Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB17MFC35-4 + SB26STAC-C000-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way SB17MFC35-4 + SB26STAC-C000-4

Czekając na rozwój sytuacji w przypadku innego projektu stwierdziłem, że podejmę temat jeszcze jednej pary monitorów (człowiek nie może usiedzieć na dupie). Od razu na wstępie napiszę - projekt na Satori zostanie dociągnięty. Do tego czasu chcę jednak mieć zestaw do słuchania więc biorę się do pracy. Od razu napiszę - kolumny będą wzorowe na BUCHARDT AUDIO S300 MKII - proporcje, rozmieszczenie oraz użyte głośniki. Zwrotnica będzie autorska od 0 (zresztą nigdzie nie można dostać gotowego projektu).

Spędziłem trochę czasu nad przygotowaniem plików FRD i ZMA pod głośniki (oczywiście na internetach nigdzie ich nie było). W przypadku wykresu SPL dla midwoofera przyjąłem od "on axis". Pliki są na podstawie danych producenta (nie wynikają z pomiaru). Nie mam takiej możliwości chociaż sam pomiar będzie zrobiony w firmie Granat Audio po 23.09. Sam jestem ciekaw jak to porównanie wyjdzie i o ile wartości będą się różnić.

Zatem bazując na tym co producent wrzucił poniżej pierwsza wersja zwrotnicy (oczywiście elementy są do sprawdzenia jeszcze czy można taką zwrotnicę złożyć). Sam projekt zakłada cięcie przy 2600 hz (powinienem wyżej?).

Martwi mnie dołek przy 5000 hz który nijak nie mogę zniwelować przy zwrotnicy 2 rzędu. W przypadku zwrotnicy 4 rzędowej sytuacja ulega poprawie ale nie jestem pewien czy jest sens inwestować. Tutaj liczę na waszą pomoc.

Rozmiar obudowy to tak jak w oryginalne: 370x190x330 mm

Lista elementów zwrotnicy:
    Rezystor Ty-Ohm Superes 0,18ohm ( 0R18 ) 5W - Audio Grade
    Rezystor Ty-Ohm Superes 0,82ohm ( 0R82 ) 5W - Audio Grade
    Rezystor Ty-Ohm Superes 1,0ohm ( 1R0 ) 5W - Audio Grade
    Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 4,7 uF 400VDC 5% MKP
    Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 10 uF 400VDC 5% MKP
    Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,100mH 0,440ohm dr. 0,50mm śr. 21 dł. 8mm
    Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,560mH 0,760ohm dr. 0,63mm śr. 27 dł. 15mm
    Last edited by QidinAD; 15.09.2019, 12:26.

Przecież nie masz tutaj w ogóle zgrania fazowego? Podeślij mi te pliki to zobaczę co się da zrobić. Pomiar może się różnic dosyć mocno bo producent nie robi pomiaru w obudowie. Cięcie masz na 4khz. To dużo za wysoko. Coś w rejonie 1700-2,5khz na oko powinno być optymalne.

P.S Moim zdaniem zła kolejność. Najpierw pomierz głośniki w obudowie, a potem rób zwrotnice w oparciu o pomiary tych głośników w tej obudowie.
    Last edited by Oskar29; 15.09.2019, 12:39.

Skomentuj

Oskar - dopiero teraz zauważyłem. Dzięki z góry

https://drive.google.com/open?id=1W-...RnA0t4dZ7BblD5

Skomentuj

Na szybkości coś takiego wymodziłem.

Skomentuj

Możesz wysłać linkiem plik - jeszcze będę walczył z materią. Druga sprawa jestem potem ciekaw jak wyjdą pomiary i ja kto się będzie miało do tej zwrotnicy :) Tylko widzę błąd - nie 8 ohm tylko 4 ohm bo oba głośniki są 4 ohm

Skomentuj

No ja posługiwałem się tymi twoimi plikami

Skomentuj

Możesz mi jeszcze podać jaka wyszła finalnie impedancje przy tej zwrotnicy?
              Last edited by QidinAD; 15.09.2019, 13:17.

Skomentuj

Wyślę ci cały plik to sobie zobaczysz. Minimum wyszło ~4 ohmy. Masz na PW plik z vituixa.
                Last edited by Oskar29; 15.09.2019, 13:25.

Skomentuj

To gitara - zatem ja ją sobie zapiszę i zobaczymy jaki będzie rozrzut po pomiarze . Myslisz, że jest sens kombinować z 4 rzędem?

