Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

23jka siedzi w 42 L, tak zalecił główny inżynier :) 13stka moim zdaniem wizualnie byłaby za mała, są opinie mówiące, ze wcale nie jest lepsza :). Gniazdko nie jest audiofilskie, pewnie zostanie tak długo jeszcze bo nie ma czasu na przykręcenie. Zasilanie główne systemu jest gdzie indziej
    piotreq123, nie zastanawiaj sie tylko składaj, mam u siebie kilka paczek 3 way i sb kładą wszystkie, no moze oprócz exceli moich które mam nadzieje zamieszcze w dziale gotowe konstrukcje bo składam je zdecydowanie za długo, ale tak to jest jak robisz coś dla siebie to nigdy nie ma na to czasu jak z tym gniazdkiem zresztą.
    Last edited by seba007; 06.03.2017, 22:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
      Jedyne słuszne , sb 23, satori 16, i 29
      Widziałem na żywo... Extra wykonanie
      Naprawdę nie widać, ze to domowa robota

Co do brzmienia to równie fajne... lekkie
      W końcu podpasowalo mi gdzies granie satori
      Nie do tego stopnia aby go mieć odrazu ale było bardzo poprawne
      Bas fajny, punktowy a co najważniejsze zróżnicowany
      Jak ma kopnąć to kopnie jak uderzyć na samym dole to uderzy
      Wysokie tony jakby lekko odstawały od całości
      W tym miejscu zastosowałbym jednak inna wysokotonowke
      Brakowało jej oderwania od głośnika i jak ja to nazywam "powietrza" (lekkości i zwiewnosci)
      Ale to zarzut nie do tego, ze było nie poprawnie albo zle a do tego, ze ja wole inny styl grania głośników wysokotowych
      Wykonanie 10-10
      Dźwięk 8/10
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moim zdaniem znacznie ograniczał te kolumny metraż w którym były wtedy odsłuchiwane. Jak skończę kolejne to wtedy posłuchasz u mnie w słusznej kubaturze :)

Skomentuj

piotreq123, nie zastanawiaj sie tylko składaj
          Żeby to zależało tylko do mojego widzimisie :biggrin:

A może ktoś robił porównanie powyższego zestawu do demonów?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            W tym miejscu zastosowałbym jednak inna wysokotonowke
            Brakowało jej oderwania od głośnika i jak ja to nazywam "powietrza" (lekkości i zwiewnosci)
            No widzisz i tu wychodzi kwestia przede wszystkim pomieszczenia i elektroniki no i też osoby słuchającej. Pierwsza wersja tego projektu bardziej by Ci podpasowała w tych konkretnych warunkach bo miała własnie nieco więcej wysokich tonów. Ale po odsłuchu pierwszej wersji przez kilka osób poszła sugestia aby jednak trochę te tweetery przyciszyć bo jest trochę zbyt jasno, zbyt spektakularnie, szczególnie na wyższych poziomach głośności na jakiś jazzowych kawałkach wysoko tonowy za bardzo angażował uwagę słuchacza. Obniżyłem zatem nieznacznie pasmo ostatniej oktawy o ok 1dB tak aby zestaw był bardziej uniwersalny i lepiej wpisał się w większość systemów odraz osób słuchających. To co słuchałeś to już jest wersja 2 z mniejszą ilością wysokich tonów.

Co do wysokotonówki to nadal jest to najlepszy głośnik w swoim przedziale cenowym. Jednak do szpilki czy nowego berylowca od SB mu trochę brakuje, ale to już jest zupełnie inny pułap cenowy.

A ciekawostka jest taka, że już mam wiele opinii dotyczących tych kolumn, że grają bardzo równo. Praktycznie każdy na to wskazuje. Charakterystyka amplitudowa tych kolumn jest niemalże idealnie liniowa. Czyli jednak to słychać ;-)

Skomentuj

Yoshi zgadzam sie, ze to kolumny do dużo większego pomieszczenia niż były prezentowane. Jednak oceniam tak jak to zostało zaprezentowane reszta to mogą byc moje przypuszczenia.
              Co do wysokotonowki to nie zauważyłem żadnych braków. W ocenie poprostu uwzględniłem moje własne preferencje.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tego co widziałem to te pomieszczenie było trochę za małe. Zresztą właściciel tych paczek też je tymczasowo w 14mkw wstawił i musiał przytkać bas refelxy bo mu za dużo basu produkowały. Akustyki nie da się oszukać i nie ma kolumn które zagrają idealnie w każdych warunkach.

Co do wysokotonowki to nie zauważyłem żadnych braków. W ocenie poprostu uwzględniłem moje własne preferencje.
                Pewnie, po to jest taki wybór tweeterów aby każdy coś pod siebie dobrał. "Niestety" ten SB nie jest to poziom topowych kopułek, od tego maja beryla. Z drugiej strony za 500 parę zł, nie ma co narzekać . Jak tego tweetera pierwszy raz słuchałem jakoś zaraz po premierze, to przez chwile miałem myśli jaki jest sens istnienia szpilki skoro tu mam praktycznie to samo za połowę ceny. Z czasem wyszło, że szpilka mimo wszystko ma kilka niuansów które stawiają ja wyżej , ale nadal różnica ceny do różnicy brzmienia robi ogromne wrażenie na plus dla SB.

Skomentuj

Yoshi, planujesz robic zwrotke pod ten zestaw z berylem na gorze?

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                    Yoshi, planujesz robic zwrotke pod ten zestaw z berylem na gorze?
                    Pod ten zestaw nie bo SB23 trochę średnio łączyć z berylem, taki lekki mezalians. Ale zestaw Satori WO24 + MR16 + SB beryl już jest zaprojektowany :-)

Skomentuj

Jak mnie kiedyś najdzie na większy metraż to może spróbuję takiego miszmaszu jak W024 + MR16 + Szpileczka scana :)

Tymczasem obie budki poskładane i czekają na pomiary ...

Skomentuj

Jedyne słuszne , sb 23, satori 16, i 29
                        Widziałem je na AS. Idealne proporcje. Piękny fornir. Gratuluję wykonania.
                        Coś mi się wydaje, że rok 2017 to będzie rok SATORI :)
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

SMD polutowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            SMD polutowane.
                            Jeszcze Ci lutownica nie ostygla a juz sie chwalisz

Skomentuj

Podobno nudy na forum :)

No to będzie coś nowego, projekt obudowy nie mój, ale...
                              MLTL na szerokopasmowcu.
                              Pogromcy się spodoba :)

Głośniki pokażę niedługo, muszę wyczyścić parapet do zdjęcia :biggrin:
                              Last edited by marian; 08.03.2017, 19:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                SMD polutowane.
                                Ja taką lutownicą nawet kabli nie umiem polutować, a ty taką drobnicę... Jednak jestem antytalent.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Ja taką lutownicą nawet kabli nie umiem polutować, a ty taką drobnicę... Jednak jestem antytalent.
                                  Już 13 lat taką lutuję, SMD nie za często ale da się opanować. Cieniutki grot i można lutować.
                                  Jeszcze solidnej stacji się nie dorobiłem;p

Skomentuj

Marian sonido 145 ? :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marian sonido 145 ?
                                      Dwa rozmiary większy... i nie Sonido :)

Głośnik z ładnym hipnotyzującym "dziubkiem"
                                      Last edited by marian; 08.03.2017, 23:41.

Skomentuj

??

Skomentuj

Ciebie też zahipnotyzowały?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X