Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DAC PCM56, PCM61 i inne

Podczas rozmów wyszło, że na forum brakuje projektu DACa, który nie zabija ceną i jednocześnie może konkurować z konstrukcjami z aliexpress. Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie czegoś na PCM61, bo leżały nieużywane w szufladzie :) PCB zaczęło powstawać z rok temu, ale teraz bogatszy o nową wiedzę i doświadczenia trochę je przeprojektowałem i doprowadziłem projekt do końca. Przy okazji zbiorowego zamówienia na USBAudio, sporo osób przeznaczyło pewne kwoty na rozwój tego DACa, także w tym miejscu chciałbym wszystkim podziękować :)

Jeżeli chodzi o sam projekt...
    Przetworniki cyfrowo-analogowe powinno się projektować na co najmniej 4 warstwowym PCB i tak też jest w tym wypadku. Wylewki masy oraz 3V3 bardzo dobrze służą sygnałom wysokiej częstotliwości :) W domenie cyfrowej to "mus".

Sama aplikacja, przynajmniej w domenie cyfrowej, to jakby nie patrzeć kalka z projektu .3lite, od którego podpatruje rozwiązania i staram się jak najwięcej nauczyć :) Tak więc, od wejścia - izolator I2S, następnie AD1896 pełniący rolę filtru cyfrowego i upsamplera do 210.9375kHz, po tym 6 rejestrów przesuwnych, które "tłumaczą" format I2S tj. dzielą linię danych na osobno lewy i prawy kanał. Tutaj dodałem fajną funkcję, tj możliwość wyboru między 16/18 bit :) Robi się to lutując odpowiednią zworkę. Dzięki temu lista kości, które można wsadzić na tą PCB znacznie się rozrosła, bo są to:
    -PCM56
    -PCM61
    -AD1851
    -AD1856
    -AD1861
    Na rynku DIY praktycznie tylko PCM56 się pojawiał, reszta kości jest rzadko spotykana, co według mnie jest ogromną zaletą, bo można posłuchać czegoś nowego, a nie tylko klepane w kółko te same konstrukcje :)

Skoro część cyfrowa jest załatwiona, teraz analog. Na PCB jest standardowa konwersja I/V na wzmacniaczu operacyjnym z opcją zalutowania kondensatora równolegle do rezystora konwersji oraz filtr dolnoprzepustowy o ciut niespotykanej topologii, bo w sprzężeniu zwrotnym jest cewka. Daje to 50-60dB spadku na częstotliwości próbkowania, co powinno w zupełności wystarczyć. Jako że wiele osób woli inny analog niż na WO, np lampowy, tuż przy układzie D/A są goldpiny (2mm) pozwalające podłączyć własny analog.

Jeżeli chodzi o zasilanie - jest stosunkowo proste, tanie i co najmniej dobre. W komplecie jest PCB zasilacza, gdzie są 2 zalewane transformatory na rdzeniu EL38 i prestabilizacja. Na płytce DACa są po 2 stabilizatory LM317/337 (jak ktoś ma kaprys może zalutować wersję od Lineara), które prawidłowo zaaplikowane, razem z prestabilizacją w zupełności wystarczają. Zasilanie analogowe i cyfrowe jest logicznie rozdzielone na płytce. Wzmacniacze operacyjne i analogowa część układów D/A jest zasilane ze wspólnego +/-12V, a część cyfrowa z +/-5V. Każdy przetwornik ma wokół siebie 10nF+100nF+1uF+10uF przy każdej nóżce, ale gdyby ktoś chciał zaoszczędzić, starczy zalutować tylko 100nF i 1uF Tyle kondensatorów nie jest potrzebne.
    Ważna uwaga - niektóre z wymieniowych wyżej DACów pracują tylko do +/-5V napięcia analogowego. Pomyślałem o tym i przy stabilizatorach są goldpiny. Założenie tam zworki zredukuje napięcie z 12 na 5V :) Niestety WO także dostaną niższe napięcie i w praktyce pogarsza to działanie układu (większe THD na pomiarach), wypadało by wtedy zmniejszyć rezystor konwersji I/V - zmniejszyć napięcie wyjściowe - zrobić więcej "miejsca" między sygnałem a zasilaniem.

Na płytce są pady pod rezystory/potencjometry do trymowania układów (zmniejszenie THD), ale jeżeli ktoś się na tym nie zna, niech ich nie lutuje, bez karty pomiarowej będzie tylko gorzej.

