Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Trzeba reagować na takie stwierdzenia. Odpowiedni docisk to podstawa trwałego połączenia klejonego! Stosowanie samej taśmy lakierniczej przy rozpierającym poliuretanie jest poważnym błędem i nie wolno tak robić. Nie ma znaczenia czy wikol czy poliuretan. Prędzej rozwarstwi się mdf niż puści spoina. Ściski muszą być, choćby taśmowe:

Ja do wszystkiego stosuję Wikol klasy D3, bo kupuję u producenta wiaderka 10kg za grosze. Ostatnio zrobiłem eksperyment. Próba się udała. Obłóg dębowy przykleiłem na wikol mimo, że poliuretan byłby lepszy.

To sklejka dębowa 2x4mm z pianką w środku.
    Odchodząc trochę od tematu klejów.. super pomysł z tym zaworem przed filtrem powietrza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      a filozofią firm takich, jak chociażby Harbeth, którego inżynierowie uważają, że struktura materiału, siły z jakimi skręcone są elementy skrzyń i naprężenia w nich występujące są wręcz kluczowe dla uzyskania pięknego brzmienia.
      To stwierdzenie to marketingowy bełkot uzasadniający najszybszą i najprostszą metodę budowy skrzynek z płyt już fornirowanych. Wszelkie naprężenia znikają po krótkim sezonowaniu. Proste małe skrzynki można tak robić ale skomplikowane kształty już nie da rady. No i trzeba uważać aby nie zapaskudzić klejem forniru.
      Fabryczkę mają przepiękną, aż ślinka cieknie :)
      Co do taśmy i kleju białego to też tak robiłem (małe monitory), wcześniej pisałem o poliuretanowym. Ja nie mam możliwości przewiezienia całej fornirowanej płyty (2500x1250) i precyzyjnego cięcia na 45" bo do tego trzeba by mieć profesjonalną formatówkę z dociskiem płyty, coś w tym stylu:

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Odchodząc trochę od tematu klejów.. super pomysł z tym zaworem przed filtrem powietrza
      Zauważyłeś już te zawory w lakierni dawno temu :) Przy okazji taka instalacja sprężonego powietrza na rurach PEX to tanie i świetne rozwiązanie - polecam.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

To stwierdzenie to marketingowy bełkot uzasadniający najszybszą i najprostszą metodę budowy skrzynek z płyt już fornirowanych. Wszelkie naprężenia znikają po krótkim sezonowaniu. Proste małe skrzynki można tak robić ale skomplikowane kształty już nie da rady. No i trzeba uważać aby nie zapaskudzić klejem forniru.
        Ale po co komplikowac cos, co jest proste i dziala? Jesli maja rowne, sezonowane plyty, to takie klejenie na tasme, za pomoca kleju bialego jest zupelnie wystarczajace i nie trzeba tego sciskac, bo juz samo skladanie na tasme, sciaga caly material.

Co do Harbetha, to nie wiem czy wiesz, ale u nich nawet wkrety dokrecane sa kluczem dynamometrycznym, zeby uzyskac brzmienie obudowy. Ich filozofia obudowy, to zupelne zaprzeczenie tego co stosuja inne firmy.

Skomentuj

Tak w ogóle to w toolboxie jeat gdzieś temat aby przenieść to całe gadanie na temat wyboru materiału na skrzynki, samego klejenia klejów itp albo gdzie będzie można to kontynuować bo tu zaraz zniknie przykryte nowymi postami a temat ciekawy

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Co do Harbetha, to nie wiem czy wiesz, ale u nich nawet wkrety dokrecane sa kluczem dynamometrycznym, zeby uzyskac brzmienie obudowy. Ich filozofia obudowy, to zupelne zaprzeczenie tego co stosuja inne firmy.
            Ciągle jeszcze mnie coś zaskakuje :). Widziałem kiedyś film z fabryki Focala i oni budują te najdroższe kolumny klasycznymi metodami, podobnymi do naszych garażowych tylko na profesjonalnych maszynach. Zaskoczyło mnie, że fornir na półokrągłe boki kleją kontaktowym i ręcznie zasuwają klockiem - nie widziałem tam prasy membranowej. Przepraszam, że temat zboczył ale chciałem napisać mniej więcej to:
            Minimum kleju, maksimum docisku! :)
            Wesołych Świąt Panowie!

Skomentuj

Klej najlepiej trzyma gdy go nima
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Klej najlepiej trzyma gdy go nima
                Test z filmiku http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post492454 przeczy temu powiedzeniu.

