Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego nie odizowałeś wzmacniacza od obudowy? I przy okazji, nie lepiej było dać RCA obok siebie? Byłoby łatwiej podłączyć interkonekt

Skomentuj

Dlaczego nie odizolowałem wzmacniacza od obudowy? Moim zdaniem końcówki nie maja żadnego połączenia galwanicznego z obudową. Tylko w zasilaczu jest przewidziany przez konstruktora kontakt obudowy z pcb zasilacza przez śrubkę (przez kondensator i rezystor) i to wykonałem.
      RCA - nie mam żadnego interkonekta, który nie miałby oddzielonych od siebie kabli. Wszystkie, mają prawy i lewy oddzielnie. U znajomych jest tak samo :) Debatowałem nawet na ten temat z kolegą. Nie będzie problemu. Takie rozmieszczenie bywa stosunkowo często stosowane i uzgodniliśmy, że tak będzie w tym klocku :)
      Obudowa jest z serii GALAXY marki ModuShop. Można na ich stronie dokładnie pooglądać. Otwory wentylacyjne są w dolnej i w górnej pokrywie, poza tym BG1 nie grzeje się na tych radiatorach zbyt mocno. Dałoby się go na nieco mniejszych również poskładać.

Wkrótce będzie więcej zdjęć dokumentujących moje postępy przy budowie. Sprzęt testowo działał z powodzeniem zmontowany na desce :)
      Last edited by GraY100; 11.01.2023, 12:25.

Skomentuj

Ktora to konkretnie obudowa? W sensie jakie wymiary, nie majac tego fizycznie ciezko to pomierzyc

Skomentuj

GALAXY 3U - 1GX388N/3U - panel 3mm - CZARNY szeroka 330, wysoka 122, głęboka 283
          • Pokrywa górna: ! Pokrywa standardowa.Pokrywa dolna: ! Pokrywa standardowa
          • Panel tylny - otwory: GX - Otwór na gniazdo IEC z bezpiecznikiem (z lewej strony) + opis
          • Wewnętrzna płyta montażowa: GX - Płyta montażowa perforowana - 310x260mm [1BASEGX3260P]

Skomentuj

Bardzo fajny domek :) A jeśli chodzi o przedni panel, to będziesz coś na niego wyprowadzał? (jakieś pokrętła, diody?)

Skomentuj

Prawdopodobnie będzie jedna dioda sygnalizująca zasilanie. Na wyłącznik sieciowy wstępna koncepcja jest na montaż z tyłu urządzenia. Plan jest taki, aby urządzenie włączało się automatycznie po podaniu sygnału na gniazda RCA i wyłączało się samo po blisko 20 minutach. Pracujący poprawnie układ mam już zmontowany i chyba go zaaplikuję, ale to jeszcze jest do przemyślenia. Przy okazji układ współpracuje z wyłącznikiem monostabilnym :)

Konieczny jest jeszcze przedwzmacniacz. Rozmawiam w tej sprawie z Mateuszem. Mam nadzieję na jego pomoc.
              Last edited by GraY100; 12.01.2023, 08:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz posta
                Hej
                Czy ktoś z Was ma połączony z Bg1 z preampem lampowym ? zastanawiam się nad pojemnością kondensatora wyjściowego preampie . Bg1 ma 22K na wejściu i kondensator 4,7uf . Przy preampie na wejściu wystarczy mniejszy ? Czy warotść analogiczna z bg1? (Mam nadzieję że ktokolwiek zrozumie co miałem na myśli i pomoże ;-) )
                A tutaj taki mój cudaczek - połączenie BG1 z klonem Conrad-Johson na ECC82, działa :) i nawet nieźle toto gra :)
                Bałagan z kabelkami jest planowany, bo chciałem usłyszeć czy będzie jakiś wielki problem z brumem - do ogarnięcie bez problemu mimo plątanony.
                Ja u siebie dałem na wyjściu preampa 6,8uF, ale to sporo za dużo, ale akurat takie miałem pod ręką. Moim zdaniem spokojnie wystarczy 2,2uF. Zastanawiałem sie nad usunięciem kondka 4,7uF na wejściu BG1, ale nie odczuwam żadnych braków na basie, wiec dla świętego spokoju zostawiłem.

