Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Dokumentacja do zasilacza w zalaczniku.
    Odnosnie grania z lub bez przystawki to zalezy to chyba od wielu rzeczy, mozna by pozbierac jakies informacje do kupy. Przystawka zmniejsza impedancje wyjsciowa zasilacza (a konkretnie to robi to sprzezenie zwrotne) oraz ofiltorwywuje smieci z raila zasilania a te pchaja sie przez PSRR do wyjscia wzmacniacza. Niewazne.... Moim zdaniem przekaz na srednicy i gorze jest bardziej klarowny, faktycznie moze ''pozornie'' zniknac troche gory, szczegolnie jezeli thd bedzie mniej. Ale za to powinno pojawic sie wiecej informacji z tla nagrania. Wiecej THD jest odbierane jako bardziej ''napowietrzony'' dzwiek. Bas moze sie wydawac nieco krotszy (chociaz spotkalem sie z wrecz przeciwna opinia), raile zasilania z przystawka nie beda tak przysiadac i bas raczej powinien miec wiecej definicji. Tak naprawde trzeba by to przetestowac tylko i wylacznie na wlasnych uszach. Jak dla mnie to tylko i wylacznie z przystawka.
    Ewidentnie jest więcej tzw. 3D. Jednak tu system jest bardzo istotny i czasem możemy otrzymać coś czego wcale nie chcemy Tzn. bolączkę innego elementu systemu.

Skomentuj

Witam,
      Składam dwa Bolt'y XLR do napędzania kolumn dwudrożnych. W połączeniu ze zwrotnicą aktywną każdy głośnik będzie podłączony osobno. Jedno trafo na jedną kolumnę.
      Jakie parametry powinno mieć trafo dla kolumny 150W 6 Ohm ???

Skomentuj

WitekB

Ja generalnie projektowalem uklad na okolo 45VDC (dlatego male elektrolity sa na 50V). Wazne pytanie, jezeli skladasz dwie plytki BOLT XLR (czyli w sumie 4 kanaly) to nie bedziesz uzywal polaczenia mostkowego, wowczas przy zasilaniu okolo 2x45VDC uzyskasz okolo 2x125W na 6R. Jezeli natomiast bedziesz mial 4szt plytki BOLT XLR i bedziesz uzywal polaczenia mostkowego to mozna dac nieco mniejsze napiecie zasilania. Przy 40VDC bedzie pewnie kolo 300W na 6R (oczywiscie duzo zalezy od tego ile przysiadzie zasilanie).

Jezeli bedziesz mial tylko dwie plytki BOLT (nie w mostku) to mozna wymienic elektrolity z 50V na 63V i mozna uklad zasilic nieco wiekszym napieciem i cieszyc sie wieksza moca --> 2x52VDC powinno ci dac okolo 2x 160W na 6R.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Przepraszam za pomyłkę. rozebrałem kolumnę i głośniki mają po 8 Ohm
          Nie będę używał połączenia mostkowego. Dam trafo 2x52VDC i wymienię kondensatory na 63V.
          Przy 8 Ohm powinno być ze 120W Teraz mam 80W na kanał i mi wystarcza :)
          Czy trafo 300W starczy na jednego Bolt'a? Głośnik wysokotonowy pobiera mało prądu. Może dać mniejsze trafo?
          Last edited by WitekB; 06.01.2019, 17:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez WitekB Zobacz posta
            Przepraszam za pomyłkę. rozebrałem kolumnę i głośniki mają po 8 Ohm
            Nie będę używał połączenia mostkowego. Dam trafo 2x52VDC i wymienię kondensatory na 63V.
            Przy 8 Ohm powinno być ze 120W Teraz mam 80W na kanał i mi wystarcza :)
            Czy trafo 300W starczy na jednego Bolt'a? Głośnik wysokotonowy pobiera mało prądu. Może dać mniejsze trafo?
            Z tego co borys mi mówił optymalnie będzie zastosować osobne trafa i zasilacze na każdą płytkę bolta.

Skomentuj

Taki właśnie mam plan. Jedno uzwojenie wtórne 52V. Ile Wat ma mieć?

Skomentuj

Taki właśnie mam plan. Jedno uzwojenie wtórne 52V. Ile Wat ma mieć?
                Uzwojenia wtórne potrzebujesz chyba mniej więcej 2 x 37V. Tylko wtedy wszystkie kondensatory potrzebujesz na 63V. Stosując 2x35V teoretycznie mieścimy się już w kondensatorach na 50V. Rzecz tylko w tym czy napięcia na wtórnym bez obciążenia, czy z obciążeniem.

Skomentuj

Czyli lepiej zastosować trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi i podłączyć je równolegle do CapM?

Skomentuj

Czyli lepiej zastosować trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi i podłączyć je równolegle do CapM?
                    Na kazdego bolta potrzebujesz 2 napiecia czyli np 2x35

Skomentuj

Dzięki za cierpliwość, to mój pierwszy projekt audio . Patrząc na schemat CapM widzę, że łączą się na com (GND) a pozostałe dwa idą na mostek graetza.

Skomentuj

Możesz dać trafo jedno z głównymi napięciami - 35V 35V 35V 35V. Do tego napięcia pomocnicze np na bufory 15V 15V 15V 15V. Do tego może jakieś diody, sterowanie z pilota, PVC czy inne cuda. Moc 600 watt będzie już całkiem ok. Choć na upartego 400-500 watt też da radę ;-)
                        Last edited by Adam_85; 06.01.2019, 19:23.

Skomentuj

Przemyślałem sprawę. Zastosuję dwa transformatory 400VA 2x32VAC da to jakieś 2x45VDC tak jak ma być oryginalnie w projekcie.
                          Moc 4x100W w zupełności mi wystarczy
                          Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Borys, za te kondensatorki 4,7uF przy tranzystorach końcowych mogę dać 10uF?

Skomentuj

Kondensatorki 4,7uF mozesz wymienic na 10uF bez problemu.

Skomentuj

Git, dzienks :) Na mostek muszę mieć 2 płytki?

Skomentuj

Dobra, już znalazłem, że nie :)

Skomentuj

BOLT XLR --> tranzystorek od kompensacji temperaturowej MPSA42 montujemy w otworku FI4,8mm, jak nie ma takiego wiertla to 4,5mm + pilniczek i delikatnie jedziemy TO92 tak zeby weszlo.

A pozniej myju myju.

Skomentuj

Widziałem, że na poprzedniej płytce użyłeś rezystorów w obudowie 1206 (oprócz R10,11,43,44) a na tej z wanienki wszystkie obok potencjometrów są minimelf.
                                      To które lepiej wstawić?

Skomentuj

Minimelfy to generalnie znacznie lepsze rezystory i lepiej je zastosowac.
                                        Jezeli chodzi o te plaskie 1206 to przewaznie do kupienia sa thick film czyli te mozna powiedziec gorsze. Znacznie lepszymi plaskimi rezikami sa thin film (laserowo trimowane, pewnie takie jak w dacach R2R).
                                        Te 4szt rezystorkow ktore wymieniles 10,11,43,44 musza byc mimimelf, to rezy od niskoimpedancyjnego NFB.
                                        Rezystory thick film moga byc nieliniowe i sa bardziej awaryjne w przypadku np. przepiec, dlatego np. w wejsciach sterownikow PLC stosuje sie rezystory miniMELF.

Skomentuj

Borys, jak się zakrawają zwykłe rezystorki metal film 0,6W, kontra minimelf?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X