Skomentuj

Pogromco ten test https://www.youtube.com/watch?v=14Mkc63EpMQ
                  przekonał mnie do przykładania mniejszej wagi do ścisków. Udowodnił też, że nie trzeba dodatkowo skręcać wkrętami połączeń które są klejone dobrym klejem i odpowiednio ściśnięte. Co mu hobbyści zrobilibyśmy bez Youtube :)
                  Jednak spoina bez widocznego kleju to coś pięknego, konieczność przy klejonce.
                  Przy okazji testował ktoś Olej do blatów COLORIT:
                  http://www.colorit.pl/olej_do_blatow_,41.html
                  lub wosk
                  http://www.colorit.pl/wosk_do_drewna_w_pascie,35.html
                  Muszę czymś zabezpieczyć szafki dębowe które teraz robię.

Skomentuj

Jednak spoina bez widocznego kleju to coś pięknego, konieczność przy klejonce.
                    Baaa, jasna sprawa. Tak samo przy klejeniu forniru na zimno pod prasa, dostajemy bardzo cienka spoine.

Przy okazji testował ktoś Olej do blatów COLORIT:
                    Tez sie nad tym zastanawialem, bo cena bardzo niska. Pytanie, czy to tworzy taki film jak Osmo czy inne olejowoski? Obawiam sie, ze oba moga miec z tym problem. Daj znac, jak sprobujesz, ja poki co zostaje przy Blanchon.

Skomentuj

Ja woskowałem bezbarwnym lampę w salonie i przymierzam się do woskowania blatu stolika.
                      Białym woskiem mam dorobioną półke w szafce.

Wosk wporzo sprawa - szybko się nakłada potem po wyschnięciu szlif szmatką i gotowe.
                      Trzeba zostawić w garażu na dzień bo trochę śmierdzi.

U mnie na modrzewiu po woskowaniu jak po lakierze barwa ciemnieje ale pięknie uwidacznia słoje czy tam rzeźbę drewna.

Skomentuj

Monitorki doczekały się końca :)
                        Wstęga + 5" Wooferek

A tutaj walki c.d.

Last edited by aeron; 26.12.2016, 19:14.

Skomentuj

Jaki zestaw przetworników do 3-Way'a??

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
                            Jaki zestaw przetworników do 3-Way'a??

R3004+12MU+18WU

...
                            ehhh... te skosy mi nie daja spać - próbowałem hebelkiem, ale moim profi sprzęcikiem nie ogarnę tego - zostaje chyba deseczka + papier scierny.

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                              ehhh... te skosy mi nie daja spać - próbowałem hebelkiem, ale moim profi sprzęcikiem nie ogarnę tego - zostaje chyba deseczka + papier scierny.
                              Spróbuj tak:

...no chyba że ten front już masz wklejony.
                              Last edited by marian; 26.12.2016, 20:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Spróbuj tak:

...no chyba że ten front już masz wklejony.
                                nie mam, trzyma sie na rułce BR ...

pomyślę nad tego typu device jutro, jak zacznę ogarniać kuwetę po tym pijaństwie i obżarstwie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                                  Monitorki doczekały się końca :)
                                  Wstęga + 5" Wooferek

A tutaj walki c.d.

Pokaz monitorki bez maskownicy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Test z filmiku http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post492454 przeczy temu powiedzeniu.

To jest cytat ze starego stolarza i żaden film z yt nie przekona mnie, ze jest inaczej
                                  Oczywiście słowo "nima" to była lekka przenośnia
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    To jest cytat ze starego stolarza i żaden film z yt nie przekona mnie, ze jest inaczej
                                    A rob jak uwazasz. Mnie przekonuja testy w rzeczywistosci, a nie stare porzekladla. Poza tym, to nie jest jakis tam film na tubie, facet ktory prowadzi ten kanal stolarski, ma prawie 900tys subskrypcji...

Skomentuj

Czym polecacie najlepiej wytłumić STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX? Watolina będzie lepsza od filcu? I jaką dać grubość? Słucham już trochę tych kolumn i zauważyłem że bez wytłumienia się nie obejdzie.

Skomentuj

To tak samo posłuchaj z wytłmuieniem i dobierzesz ilość i materiał.
                                        Inaczej się nie da... Trochę jak wróżenie z fusów :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Przygotowania do składania iluminatorów trochę dzisiaj ruszyły - poskładałem stół do składania...
                                          Na reszcie płyty po cięciu formatek (mdf 22mm) i rurach 25mm z systemu tris - w miarę tanio i szybko można na nich zbudować regał czy tam ramę.
                                          Parę żeczy dokupiłem do roboty: piła metabo 254mm, wiertła i ściski irwina, kątowniki itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X