Zamieszczone przez Holgin
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
skąd masz taki :) ? Ja też chce. Rozumiem że bierze pod uwagę to że głośnik ma np. 6,74R i dla takiej wartości automatycznie ustawia 1W czy jak to działa? :)
http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67 tu masz opisLast edited by bawolek; 30.11.2014, 20:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaśrednia moc tak ale muzyka to impulsy i chwilowa amplituda może mieć w najgorszym wypadku nawet 20dB więcej niż średnia więc 1w wzmacniacz to zwykle za mało no chyba, że ktoś ma paczki ze 100dB SPL
Tak czy siak 1 W to duzo, ale i za malo zeby upalic dobry tweeter zasilany nawet pelnym pasmem. Mi to sie jak do tej pory nie udalo zadnym glosnikiem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWidocznie sluchamy muzyki na znacznie roznych poziomach glosnosci.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaBo niektorzy sluchaja muzyki a niektorzy samego wokalu, plumkania na gitarce.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDaft Pank u mnie kończy bestie którą tu pokazywałem (250W/8om)
I wcale nie jest za głośnio ale kolumny jakieś 83-4dB SPL mają
Średnia moc jest dużo mniejsza i amplituda zamyka się na oscyloskopie w 2 kratkach 10V ale chwilami przy mocniejszym basie wzmk clipuje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie napisalem nic o tym czego sluchamy, tylko jak glosno.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaTo albo słuchasz z mniej niż metra, albo masz jakieś wysoko skuteczne kolumny (nie mniej jak ~95dB), albo słuchasz bardzo cichutko. " Eine Kleine Nachtmusik " nie mógł bym tak słuchać....
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaAle roznej muzyki slucha sie na innych poziomach, jedna muzyka jest wymagajaca wzgledem roznych czesci pasma
Skomentuj
-
dokładnie jak wyżej 50hz i mierzymy napięcie.
1W to już jest relatywnie dosyć głośno.
wszystkie głośniki ”dobrze zawieszone" mierzymy pełnym pasmem.
żadna standardowa kopułka się nie spali przy stabilnym zasilaniu napięciami używanymi przy pomiarach dlatego ważne żeby wzm. do pomiarów nie bym "na styk".
Należy tylko uważam na głośniki bardzo słabo zawieszone jak np. wstęgi lub kopułki z szczątkowym zawieszeniem, jeśli nie chcecie zniszczyć głośnika już na etapie pomiarów. Spalić się nie spali ale po nieumiejętnym traktowaniu jego możliwości mocno spadną głównie w najwyższych oktawach. Niekiedy nawet nieumiejętne ich filtrowanie doprowadzi do takiego ich "rozklechotania" ze niewiele zostanie z ich "klasy".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak ma się 1W wzmacniacz też trzeba zagwarantować że nie będzie clipował w czasie pomiaru bo wtedy pomiar będzie zdupiony .
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ja tak nie robie bo fizycznie nie moge przekroczyć tej mocyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie mowiac juz o tym, jak slucham wieczorami. Jak ktos ma hangar na samolot i mieszka pod lasem to i kilowat bedzie malo.
Ale jak chcę trochę głośniej to już niestety moc rośnie .
Warto pamiętać że 2x głośniej to 10x więcej mocy
PS
PM nie jesteś czasem wegetarianinem ?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaKażdy z was kto robi pomiary włącza sinus 50hz i sprawdza miernikiem ?
Kiedyś sprawdziłem i teraz tylko se ustawiam suwaki znaczy się gałami kręcę i ustawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPS
PM nie jesteś czasem wegetarianinem ?
Skomentuj
Skomentuj