Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W Winisd kliknij na transfer cunction magnitude u góry i z listy wybierz cone excursion. W parmetrach wpisz Xmax z broszury. Na wykresie pojawi się jako pozioma linia. Na dole w sygnale zmieniaj moc i patrz jaka częstotliwość i przy jakiej mocy przekracza Xmax. Wtedy możesz powiedzieć, czy ten filtr przyda się bardziej, czy mniej. Najczęściej taki filtr daje się dla obudów z portem, bo tam głośnik lata, a nie wydaje żadnego dźwięku. W obudowach zakniętych pojawia się problem taki, że dużo prądu przechodzi przez cewkę, więc grzeje się i namagnesowuje żelazo. W tym przetworniku raczej nie ma takiego problemu.
    Aha i nie wiem czemu taka małą obudowa Ci wyszła. Dodam tylko, że Qtc może być mniejsze niż 0.7 i będzie to grało, może nawet lepiej.
    Last edited by rhalf; 17.01.2023, 11:32.

Skomentuj

Trzeba bylo zamowic Bliesme bez przyklejonej siatki. Bez WG bedziesz mial kompletnie inne brzmienie i mase problemow z dyfrakcja.

https://www.htguide.com/forum/missio...719#post825719

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Trzeba bylo zamowic Bliesme bez przyklejonej siatki. Bez WG bedziesz mial kompletnie inne brzmienie i mase problemow z dyfrakcja.

https://www.htguide.com/forum/missio...719#post825719
        Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.
        Last edited by srekal34; 17.01.2023, 11:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta

Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.
          Nie da sie skompensowac problemow dyfrakcyjnych za pomoca DSP. Do tego waska scianka stworzy duze znieksztalcenie promieniownia przez tweeter. Zeby z tym walczyc musialbys dac szersza obudowe i przeniesc podzial miedzy glosnikami w okolice 3 khz.

Jak chcesz miec mozliwie waska obudowe to tylko za pomoca WG bedziesz mogl pozbyc sie problemu dyfrakcji w celu osiagniecia rownomiernego CD.

Skomentuj

Dzieki za cenne porady - zrobie pomiary w testowej budzie i bede myslal co dalej, pewnie zglosze sie o dalsze porady jesli to nie problem

Skomentuj

Ciekawe głośniki to i radzących więcej :)

Skomentuj

Ale mam pecha, 1 sztuka sie rozkleila :/
                Zwracac go czy po prostu moge spowrotem ten tyl przykleic?
                Last edited by srekal34; 17.01.2023, 22:36.

Skomentuj

to tylko komora - przyklej

Skomentuj

Tak po prostu? Zadnego wplywu na dzwiek to nie bedzie mialo?

Skomentuj

Jak tego nie przykleisz z powrotem ta na pewno będzie miało :P
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tyle to wiem
                        Sklep powiedzial ze moge zwrocic i wysla nowa pare. Zastanawiam sie tylko czy warto i nie lepiej zrobic to samemu, bez ryzyka straty czasu jak powiedza ze to moja wina na przyklad.

Skomentuj

Oddaj i zamow pare bez przyklejonych siatek.

Skomentuj

​ Czas na upgrade aktualnego zestawu. Jeszcze tylko muszę się zastanowić co z tym zrobić :)

Last edited by Tomek; 18.01.2023, 17:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
                              ​ Czas na upgrade aktualnego zestawu. Jeszcze tylko muszę się zastanowić co z tym zrobić :)
                              No, do istniejących otworów na wymianę raczej ci nie wejdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                Ale mam pecha, 1 sztuka sie rozkleila :/
                                Zwracac go czy po prostu moge spowrotem ten tyl przykleic?
                                Zrób lepszą obudowę z metamateriału jak Kef.

Skomentuj

Brakowało mi tego zapachu :)

Materiał na dwie konstrukcje: monitory dla znajomego, oraz...
                                  .
                                  .
                                  .
                                  ... "mityczne" kolumny do metalu

Projekt kolumn do metalu zacząłem w sierpniu 2021.
                                  Trzeba było zmienić pewne rzeczy.
                                  Zaczynam podejście drugie (czy ostatnie? )

Skomentuj

Oby!
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

powszechnie znane powiedzenie mówi : "do trzech razy sztuka" ... to tylko tak na marginesie :)

Skomentuj

Jest tu może jakiś specjalista od magnetofonów ?
                                        Naszło mnie na remontowanie jakiś złomiksów ( w tej chwili to trupiks ) i kupiłem rozwalonego Technicsa RS-M253 z nadzieją że problem jest w paskach niestety nie jest...
                                        Wygląda, że pęknięte jest łożysko (?) od koła zamachowego (nie wiem czy tak się to w ogóle nazywa).
                                        Czy to jest temat do ogarnięcia czy ten mechanizm to trup ?

Sorki za zaśmiecanie potem skasuje.

Skomentuj

Pokaże Wam ciekawy przypadek.

Wziąłem się za mody zwrotnicy w swoich 3Way.
                                          Zacząłem robić pomiary przetworników i mierzę tweetery Dayton DC28F-8.
                                          Kupione nówki we wrześniu 2021 z BlackDotAudio.
                                          Mierzę impedancję i mał zonk :

Pierwsze podejrzenie, że coś siedzi w szczelinie. No ale przecież to nowy głośnik.
                                          Robię pomiar głosnika w obudowie i już widzę jakie śmieci powychodziły :

Rozbieram głośnik i co się okazało ze szczeliny wyciągnąłem ponad 1mm opiłek metalu. W nowym głośniku. Jeszcze dokładnie sprawdziłem czy coś nie zalega wewnątrz ale raczej było czysto.
                                          Robię pomiar impedancji i proszę :

Oczywiście sklep nie jest tu winny. Taki głośnik wyjechał z fabryki. W piątek zrobię pomiar w obudowie i porównam.
                                          Last edited by allure09; 25.01.2023, 16:44.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X