Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
    Większość osób na tym forum używa wosków osmo i jest bardzo zadowolona z efektów, a jednocześnie nie są to jakieś drogie produkty.
    Nie sa drogie? 0.75l Osmo kosztuje 130-140zl. Lakier jest polowe tanszy, np Syntilor aquarethane 2.5l kosztuje 144zl. Z reszta powie Ci to kazdy parkieciarz, ze oleje sa drozsze od lakierow. Powodem jest koszt pozyskania naturalnych olejow i woskow, w przeciwienstwie do wytworzenia skladnikow chemicznych w lakierach.

Skomentuj

A wiesz jak jest z wydajnością Osmo, czy dane na stornie producenta odnoszą się do rzeczywistości ? stoję przed zakupem matowego twardego i nie wiem ile zakupić.

Skomentuj

@marian

Skomentuj

Dobrze że się nic nie stało...

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
            A wiesz jak jest z wydajnością Osmo, czy dane na stornie producenta odnoszą się do rzeczywistości ? stoję przed zakupem matowego twardego i nie wiem ile zakupić.
            Spokojnie można zrobić więcej niż podaje producent.

Skomentuj

oleje czy tez olejowoski są masakrycznie wydajne....
              mi na te dwa duże monitory poszlo może ok 100ml na 3 warstwy (nie licząc frontu bo są pokryte folią 3M ala carbon ;p )

co do dedry .... pisałem troche stron wcześniej, że frezu z łożyskiem w życiu już nie kupie od tej firmy ...
              inne można do takich amatorskich sporadycznych prac brać ale z łożyskiem nigdy ;p
              chyba że się samemu podmieni łożysko na jakieś porządne

Skomentuj

Paczuszka z Anodala :)
                Wykonali kawał dobrej roboty, poza jednym ale. Dosyć mocno (~0,8mm) zjechali środek frontu od AMP przy szczotkowaniu. Widać to po zmniejszonej fazie.
                Kolor anodowania Stal szlachetna oraz czarny. Szczotkowanie typu HARD. Niestety kiepski ze mnie fotograf i nie widać rzeczywistego efektu, który jest dużo lepszy .

Skomentuj

Tez u nich robilem panel z galką do uni, lata temu - bdb robią.

Skomentuj

jaki jest koszt takiego wykonczenia?
                    musi byc konkretny gatunek alu?

Skomentuj

Pewnie nie każdy się nadaje. Podejrzewam pa9 będzie dobre. Bardzo ładnie się je skrawa

Wysłane z mojego Mi-4c

Skomentuj

Posiadają minimalne kwoty faktur.
                        Dla obróbki mechanicznej to jest 100 zł netto.
                        To samo do anodowania - 100 zł netto.

W moim przypadku było (100+100)*1,23. Dodatkowo koszt wysyłki ~25 zł. Gdyby nie było minimalnej wartości faktury zapłaciłbym jakieś ~100 zł brutto za wszystko włącznie z wysyłką.

Ręcznie przygotowałem tylko gałki, tzn przeszlifowałem je (poprzez zamocowanie na wiertarce) papierami od 240 do 1500. Jednak teraz widzę, że nie było to konieczne, ze względu na trawienie w kwasach, które i tak wyrównało i zmatowiło powierzchnię.
                        Samo trawienie w kwasach może trwać krótko albo długo. W przypadku krótkiego trawienia, tak naprawdę oczyszcza się tylko delikatnie powierzchnię i przygotowuje do anodowania (z tłuszczy oraz innych syfów). Taki zabieg usuwa bardzo płytkie ryski. Dłuższe trawienie jest już nazywane satynowaniem. Proces taki potrafi usunąć głębsze rysy, jednak nadal tylko do pewnego poziomu. W moim przypadku na gałkach zostało wykonane tylko krótkie trawienie.

Na panelach natomiast, Anodal wykonał szczotkowanie. Oferują szczotkę w 4 typach (wg wzornika). W moim przypadku jest to anodowanie typu HARD. Całkowicie pokryło wszelkie rysy. Jedynym problemem było zbyt mocne zjechanie większego panelu. Wynikło to prawdopodobnie z wygięcia w banan tego panelu podczas obróbki. Szczotkowanie mechaniczne spowodowało splanowanie powierzchni przedniej, a przez to zmniejszenie grubości o 0,8mm w środkowej części. Także jak coś dajecie do szczotkowania to naprostujcie to :flapper:

Praktycznie każde aluminium da się anodować. Będzie różny efekt. W moim przypadku było to EN-AW 5754 (stare PA11). Na stronie http://www.anodal.pl/pl/oferta/anodowanie.html jest tabelka pod zdaniem " od składu i struktury materiału wejściowego".
                        Akurat PA9 nie jest dobre. Za dużo domieszek :). Pewnie efekt będzie jakiś, ale czy nie lepiej uderzyć w pewniejszy stop ? Najlepsze jest PA38. Jednak strasznie się je obrabia, ze względu na to, że wiór się klei.

Skomentuj

Głównie chodzi o czystość materiału ponieważ wszelkie wtrącenia widoczne są po anodowaniu. Z tego co pamiętam nie biorą chyba odpowiedzialności za anodowanie przy dostarczanym materiale?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                            @marian
                            Na lajcie - jak kupiłeś w castodramacie to wymieniaja od strzała :)
                            Ja juz ze 3-4 te łozyska zajebachłem ... srednia jakość. Sam frez nawet troche wytrzymyje.

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
                              Głównie chodzi o czystość materiału ponieważ wszelkie wtrącenia widoczne są po anodowaniu. Z tego co pamiętam nie biorą chyba odpowiedzialności za anodowanie przy dostarczanym materiale?
                              Zawsze wykonują na powierzonym na swoim materiale. Nic mi nie wiadomo, że samemu wykonują.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                Najlepsze jest PA38. Jednak strasznie się je obrabia, ze względu na to, że wiór się klei.
                                dlatego wlasnie zapytalem, bo nienawidze PA38!
                                da sie uzyskac ladna powierzchnie, ale obrobka tego to masakra! :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  dlatego wlasnie zapytalem, bo nienawidze PA38!
                                  da sie uzyskac ladna powierzchnie, ale obrobka tego to masakra! :(
                                  Poczułem to bawiąc się frontem i tyłem z modu

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

PA38 jest ciężkie, ale na dobrym sprzęcie idzie bdb :).
                                    PA11 jest dobrym kompromisem.

Modu trzyma w tajemnicy co to za stop. Poza PA38 wiele jest wrednych.

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                                      Na lajcie - jak kupiłeś w castodramacie to wymieniaja od strzała :)
                                      Ja juz ze 3-4 te łozyska zajebachłem ... srednia jakość. Sam frez nawet troche wytrzymyje.
                                      Dlatego kupiłem firmowe łożysko na podmiankę i jest git :P
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Kiedyś pytałem ich jaką metodą anodują, ale tłumaczyli sie że gość który akurat by to wiedział jest na 2 miesięcznym urlopie...

Skomentuj

Z tego co wiem Modu daję anodę w kooperację. Robienie tego w pełni legalnie wymaga sporo nakładów, szczególnie od strony zezwoleń, a przy ilości jaką modu obrabia wydaje się to mało prawdopodobne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X