Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie mam ale jeszcze coś sprawdzę.

Pozdr.
    JN

Skomentuj

No ale to jak chcesz to uruchomić bez montażu całego układu?
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jeden kanał działa a drugi ma chyba coś nie tak z masą, pewnie przez to co się kopciło.

Pozdr.
        JN

Skomentuj

Pewnie tak. Ale co z tym R18? W bomie nie jest wymagany?

Skomentuj

Projekt i-AMP

Podobno tego r18 miałem nie lutować. W Bomie jest jako nc.

Pozdr.
            JN
            Last edited by shady; 28.10.2018, 15:43.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Jeden kanał grał przez chwile ok a teraz strasznie cicho, od czasu do czasu jak reguluje głośność na telefonie który podpinam jako źródło to przez chwile robi się głośniej ale to na ułamek sekundy. Drugi kanał cisza. Muszę posprawdzać elementy może coś się zjaralo.

Już jest lepiej jeden kanał gra już dobrze ale w drugim nie mam masy, bo jak wezmę masę z drugiego kanału to gra. Czyżby jeden z mosfetów odcinający masę szlak trafił?

Pozdr.
              JN
              Last edited by shady; 28.10.2018, 17:07.

Skomentuj

To co proponujecie, wylutoiwać te mosfety od zabezpieczenia głośników na tym kanale co nie działa i sprawdzić czy są ok czy szukać gdzieś indziej przyczyny?

Skomentuj

Podmieniales IPS ze sprawnego kanału na uszkodzony?

Który kanał jest uszkodzony?
                  Last edited by gavron04; 29.10.2018, 07:42.

Skomentuj

Zrobię to, co prawda obstawiam jednak ze ipsy są ok. Chyba że IPS ma wpływ na włączenie się zabezpieczenia głośników i w tym przypadku działa ono tylko na jednym kanale. Co prawda nie działa kanał na którym nie było wcześniej żadnych problemów. Więc myślę że może to jednak zbieg okoliczności i od początku tam było coś nie tak. No ale zamiana ipsów miejscami to wyjaśni. Masa nie działa na kanale prawym, czyli na pierwszym zacisku od lewej.

Pozdr.
                    JN
                    Last edited by shady; 29.10.2018, 08:18.

Skomentuj

Złota zasada, sprawdzaj 10 razy przed uruchomieniem bo później jest tak jak teraz.. Kręcisz się nie do końca wiadomo w jakim kierunku. W ogóle powiedz mi jak ty masz podłączone to wszystko, schemat, zdjęcia z opisem itd.

Poza tym z Gavronem zastanawialiśmy się nad zastosowaną pastą przez Ciebie. Czy jest szansa, że gdzieś będzie przejście z obudowy tranzystorów na radiatory..
                      Last edited by Adam_85; 29.10.2018, 09:24.

Skomentuj

Przejście między tranzystorami a radiatorem sprawdzałem - jest OK czyli przejścia brak. Na pewno idzie mi masa ma obudowę z zasilacza który daje napięcie żarzenia. Dziś sprawdzę czy przypadkiem jeszcze płyta główna nie masuje się gdzieś z obudową. Dobrze by było gdyby rca też były odizolowane od obudowy - prawda? Na pewno jest brum w głośniku ale na razie się tym nie przejmuję bo to zapewne wina tych połączonych mas na obudowie.

Kolega z kolei ma problem z ustawieniem tak jak ja tych 2V pomiędzy drenem a źródłem na jednym z mosfetów na zasilaniu ale u niego napięcie wynosi 0V i nie reaguje na kręcenie potkiem. Zalutowane ma dobre mosfety w przeciwieństwie do mnie :) Może coś nie tak z wysterowaniem tego tranzystora?
                        Last edited by shady; 29.10.2018, 09:35.

Skomentuj

Złota zasada podłączania mas na obudowę. Obudowa nie jest punktem wspólnym, więc wszystkie masy na początku odizolowujesz od obudowy tak by nie było na mierniku żadnego przejścia na obudowę. Nie wiem skąd pomysł, żeby dać masę z zasilacza żarzenia na oobudowę? Rca zawsze powinno się dawać odizolowane od obudowy wg mnie.

W kwestii kolegi to pytanie czy poprawnie podłączył transformator, mierzył napięcia ac na wejściu płyty wzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Złota zasada podłączania mas na obudowę. Obudowa nie jest punktem wspólnym, więc wszystkie masy na początku odizolowujesz od obudowy tak by nie było na mierniku żadnego przejścia na obudowę. Nie wiem skąd pomysł, żeby dać masę z zasilacza żarzenia na oobudowę? Rca zawsze powinno się dawać odizolowane od obudowy wg mnie.
                            Dziś zrobię z tym porządek.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            W kwestii kolegi to pytanie czy poprawnie podłączył transformator, mierzył napięcia ac na wejściu płyty wzmacniacza?
                            Raczej podłączył OK mówi że mu ładnie gra, ma zrobić jakieś fotki.

Skomentuj

To niech Twój kolega pokaże zdjęcia z pomiarów tych 2VDC, tak, żeby były widoczne połączenia oraz miernik.

Skomentuj

Przekażę, zachęcam go aby założył sobie konto i sam się nimi pochwalił

Skomentuj

Nie chcę się wtrącać ale miałem kiedyś taką miedzianą pastę. Ona robiła normalne zwarcie i nie nadawała się do tego typu konstrukcji (tranzystor i cienka podkładka mikowa) bo wystarczyło że podczas przykręcania tranzystora została wyciśnięta na boki i zwarcie gotowe. Nie wiem może masz inną ale ta co ja miałem to robiła zwarcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Darekrz67 Zobacz posta
                                    Nie chcę się wtrącać ale miałem kiedyś taką miedzianą pastę. Ona robiła normalne zwarcie i nie nadawała się do tego typu konstrukcji (tranzystor i cienka podkładka mikowa) bo wystarczyło że podczas przykręcania tranzystora została wyciśnięta na boki i zwarcie gotowe. Nie wiem może masz inną ale ta co ja miałem to robiła zwarcie.
                                    W karcie technicznej napisane że stała dielektryczna wynosi >5.1 to chyba dobrze skoro np. guma ma 7 a pasta silikonowa 4,7 - tak czy owak sprawdzę to jeszcze raz później.
                                    Last edited by shady; 29.10.2018, 14:57.

Skomentuj

Ta moja składała się z drobinek miedzi stąd był ten kolor . No , ale może twoja jest całkiem inna, tylko zastanawiający jest ten sam kolorek .

Skomentuj

bo moja jest ze złotem Pomyślałem a niech ma najlepszą

Skomentuj

Masę żarzenia można dać na obudowę ? Ja zazwyczaj robię symetryzację czyli dwa rezystory od zasilania żarzenia do masy przez rezystor 100r na osobnym transformatorze / zasilaczu . Masa ips musi być podłączona do płytki ops-a obowiązkowo przez taką zworkę małą na ips a masa sygnału jedna na stałe druga ewentualnie przez rezystor 10r lub też na stałe bo przydźwięku u mnie nie było żadnego .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X