Adam, do Twojej pracy nie mam zastrzezen, bo wiesz co robisz. Po prostu klienci czasami wymyslaja takie cuda na kiju, ze tylko sie po glowie podrapac. Ten projekt pokazuje, ze dla niektorych liczy sie bardziej forma niz dzwiek. Widac to zarowno po poprzednim projekcie, jak i po pomieszczeniu w ktorym to stoi. Przetworniki sa top i napewno zrobiles, to co dalo sie zrobic, zeby calosc zagrala jak nalezy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPierwsza docelowa wersja zwrotnicy zaprojektowana i przesłuchana.
Jeśli przesłuchałem całą płytę Anny Mari Jopek "Upojenie" bez zgrzytu zębów, tzn. że jest dobrze
Audax bez kompensacji szczytu impedancji drze ryja jak oszalały (u mnie podział na 2,4kHz).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaCzyli filtr pierwszego rzędu, taki jeden kondensator i RLC na rezonans?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPlan ze strony Beymy jest pod stary model tego glosnika, ktory dobrze pracowal w BR. Problem z nowym modelem jest taki, ze jego wysoka dobroc raczej nie pasuje do obudowy BR.
Co do zgrania fazowego glosnikow, to miedzy basem i średniotonowka nie jest to juz takie wazne, poniewaz zwrotnica bedzie dzielic w takim miejscu, gdzie dlugosc fali dzwieku nie ma juz takiego znaczenia. Wyrownanie stosuje sie glownie miedzy szerokopasmowka, a wysokotonowka. Tutaj trzeba dodac, ze wybrales glosnik z krotka tubka, ktora juz cofa glosnik, co byc moze bedzie juz wystarczajacego.
Generalnie wybrales troche przestarzale glosniki i wcale nie takie tanie w stosunku do swoich mozliwosci. Napewno potrzebujesz zestawu o nieco wiekszej efektywnosci?
Mi również zależy na 3droznej konstrukcji by nie wysilać niskiego na wyższe częstotliwość a by grał miękko i niżej schodził. Tak wiec nie ma mowy o wspomaganiu subem.
Stad wybór na 12br70. Okazuje sie ze to inny model głośnika niz z projektu paczki w dodatku głośniki przestarzałe. Alternatywa ? Jaki zestaw 3 d jaka skrzyni, podobne parametry?
Skomentuj
-
Z tego co piszesz, to chcialbys miec wszystko na raz, a tak sie nie da. Beyma 12br70 nie ma jakiejs szczegolnie duzej efektywnosci. Realnie osiaga 90db, ale po odjeciu na zwrotnicy bedzie troche mniej. Problem z tym glosnikiem jest taki, ze jego dobroc Qts to 0.5 a takie glosniki w BR graja tak sobie. Mozna wycisnac z niego niski bas, ale to bedzie wymagalo bardzo duzej obudowy. Robilem na tym glosniku kolumny BR ale o pojemnosci 70 litrow i niskiego basu z tego nie bylo.
Niebardzo wiadomo jakie masz wymagania, jaka muzyka, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, no i ile kasy mozesz wydac.
Skomentuj
-
Tuba z MB dzisiaj odpalona po raz pierwszy bez uszczelnień - szok i niedowierzanie :]
W garażu 30m2 zniekształca mowę...
Wzmacniacz w klasie D 1x500W, regulacja od irka.
Jeszcze wykończenie, maskownica, podstawa, jakaś gąbka do środka i heja do salonu.
PS. na 3cim foto bardzo konkretne gniazda bananowe, ciężkie jak M. Gessler, podobno wykonane z miedzi... http://www.ebay.com/itm/301102893578...%3AMEBIDX%3AITLast edited by maxdila; 19.12.2016, 22:01.
Skomentuj
-
mtsmix@gmail.comZamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ tego co piszesz, to chcialbys miec wszystko na raz, a tak sie nie da. Beyma 12br70 nie ma jakiejs szczegolnie duzej efektywnosci. Realnie osiaga 90db, ale po odjeciu na zwrotnicy bedzie troche mniej. Problem z tym glosnikiem jest taki, ze jego dobroc Qts to 0.5 a takie glosniki w BR graja tak sobie. Mozna wycisnac z niego niski bas, ale to bedzie wymagalo bardzo duzej obudowy. Robilem na tym glosniku kolumny BR ale o pojemnosci 70 litrow i niskiego basu z tego nie bylo.
Niebardzo wiadomo jakie masz wymagania, jaka muzyka, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, no i ile kasy mozesz wydac.
Zostanie wiec wysoki t2030 oraz średni 6Mi90 , basem chce się wspierać 12plb76 B&C , aktualnie jest w dobrej cenie. Muzyka elektroniczna d&b, house, deephouse, techno, nieco hip hop , soul.
Tak wiec 12br70 wraca do sklepu a jego miejsce zastąpi 12plb76. W zestawie 3way. Skoro tak to wg specyfikacji producenta B&C zastosuje się do wlk obudowy oraz strojenia. Czy średni który będzie miał oddzielna komorę by ciśnienie z niskiego mu nie przeszkadzało , może być w skrajnie małym boxie? Chodzi o to by go odseparować ale osobny noc zwiększy sumaryczna objętość skrzyni. Im mniej dodatkowej przestrzeni oddzielnej tym korzystniej ku wlk całej paczki. Z tego tez względu chciałbym BR zrobić w kształcie płaskiego prostokątnego tunelu pod basem. Zamiast tuneli z rur. Czy w tym układzie 3way na podanych przetwornikach ktoś może zasugerować mi projekt paczki na którym można się wzorować ?
#PogromcaMitow dziękuje za zainteresowanie w temacie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Solomun z Tulum Zobacz postaZostanie wiec wysoki t2030 oraz średni 6Mi90 , basem chce się wspierać 12plb76 B&C , aktualnie jest w dobrej cenie. Muzyka elektroniczna d&b, house, deephouse, techno, nieco hip hop , soul.
Tak wiec 12br70 wraca do sklepu a jego miejsce zastąpi 12plb76. W zestawie 3way.
Zamieszczone przez Solomun z Tulum Zobacz postaCzy średni który będzie miał oddzielna komorę by ciśnienie z niskiego mu nie przeszkadzało , może być w skrajnie małym boxie?
Zamieszczone przez Solomun z Tulum Zobacz postaZ tego tez względu chciałbym BR zrobić w kształcie płaskiego prostokątnego tunelu pod basem. Zamiast tuneli z rur. Czy w tym układzie 3way na podanych przetwornikach ktoś może zasugerować mi projekt paczki na którym można się wzorować ?
Skomentuj
-
Testowe zwrotnice przygotowane.
Po świętach kolumny będą osłuchiwane przez ludzi którzy nie tylko słuchają metalu, a sami ten rodzaj muzyki wykonują, czyli muzyków, jak również akustyków czy też właścicieli studia nagrań :)
Co do przedstawienia w całości konstrukcji na forum, to jeszcze się zastanawiam.
Ale już mam chrapkę na ciut większe kolumny :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postabo wikol jest trochę elastyczny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaKtoś robił test co mocniej trzyma? Poliuretan czy wikol? chodzi głównie o gołą płytę, bo jak będzie zalaminowana to pewnie poliuretan sobie lepiej poradzi.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaKtoś robił test co mocniej trzyma? Poliuretan czy wikol? chodzi głównie o gołą płytę, bo jak będzie zalaminowana to pewnie poliuretan sobie lepiej poradzi.
- - - - - aktualizacja - - - - -
- - - - - aktualizacja - - - - -
Skomentuj
Skomentuj