Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Adam, do Twojej pracy nie mam zastrzezen, bo wiesz co robisz. Po prostu klienci czasami wymyslaja takie cuda na kiju, ze tylko sie po glowie podrapac. Ten projekt pokazuje, ze dla niektorych liczy sie bardziej forma niz dzwiek. Widac to zarowno po poprzednim projekcie, jak i po pomieszczeniu w ktorym to stoi. Przetworniki sa top i napewno zrobiles, to co dalo sie zrobic, zeby calosc zagrala jak nalezy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Pierwsza docelowa wersja zwrotnicy zaprojektowana i przesłuchana.

Jeśli przesłuchałem całą płytę Anny Mari Jopek "Upojenie" bez zgrzytu zębów, tzn. że jest dobrze

Audax bez kompensacji szczytu impedancji drze ryja jak oszalały (u mnie podział na 2,4kHz).
      Czyli filtr pierwszego rzędu, taki jeden kondensator i RLC na rezonans?

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
        Czyli filtr pierwszego rzędu, taki jeden kondensator i RLC na rezonans?
        Marian zamieścił zdjęcie zwrotnic. Leżą na kolumnie i widać że filtr jest o wiele bardziej złożony co nie dziwne akurat z mojego punktu doświadczenia z tymi głośnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Plan ze strony Beymy jest pod stary model tego glosnika, ktory dobrze pracowal w BR. Problem z nowym modelem jest taki, ze jego wysoka dobroc raczej nie pasuje do obudowy BR.

Co do zgrania fazowego glosnikow, to miedzy basem i średniotonowka nie jest to juz takie wazne, poniewaz zwrotnica bedzie dzielic w takim miejscu, gdzie dlugosc fali dzwieku nie ma juz takiego znaczenia. Wyrownanie stosuje sie glownie miedzy szerokopasmowka, a wysokotonowka. Tutaj trzeba dodac, ze wybrales glosnik z krotka tubka, ktora juz cofa glosnik, co byc moze bedzie juz wystarczajacego.

Generalnie wybrales troche przestarzale glosniki i wcale nie takie tanie w stosunku do swoich mozliwosci. Napewno potrzebujesz zestawu o nieco wiekszej efektywnosci?
          Przestarzałe głośniki. Wiec informacji szukałem w internecie i forach. CO wiec może buc alternatywa? Zależy mi by grało to bardziej "po domowemu" ale z wykopem i w razie potrzeby dosyć głośno i w miarę niskim basem , stad sugerowałem sie BR. Większość głośników basowych ma twarde zawieszenie górne i już nie schodzą tak nisko w kolumnie typu 3way. A bardziej stosuje sie je w zestawieniu 2way.
          Mi również zależy na 3droznej konstrukcji by nie wysilać niskiego na wyższe częstotliwość a by grał miękko i niżej schodził. Tak wiec nie ma mowy o wspomaganiu subem.
          Stad wybór na 12br70. Okazuje sie ze to inny model głośnika niz z projektu paczki w dodatku głośniki przestarzałe. Alternatywa ? Jaki zestaw 3 d jaka skrzyni, podobne parametry?

Skomentuj

Z tego co piszesz, to chcialbys miec wszystko na raz, a tak sie nie da. Beyma 12br70 nie ma jakiejs szczegolnie duzej efektywnosci. Realnie osiaga 90db, ale po odjeciu na zwrotnicy bedzie troche mniej. Problem z tym glosnikiem jest taki, ze jego dobroc Qts to 0.5 a takie glosniki w BR graja tak sobie. Mozna wycisnac z niego niski bas, ale to bedzie wymagalo bardzo duzej obudowy. Robilem na tym glosniku kolumny BR ale o pojemnosci 70 litrow i niskiego basu z tego nie bylo.
            Niebardzo wiadomo jakie masz wymagania, jaka muzyka, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, no i ile kasy mozesz wydac.

Skomentuj

Tuba z MB dzisiaj odpalona po raz pierwszy bez uszczelnień - szok i niedowierzanie :]
              W garażu 30m2 zniekształca mowę...

