Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Będzie pięknie

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
      Będzie pięknie
      prima aprilis już był

do czego ten tonsil ?
      Last edited by toopcool; 12.04.2020, 12:10.

Skomentuj

No do basu ;-)

Skomentuj

Satori mozesz spokojnie wywalic. Tonsil ma lepszy bas i srednie :P

Skomentuj

No wlasnie juz mi sugerowano, ze to satori bedzie degradowac potencjal tego GDNa.

Skomentuj

i wysokiego zmien na GDWT :p

Skomentuj

To zwrotnice do tego pewnie bedą jakieś lepsze z janbo
                A tak na poważnie to ciekawa oferta cenowa satori jest na loudspeakerze :glare: kusi

Skomentuj

Nie bedzie pulapek na GDN zeby wiecej mocy przyjal.

Skomentuj

Panowie mam do Was pytanie.
                    Jak przygotować fornir pod olejowanie np.: OSMO
                    Chodzi mi konkretne o przeszlifowanie jakim papierem przed olejem, jakim w trakcie po jednej warstwie.
                    Dzięki

https://allegro.pl/oferta/osmo-3065-...SABEgIGlPD_BwE

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                      Panowie mam do Was pytanie.
                      Jak przygotować fornir pod olejowanie np.: OSMO
                      Chodzi mi konkretne o przeszlifowanie jakim papierem przed olejem, jakim w trakcie po jednej warstwie.
                      Dzięki

https://allegro.pl/oferta/osmo-3065-...SABEgIGlPD_BwE
                      Teoria mówi, że powinno się robić to 80 na maszynie. Dotyczy to jednak litego drewna. Proponuję 100-120 na klocku ręcznie, wzdłuż słoja by nie było poprzecznych rys, szczególnie na ciemnym fornirze. Po pierwszej warstwie włoski ściąć 160.

P.S. Ten półmat wygląda całkiem jak głęboki mat. Półmatowy jest "jedwabisty połysk" 3032

Last edited by jaro4444; 14.04.2020, 16:55.

Skomentuj

Bardzo Ci dziękuję. Wezmę ten jedwabisty połysk.
                        A jeszcze pytanie. Ile warstw dajesz?

Skomentuj

Ja daję 4.
                          Pierwsza (nakładana grubo pędzlem, aby wsiąkło jak najwięcej, ale później nadmiar trzeba ściągnąć szmatką) po zgrubnym wyszlifowaniu 240-320, druga (nakładana mimośrodem) po szlifie 400-600.
                          Trzecią i czwartą nakładam mimośrodem, cienko i dokładnie, już bez szlifu między nimi.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Ja daję 4.
                            Pierwsza (nakładana grubo pędzlem, aby wsiąkło jak najwięcej, ale później nadmiar trzeba ściągnąć szmatką) po zgrubnym wyszlifowaniu 240-320, druga (nakładana mimośrodem) po szlifie 400-600.
                            Trzecią i czwartą nakładam mimośrodem, cienko i dokładnie, już bez szlifu między nimi.
                            Bardzo drobno Marian szlifujesz, co jednak ogranicza możliwość wciągania oleju przez drewno. Z drugiej strony unika się rys..

Po pierwszej, grubej warstwie przy Osmo nie należy czekać zbyt długo i w miarę szybko (np. ok 5 min) ściągać nadmiar oleju bo potem przyschnie i kijowo się go usuwa.
                            Ostatnio robiłem kolumny kładąc na dąb pierwszą warstwę oleju barwiącego (lekko wybielającego). Przy szlifowaniu papierem drobniejszym niż 120 na wszystkich twardzielowych miejscach i błyszczach fornir nie przyjmuje oleju. Dlatego ja osobiście preferuję nieco grubszy papier niż Marian. Przy litym palisandrze robiłem go 320, by nie było widać rys i dawałem rzadki jak woda olej typu impact - Maximus. To mniej więcej odpowiednik Osmo głęboko penetrującego do egzotyków.

Last edited by jaro4444; 14.04.2020, 17:53.

Skomentuj

Dzięki Wam jeszcze raz. Dam znać za parę dni. Kolumny to 8935a + 9950-20 jako monitorki.
                              Rozebrałem swoje TL'ki bo mnie żona z nimi wywaliła. Musze coś kompaktowego zrobić.

Skomentuj

8935a1 to bardzo udany głośnik. Masz wersję z mocno marszczoną membramą czy tą późniejszą, już gładką?

Skomentuj

Mam tę starą wersję to chyba ponad 5 lat temu kupiłem musiałbym gdzieś poszukać. Kiedyś było dużo konstrukcji na tym forum z tych głośników. Membrana wg mnie nie jest marszczona jest taka hmm skórzasta. :)

jaro4444 piękne masz te kolumny :) jakby wyjęte z wody
                                  Last edited by Eclipse; 14.04.2020, 18:14.

Skomentuj

Szkoda TL, nie wie co bym wybrał TL czy Ż...

Skomentuj

He He dobrze że nie czyta Niestety życie pisze różne scenariusze...

Skomentuj

Dziękuję
                                        Te palisandry grają już gdzieś we Wrocławiu. Teraz mam inną konstrukcję, choć też z udziałem Ushera

Skomentuj

Chłopaki mam prośbę. Zamknęli mi sklep stacjonarny z filcem.
                                          Możecie polecić coś z allegro jakiegoś sprzedawcę lub ze sklepu netowego?
                                          Moze być coś takiego?
                                          https://allegro.pl/oferta/mata-filco...-cm-7335655604
                                          Lub taka
                                          https://allegro.pl/oferta/mata-filco...100-8845753795

A może macie jeszcze coś innego?
                                          Dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X