Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja brałem ostatnio samoprzylepną https://allegro.pl/oferta/mata-filc-...ource=facebook

Skomentuj

Nie na temat...
      Dzięki :)

Skomentuj

Fajowe.
        Ze nie dostałem wcześniej

Skomentuj

Kupiłem też na testy wersję 3.3V.
          Kolega miał tylko obiekcje co to odległości wewnątrz napięcia sieciowego od wyjściowego. Trzeba by rozłupać jedno i sprawdzić.

Skomentuj

co to jest?

Skomentuj

Zasilacz AC/DC 5V mała przetwornica, nic innego jak zasilacz od telefonu zakiśnięty w plastiku. Przynajmniej jak wybuchnie to w zamknięciu xD
              Drogie to jest jak cholera, ja na alix kupiłem takie malutkie, bez obudowy. Działać działa, a co z tego wychodzi to mnie nie martwi, do standby wystarczy.
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                Drogie to jest jak cholera
                2$ to drogo?

Skomentuj

są też takie :))

https://www.tme.eu/pl/details/tmf101...wer/tmf-10105/

Skomentuj

Firmówki nie są tanie, chociaż są też takie ciekawe rozwiązania jak DC/DC małych mocy, czasem może się przydać.

https://www.tme.eu/pl/details/r-783....i-dc-dc/recom/

Skomentuj

Jak się nudzisz w koronaferie to daj Lusztiemu zwrotnice do zaprojektowania a masz gwaratowane zajęcie na dłuższy czas 😂
                      Izolacja też jest pewna 😷

Skomentuj

Dzisiaj ładna pogoda coś tam w ogródku podziałałem
                        Oczywiście w domowych warunkach robię na wkręty tak jak swoje podłogówki i sub. Szpachluje szpachlą samochodową.
                        Wiem, że to nie zgodne ze sztuką ale ułatwia
                        Przy okazji dzisiaj kleiłem na Soudal 62A a wcześniej na Patex. Jak dla mnie te oba kleje są identyczne. Dodam że oba bardzo dobre.

Mam pytanie. Czy na Soudal 62A można fornir przykleić? Bo zostało mi z pół butli. Wczesniej kleiłem na Patex taki jak budapren ale teraz chcę przyoszczędzić.
                        Bedzie trzymać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                          Mam pytanie. Czy na Soudal 62A można fornir przykleić?
                          Tak, ja ten klej właśnie używam do klejenia forniru.
                          Ale ty masz obudowy laminowane, więc musisz użyć innego kleju, kontaktowy albo poliuretanowy Soudal 66a.
                          Z tym że jak poliuretanowy przebije przez fornir, to będą plamy, ale jest lepszy niż kontakt. Najlepiej przed klejeniem tym klejem zrobić kilka prób, zobaczyć jak się zachowuje. On lekko pęcznieje i strasznie brudzi.

Na wykończeniu nie oszczędzaj, bo to się zawsze źle kończy i będziesz musiał patrzeć na "skopane" obudowy.
                          Last edited by marian; 18.04.2020, 19:32.

Skomentuj

Dzięki marian. Użyje klasyki czyli Pattex Universal. Robiłem suba i podłgówki i byłem zadowolony.
                            Nic nie przebijało przez fornir i trzymało jak skała.
                            Pouliretanu nie chce bo on źle nałożono wręcz rozpycha zamiast kleić.
                            Last edited by Eclipse; 18.04.2020, 19:42.

Skomentuj

Bocian swoje kolumny kleił na 66a.
                              Trzeba było nakładać super cienką warstwę i dać bardzo mocny docisk bo właśnie klej pęczniał.
                              Ale dobrze to wyszło, jego monitory można było zobaczyć na AVS w 2016r.

Last edited by marian; 18.04.2020, 20:28.

Skomentuj

nigdy forniru na poliuretan nie kładłem ale coś mi się wydaje, że bardzo wiele gatunków się do tego nie nada.. w sensie będzie przebijać i co potem z tym zrobić ..
                                tak samo jestem pod wrażeniem że na krawędziach mu to nigdzie nie powyłaziło - musiał olbrzymią ostrożność zachować:) ... ale z drugiej strony jak poliuretan złapie, to już nie ma opcji żeby coś się z tym stało,

ja klasycznie soudal 65A i wałek do tapet żeby był równiutko, osobno powierzchnia kolumn, osobno fornir, czekam aż jest suche w dotyku, żelazko i ogien :) ...

ale robię to maks 1 raz na rok więc ...
                                Last edited by bawolek; 18.04.2020, 20:37.

Skomentuj

Siema, jakiś specjalnych środków ostrożności chyba nie stosowałem, tak na wyczucie. Wyglądało to tak:

Skomentuj

wygląda ok, co do moich obaw o wycieki, to właśnie ciężko było mi sobie "wyobrazić" etap jak na zdjęciu https://diyaudio.pl/i/1344/329aa58a1...1587239851.jpg tylko w momencie gdy na pionowej ściance już jest fornir... nigdzie nie wyłaził Ci na róg ścianki na której już miałeś fornir ?
                                    i drugie pytanie fornir na fizelinie czy naturalny ?

muszę to kiedyś wypróbować :)

Skomentuj

Przy klejeniu czy to białym czy piankowym jak chcesz mieć dobry docisk to jak już musisz dawać tę białą piankę dociskową to dawaj jej jak najmniej; czyli jak masz praskę jak na foto wyżej to max 1mm warstwa; bez prasy nie dawaj jej w ogóle. Im więcej jej dajesz tym silniejszego docisku potrzebujesz i paradoksalnie słabszy jest docisk punktowy. Idealny scenariusz to proste scianki, klej, fornir, folia, płyta, cieżar-docisk.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                                        wygląda ok, co do moich obaw o wycieki, to właśnie ciężko było mi sobie "wyobrazić" etap jak na zdjęciu https://diyaudio.pl/i/1344/329aa...1587239851.jpg tylko w momencie gdy na pionowej ściance już jest fornir... nigdzie nie wyłaził Ci na róg ścianki na której już miałeś fornir ?
                                        Dlatego ja zawsze oklejam taśmą papierową :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Dlatego ja zawsze oklejam taśmą papierową :)
                                          oczywiście, też tak zawsze robię, - na żelazko też :) - tylko zauważyłem, że klej PUR i tak sobie pod taką taśmę potrafi się podsaczyć (tylko ja hdf przyklejałem)

sprawdzę fornir na PUR ;p przy jakiejś okazji

Skomentuj

Czaruję...
                                          X