Wzmacniacz w klasie D 1x500W, regulacja od irka.

Jeszcze wykończenie, maskownica, podstawa, jakaś gąbka do środka i heja do salonu.

PS. na 3cim foto bardzo konkretne gniazda bananowe, ciężkie jak M. Gessler, podobno wykonane z miedzi... http://www.ebay.com/itm/301102893578...%3AMEBIDX%3AIT
              Last edited by maxdila; 19.12.2016, 22:01.

Skomentuj

mtsmix@gmail.com
                Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Z tego co piszesz, to chcialbys miec wszystko na raz, a tak sie nie da. Beyma 12br70 nie ma jakiejs szczegolnie duzej efektywnosci. Realnie osiaga 90db, ale po odjeciu na zwrotnicy bedzie troche mniej. Problem z tym glosnikiem jest taki, ze jego dobroc Qts to 0.5 a takie glosniki w BR graja tak sobie. Mozna wycisnac z niego niski bas, ale to bedzie wymagalo bardzo duzej obudowy. Robilem na tym glosniku kolumny BR ale o pojemnosci 70 litrow i niskiego basu z tego nie bylo.
                Niebardzo wiadomo jakie masz wymagania, jaka muzyka, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, no i ile kasy mozesz wydac.
                Głośniki już przyszły. Faktycznie z tym Qts jest kłopot. W sklepie sugerowali się poprzednia wersja głośnika oraz jego projektem. Wiec jest kłopot bo przy tym głośniku obudowa powinna mieć już 75 l i strojona na 40Hz rura fi 100 OK kilkunastu cm dl. To nowe info ze sklepu. Stad niechęć już do tego głośnika.
                Zostanie wiec wysoki t2030 oraz średni 6Mi90 , basem chce się wspierać 12plb76 B&C , aktualnie jest w dobrej cenie. Muzyka elektroniczna d&b, house, deephouse, techno, nieco hip hop , soul.
                Tak wiec 12br70 wraca do sklepu a jego miejsce zastąpi 12plb76. W zestawie 3way. Skoro tak to wg specyfikacji producenta B&C zastosuje się do wlk obudowy oraz strojenia. Czy średni który będzie miał oddzielna komorę by ciśnienie z niskiego mu nie przeszkadzało , może być w skrajnie małym boxie? Chodzi o to by go odseparować ale osobny noc zwiększy sumaryczna objętość skrzyni. Im mniej dodatkowej przestrzeni oddzielnej tym korzystniej ku wlk całej paczki. Z tego tez względu chciałbym BR zrobić w kształcie płaskiego prostokątnego tunelu pod basem. Zamiast tuneli z rur. Czy w tym układzie 3way na podanych przetwornikach ktoś może zasugerować mi projekt paczki na którym można się wzorować ?
                #PogromcaMitow dziękuje za zainteresowanie w temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Solomun z Tulum Zobacz posta
                  Zostanie wiec wysoki t2030 oraz średni 6Mi90 , basem chce się wspierać 12plb76 B&C , aktualnie jest w dobrej cenie. Muzyka elektroniczna d&b, house, deephouse, techno, nieco hip hop , soul.
                  Tak wiec 12br70 wraca do sklepu a jego miejsce zastąpi 12plb76. W zestawie 3way.
                  To taka troche decyzja w stylu "z deszczu pod rynne". B&C 12plb76 bedzie mial za wysoka skutecznosc do t2030 i prawdopodobnie do 6mi90 tez. Poza tym to jest klasyczny tluczek, a nie glosnik basowy. Producent rekomenduje strojenie na 65hz, a Ty chcesz na tym sluchac muzyki elektronicznej z niskimi basami? Nie mozna miec jednoczesnie wysokiej efektywnosci, niskiego basu i malej obudowy, to jest fizycznie niemozliwe. Tymi glosnikami chcesz naglasniac jakies duze pomieszczenia, czy sluchac w pokoju? Bo jesli w pokoju to wybor tego basu jest bez sensu.

