Panowie mam do Was pytanie.
Jak przygotować fornir pod olejowanie np.: OSMO
Chodzi mi konkretne o przeszlifowanie jakim papierem przed olejem, jakim w trakcie po jednej warstwie.
Dzięki
Panowie mam do Was pytanie.
Jak przygotować fornir pod olejowanie np.: OSMO
Chodzi mi konkretne o przeszlifowanie jakim papierem przed olejem, jakim w trakcie po jednej warstwie.
Dzięki
Teoria mówi, że powinno się robić to 80 na maszynie. Dotyczy to jednak litego drewna. Proponuję 100-120 na klocku ręcznie, wzdłuż słoja by nie było poprzecznych rys, szczególnie na ciemnym fornirze. Po pierwszej warstwie włoski ściąć 160.
P.S. Ten półmat wygląda całkiem jak głęboki mat. Półmatowy jest "jedwabisty połysk" 3032
Ja daję 4.
Pierwsza (nakładana grubo pędzlem, aby wsiąkło jak najwięcej, ale później nadmiar trzeba ściągnąć szmatką) po zgrubnym wyszlifowaniu 240-320, druga (nakładana mimośrodem) po szlifie 400-600.
Trzecią i czwartą nakładam mimośrodem, cienko i dokładnie, już bez szlifu między nimi.
Ja daję 4.
Pierwsza (nakładana grubo pędzlem, aby wsiąkło jak najwięcej, ale później nadmiar trzeba ściągnąć szmatką) po zgrubnym wyszlifowaniu 240-320, druga (nakładana mimośrodem) po szlifie 400-600.
Trzecią i czwartą nakładam mimośrodem, cienko i dokładnie, już bez szlifu między nimi.
Bardzo drobno Marian szlifujesz, co jednak ogranicza możliwość wciągania oleju przez drewno. Z drugiej strony unika się rys..
Po pierwszej, grubej warstwie przy Osmo nie należy czekać zbyt długo i w miarę szybko (np. ok 5 min) ściągać nadmiar oleju bo potem przyschnie i kijowo się go usuwa.
Ostatnio robiłem kolumny kładąc na dąb pierwszą warstwę oleju barwiącego (lekko wybielającego). Przy szlifowaniu papierem drobniejszym niż 120 na wszystkich twardzielowych miejscach i błyszczach fornir nie przyjmuje oleju. Dlatego ja osobiście preferuję nieco grubszy papier niż Marian. Przy litym palisandrze robiłem go 320, by nie było widać rys i dawałem rzadki jak woda olej typu impact - Maximus. To mniej więcej odpowiednik Osmo głęboko penetrującego do egzotyków.
Dzięki Wam jeszcze raz. Dam znać za parę dni. Kolumny to 8935a + 9950-20 jako monitorki.
Rozebrałem swoje TL'ki bo mnie żona z nimi wywaliła. Musze coś kompaktowego zrobić.
Mam tę starą wersję to chyba ponad 5 lat temu kupiłem musiałbym gdzieś poszukać. Kiedyś było dużo konstrukcji na tym forum z tych głośników. Membrana wg mnie nie jest marszczona jest taka hmm skórzasta. :)
jaro4444 piękne masz te kolumny :) jakby wyjęte z wody
Skomentuj