Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta

Impedancja zestawu mierzona w SW ( na czerwono 2 gi kanał ).
    To jest zmierzone z zwrotnica ?

Cos to słabo wygląda. Jakieś takie zaszumione i coś słabo piki woofera widać.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zaszumione mogą być, to już zależy od samego sprzętu.
      Przy cewce 8,2 mH na pierwszy pik może tak wyglądać.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Zaszumione mogą być, to już zależy od samego sprzętu.
        Przy cewce 8,2 mH na pierwszy pik może tak wyglądać.
        Ok. Ale czy impedancja mu nie schodzi za nisko na 3 Ohm ?

Skomentuj

Wiesiek zmierz jeszcze raz impedancje ale pobaw się poziomem sygnału na wzmacniaczu bo cos taki poszarpany. I może sprawdź porównawczo na limp.

Skomentuj

Jeszcze raz impedancja kolumny...

Ostatecznie kupiłem używany interfejs Tascam US-122L.

Ma wejście mikrofonowe, więc chyba nie potrzebuje przedwzmacniacza mikrofonowego do JIG-a jak w przypadku użycia karty dźwiękowej ?

Skomentuj

Coś do końca nie tak z pomiarem. Na 40-50 HZ, 120 i 170 jakieś dziwne piki... Impedancja wiele potrafi powiedzieć o budzie dla głośnika, a tutaj to ta buda dla... też miałem Tascama model 122 Mk2 do pomiarów i go rzuciłem w kąt. Być może to błahy problem i całość wykresu jest wiarygodna. Ale tych pików na impedancji przy 40-50HZ, 120, 160HZ nie powinno być. Może to problem ze stykami, polem magnetycznym z sieci 230V..ale nie ma harmonicznej na 100 czy 150Hz tylko są obok.... Nie wiem. Zmierz sam rezystror 4-8 Ohm i pokaż

Skomentuj

Ma wejście mikrofonowe, więc chyba nie potrzebuje przedwzmacniacza mikrofonowego do JIG-a jak w przypadku użycia karty dźwiękowej ?
                Jesli zmusisz ja do pracy semi dual channel to moze dzialac.

Skomentuj

Jeśli chodzi o impedancje i widoczne zakłócenia to zobaczymy co pokaże Tascam, ale mam do przerobienia co nieco JIga pod Tascama - inne są złącza niż sound blasterze. Karta jest na liście sprawdzonego hardware do Arta, więc powinna być OK.

Na karcie SB USB przy pomiarze rezystancji też są zakłócenia - dokładnie na tych samych częstotliwościach, jak przy pomiarze kolumny.

Być może to wina zasilacza do JIGA - używam zasilacza impulsowego od laptopa z regulacją skokowa napięcia.

Jak na razie testuję ją z Guitar Rig-iem jako interfejs do gitary elektrycznej :).
                  Last edited by wiesiek9990; 08.04.2018, 08:17.

Skomentuj

Update do zwrotnicy:

Pomiary :

Skomentuj

Jeszcze jedna zwrotka, tym razem zrobiona ze zgraniem fazowym na 3 metry.

Ciepłe granie :)
                      Last edited by wiesiek9990; 10.11.2018, 14:22.

Skomentuj

Wiesiek9990, z doświadczenia wiem że tak można do emerytury... zawsze coś można poprawić (bo ma się taką możliwość) :)

Skomentuj

Marian, tu już raczej koniec, chciaż jest jeszcze pomysł aby dać pułapkę na wysokim i obniżyć podział na 1.7kHz. Ale chyba sobie odpuszcze, bo zacząłem już inny zestaw rzeźbić.
                          To juz gra na tyle dobrze że można zaprzestać majstrowania ...

Skomentuj

tu już raczej koniec, chciaż jest jeszcze pomysł aby dać pułapkę na wysokim i obniżyć podział na 1.7kHz. Ale chyba sobie odpuszcze, bo zacząłem już inny zestaw rzeźbić.
                            To juz gra na tyle dobrze że można zaprzestać majstrowania ...
                            może warto przenieść wątek lub stworzyć osobny, nowy temat - kolega się napracował więc chyba warto byłoby to przybrać w szaty gotowej konstrukcji w dziale projektów - w końcu to fajny średniobudżetowy zestaw 3way :)

Skomentuj

Miał być koniec, ale niech tam...
                              Przy okazji robót nad zestawem z Daytonami i sugestiami kolegów:

Usunąłem korektor RC na wysokotonowym, oraz korektor RL na średniotonowym.
                              Zbieżność faz jest dobra począwszy od 2 metrów do 4 metrów (przynajmniej tak wynika z symulacji).
                              Last edited by wiesiek9990; 30.01.2019, 18:17.

Skomentuj

Czaruję...
                              X