Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem za bo sam się nie spodziewałem że wywoła się*dyskusja ^^

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    Mój grajek nawet ma obudowę, IR to świetna sprawa, tylko mogliby zamiast odbiornika lutować goldpiny, bo w większości przypadków jego pozycja nie jest zbyt szczęśliwa (a przecież nie każdy kupuje gotowe obudowy z plexi).

Na razie mam HDD 2.5, więc zasilanie idzie z USB, ale zastanawiam się jak rozwiązać kwestię HDD 3.5, czy zasilacz 12V + moduł LM2596 dla linii 5V to dobra opcja? Głównie zależy mi na tym, żeby nie zarżnąć dysku w szybkim tempie, bo wtedy cała idea dysku sieciowego straci swój sens.
    Oryginalny zasilacz z kieszeni oczywiście jest spalony, bo był wykonany fatalnie.
    Co do dysków to jeśli nie korzystamy z "raid aware file system" czyli po ludzku ZFS, BRTFS, najlepszą praktyką jest stosowanie dysków do pracy ciągłej.
    WD Red, Red PRO, RE4, czy odpowiedników Seagate, występują też modele 2,5" wśród dysków serwerowych, są nawet serwery z takimi zatokami.
    Ale cena za 1GB jest wyższa, a dostępność niższa.
    Jeśli używamy dysków konsumenckich to zmniejszamy częstotliwość parkowania głowic, ogółem najlepiej jest nie stosować zwykłych dysków, ale w jednym serwerze mam 4 szt 2TB seagate już 5 rok, padł jeden. Tyle że nie usypiam ich, są online cały czas, to zwiększa żywotność (dawniej dużo lecieliśmy na normalnych dyskach), ale zwiększa koszty eksploatacji.

Jak jest BRTFS, czy ZFS, RAM ECC, to jeden pies jaki dysk, system zgłosi jego trafne zachowanie na długo zanim smart się kapnie.
    Można stosować co się nawinie, jak nie jest to jakiś super ważny serwer (zawsze jednak lepiej mieć pro dyski).
    Przy okazji trzeba zadbać o system raportowania by mail, poszedł, skonfigurować scruby i snapshoty, by system miał do czego wracać jak będzie bieda.
    Co prawda nigdy mi ZPS nie klęknął, mimo awarii nie tyle dysków co płyt głównych, ale jest taka szansa.

Koniec offtopu.

Skomentuj

Klonik BCL

Taki to oto klonik znanego słuchawkowca sobie sprawiłem :) Niestety pcb nie ja lutowałem, popełniłem polutowanego gotowca ze starszego tematu na AS :rolleyes: ale odpalonego i sprawdzonego w boju. Moja rola to podłączyć sobie alpsika, zapożyczony od iAmp100 (później kupie aby mniał swojego jakiegoś) i wymyślenie ładniejszej obudowy.
      W dalszej części będę chciał w niej jeszcze zmieścić akaema 4490 oraz jakiś USB/i2s konwerter (pcb amp szer. 90mm, pcb dac 60 x 105mm + 2 trafiki w pószkach ok 45mm wys.)
      Obudowa przydałaby się wąska i głęboka, taka podobna jak u Lehmanna.
      No i jest dilema z kabelkologią potka. Patrząc na rk27 od strony naklejki i traktując od lewej:
      1 rząd pinów - gnd masa
      2 rząd pinów - suwaczek in
      3 rząd pinów - wejście out,
      2 rzędy w poprzek = 2 kanały
      :biggrin: to już wiem, a więc kabelki LiR z płytki w 2 środkowy rząd, masy z tych kabelków z płytki w 1 rząd pinów a kabelki z wejść rca 3 rząd.
      Powiedzcie mi co zrobić z masą z wejść rca, czy połączyć z masą z płytki w (1 rząd pinów) razem zachowując LiR?
      Ktoś z AS łączył masę kanałów L i R na potku bo buczało!?!

Fotki środka i jedna z porad z tematu klona.

Last edited by pierotez; 05.03.2017, 16:03.

Skomentuj

Masa jest wspólna dla obu kanałów i prowadź jednym kabelkiem do potka i pcb. Uziemienie do obudowy weź z zasilacza, możesz też poprowadzić z gniazd rca.

Skomentuj

Wydaje mi się że gniazda rca mają kontakt z obudową. Z zasilacza hmm sprawdze, może po kołku pod pcb jest?
          Jade z koksek na jakiś pchełkach w razie bum! Poprzednio działało b. dobrze, a i jest zabezpieczenie na nieodłamanej płytce.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
            rozjechałem sobie i2s.. znów trzeba pogrzebać..
            Linux, norma, przyzwyczaj się, zresztą MS też wycina numery, backup, albo wirtualne maszyny. Bez tego czasem można się zdziwić.
            Właśnie grzebałem przez 2h z tym i2s.. i się okazało, że wysunął się przewód z DAC-a więc system ładnie i2s wysyłał a synchro nie było.. wniosek - tym razem to goldpin gorszy niż linux..

