Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co prawda nie poskładałem do końca dużo nie została parę kabelków z czasem średnio a wygląda tak

Last edited by arkotik; 22.09.2016, 22:54.

Skomentuj

ADPreamplifier bedzie musial poczekac, pewnie bede musial go zrobic w SMD, na pajaku bylo wszystko spoko, na nowej plytce niestety zieje troche ogniem

Z racji tego ze powyzszy temat potrzebuje czasu postanowilem zrobic dzisiaj rano inny szybki preampik. Mianowicie dwutranzystorowy wynalazek, preampik dodaje troche smaczku do dzwieku, ma swoj charakter nie jest tylko kolejnym klockiem w ukladance. Dla tych co lubia jak wykresy THD sa prawie plaskie bedzie uniwersalna plytka na OPki.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jescze jednej fotki zapomnialem.

Skomentuj

Nie na temat...
          borys - będziesz w tym roku ruszał temat i-SMPS? ucc25600
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Narazie smps odstawilem. Chce skonczyc poczynania z wzmakiem i galanteria do niego zeby miec mozliwosc zamknac obudowe do konca roku, jak to nastapi to wowczas wezme sie za smps i jakies inne bajery.

Skomentuj

Uruchomiłem i-AMP'a 100 z jetfire. Od wczoraj słucham i jestem w szoku jaki to ma bas.. to pierwsza rzecz, która rzuca się w uszy. Bardzo fajne granie za względnie nieduże pieniądze. Wzmacniacz złożony na dobrych podzespołach, zresztą jak zawsze. Strategiczne miejsca obsadzone odpowiednimi elementami, które nie przyduszają jego możliwości. Taki kompakcik, a takie możliwości nie mogę wyjść z podziwu. Tak poza tym, dla mnie jetfire jest lepszy od A9. W A9 mamy możliwość korygować brzmienie opkiem, ale w jetfire mamy od razu dobre brzmienie bez kombinowania.

Last edited by Adam_85; 24.09.2016, 11:37.

Skomentuj

U mnie te dwa grają ok.

Muszę to kiedyś upchać w obudowę kompaktową coś ala arkotik.

Parę fotek z budowy:
                Last edited by dzwiedziu; 24.09.2016, 12:44.

Skomentuj

Fajnie chlopaki, wklejajcie foty, beda foty beda nowe projekty

U mnie narazie to wszystkie plytki wisza w powietrzu i sa polaczone chaotycznie ulozonymi kablami, jak skoncze wszystkie plytki ( o ile skoncze) to musze kilka desek do kupy pozbijac i jakas obudowe zrobic.

Dzieki, super robota.

Skomentuj

Ja robie przygotowanie do wersji mosfetowej.

Skomentuj

Nie lezy sie tylko pracuje i prototypy robi
                      JetFire dostanie nowa plytke, zlozylem dwa prototypy do kupy, narazie sobie gra. Dalej nie ma ani jednego zrodla pradowego, tranzystory polutowane calkowicie na pale, nic nie parowane, nie mialem juz BC560 to zalutowane zostaly pary BC550 i BC556, jak widac daje rade.
                      Wewnetrzny slev rate kolo 250V/us ale jest przyciety do okolo 100-120 filtrem wejsciowym, jeszcze dokladnie sprawdze ale bedzie trzeba go przyciac jeszcze troche, przy szybkich transjentach diament wejsciowy wylazi z klasy A (jeden z tranzystorow przestaje przewodzic calkowicie), po odpowiednim przycieciu bedzie mozna trzymac wejscie zawsze w klasie A (bias 1mA na galaz).

PS
                      Koledze .3lite nalezy sie duze piwo (nie wiem co pija) za porady odnosnie rysowania pcb, dziekuje bardzo bardzo

Ponizej teoretycznie policzona pojemnosc sciezek pomiedzy wylewka na laminacie FR4 1,6mm (nie wiem czy poprawinie ale tak mniej wiecej wychodzi)

Last edited by borys; 27.09.2016, 09:08.

Skomentuj

borys, znajdę gdzieś prasówkę do jetfire? Czy nie ma wersji jednostronnego PCB?
                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik156
                          Prasowanka jest dwustronna, idzie to jakos ogarnac tylko trzeba dobrze opanowac sztuke prasowania

Skomentuj

Piotrek , to było by super :-)

Skomentuj

Czy to jest wersja z cap multi i zabezpieczeniami głośnikowymi? ^^
                              Full opcja jak widać, z smd :/
                              Ale jest moc.

