Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Im większe napięcie Tym większa moc. Ale jeśli trafo będzie za małe to napięcie będzie spadać.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
      Im większe napięcie Tym większa moc. Ale jeśli trafo będzie za małe to napięcie będzie spadać.
      Tak właśnie rozumuje i stąd pytanie czy przy 2x44V napięcia te 500VA to nie za mało ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        Tak właśnie rozumuje i stąd pytanie czy przy 2x44V napięcia te 500VA to nie za mało ?
        500VA to ok 3.5A tylko prądu stałego w każdej gałęzi zasilacza, jeżeli dobrze liczę. Na obciążeniu 8 Ohm odłoży się wtedy 3.5 * 8 * 1.41 = 39,5 V (peak), trzeba dodać kilka V co najmniej na spadek na stopniu wyjściowym wzm. Uśredniając za cały okres przebiegu sygnału i dla dwóch kanałów te 500VA mogłoby być. Pod warunkiem, że impedancja obciążenia nie będzie mniejsza niż 8 Ohm. Przy ciągłym maksymalnym obciążeniu wydaje mi się, że trafo będzie ograniczać trochę moc wyjściową wzmacniacza, przysiądzie napięcie i trafo może się grzać. Przy normalnym słuchaniu w domu to chyba nie ma się za bardzo co przejmować.

Skomentuj

Dlatego zastosowałem trafo 600VA , 2x40V , nic nie siada a mocy nie brakuje , do tego jeszcze kondensatory na 63V wystarczą w zupełności mój I-Amp 200-88 gra już 3 miesiące ,zero problemów - dżwięk jest potężny i bez trudu wyciska z moich Xavianów wszystkie soki.Wejściówki na lampach ECC88 i do tego przedwzmacniacz lampowy na ECC88 ( lampy 4 parowane sztuki ).:):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
            Większość zasilaczy impulsowych ma zakres do 250V.
            Nie sądzę...
            https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dzisiaj udalo mi sie obmierzyc nowa ''kapliczke'' (jak to jeden z kolegow nazwal), generalnie jest duze pole do popisu przy robieniu malych MODow (jak sie wie w ktorym miejscu je porobic), w latwy sposob mozna pogorszyc techniczne parametry ukladu co niekonieczie przeklada sie na gorsza prezentacje dzwieku, wrecz przeciwnie, niektorym osobom (mnie rowniez) moze sie to nawet podobac. Jak przyjda czesci z tme, to popracuje jeszcze z tydzien i projekcik bedzie gotowy.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, jeśli znajdziesz chwilkę...
                Wróciłem dzisiaj do tematu.
                No więc tak: ten CAPm zasila jeden kanał iampa na 3 parach. Drugi identyczny zasilacz zasila drugi kanał. Napięcie po mostku 62V.
                Uszkadza się IRF540 po ujemnej stronie.
                Poniżej mój aktualny schemat.

Na czerwono opisałem napięcia pomierzone przy wylutowanym IRF540.
                Na niebiesko z uszkodzonym.
                OK jest przy elementach które wylutowywałem i sprawdzałem chińskim miernikiem ESR.
                Zaobserwowałem jedną dodatkową rzecz. Kiedy pod nóżki mosfeta oprócz tej zenerki zabezpieczającej dałem jeszcze drugą równolegle w przeciwną stronę, mosfet się nie uszkadzał. Napięcie na wtórnej stronie ładowało się, chociaż baaardzo powoli, po paru minutach wynosiło jakieś 3V w stosunku do masy i dalej rosło.
                Natomiast natychmiast po wylutowaniu tej dodatkowej zenerki mosfet zmarł, dostał przebicia.
                Tak to wygląda:

Nie wiem co jeszcze opisać. I nie wiem co dalej z nim robić. Jeśli nie wpadniesz na jakikolwiek pomysł, to po prostu wywalam wszystko z tej strony i wlutowuję nowe elementy. Bo nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić.
                Jeszcze uzupełnię z ostatniej chwili. Ugs bez wlutowanego IRF540 wynosi 60V! Z wlutowanym uszkodzonym to 3mV. I jeszcze spróbowałem, wlutowanie jako zabezpieczenie dwóch zenerek przeciwsobnie w szeregu (czyli bramka, jedna zenerka, druga zenerka w drugą stronę i źródło) nie zabezpiecza przed uszkodzeniem.
                Last edited by Micwoj; 17.09.2017, 16:33.

Skomentuj

Micwoj
                  Narazie mam tylko telefon pod reka, z tego co widze to w okolicy rezika 15k od strony dodatniej masz zwarcie do masy, taka kulka cynowa tam jest. Jezeli napiecie Vgs zmierzone mieenikiem na dolnej polowie wynoislo 60V to znaczy ze jest tam buba (moze to zwarcie do masy na 15k reziku), zenerka napewno bedzie juz uszkodzona. W sprawnym ukladzie maksymalny prad dostepny do sterowania bramki mosfeta to 1,2mA w klipie takze zenerka musi sprawnie ograniczyc napiecie vgs. Zrodlo prodowe dla ujemnej polowy zasilania znajduje sie po stronie dodatniej.
                  Jutro rano wkleje zupgrejdowana plytke z zenerka na pokladzie. Sprawdz to zwarcie I daj znac.