Cały zestaw powinien się zamknąć w około 500zł, dużo zależy od WO, AD811 i AD797 pozwolą przekroczyć 600zł, jak ktoś kupi TL071 i AD1896 z aliexpress to pewnie zejdzie poniżej 400zł :) Wystarczy podłączyć odbiornik I2S, np USBAudio, Amanero czy coś z SPDIF, transformatory do gniazdka i można cieszyć się muzyką :)

Starczy gadania, teraz jakieś obrazki:

Jak będę mieć dobry aparat, zrobię lepsze zdjęcia. Ale widać jak to wygląda :) 2 płytki 10x10cm i jest cały DAC.

Teraz czas na pomiary:

Wyżej THD po trymowaniu. Zaznaczam, że mam wersję L, czyli najgorszy sort. Jeden egzemplarz przeskoczył THD standardowej wersji, a drugi jest na poziomie K, czyli najlepszym :) Wiem, że da się troszkę lepiej wyregulować te układy, ale dziś mi się już nie chciało.
    Co ciekawe, wszystko na wzmacniaczach TL081/TL071! Czyli być może będzie jeszcze lepiej :) Na uwagę zasługuje też fakt, że "trawa" szumu jest na poziomie -135dB!

Żeby nie było tak różowo, widać sporo harmonicznych i to niestety nieparzystych. Coś mi tutaj nie pasuje, będę musiał rozwiązać ten problem. Nie jest to kwestia D/A, bo PCM56 pokazuje to samo, podejrzewałem egzotyczny analog z cewką, ale wyrzucenie jej nie poprawiło sytuacji. Możliwe, że sam pomiar jest nieprawidłowy.
    Rozkład tych harmonicznych sugerował, że chodzi o jakąś intermodulacje i widać to boleśnie na pomiarze IDM 19+20k:

Zmienię WO, zmierzę THD przed filtrem LP i zobaczę co wyjdzie. Chcę też wylutować potencjometry od trymowania. Tak czy inaczej, nie wydaje mi się, żeby błąd był na schemacie/płytce, przynajmniej mam taką nadzieję. Zastanawiam się też czy walnięty AD1896 nie mógłby czegoś takiego generować (odbicia).
    Last edited by .3lite; 13.10.2018, 06:46. Powód: Prośba autora

Zmniejsz poziom wyjściowy w generatorze o kilka dB i sprawdź jeszcze raz IMD. Tak dla pewności

Skomentuj

Próbowałem rano zrobić taki pomiar, ale dziś EMU już nie chciało współpracować. Kapryśna ta karta :) Aczkolwiek zmierzyłem też THD dla -60dBFs i harmoniczne były podobne, więc to chyba nie kwestia przesteru.
      Zastanawiam się, czy mogę na podstawie tych pomiarów uczciwie stwierdzić, że SNR to około 130dB?

Skomentuj

Nie na temat...
        Holgin, kibicuję projektowi :)

Skomentuj

A dziękuję. Tak właściwie to rano obniżyłem o 1dB sygnał przy pomiarze IMD...

Jest 0.0014% :) Podejrzewam, że DACi typu PCMXX po prostu "tak mają", że widać te harmoniczne, albo moja karta nie jest w 100% sprawna. Tak czy inaczej projekt jest w sumie zakończony :P
          Co ciekawe, zmiana WO na AD811/AD797 nie zmieniła nic w kwestii THD, tak samo podpięcie się kartą przed filtr LP :P

Ktoś by chciał płytki? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            A dziękuję. Tak właściwie to rano obniżyłem o 1dB sygnał przy pomiarze IMD...
            Pisałem

Druga sprawa - pomiar bazowy masz przy -3 dBFS. Spokojnie można podwyższyć poziom o co najmniej 2 dB a najlepiej o 2,9 dB. Przy poziomach bliskich 0 dBFS mogą wychodzić niezłe kwiatki, których normalnie nie widać (sam tak u siebie miałem nie raz).

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Pisałem

Druga sprawa - pomiar bazowy masz przy -3 dBFS. Spokojnie można podwyższyć poziom o co najmniej 2 dB a najlepiej o 2,9 dB. Przy poziomach bliskich 0 dBFS mogą wychodzić niezłe kwiatki, których normalnie nie widać (sam tak u siebie miałem nie raz).
              Tak, dlatego to sprawdziłem :P
              Wyżej podnieść nie mogę, generator jest ustawiony na 0dB, musiałbym zwiększyć wzmocnienie na EMU, ale wtedy THD rośnie, więc chyba nie ma to sensu.

Skomentuj

W takim wypadku nie ma żadnego problemu - chodziło mi o to aby sygnał cyfrowy latał przy 0 dBFS, więc jak tak jest to wszystko jest też OK

Skomentuj

To teraz pozostaje składać i słuchać.