Skomentuj

Ogólnie im mniej elementów to bardzo często tym lepiej, a te głośniki powinny myślę wytrzymać takie cięcie na 2khz :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      Na szybkości coś takiego wymodziłem.
                      Pierwszy kondensator większy od drugiego w torze wysokotonówki?

Skomentuj

Marian na ten moment nie widzę sensu rozwodzić się na wstępnym projektem zwrotnicy bez szczegółowych pomiarów gotowej paki jak i samych głośników. Jak będę miał zrobiony pomiar to postaram się wrzucić zaktualizowany projekt zwrotnicy.

Skomentuj

Przyszły dzisiaj płyty MDF oraz cała elektronika (bez zwrotnicy). Tunele, terminale, przewody i głośniki. Płyty 45 stopni? Ktoś pomyśli super sprawa ale tak niestety nie jest. Można powiedzieć, że z deszczu pod rynnę. Mam mieszane uczucia i coraz bardziej żałuję, że pcham się w lakier. Owszem powierzchnia jest idealnie gładka i nic nie trzeba poprawiać ale niestety na łączeniach są małe szpary typu 1 mm które trzeba będzie czymś wypełnić przed gruntem i malowaniem.

Z racji braku gwoździarki postanowiłem wykonać wzmocnienie (wewnętrzną ramkę) w formie trochę prowadnic na których opierają się boki. Przez co muszę liczyć 2-3% mniejszy litraż finalnie ale trudno. Listewki są o wymiarach 10x10 mm. Na ten moment skleiłem 1 głośni bez jednego boku (musi być na ten moment otwarty ponieważ wcześniej muszę wkleić wewnętrzne wzmocnienie oraz filc a to zrobię dopiero po frezowaniu więc jeszcze trochę czekania i pracy mnie czeka. Zmieniłem klej na Rakol (ponoć najlepszy z tych wikolopodobnych).

Mój plan zakłada, że do końca tygodnia będę miał gotowe paczki. W przyszłym tygodniu do środy chcę załatwić temat zwrotnic. Prawdopodobnie jednak będę fornirował kolumny. Wszystkie znaki na niebie na to wskazują. Muszę tylko poszukać porządnego forniru żeby znowu nie pluć sobie w brodę że coś pękło.

Skomentuj

Kanty wypełnij pierw dobrze klejem, powinien wypełnić wszystkie łączenia w zasadzie pojawić się po ściśnięciu ściskami. Możesz próbować wciskać szpachlę następnie wyszlifować na glanc. Nie musisz rezygnować od razu z lakierowania.

Skomentuj

Tak cięte płyty powinieneś kleic na taśmy klejece i scisk paskowe. Można bardzo łatwo zdupczyc obudowę docisckajac miejscowo ściskami.

Skomentuj

Ja zawsze przed klejeniem takich paczek składam " na sucho " jak się wszystko zgadza dopiero kleję. Jeśli nie to to docinam, doszlifowywuję i jak jest ok to sklejam. Myślę , że te listewki to zrobiły Ci "krecią robotę". Przy klejeniu pod 45 st czasem dobrze wykorzystać taśmę samoprzylepną na łączeniach.
                                Szczeliny wypełnij szpachlą , wyszjifuj i powinno być ok.

Ps. Masz nie "zabezpieczone" ściski - używaj podkładek np kawałki hdf. Ściski odciskają się na materiale i potem to może być widoczne po lakierze , zwłaszcza połysku.

- - - - - aktualizacja - - - - -

I jeszcze jedno , nie śpiesz się. W tej robocie pośpiech robi więcej złego niż dobrego. Przetrenowałem na własnej skórze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez rych20 Zobacz posta
                                  Myślę , że te listewki to zrobiły Ci "krecią robotę"
                                  Sam sie zastanawiam, po co one tam sa?

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                  Mój plan zakłada, że do końca tygodnia będę miał gotowe paczki.
                                  Może jednak zwolnij trochę, bo znowu coś zepsujesz, stracisz czas i kasę. Zanim zaczniesz kolejne etapy, a będziesz miał jakieś wątpliwości, to pytaj, a my postaramy się pomoc i doradzić. Nie rób na wariata.

Skomentuj

Dokładnie , jak masz jakikolwiek problem lub wątpliwość - pytaj .

Skomentuj

Zapytam z czystej ciekawości ( nie znam się) czy tak docinane formatki (na 45 stopni) nie lepiej by było kleić cyjanoakrylem do mdf'u?

Skomentuj

W jakim celu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X