A do Windowsa to się nie chce wypowiadać - administrowanie tym systemem to jest dopiero porażka..

Może faktycznie osobny wątek by się przydał.. Prośba o przeniesienie dyskusji... bo mnie się jeszcze kilka tematów w głowie kręci..
            Last edited by LubMich; 06.03.2017, 09:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
              A do Windowsa to się nie chce wypowiadać - administrowanie tym systemem to jest dopiero porażka..
              ... tez tak kiedyś myślałem... do czasu jak naprawdę głęboko nie musiałem "zaglądać pod maskę" w rozwiązaniach Microsoftu .... i w AD, i wszystkich z nim powiązanych tematach da się zrobić masę rzeczy, które po prostu działają :)

Skomentuj

Ma ktoś pomysł jak to wyregulować? Podłączyłem jak na schemacie i miernik pokazuje 0.030mA a kręcenie potokiem nic nie zmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                  Podłączyłem jak na schemacie i miernik pokazuje 0.030mA
                  Z serii głupich pytań:
                  1. a z przetwornicy napięcie wychodzi?
                  2. A grzeje się?
                  3. A miernik na zakresie AC czy DC?
                  4. tranzystory odizolowałeś?
                  Last edited by Micwoj; 06.03.2017, 15:37.

Skomentuj

Ad:
                    1. 24 VDC
                    2. Nie sprawdziłem
                    3. Miernik na DC
                    4. Tranzystory odizolowane

Skomentuj

A miernik masz ustawiony na Ampery?
                      Możesz również wstawić rezystor np. 10ohm na Vcc, pomiar na dc, zmierzyć spadek napięcia i wyliczyć prąd. Jak dalej nie działa, to szukaj problemu gdzieś w układzie.

Skomentuj

Pokaż foto.
                        Może masz miernik wpięty w A, a suwak na mA i cosik tam pokazuje.
                        Albo pozbyłeś się bezpiecznika w mierniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                          A miernik masz ustawiony na Ampery?
                          Możesz również wstawić rezystor np. 10ohm na Vcc, pomiar na dc, zmierzyć spadek napięcia i wyliczyć prąd. Jak dalej nie działa, to szukaj problemu gdzieś w układzie.
                          - - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          Pokaż foto.
                          Może masz miernik wpięty w A, a suwak na mA i cosik tam pokazuje.
                          Albo pozbyłeś się bezpiecznika w mierniku.
                          po części obydwaj macie rację.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak wszystko jest ok, to problem jest pomiędzy miernikiem a układem.
                          Ponieważ jestem na delegacji i tutaj się trochę bawię, to nie mam swoich narzędzi i pożyczyłem miernik od kolegi, nie popatrzyłem na wpięcia kabli i miałem powiedzmy żle ustawiony miernik.
                          A-klasa już gra i to całkiem fajnie.
                          Dzięki wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Wymieniłem dzisiaj patchcord TRS -TRS mono 5m na 1m (przenosiny wzmacniacza), do wzmacniacz suba, zagrał głośniej.
                            Kurde myślę sobie "zaczynam kable słyszeć" ^^

Mierzą omomierzem z zakresem do 30MR, a tu rezystancja na ekranie 120R, markowa wtyczka Amphenol raz lutowana, miała 120R na stykiem masy a punktem lutowniczym.
                            Nigdy bym się nie spodziewał awarii w takim miejscu.

Skomentuj

Pojawił się i orzech ameryka

Skomentuj

seba007 - jakie tu będą przetworniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
                                  seba007 - jakie tu będą przetworniki?
                                  Jedyne słuszne , sb 23, satori 16, i 29

Skomentuj

Bardzo dobre wykonanie, kto robił zwrotnicę i obudowy?

Masz jakieś zdjęcia z frontu, ciekawią mnie proporcje.
                                    Last edited by mato_22; 06.03.2017, 22:11.

Skomentuj

Przecież temat budowanie na ekranie, czyli obcych obudów bym tu nie wstawił. Zwrotnica też jedyna słuszna czyli od Yoshiego :), zdjęć mam masę ale kto to odkopie, postaram sie wrzucić coś

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                                        Zaraz odezwą się głosy, że słuszna byłaby 13 zamiast tej 16 :cool:

Ile litrów dałeś do SB23?

BTW. Projekt bardzo ciekawy i sam się nad nim zastanawiam...
                                        Last edited by piotreq123; 06.03.2017, 22:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                                          Ładne, ale coś ci gniazdko zjadło. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X