Skomentuj

[QUOTE=GraY100;n653973]

Plan jest taki, aby urządzenie włączało się automatycznie po podaniu sygnału na gniazda RCA i wyłączało się samo po blisko 20 minutach. Pracujący poprawnie układ mam już zmontowany i chyba go zaaplikuję, ale to jeszcze jest do przemyślenia. Przy okazji układ współpracuje z wyłącznikiem monostabilnym :)

Myślałem też kilka lat temu o takim rozwiązaniu, aby przedwzmacniacz lampowy włączał się po podaniu sygnału na wejście rca i wyłączał się po określonym czasie bezczynności.
                  Wiadomo, że lampy mają swoją żywotność (np. 5k godzin) i tracą parametry podczas pracy wraz z upływem czasu.

Skomentuj

Paweł 01
                    Ja swojego wkładam do obudowy passante, Bg1 gra bardzo dobrze z preampem lampowym - więcej powietrza, detalu, instrumenty strunowe, szarpane i inne nabrały oddechu góra jest dźwięczna, nie słyszę głośników - scena się powiększyła .
                    . 20 pare godzin to gra na razie ale jest pięknie - kondensatory w końcówce zostawiłem w spokoju . W preampie też mam 4,7uf . Selektor od Gavrona jedzie do mnie to na weekendzie będzie wszystko w budzie. Tylko PVC mi się marzy ale musi jeszcze poczekać ;-)
                    .

Skomentuj

W tej obudowie to Ci będzie wiatr hulał w środku :) Jeśli to ta: PESANTE 3U - 1PS03400B

Skomentuj

Oj nie będzie . Podobna ale nie ta. Conrad Johnson pv12 wraz z DAC, dwa transformatory , dwa zasilacze, selektor Gavrona .

Skomentuj

Automatyczny włącznik wzmacniacza (i wyłącznik) zaimplementowany

Przy okazji właśnie słucham Club Des Belugas - miód dla BG1
                          Last edited by GraY100; 21.01.2023, 11:10.

Skomentuj

Montaż pstryczka elektryczka z podświetleniem, które załączy się, kiedy przekaźnik zasilacza poda napięcie na końcówki, oraz dioda standby, która zgaśnie jak tylko dotknę pstryczka. Taki pomysł mam dziś.
                            Led pstryczka jest biały, mam też zielony. Do pstryczka jest wtyczka. Łatwo podmienić jak się znudzi :)
                            Led standby mam żółty lub zielony nie mam czerwonego który pewnie najlepiej pasuje. Kolorystyka do przemyślenia. Siła świecenia będzie delikatna.

Last edited by GraY100; 23.01.2023, 19:39.

Skomentuj

Masz może jakiś namiar na tą wtyczkę? Zawsze lutowałem do styków...
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To się nazywa Kostka przyłączeniowa KONEKTOR do przycisków 16mm. Nie wiem czy tu można linki z allegro wklejać? Kupiłem od użytkownika tech-square

Skomentuj

Masz może jakiś namiar na tą wtyczkę? Ja również proszę . Robert z modushop poleca do takiego pstryczka przekaźnik ( oglądałem różne projekty i w jednym czy dwóch widziałem przekaźnik ale nie za bardzo wiem czy jest taka potrzeba ) jak Wy to macie zaimplementowane ?

Skomentuj

Ja zrobiłem na przerzutniku 4013, pstryczek jest monostabilny. Dopiero przerzutnik zmienia stan przekaźnika za każdym naciśnięciem na przeciwny.

Skomentuj

O kumam. Znalazłem układ na allegro za kilkanaście złotych. Dziękuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                        Masz może jakiś namiar na tą wtyczkę? Zawsze lutowałem do styków...
                                        Na allegro ma je też Flower_eg

osobiście też takie stosuję ze względu na łatwą podmianę przycisków i estetykę wykonania.

Skomentuj

Lampeczki teraz już świecą :)
                                          Jak czeka na granie

I jak gra.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X