Ps
                  Bardzo latwo tez pomylic mps42 I 92 bo czcionka jest mala.pozdr

Skomentuj

1. Zwarcia nie ma, to na fotce tak wygląda.
                    2. Mpsa nie pomylone, bo zasilacz działał, dostał fanaberii po zmianie kondensatorów na większe. Buba nie wykluczona, będę dalej szukał. Chociaż oglądałem już tyle razy...
                    Źródła prądowe wyglądają ok, spadki napięcia na rezystorach 1kr z obu stron są takie same.
                    Może ją powinienem skończyć z myśleniem i wymienić wszystkie aktywne elementy?
                    Tak czy siak, dzięki.
                    Last edited by Micwoj; 17.09.2017, 22:48.

Skomentuj

Może łatwiej wystawić nowe pcb i złożyć zasilacz od nowa niż rozlutowywać i znów lutowac stary.

Skomentuj

Zobaczymy, jak zobaczę coś niepokojącego to tak zrobię. Na razie laminat się spoko trzyma, na tyle dłubania, nie uwaliłem jeszcze żadnego pola, więc raczej się nie obawiam. Ścieżki w międzyczasie też miernikiem sprawdzałem i żadnej uwalonej nie napotkałem.

Skomentuj

Micwoj
                          Jak mozesz, wylutuj IRF540, daj sprawna zenerke tam gdzie ma byc, podlacz zasilanie i sprawdz miernikiem napiecie Vgs --> powinno byc tam tyle ile ma zenerka czyli 15V, jezeli jest inaczej to gdzies jest buba. Z jakiegos powodu ten mosfet sie uszkadza, powody moga byc dwa:
                          1. Przebicie bramki
                          2. Zabija go prad --> np zbyt wolne narastanie napiecia na wejsciu nieodwracajacym komparatora, uklad RC ma dosyc duza stala czasowa, jezeli z jakiegos powodu ten uklad RC nie dziala to cos moze momentalnie otwierac mosfeta i moze sie ubic przy tak duzym kondzie na wyjsciu (chodz nie powinien).

Nie bedzie mnie do jutra. Jakbys chcial nowe PCB wytrawic to na stronce ponizej jest juz z wstawionymi zenerkami.

http://i-amp.cba.pl/?simple-capm-psu

Pozdr

Skomentuj

Sprawdziłem z samą zenerką, jest 14,4V. Co jeszcze sprawdzić zanim rozlutuję wszystko?
                            Last edited by Micwoj; 18.09.2017, 19:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez A66
                              Mamy chyba nowy OPS? Lampowy? Bardzo dobrze, że Borys idzie w ślady N.Pass-a. Swoją drogą, może: ZZ na PCB zasilaczy pomocniczy do lampy?
                              Zasilacze mozna wytrawic sobie w domowym zaciszu, pliki sa na stronce:
                              http://i-amp.cba.pl/?tube-dc-heater-psu-with-soft-start

Quasi VSHA to nie jest OPS to jest gotowa integra. Prototyp jednak powstal w wersji IPS i tak owego dzisiaj testowalem z OPS3 MOSFET.

Produktow IMD jest bardzo malo, pomiary wygladaja ladnie i czysto, nie widac zadnego syfu na oscyloskopie. Gra to bardzo neutralnie, lekko, mozna wlaczyc rano i wylaczyc wieczorem bez obawy o bol w uszach.

Skomentuj

Borys, jeszcze pytanko o stabilizowany cap-m. Jak przerobić moją wersję? Wiem że mi gdzieś pisałeś, ale nie mogę znaleźć.
                                Zastępuję reziki 15k (R5 i R8 z mojego schematu) zenerkami 24v i co jeszcze?

Skomentuj

Micwoj
                                  Zamiast rezikow R5 i R8 daj zenerki 24V. Tych 15k nie ruszaj zostaw jak sa.
                                  CHodzi o to zeby referencja miala wartosc stala a nie plywala.

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Sprawdziłem z samą zenerką, jest 14,4V. Co jeszcze sprawdzić zanim rozlutuję wszystko?
                                    Rozlutuj wszystko, te kilka tranzystorów jest warte mniej niż Twój czas :)

Skomentuj

Miało być 150k. Mamy to samo na myśli. No to zmienię w tym działającym i zobaczę czy mi nie ubije reszty mosfetów Tę pojemność 2,2uf modyfikować?

Skomentuj

Witam
                                        Czy jest schemat do OPS 2 ? W pliku z pcb niestety nie został zamieszczony. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez awdek Zobacz posta
                                          Witam
                                          Czy jest schemat do OPS 2 ? W pliku z pcb niestety nie został zamieszczony. Pozdrawiam
                                          Było małe zamieszanie z schematami, raczej nigdzie go nie znajdziesz. Jeśli borys wyrazi zgodę i sam go nie udostępni mam gdzieś na dysku.
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...