Skomentuj

Ano jak sie uda to beda trzy projekty na jednej plytce, jest dosyc sporo kompromisow, ciekawe jak to wyjdzie, czekam tylko kiedy przyjda. Generalnie przymiarka byla tez i taka zeby zbudowac soniacza es777, ktory zawsze mi sie marzyl i na tej plycie mozna to zrobic, czesci wszystkie mam juz od 4-5 lat. Roznic bedzie kilka, glowna to stabilizowane albo pozadnie wygladzone raile zasilania.

Tylko malo LEDow dalem na plycie, na nastepnej bedzie wiecej --> taki fetysz.

Last edited by borys; 29.09.2016, 08:16.

Skomentuj

Jest opcja że będziesz robił projekt zasilacza z cap multi i zabezpieczeniem jako samodzielny układ?
                                  Dla tych co mają już i-AMP100, albo silniejsze IPS?

Skomentuj

Marcin
                                    Narazie sie nie zanosi zebym robil kolejne PCB. Plytki sa zrobione tak pasuja do siebie, wystarczy je polaczyc.

Nie jest to moze idealne rozwiazanie ale przynajmniej pasuje do poprzednich wersji zasilacza.

Skomentuj

Jak ogółem przy cap multi działa przeciwzwarcie?
                                      Bo sam iPSU odcinał zasilanie do końcówki mocy, w cap multi dochodzi pojemność jego kondensatorów, a jek podepniemy całość do iAMP100 to mamy jeszcze kondensatory jego zasilacza.
                                      Które w sumie można nie lutować, tak jak i mostek w sumie.

Dobrze myślę? Czy gdzieś się*pogubiłem?

Skomentuj

iPSU nie odcina zasilania, zabezpieczene pradowe odcina mase do glosnikow.

Tak, do iampa100 mozna nie lutowac zasilacza znajdujacego sie na plycie, mozna podlaczyc zewnetrzny zasilacz iPSU, razem z przystawka CapM albo i bez. Wowczas mozna wykorzystac zabezpieczenia z iPSU i nie lutowac tych co sa na plycie iamp100. Nalezy tylko pamietac o tym zeby :
                                        -Zazworkowac przekaznik na plycie iamp100
                                        -mase glosnikowa podlaczyc do iPSU
                                        -podpiac sie pod rezystory emiterowe przewodzikami PRO1 i PRO2
                                        -podpiac termistor

Pozdr

Skomentuj

Mialem juz nie robic IPSow w tym roku ale koleszka podsunal mi fajny pomysl z stopniem napieciowym sterowanym pradowo. Wiec na szybkosci (48h) wykonalem i uruchomilem projekcik. Hybrydka narazie pracuje pod kontrola ecc88 ale moze zrobie uniwersalne PCB na dwie lampy (jeszcze nie wiem czy ECC82 da rade).
                                          Generalnie sprawa wyglada tak ze jest lampa a na niej lustro pradowe (z kagancem) dalej sypiemy z tranzystorem w dol zasilania i podkradamy prad z przeciwsobnych zrodel pradowych, jest liniowosc i zarazem lekarstwo na powolne wylazenie z saturacji, IPS clipuje miekko i bardzo ladnie (bez przyciec) nawet na 50kHz. Dzieki sprytnemu zabiegowi mozna bylo zejsc z loop gain do 40dB przy zachowaniu dobrych parametrow.
                                          THD zmierzone na szybkosci wzrasta do 0,002% przy 10kHz przy Vp-p=20V @ 8R. Zapodalem muzyczke na chwilke (wiecej nie mialem czasu) i widac ze jest spory potencial w tym projekcie. Gora mega precyzyjna z duza doza doznan z tla.

Jak widac na plytce jest zaledwie kilkanascie elementow, co tylko potwierdza, ze da sie zrobic bardzo prosty projekt o swietnych parametrach (narazie duzo nie pogralem wiec ciiiii).
                                          Wydaje mi sie ze lepiej jest dopracowywac w miare proste topologie ukladowe niz na sile pchac sie w bardzo rozbudowane projekty. System jak narazie dziala.

Last edited by borys; 01.10.2016, 14:51.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X