Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    I jak dźwiękowo wypada "Lamm" Borysa? :)
    Pre wypada świetnie, brzmi bardzo naturalnie, słuchałem ala lamma z odpowiednio przygotowana wejściówka (Ramjet) na iampie 100 składanym przez Borysa oraz u Andrzeja SRPP z malym wzmocnieniem (x2). Zdecydowanie bardziej lampowy charakter robi się przy większym wzmocnieniu na pre. Dziś będę mial na stole iampa Andrzeja na drobne korekty, wiem że powinno być lepiej, zobaczymy na jaką skalę.
    Last edited by Adam_85; 30.03.2018, 05:20.

Skomentuj

po ponad rocznej przerwie wracam do tematu ukończenia mojego I-Amp 100M

w końcu przytargałem go do domu nie powiem jestem zaskoczony jak daje sobie radę jak skończę to wrzucę jakieś zgrabne foty

takie pytanie, ile powinno być mV na punktach pomiarowych Bias?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        Dziś będę mial na stole iampa Andrzeja na drobne korekty, wiem że powinno być lepiej, zobaczymy na jaką skalę.
        Jakieś konkretne? żeby później nie było jak z tymi 300pf

Skomentuj

arkotik
          Jezeli masz zalutowane sankeny to przy pomiarach wychodzila mi optymalna wartosc w okolicy 25-30mV.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            Jakieś konkretne? żeby później nie było jak z tymi 300pf
            Nic z tych rzeczy to była raczej kosmetyka typu kabelek wymiana lamp :)

Skomentuj

Panowie, pojawił się problem podczas odpalania iampa. Sam OPS3 działa w porządku, ustawiłem bias po czym podpiąłem Clifjumpera v1.0. Dziwna sytuacja, bo raz zapala się led żółty lewy, gaśnie, później zapala się prawy, czasami oba święcą. Zielone ledy również czasami gasną. Pomiędzy PD i ND mam 0,7V. Jakieś pomysły ? :/

Skomentuj

Widząc to co na zdjęciu pierwsze w kolejności bym sprawdził luty czy nie ma zwać lub zimnych...
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Co jest nie tak na zdjęciu ? Złącze ips było świeżo po lutowaniu, niewyczyszczone więc może sprawiać złe wrażenie. Z lutowaniem nie ma problemu, zwarć i zimnych lutów nie ma.

Skomentuj

Zmierzyłem napięcie na C7, najpierw powoli wzrasta do poziomu 2V, po czym nagle wzrasta do 124V.

Skomentuj

Zasilaczyk do pre lampowego pięknie się prezentuje, a przede wszystkim działa rewelacyjnie

Adam_85 jakich traf użyłeś do zasilenia Lamm, tzn po ile mA na uzwojenia 8V i 240V dla anodowego.

Skomentuj

Głupio się przyznać, ale uznałem że r15 należy dać tylko w przypadku brumienia... :mellow: dałem zworę i działa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
                          Adam_85 jakich traf użyłeś do zasilenia Lamm, tzn po ile mA na uzwojenia 8V i 240V dla anodowego.
                          Na anodowe chyba około 0,1A, trafko zalewane z tme. Natomiast na żarzenie chyba 2 x 0,3-0,4A spięte równolegle. Jednak w tym przypadku to służy do zasilania SRPP, a nie lammo podobnego pre :-)

Skomentuj

Czy ktoś się orientuje czy można zastosować trafo 2x 18V na żarzenie do zasilacza Lamm borysa bo takie aktualnie posiadam, a borys podaje 8V na płytce.

Na anodowe chyba około 0,1A, trafko zalewane z tme. Natomiast na żarzenie chyba 2 x 0,3-0,4A spięte równolegle. Jednak w tym przypadku to służy do zasilania SRPP, a nie lammo podobnego pre :-)
                            Szybko poszukałem ile lampy pobierają i wyszło mi 2x E88CC żarzenie 600mA, Anodowe 40mA i 2x ECC82 żarzenie 600mA, Anodowe 40mA czyli trafo na żarzenie z zapasem powinienem mieć 1,5A i Anodowe 100mA, jeśli coś pokręciłem poprawcie mnie.
                            Last edited by tol2di; 06.04.2018, 08:22.

Skomentuj

Czy ktoś się orientuje czy można zastosować trafo 2x 18V na żarzenie do zasilacza Lamm borysa bo takie aktualnie posiadam, a borys podaje 8V na płytce.
                              Jak uwzglednisz elektrolity na odpowiednie napięcie i będziesz miał radiatory, które rozproszą odpowiednie ciepło to czemu nie. Ale koncepcja wydaje się przekombinowana. Mówimy o ponad 100proc za dużym napięciu. Ja bym po prostu kupił odpowiednie trafo chociażby indel zalewane. Masz np. w tme.
                              Last edited by Adam_85; 06.04.2018, 09:04.

Skomentuj

Szybko poszukałem ile lampy pobierają i wyszło mi 2x E88CC żarzenie 600mA, Anodowe 40mA i 2x ECC82 żarzenie 600mA, Anodowe 40mA czyli trafo na żarzenie z zapasem powinienem mieć 1,5A i Anodowe 100mA, jeśli coś pokręciłem poprawcie mnie.
                                Ale mowa o Lammie z audiostereo czy borysowym?
                                U Borysa masz 1xecc83 i 2xecc88.

Skomentuj

Na grzaleczki bedzie potrzeba okolo 3x 300mA = 1A * napiecie nad ''glowa'' to bedzie moc tracona.
                                  Czyli przy trafie 18Vac bedzie kolo 18W szlo w powietrze.

To 18W bedzie sie rozbijalo na dwa radiatory poniewaz jedna grzalka jest ''zareferowana'' do masy i dwie lampy maja grzalke z elewacja do okolo 40Vdc.

Czyli bedzie z 6W na jeden stabek i z 12W na drugi. Generalnie lepiej kupic odpowiedni transformator do grzejnikow.

Pozdr

EDIT:
                                  Jak dozyje do wieczora to zrobie jakas dodatkowa fotke i zamieszcze projekcik z monitorkami:
                                  http://iamp.diyaudio.pl/?sb-monitor-...sb21rdc-c000-4

Tylko pisac wszystkiego mi sie nie chce...
                                  Last edited by borys; 07.04.2018, 11:30.

Skomentuj

Mowa o kolonie Lamm który był tutaj na forum omawiany 2xEcc88 i 2xecc82 i ktoś nawet płytkę do niego udostępnił. Ok trafo kupię na miarę nie będę kombinował.

Edyta: znalazłem płytkę wykonywał do tego Lamm korkoczong. Ale wykonam też Lamma zaprojektowanego przez Borysa ale muszę najpierw skończyć SR Amplifier obecnego Lamma a także kolumny.
                                    Last edited by tol2di; 07.04.2018, 15:28.

Skomentuj

Siema

Mala poprawka do widoku PCB od gory do iPSU V7, na widoku PCB moze byc zle oznaczony tranzystor T10, w BOMie jest oznaczony prawidlowo jako BC846.
                                      ************************************************** ************************

************************************************** ************************

Ma byc 2x NPN jak w BOMiku.

Pozdr

Skomentuj

Znalazlem odrobine czasu (dzisiaj od 5tej rano) i podlaczylem Bogdanowego OPSka z sterowaniem latfetami. Jak narazie dam mu troszke pograc.

Skomentuj

majstry chcialbym wymienic radiator w iampie 100M
                                          ten będzie dobry?
                                          https://www.tme.eu/pl/details/sk622_...sk-622-100-sa/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X