Czekając na rozwój sytuacji w przypadku innego projektu stwierdziłem, że podejmę temat jeszcze jednej pary monitorów (człowiek nie może usiedzieć na dupie). Od razu na wstępie napiszę - projekt na Satori zostanie dociągnięty. Do tego czasu chcę jednak mieć zestaw do słuchania więc biorę się do pracy. Od razu napiszę - kolumny będą wzorowe na BUCHARDT AUDIO S300 MKII - proporcje, rozmieszczenie oraz użyte głośniki. Zwrotnica będzie autorska od 0 (zresztą nigdzie nie można dostać gotowego projektu).
Spędziłem trochę czasu nad przygotowaniem plików FRD i ZMA pod głośniki (oczywiście na internetach nigdzie ich nie było). W przypadku wykresu SPL dla midwoofera przyjąłem od "on axis". Pliki są na podstawie danych producenta (nie wynikają z pomiaru). Nie mam takiej możliwości chociaż sam pomiar będzie zrobiony w firmie Granat Audio po 23.09. Sam jestem ciekaw jak to porównanie wyjdzie i o ile wartości będą się różnić.
Zatem bazując na tym co producent wrzucił poniżej pierwsza wersja zwrotnicy (oczywiście elementy są do sprawdzenia jeszcze czy można taką zwrotnicę złożyć). Sam projekt zakłada cięcie przy 2600 hz (powinienem wyżej?).

Martwi mnie dołek przy 5000 hz który nijak nie mogę zniwelować przy zwrotnicy 2 rzędu. W przypadku zwrotnicy 4 rzędowej sytuacja ulega poprawie ale nie jestem pewien czy jest sens inwestować. Tutaj liczę na waszą pomoc.
Rozmiar obudowy to tak jak w oryginalne: 370x190x330 mm
Lista elementów zwrotnicy:
Rezystor Ty-Ohm Superes 0,18ohm ( 0R18 ) 5W - Audio Grade
Rezystor Ty-Ohm Superes 0,82ohm ( 0R82 ) 5W - Audio Grade
Rezystor Ty-Ohm Superes 1,0ohm ( 1R0 ) 5W - Audio Grade
Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 4,7 uF 400VDC 5% MKP
Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 10 uF 400VDC 5% MKP
Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,100mH 0,440ohm dr. 0,50mm śr. 21 dł. 8mm
Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,560mH 0,760ohm dr. 0,63mm śr. 27 dł. 15mm
Spędziłem trochę czasu nad przygotowaniem plików FRD i ZMA pod głośniki (oczywiście na internetach nigdzie ich nie było). W przypadku wykresu SPL dla midwoofera przyjąłem od "on axis". Pliki są na podstawie danych producenta (nie wynikają z pomiaru). Nie mam takiej możliwości chociaż sam pomiar będzie zrobiony w firmie Granat Audio po 23.09. Sam jestem ciekaw jak to porównanie wyjdzie i o ile wartości będą się różnić.
Zatem bazując na tym co producent wrzucił poniżej pierwsza wersja zwrotnicy (oczywiście elementy są do sprawdzenia jeszcze czy można taką zwrotnicę złożyć). Sam projekt zakłada cięcie przy 2600 hz (powinienem wyżej?).

Martwi mnie dołek przy 5000 hz który nijak nie mogę zniwelować przy zwrotnicy 2 rzędu. W przypadku zwrotnicy 4 rzędowej sytuacja ulega poprawie ale nie jestem pewien czy jest sens inwestować. Tutaj liczę na waszą pomoc.
Rozmiar obudowy to tak jak w oryginalne: 370x190x330 mm
Lista elementów zwrotnicy:
Rezystor Ty-Ohm Superes 0,18ohm ( 0R18 ) 5W - Audio Grade
Rezystor Ty-Ohm Superes 0,82ohm ( 0R82 ) 5W - Audio Grade
Rezystor Ty-Ohm Superes 1,0ohm ( 1R0 ) 5W - Audio Grade
Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 4,7 uF 400VDC 5% MKP
Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 10 uF 400VDC 5% MKP
Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,100mH 0,440ohm dr. 0,50mm śr. 21 dł. 8mm
Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,560mH 0,760ohm dr. 0,63mm śr. 27 dł. 15mm
Skomentuj