Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fajna ciekawostka. Kiedys nawet chcialem je sklonowac, ale czlowiek juz wyrosl z durnych pomyslow :P

Skomentuj

Klonowanie ich to nie jest najlepszy pomysł. Choćby ze względu na niedostępność GDN 20/120.
      Natomiast jako ciekawostka bardzo fajny zakup. Brzmieniowo też się bronią, najbardziej zaskoczyła mnie nadzwyczajna kultura brzmienia tytanowego GDWK a mój stosunek do kopułek Tonsila jest mocno krytyczny. Nie wiem z czego to wynika, w teorii szły tam mocno modyfikowane wersje ale teoria teorią, papier przyjmie wszystko. W praktyce brzmi on przyjemnie.
      Wycisnęli z tych monitorów i przetworników chyba max co się dało. To dobre monitory.

Skomentuj

Jak mialem je klonowac, to jeszcze mielismy protonsil i nawet te modyfikowane wersje dalo sie kupic. Chociaz tak naprawde, te modyfikacje nie byly niczym innym, jak dodanym magnesem z ekranowaniem.

Skomentuj

Tak, wtedy modyfiki można było kupić w detalu. Teraz już wręcz nie do dostania na rynku wtórnym.

Czyli pod "ekranem" był podwójny układ magnetyczny?

Skomentuj

Do ekranowania musisz miec drugi magnes. Inaczej ekranowanie nie dziala.

Skomentuj

A propos "klonowania". Co myślicie o akcji Reduktora Szumu na YT w kwestii Sansui Au70? Koszt zabawy dość spory - ale nadal to nieco ponad połowa oryginału w niewiadomym stanie. Ja się na to skusiłem. Zobaczymy czy będzie płacz czy banan na twarzy.

Skomentuj

Masz na myśli „wzmacniacz marzeń” ? :)
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tak

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Do ekranowania musisz miec drugi magnes. Inaczej ekranowanie nie dziala.

Tak racja.

A tu taka ciekawostka - podesłane przez kolegę zdjęcie ekranowanego 13/50/9/1...po zdjęciu ekranu.
                    Monstrum.

Skomentuj

No, tak to musi wygladac, jesli ma spelniac swoje zdanie :)

Skomentuj

Coś tam się wykańcza...

Skomentuj

Jakieś fotki z budowy?

Jak robiłeś te skosy?
                          Na CNC czy ręcznie frezarką?

Dużo odpadu wychodzi z tego kawałka forniru który jest naklejony na te skosy?
                          Last edited by marian; 14.07.2022, 11:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                            Coś tam się wykańcza...

Szczuplutkie wyszły .
                            A front pochylony czy pion ?
                            Last edited by toopcool; 14.07.2022, 22:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta

Szczuplutkie wyszły .
                              A front pochylony czy pion ?

Front i tył równoległe i odchylone o 5 stopni od pionu. Górna ścianka ze wynoszącym się tyłem.
                              Last edited by jaro4444; 17.07.2022, 19:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Jakieś fotki z budowy?

Jak robiłeś te skosy?
                                Na CNC czy ręcznie frezarką?

Dużo odpadu wychodzi z tego kawałka forniru który jest naklejony na te skosy?
                                Skosy małe 30 stopni od bocznej płaszczyzny robione były frezem na frezarce stołowej. Skosy górne 45 stopni piła na prowadnicy. Górą masz na skosie fornir szerokości przekątnej w kwadracie 5x5 cm czyli ok. 7,5 cm. Stopniowo przechodzi on w skos wąski o szerokości ok. 2 cm. Paskiem ok 10-12 cm to okleisz.

Żeby nie przypisywać sobie cudzych sukcesów - projekt paczki jest mój, tak samo jak właśnie zrobione olejowanie, wykończenie materiałami tłumiącymi, matami bitumicznymi, ... Same paczki i fornirowanie robił Marcin czyli Loudspeakers Manufacturer.

Last edited by jaro4444; 17.07.2022, 18:50.

Skomentuj

Może ktoś chce takie granaty ?

Rozbiórka baterii kondensatorów w pracy.

Skomentuj

dawno nic nie robilem

boczki to ciekawostka - druk 3d z basser
                                    ksztalt ladny, ale to nadal ciekawostka niz praktyczna rzecz.
                                    druk sie rozwarstwia, nie nadaje sie do kleju aktywowanego termicznie, puste w srodku, wiec nawet zalecane wkrecanie wkretow to porazka :

Skomentuj

Ostatnio jestem na ukończeniu paczek do PIXIE oparte o przetworniki SB Acoustics SB12NRX25-4 i SB29RDAC. Niestety długo nie sprawdzałem ceny głośników i już żałuje że nie kupiłem ich wcześniej.
                                      Ceny skoczyły z 200 na 270 zł za szt. Zastanawiam, się czy da się włożyć w te prawie gotowe paczki coś tańszego,(tunel jeszcze można zakleić).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        boczki to ciekawostka - druk 3d z basser
                                        ksztalt ladny, ale to nadal ciekawostka niz praktyczna rzecz.
                                        druk sie rozwarstwia, nie nadaje sie do kleju aktywowanego termicznie, puste w srodku, wiec nawet zalecane wkrecanie wkretow to porazka :
                                        No to coś z drukarzem raczej, a nie metodą jako taką. Z jakiego to materiału było drukowane? Jeśli PLA to robota psu w dupę, bo to nie wytrzyma temperatury w samochodzie na słońcu i się rozpłynie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                                          Ostatnio jestem na ukończeniu paczek do PIXIE oparte o przetworniki SB Acoustics SB12NRX25-4 i SB29RDAC. Niestety długo nie sprawdzałem ceny głośników i już żałuje że nie kupiłem ich wcześniej.
                                          Ceny skoczyły z 200 na 270 zł za szt. Zastanawiam, się czy da się włożyć w te prawie gotowe paczki coś tańszego,(tunel jeszcze można zakleić).

To może lepiej zmienić projekt na inny?
                                          Np:
                                          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...audio-diy-spot

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ekt-by-pawel-s

https://stx.pl/projekt-electron-220-m-diy.html

Tańsze głośniki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X