Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    .... ale waga rośnie jak szalona.
    Coś wiem o tym

Zalewałem profile wewnątrz betonem durfil co nie tyle usztywniło całość ale ładnie dociążyło oraz zmniejszyło rezonans + wibracje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
      Dało by radę rzeźbić z Alu czy stali ?
      Tak jak pisze Chińczyk maszynka nie nadaje się do cięższych prac , niemniej jakieś drobne detale z alu cienkiej bałachy - fronty do obudów , szablony itp. rzeczy jeśli ma się wystarczająco dużo cierpliwości można nią robić :)
      Na sieci jest pełno info o tych maszynach.

Jak potrzebujesz do obróbki alu, to raczej trzeba robić coś od postaw , widziałem modyfikacje tych maszyn na sieci ale ograniczeniem jest tu pierwszej kolejności mechanika i jakieś większe inwestycje w to moim zdaniem są bez sensu.

Skomentuj

Wałki, jak mierzyłem jak się uginają to wcale nie trzeba specjalnie się siłować. To samo chciałem zrobić z szyną rextorh 25 i wyginał mi się blat co trzymał imadło, a czujnik praktycznie się nie ruszał. To tego sztywność elementów konstrukcyjnych i jest co jest.

@ gothye kawał szafy, ale już kolumny obleci.
        Ja sobie zbieram części na 3 maszynę w formie takiego płaskiego CNC do drewna, 50-70mm Z 800mm X 1500mm Y, z wrzecionem 500W, szyny i paski zębate.
        Tak aby całość była jak najniższa, by była opcja postawić do pionu i wjechać do szafy bo nie mam miejsca za bardzo. Taki ploter do drewna. Ale na razie muszę skończyć to.

Skomentuj

No już jedne kolumny ma za sobą :) teraz niech zarabia na stół teowy , pomimo tego że teraz są 2 płyty 18mm (sklejka + wirówka ) to w aluminium wchodzi jak w masło .

Masz racje wałki do CNC to nie porozumienie , podparte to też kaszana choć lepiej jak maja wisieć jak badyle ,jedyne do czego się wałki nadają to do drukarek 3D / laserów (tych tańszych)

Z swoją spędziłem ok 2 tygodni aby oś Z ustawić +/- 0.01mm (na tyle mi pozwala pomiar) odchyłu od płaszczyzny stołu na całej wysokości osi Z (220mm) .
          Także jak ktoś chce coś na CNC (w polu roboczym 800mm x 1300 mm x 220mm ) z forum z okolic Płocka pisać na PW ,za czteropak komuś mogę po frezować coś :)

Skomentuj

Jeszcze do zrobienia tył ale już gra.

Skomentuj

Jak wrażenia? Bo wg mnie jest to bardzo dobrze grająca konstrukcja. Zamieniłem na klona E450, ale ten wiele nie odstawał. Zwłaszcza, że końcówki wychodzą taniej. Także masz niepowtarzalny wzmak (z tego co wiem to w tej wersji jeszcze jeden użytkownik ma), za niedużą kasę, dobrze grający. Czego chcieć więcej. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wrażenia są pozytywne. Bardzo kulturalne granie. Nie mam do czego porównać. Słucha się przyjemnie. Muszę dłużej posłuchać.
                Końcówka powstała głównie z potrzeby po składania tego co zalega.
                Być może będzie na sprzedaż.
                Last edited by Adzik94; 05.03.2020, 09:16.

Skomentuj

Klei się

Skomentuj

Dzisiaj na tapecie, znów trochę klasy D NC252MP

Gra naprawdę ładnie, czy lepiej niż ICEPower, hm. Trudno stwierdzić, mogę jedynie napisać że ładnie wyróżniają się tutaj szczegóły, średnie i góra. Bas jest trochę głębszy niż w ICE(coś mi spadło w pokoju z półki, sam nie wiem jeszcze co). Wszem i wobec mogę napisać że klasa D jest warta zabawy i ma się dobrze.
                    Last edited by nik156; 05.03.2020, 21:49.
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

W takiej cenie jak w zbiorowym zamówieniu to bardzo kusząca płytka :)

Skomentuj

Mocowanie Daytona RS28A do WG148 Visatona.

Przymierzyłem wysokotonówkę do WG, wycentrowałem i wywierciłem otwory 5mm.
                        Pomiędzy WG a Daytona dałem cienką piankę.
                        Przykręciłem śrubami (dodatkowa nakrętka jest dlatego że śruba była za długa).
                        Docelowo nakrętki będą samokontrujące.

Last edited by marian; 08.03.2020, 19:33.

Skomentuj

Pokaż od przodu
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jest zdjęcie, ale uploader przekręcił o 90*.

Skomentuj

Wyglada wporzo panie marianie i dobrze, ze nie musisz dorabiac adaptera.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                dobrze, ze nie musisz dorabiac adaptera.
                                Też się cieszę

Skomentuj

Kontroluje kierunkowość i cofa przetwornik względem innych głośniczków. Przez to drugie możesz wyrównać ich fazę. Normalnie wysokotonowy jest do przodu względem średniaka, przez co trzeba kombinować ze zwrotnicą i pochylaniem frontu.
                                  A ta kierunkowość zawęża się, czyli upodabnia do średniaka blisko częstotliwości podziału, przez co możesz uzyskać stałą kierunkowość. Innymi słowy charakterystyka poza osią przypomina charakterystykę na osi głośnika. Do tego promieniowanie tweetera zawęża się, co zwiększa proporcję dźwięku bezpośredniego do pogłosów pomieszczenia. Dźwięk jest od tego bardziej suchy i lepiej się słucha takiego głośnika z większych odległości.

Skomentuj

Mimo, że WG cofa wysokotonówkę w tył to niestety także odsuwa ją od średniaka...więc niestety zysk z tego odsunięcia nie jest aż taki fajny jak mogłoby się wydawać. Poza tam najważniejszy benefit to zwiększenie efektywności w zakresie średnicy, dzięki temu głośnik po wyrównaniu charakterystyki dostaje mniej mocy, co można wykorzystać np przy niższych podziałach.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zawsze można po prostu podfrezować wysokotonówkę a nie podfrezowywać woofera :p . Też się cofnie wysokotonówka w ten sposób .

Skomentuj

Niewiele da taki brak podfrezu pod midwoofer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Niewiele da taki brak podfrezu pod midwoofer.
                                          ta wiem ale już różnica jest widoczna. Testowałem u siebie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X