Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    Jak go podpinam pod zestaw (JIG) to podpinam go przez jakiś kondensator,
    Nie, tylko nie przesadzaj z mocą..
    Czy mam zakres częstotliwościowy jakoś dobierać?
    Nie.
    Czy testować go na całym paśmie?
    Tak.
    Jakoś go się zabezpiecza aby nie padł na niskich częstotliwościach??
    1 watt mu nie zaszkodzi.

Skomentuj

ok, dziekowac za odpowiedz... w tygodniu cos pomierze mam nadzieje

Skomentuj

Całe pasmo, nie musisz zabezpieczać -- tylko nie przekraczaj 1 W mocy.

Skomentuj

Każdy mówi 1Watt 1Watt a tak naprawdę nikt nie wie jak go ustawić ;D

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            Nie trzeba z 1W do pomiarów, dla mnie to jest za głośno :)

Skomentuj

Dla mnie tez

Ja mam wzmacniacz 1w przy 4omach i 0,5w przy 8
              W zupełności wystarcza
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a co w tym trudnego ??

Skomentuj

Bo przy typowym odsluchu w domu nie przekracza sie 1w, no chyba ze ktos ma jakies wyjatkowo pradozerne muly.

Skomentuj

przy FR stały pomiar napięcia jest potrzebny chociażby do ustalenia SPL.
                    przy Harmonicznych zmiany napięcia pomiaru zmienia wynik na korzyść lub niekorzyść (poziom harm.)
                    w CSD też ale nie ma już reguły w ktòrą stronę

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      przy FR stały pomiar napięcia jest potrzebny chociażby do ustalenia SPL.
                      Jak sie ma skalibrowany system to tak. W domowych pomiarach nie ma to znaczenia.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      przy Harmonicznych zmiany napięcia pomiaru zmienia wynik na korzyść lub niekorzyść (poziom harm.)
                      Jasne, ale to wtedy jak mierzymy znieksztalcenia. Tutaj pomiar bedzie tylko czestotliwosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik
                        No jak ustawić 1W na zespole głośnikowym? Nie da się
                        A podpierając się pomiarami producenta ? jeśli twierdzi że dany głośnik ma 85db 1W/1m (na ch-ce widać np.1kHz...)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        skąd masz taki :) ? Ja też chce. Rozumiem że bierze pod uwagę to że głośnik ma np. 6,74R i dla takiej wartości automatycznie ustawia 1W czy jak to działa? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Dla mnie tez

W zupełności wystarcza
                          Tba 820 ?

Wystarczy multimetr i impedancja głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Bo przy typowym odsluchu w domu nie przekracza sie 1w, no chyba ze ktos ma jakies wyjatkowo pradozerne muly.
                            Kazdy tak wszedzie pisze, gdyby tak faktycznie bylo to po co wzmacniacze i koncowki mocy
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              Kazdy tak wszedzie pisze, gdyby tak faktycznie bylo to po co wzmacniacze i koncowki mocy
                              Żeby mieć zapas i mniejsze zniekształcenia przy niskich mocach.

Skomentuj

Ale i tak sluchaja głośnije, tylko to taki audiofilski trend na forach pisanie ze sluchaja z moca <1W :)

Skomentuj

Jak muzyka leci w tle, to pewnie w granicach tego 1W się trzyma... Ale jak nikogo nie ma, to ilość W szybko idzie w górę :)

Edit: z ciekawości, na szybko wpiąłem sobie multimetr ustawiony na AC równolegle pod jeden głośnik, dałem dość głośno - zmierzone napięcie sięgało 3V na kolumnach 4R. Czyli i tak niewielka moc.
                                  Chciałbym zobaczyć wykres, z jakichś sensownych pomiarów, jak wygląda faktyczna moc dostarczana do głośników podczas słuchania.
                                  Last edited by Holgin; 30.11.2014, 19:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                    Jak muzyka leci w tle, to pewnie w granicach tego 1W się trzyma... Ale jak nikogo nie ma, to ilość W szybko idzie w górę
                                    Dokładnie, jak kilka godzin slucham radia w domu to wiadomo ze leci cicho, ale gdy siadam typowo posluchac muzyki to w zaleznosci od muzyki, czasem 100W to mało

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                      Jak muzyka leci w tle, to pewnie w granicach tego 1W się trzyma... Ale jak nikogo nie ma, to ilość W szybko idzie w górę :)

Edit: z ciekawości, na szybko wpiąłem sobie multimetr ustawiony na AC równolegle pod jeden głośnik, dałem dość głośno - zmierzone napięcie sięgało 3V na kolumnach 4R. Czyli i tak niewielka moc.
                                      Chciałbym zobaczyć wykres, z jakichś sensownych pomiarów, jak wygląda faktyczna moc dostarczana do głośników podczas słuchania.
                                      Puść 1kh i w tedy zmierz napiecie, multimer nie zmierzy ci czestotliwosci tak zmiennej jak muzyka. I sprawdz czy twoj miernik obsłuży taka częstotliwość

Skomentuj

Oczywiście, jest to pomiar w najlepszym wypadku "poglądowy" :P Napięcie sobie latało, ale jakąś średnią sobie można z grubsza wybrać. Multimetr mierzy do ~400Hz, pamiętając, że ponad 90% mocy sygnału muzycznego zawiera się w tym zakresie, można sobie rząd mocy określić. Chyba.

Najchętniej to bym oscyloskop podłączył, ale go nie mam :)

Skomentuj

Oj Panowie .
                                          Puszczacie sinus 50Hz ustalacie poziom żeby nie przekroczyć 2.8V na zwykłym mierniku na wyjściu wzmacniacza .
                                          I mierzycie .
                                          Dla pomiaru SPL nie ma to znaczenia .
                                          Natomiast może mieć znacznie dla pomiaru impedancji i TS.
                                          Ma też znaczenie dla wysokotonówki bo ona wytrzymuje kilka W więc jak się ma mocniejszy wzmacniacz trzeba ustalić poziom przed pomiarem .
                                          Jak ma się 1W wzmacniacz też trzeba zagwarantować że nie będzie clipował w czasie pomiaru bo wtedy pomiar będzie zdupiony .
                                          I dla waszych uszu i rodziny/domowników uszu bo może wytrzymacie jeden/dwa piski pomiarowe ale jak będzie ich więcej to może być wojna
                                          Pomiary na zewnątrz zwykle wykonuje już znacznie większą mocą niż w domu żeby mieć większy stosunek sygnał/szum

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          średnia moc tak ale muzyka to impulsy i chwilowa amplituda może mieć w najgorszym wypadku nawet 20dB więcej niż średnia więc 1w wzmacniacz to zwykle za mało no chyba, że ktoś ma paczki ze 100dB SPL

Skomentuj

Czaruję...
                                          X