Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sam przymierzam się do budowy czegoś(Demon Ravena) "na kanapkę", ale to w odległej przyszłości :) Na razie męczę pierwsze docelowe monitorki, robiłem już sporo skrzynek ale jakoś nigdy nie wykańczałem, także pierwsze podejście do forniru.

Bardzo mi się podoba praca którą wykonujesz :) czekam na dalsze relacje z placu boju !

zdradzisz jak masz zamiar to wykończyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
      Jak się nazywa taki statyw do wiertarki i jakiej firmy jest ten na zdjęciu?

Skomentuj

Echo1 - jaka z Ciebie pierdoła to aż przykro czasami...zajęło mi to jakąś minutę http://allegro.pl/wolfcraft-przenosn...032540305.html (WOLFCRAFT PRZENOŚNY STOJAK WIERTARSKI TECMOBIL)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
          zdradzisz jak masz zamiar to wykończyć?
          Jak wszystko pójdzie zgodnie z planami to będzie to fornir jabłoń indyjska. Tylko jeszcze nie wiem czy zdecyduję się na lakier (wysoki połysk) czy olejowosk (satyna). Obydwa wykończenia bardzo mi podchodzą.

No to prac ciąg dalszy. Przymiarka:

Trochę muszę zmienić kolejność poszczególnych etapów. Trzeba sobie ułatwiać życie a nie utrudniać :)

No i gwinty by głośniki pewnie zamocować na swoich miejscach.

Dobra - koniec hałasowania sąsiadom przed świętami. Trzeba dać im odpocząć. Tak to wygląda na chwilę obecną:

Skomentuj

Naprawdę, aż miło popatrzeć na pracę fachowca od obróbki drewna.

Skomentuj

@tomant , am pytanie natury technicznej, w jaki sposób najlepiej wykonać wewnętrzny frez do głośnika jak zastosowałeś u Siebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                @tomant , am pytanie natury technicznej, w jaki sposób najlepiej wykonać wewnętrzny frez do głośnika jak zastosowałeś u Siebie?
                Ale chodzi w gotowej już kolumnie?
                Jeśli tak to czymś takim można:

pilnik obrotowy stożkowy odwrócony.
                Last edited by piotreq123; 25.03.2016, 20:16.

Skomentuj

Lub frez trapezowy z łożyskiem od strony narzędzia. Ale najlepiej zrobić to od tyłu przed montażem frontu. Wtedy za pomocą cyrkla i frezarki wycinamy kółko. Potem zakładamy frez stożkowy z łożyskiem na końcu i opierając łożysko na wyfrezowanym otworze robimy skos.
                  Last edited by tomant; 25.03.2016, 21:41.

Skomentuj

frez trapezowy z łożyskiem od strony narzędzia
                    A są takie? Nie widziałem nigdzie.

Skomentuj

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planami to będzie to fornir jabłoń indyjska. Tylko jeszcze nie wiem czy zdecyduję się na lakier (wysoki połysk) czy olejowosk (satyna). Obydwa wykończenia bardzo mi podchodzą.

No to prac ciąg dalszy. Przymiarka:

Trochę muszę zmienić kolejność poszczególnych etapów. Trzeba sobie ułatwiać życie a nie utrudniać :)

No i gwinty by głośniki pewnie zamocować na swoich miejscach.

Dobra - koniec hałasowania sąsiadom przed świętami. Trzeba dać im odpocząć. Tak to wygląda na chwilę obecną:

oj bo po lokalizacji widzę że chętnie bym obadał własnoocznie

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                        A są takie? Nie widziałem nigdzie.
                        Takie coś:

Skomentuj

Czyli jednak nie na kanapkę składane :) mój błąd. Nie zmienia to faktu że profi robota.

Ogromny + za fornir, jeden z moich ulubionych wzorów :)

Mógłbyś już poskładać? Chcę już efekt końcowy zobaczyć

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                            oj bo po lokalizacji widzę że chętnie bym obadał własnoocznie
                            @tomant, jak skończysz, to będziemy z szastalem skłonni się wprosić na odsłuchy

Skomentuj

Na kanapkę robiłem ostatnio. Ale nie skończyłem bo:
                              1. przestało mi się podobać (m.in. brak skosów wewnątrz i kłopot z uzyskaniem krzywizny na zewnątrz)
                              2. dzieci zaczęły wymagać więcej zaangażowania (żona też :))
                              3. trzeba było bardziej przyłożyć się do pracy (niestety te finanse...)

Teraz trochę prace zwolnią, ale będę parł do przodu. Jak skończę to z marszu zabieram się za paczki dla kolegi. To będzie dopiero wyzwanie.

Przy okazji mam pytanie. Fornir ma ok 0,6-0,7 mm grubości. Na łączeniu poszczególnych arkuszy chciałbym uzyskać skos 45 stopni. Tak jakby łączyły się 2 sfazowane na krawędzi deski. Nie wiem jak to uzyskać. Ma ktoś jakiś pomysł? Miało by to mniej więcej tak wyglądać:

Co do wizyty to jestem jak najbardziej za. Jak finał się będzie zbliżał to będzie trzeba się umówić.
                              Last edited by tomant; 26.03.2016, 11:25.

Skomentuj

Takie coś:
                                A gdzie to można kupić?
                                Szukałem właśnie takiego frezu i nie znalazłem.

Skomentuj

festool :(

Skomentuj

Witam będę budował TL 10" AWX, czy takie pod frezowanie pomoże, coś polepszy?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                      Witam będę budował TL 10" AWX, czy takie pod frezowanie pomoże, coś polepszy?
                                      Na pewno samopoczucie w związku z dobrze wykonaną robotą. A tak na serio to przy grubej ściance frontu eliminuje efekt przepompowywania powietrza przez "rurę". Jeśli robi się to od razu, zanim przyklei się front do reszty to wykonanie tego jest bezproblemowe i tanie (dochodzi koszt frezu stożkowego z łożyskiem). Jeśli już robić takie fazowanie po sklejeniu frontu z kolumną to już niestety drożej będzie. Bo ten frez festoola, jaki pokazałem mało nie kosztuje. Także decyzję lepiej podjąć zawczasu. Dla grubości frontu 18mm uważam że nie ma to znaczenia, dla grubszych warto to zrobić.

Skomentuj

Na pewno samopoczucie w związku z dobrze wykonaną robotą. A tak na serio to przy grubej ściance frontu eliminuje efekt przepompowywania powietrza przez "rurę". Jeśli robi się to od razu, zanim przyklei się front do reszty to wykonanie tego jest bezproblemowe i tanie (dochodzi koszt frezu stożkowego z łożyskiem). Jeśli już robić takie fazowanie po sklejeniu frontu z kolumną to już niestety drożej będzie. Bo ten frez festoola, jaki pokazałem mało nie kosztuje. Także decyzję lepiej podjąć zawczasu. Dla grubości frontu 18mm uważam że nie ma to znaczenia, dla grubszych warto to zrobić.
                                        Znaczenie ma zawsze, a jak masz czas i chęci to możesz bo zrobić tarnikiem. Dużo roboty ale najtaniej.

Skomentuj

Idę formą w boenicke W5...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X