Tutaj razem z selektorem wejść cyfrowych:

Do kompletu sterownik już narysowany:

Dwie płytki na jednej, do połamania

Skomentuj

Mam pytanko, jak jakościowo ten dac mozna porownac do boss dac allo na pcm5211? Spial bym go z rasphberry przez i2s zamiast nakladki allo, tylko wlasnie czy jakosc bedzie miedzy nimi na tyle duza ze warto bawic sie w budowe?

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Holgin - pcbway nie robi problemow, ze dwa projekty na jednej pcb?
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
                        Mam pytanko, jak jakościowo ten dac mozna porownac do boss dac allo na pcm5211? Spial bym go z rasphberry przez i2s zamiast nakladki allo, tylko wlasnie czy jakosc bedzie miedzy nimi na tyle duza ze warto bawic sie w budowe?

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
                        Patrząc czysto technicznie, PCM61 jest klasę wyżej jeżeli chodzi o rozwinięcie/poziom projektu. 5122 ma dość biedny filtr cyfrowy (znacznie gorszy niż AD1896), to taki zintegrowany IC nastawiony raczej na niski koszt i prostotę niż jakość. Sam projekt wydaje się być porządny i przemyślany choć nie wiem czy nie ma tam trochę "voodoo", ale w ręku tego DACa nie miałem, więc nie powiem, co brzmi lepiej :P

PCM61 to coś nowego na rynku i prawda jest taka, że nowość = ryzyko :)

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                        Holgin - pcbway nie robi problemow, ze dwa projekty na jednej pcb?
                        Jeżeli między płytkami jest połączenie elektryczne i są one jedną częścią (łamanie jest opcjonalne) to przejdzie, ale raz mi chcieli policzyć to jako "panel by customer".

Skomentuj

Cóż, tutaj dyskusja za bardzo się nie rozwinęła, na AS płytki się rozeszły. Tak czy inaczej, otworzyłem zbiorowe zamówienie, wrzucam też BOM i inne materiały :)
                          TOP.pdf
                          Opis + BOM PCM61.pdf

Skomentuj

O ile dobrze rozumiem, to układ można podrasować przez:
                            1. trymowanie przetworników,
                            2. montaż równoległy przetworników w pakiet.

Pytania dwa:
                            1. Który wariant zalecasz? (bez zważania na koszt przetworników)
                            2. Czy sensowny/technicznie wykonalny byłby proces trymowania pakietu?

Skomentuj

Zamieszczone przez LeszekC Zobacz posta
                              O ile dobrze rozumiem, to układ można podrasować przez:
                              1. trymowanie przetworników,
                              2. montaż równoległy przetworników w pakiet.

Pytania dwa:
                              1. Który wariant zalecasz? (bez zważania na koszt przetworników)
                              2. Czy sensowny/technicznie wykonalny byłby proces trymowania pakietu?
                              Cóż.. do trymowania potrzebny jest sprzęt pomiarowy. Jak ktoś ma, to zawsze warto spróbować, a jak nie - nie ma tematu :) Jeżeli chodzi o łączenie równolegle - na pewno można uzyskać ciekawy efekt, w tych przetwornikach jest to rzadko spotykane - na papierze same zalety. Trymowanie "wieży" z DACów jeszcze nie robiłem, jak będę mieć więcej czasu (tak za miesiąc) na pewno spróbuję. Jest ryzyko, że będą jaja, bo przetworniki w wieży mają inny optymalny punkt, więc może wyjść gorzej niż bez trymowania. Zasadniczo, to trochę loteria.

Skomentuj

Holgin,
                                1. Dałbyś BOMa w excelu, czy czymś pozwalającym na filtrację.
                                2. BOM i TOP do zasilacza mógłbyś proszę podrzucić, bo nie widzę nigdzie. Może ślepy jestem. Starość nie radość

Skomentuj

Jak wrócę z pracy wrzucę BOM w xls, ale z tego co pamiętam, BOM do zasilacza powinien gdzieś tam być :)

Skomentuj

A, chyba faktycznie jest w tym głównym. To jest ta ostatnia strona BOMu, czy jakoś wymieszane? Jak już mówiłem, starość...

Skomentuj

Zamówienie mnie nie wyjdzie, ale może ktoś rzuci okiem co z części można z tego wybrać?

https://pl.mouser.com/ProjectManager...sID=361f132f28

Skomentuj

Pomoże ktoś z tym? Jeśli wyjdzie gotowy koszyk z mousera, farnella, tme czy nawet razem to mogę ogarnąć zamówienie grupowe, bo Holgin czasu na to nie ma. A ja z paczkami itd sobie poradzę i znajdę na to czas :)
                                        Last edited by siewcu; 07.09.2018, 22:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X