno przeciążać choć najczęściej wstawiają bezpiecznik termiczny , a z tyłu piszą że sprzęt pobiera 500 W.
                            Pomęczysz sprzęt przez godzinę na prawie maksymalnym obciążeniu i termik się przepala.
                            Potam problem bo nie zawsze się da to wymienić czy ominąć.
                            Ten kenwood ma trochę małą pojemność w zasilaczu.
                            Jak będziesz budował zasilacz do I-AMP-a to chociaż ją podwój , a najlepiej wykonaj zasilacz TAZA z 4 x10000uF.
                            BORYS miał podesłać projekcik fajnego zasilacza z zabezpieczeniem ale chyba zapomniał.

Jakość basu i kontrola jest w pewnym stopniu uzależniona od jakości zasilacza.

Skomentuj

BIG ROMAN zasilacz obowiązkowo od Taz-a, już mam nawet wytrawioną płytkę i tak leży niepolutowana z rok bo miała byc do innego projektu. Jutro rozkręcę tego Kenwood-a i zobaczymy co w nim siedzi. Z niego zostawię tylko obudowę i trafo reszta pójdzie na części. Dostałem go za przysłowiową kawę dlatego nie szkoda mi go poćwiartować. Od jednego użytkownika z forum będę kupował płytki OPS 3 plus ISP Cliffjumper. Wiem że to kwestia upodobań ale twoim zdaniem który ISP lepiej brzmi?

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                                BIG ROMAN zasilacz obowiązkowo od Taz-a, już mam nawet wytrawioną płytkę i tak leży niepolutowana z rok bo miała byc do innego projektu. Jutro rozkręcę tego Kenwood-a i zobaczymy co w nim siedzi. Z niego zostawię tylko obudowę i trafo reszta pójdzie na części. Dostałem go za przysłowiową kawę dlatego nie szkoda mi go poćwiartować. Od jednego użytkownika z forum będę kupował płytki OPS 3 plus ISP Cliffjumper. Wiem że to kwestia upodobań ale twoim zdaniem który ISP lepiej brzmi?
                                trzeba by opcje ankiety dodać ale cfp lepiej

Skomentuj

Składam powoli OPS2 czekam jeszcze tylko na jedną paczkę i cały czas mam dylemat czy radiator 290x95x50mm wystarczy dla 2 sztuk przy zasilaniu 41VAC? Dwa profile które były polecane do OPS2 nie wejdą mi w docelową obudowę dlatego kombinuje.

Ma to sens czy lepiej zmienić obudowę?

Skomentuj

Pomierzyłem napięcia na kondach w tym Kenwood i wyszło 57VDC ale co do mocy nadal nie jestem pewien czy on ma jej wystarczająco. Mam jeszcze Technicsa z trafem 2x38VAC 380W.

Mślę, że ten dawca byłby optymalny dla dwóch OPS 3, mniejsza moc wyjściowa przy tym napięciu ale do warunków domowych powinno wystarczyć.
                                    Last edited by regan3000; 14.02.2016, 16:47.

Skomentuj

Na 8Ohm może da rade..

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                        Na 8Ohm może da rade..
                                        Dlaczego może? W zasadzie to ma być tylko dla 8ohm, nie planuje podłączać 4ohm w najbliższej przyszłości.

Skomentuj

Nie doczytałem, pomyliłem trafo ze zdjęcia, na nim nie ma szans zagrac nawet na 8Ohm, ono grało z stk 2x60W..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X