Czy średni który będzie miał oddzielna komorę by ciśnienie z niskiego mu nie przeszkadzało , może być w skrajnie małym boxie?
                  Nie moze miec skrajnie malej obudowy, bo to podwyzszy strojenie obudowy i pik rezonansowy moze przeszkadza w zaprojektowaniu obudowy. Pojemnosc trzeba przewidziec w procesie projektowania calosci i dopasowaniu sredniotonowego glosnika do glosnika niskotonowego.

Z tego tez względu chciałbym BR zrobić w kształcie płaskiego prostokątnego tunelu pod basem. Zamiast tuneli z rur. Czy w tym układzie 3way na podanych przetwornikach ktoś może zasugerować mi projekt paczki na którym można się wzorować ?
                  Mozna zrobic taki tunel, nie ma przeszkod, tylko rownoczesnie nie ma sie na czym wzorowac, bo powybierales zupelnie rozne glosniki, do ktorych trzeba projektowac wszystko od zera. Typowy blad poczatkujacych konstruktorow, ktorzy zamiast skopiowac gotowe zestawy, rzucaja sie na gleboka wode z dosc skomplikowanym zestawem trojdroznym.

Skomentuj

Testowe zwrotnice przygotowane.
                    Po świętach kolumny będą osłuchiwane przez ludzi którzy nie tylko słuchają metalu, a sami ten rodzaj muzyki wykonują, czyli muzyków, jak również akustyków czy też właścicieli studia nagrań :)

Co do przedstawienia w całości konstrukcji na forum, to jeszcze się zastanawiam.
                    Ale już mam chrapkę na ciut większe kolumny :)

Skomentuj

skrobię skrzynki basowe dla SB29NRX75-6. Pytanko: Czego używacie do klejenia MDF-u? Rakol 25D będzie wystarczająco dobry?

Skomentuj

Nie ma znaczenia, kazdy firmowy klej bialy bedzie dobry czy tam poliuretan.

Skomentuj

kazdy profesjonalny klej bedzie dobry
                          a wikolowe przynajmniej nie brudza tak jak poliuretany

Skomentuj

Jak już ubrudzą, to paskudnie się to szlifuje, bo wikol jest trochę elastyczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              bo wikol jest trochę elastyczny.
                              Twardy jest, tylko rozgrzewa się od szlifowania niestety. Wszystkie kleje brudzą

Skomentuj

Ktoś robił test co mocniej trzyma? Poliuretan czy wikol? chodzi głównie o gołą płytę, bo jak będzie zalaminowana to pewnie poliuretan sobie lepiej poradzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Ktoś robił test co mocniej trzyma? Poliuretan czy wikol? chodzi głównie o gołą płytę, bo jak będzie zalaminowana to pewnie poliuretan sobie lepiej poradzi.
                                  Ja ostatnio grzebalem z laminowana i wiecej pewnie nie będę. Nie czyscilem jej ale też nie kleilem do laminatu i tam gdzie bokiem a66 na boki wyszedł na laminat można go oderwać w większości bez problemu palcem

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Wiadomo lepiej mieć goły MDF ale czasami jak nie ma innej opcji to trudno. Ja u siebie miałem dość mocno zaprasowany ten laminat. Matowiłem go papierem o dużej gradacji (60 chyba).

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      na yt subskrybuje kanal jednego takiego domowego stolarza i on robil pomiary

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...

tego jeszcze nie widzialem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...

tutaj sa bardzo ciekawe wnioski.
                                      stare przyslowie mowi "najlepiej klej trzyma gdy go niema"
                                      a tutaj widzimy cos zupelnie innego

Skomentuj

Jeśli chodzi o ten pierwszy filmik co babka testuje różne kleje to moim zdaniem taka forma testu jest bez sensu kompletnie. Większość testowanych klejów trzymała spokojnie, tylko wcześniej sklejka się rozwarstwiała, ale pierwsza warstwa zawsze trzymała.

Skomentuj

tak i o tym mowila
                                          dlatego przeszla do drugiego testu na drewnie

ale w zasadzie mamy to samo w naszym przypadku! tez pierw nam sie rozwarstwi mdf czy peknie wiorowka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X