Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postajeszcze trochę i będzie granie. Czyżby jutro? :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rosayo Zobacz postaDo przodujeszcze trochę i będzie granie. Czyżby jutro? :)
Głośniki to SB23NRXS45-8, SB15NBAC, SB29SDAC.
SB Arya zmieniam na Zephyr Le v2 podobają mi się wizualnie i granie jak najbardziej odpowiada.Last edited by Flip90; 09.05.2022, 15:59.
Skomentuj
-
Wyczyszczenie tych obudów szlifierką taśmową to pół godziny pracy.
Zrobienie nowych bud z MDF to koszt zgoła minimum 500 zł jesli mowimy o surowych formatkach dociętych na 45' z 18-20mm MDF.
Jeśli miałbym robić "na ostro" to dochodzi HDF żeby uniknąć efektu klawiszowania.
Nie wiem czy stracę więcej czasu niż przy robieniu nowych skrzynek.
Jedyny problem to dorobienie frontu z podfrezami na głośniki, zaobleniem R20 i lakierowaniem i wklejeniem go.
Ale być może jest tak jak piszesz choć moje ostatnie zapytania o formatki do obudów kończyły się odpowiedziami z cenami, na których widok włos się jeżył.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz postaWyczyszczenie tych obudów szlifierką taśmową to pół godziny pracy.
To się da zrobić, ale bez oklejania HDF-em się nie obędzie jeśli chcesz mieć ładne obudowy.
Wzmocnienia jakoś wkleisz, to nie problem.
Będziesz musiał zjechać ten wystający rant na froncie obudowy, aby front porządnie się przykleił.
Jak dobrze wyliczysz HDF to nie będzie z tym problemu i będziesz miał równiutko.
Trochę takie sztukowanie, ale da się.
A jakie głośniki planujesz tam zamontować?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaBędziesz musiał zjechać ten wystający rant na froncie obudowy, aby front porządnie się przykleił.
Osobiście tak bym zrobił, ponieważ połączenie czoła ze skrzynką na zamek byłoby najsolidniejsze, a zlicowanie krawędzi po klejeniu byłoby niezbędne w obu przypadkach (i ewentualne oklejanie HDF-em).
Jest jeden minus: takie podejście wymaga posiadania lub dostępu do frezarki (ręcznej lub dolnowrzecionowej).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pavyan Zobacz postaTo by trzeba zrobić dość starannie, aby uzyskać płaszczyznę do klejenia doczołowego, bez szczelin.
Szlifujesz wystający rant, starając się nie ruszyć materiału w środku.
Następnie kładziesz obudowę (frontem w dół) na równej powierzchni (np. na blacie) i doklejasz HDF (docięty z zapasem 1-2mm z każdej strony) na boki obudowy, tak aby HDF opierał się na blacie.
(przed klejeniem można taśmą malarską zabezpieczyć ten blat przed wyciekającym klejem)
Szlifujesz naddatek HDF-u (ja to robię frezem z łożyskiem).
Następnie oklejasz górę i dół tak samo jak boki (obudowa frontem w dół).
Ponownie szlifujesz naddatek.
Na sam koniec oklejasz tył.
Ponownie szlifujesz naddatek.
I masz od frontu idealnie równą powierzchnię do której można przykleić front.
Pozostaje kwestia docisku HDF-u podczas klejenia.
Ściski stolarskie załatwią sprawę.
Last edited by marian; 22.05.2022, 15:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
Takiej używam
Lamelownica spoko, piła siedzi sztywno, wydaje się lepiej wykonana niż erbauer z casto, luzy myślę że w normie. Wyje to jak otępiałe, wręcz zaskakuje pod wym względem.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
...a w gratisie zajechane kanty :)
To się da zrobić, ale bez oklejania HDF-em się nie obędzie jeśli chcesz mieć ładne obudowy.
Wzmocnienia jakoś wkleisz, to nie problem.
Będziesz musiał zjechać ten wystający rant na froncie obudowy, aby front porządnie się przykleił.
Jak dobrze wyliczysz HDF to nie będzie z tym problemu i będziesz miał równiutko.
Trochę takie sztukowanie, ale da się.
A jakie głośniki planujesz tam zamontować?
Może masz rację i HDF wyrówna obudowy, bo samych paczek nie spisałbym na straty, wbrew pozorom są solidne.
Co do frontu to już ten temat przerabiałem i 100 % racji, że bez zjechania go do równa się nie obejdzie ale to też nie będzie problematyczne. Krok po kroku i coś z tego powstanie.
Co do głośników - myślałem by ożenić SB17NRX2C35-8 z Peerless DA25BG-08-06.
SB nie znam, na pewno będzie wymagał dość niskiego podziału, natomiast Peerlessa słuchałem w jednej konfiguracji i zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Bardzo dobry blaszak w swojej kwocie.
To luźne dywagacje, robota nie na teraz, być może coś na jesień zacznę "rzeźbić" i na pewno wrzucę na forum.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
Zakupiłem tą lamelownicę na promocji, ukazało się że akurat wszystko parkside było -20%, więc wyszedłem obładowany ich klamotami.
Lamelownica spoko, piła siedzi sztywno, wydaje się lepiej wykonana niż erbauer z casto, luzy myślę że w normie. Wyje to jak otępiałe, wręcz zaskakuje pod wym względem.
Ale doszedłem do wniosku, że w sumie to nie jest mi to potrzebne - na jedne kolumny to chyba prościej będzie po prostu zapłacić za otwory lub zrobić to inaczej, a blat raczej na domino i tak pójdzie, także... Ale uzbroiłeś się ładnie w sprzęty
Ile akumulatorowych kupiłeś? Ponoć te na 20V są bardzo fajne.
Skomentuj
Skomentuj