Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    Oczywiście, jest to pomiar w najlepszym wypadku "poglądowy" :P Napięcie sobie latało, ale jakąś średnią sobie można z grubsza wybrać. Multimetr mierzy do ~400Hz, pamiętając, że ponad 90% mocy sygnału muzycznego zawiera się w tym zakresie, można sobie rząd mocy określić. Chyba.

Najchętniej to bym oscyloskop podłączył, ale go nie mam
    Do tego musisz mieć możliwość pomiaru RMS. Ale tak jak Raven napisał, w przypadku ustawienia do pomiarów dajesz sinus i zwykły multimetr wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta

skąd masz taki :) ? Ja też chce. Rozumiem że bierze pod uwagę to że głośnik ma np. 6,74R i dla takiej wartości automatycznie ustawia 1W czy jak to działa? :)
      zapewne Unijig easy Irka .... też mam taki ;p

http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67 tu masz opis
      Last edited by bawolek; 30.11.2014, 20:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        średnia moc tak ale muzyka to impulsy i chwilowa amplituda może mieć w najgorszym wypadku nawet 20dB więcej niż średnia więc 1w wzmacniacz to zwykle za mało no chyba, że ktoś ma paczki ze 100dB SPL
        Widocznie sluchamy muzyki na znacznie roznych poziomach glosnosci. Ja twierdze, ze moc zblizona do 1W to bardzo duzo jak na domowe sluchanie, bez narazania wspollokatorow na halas. Mowisz o dynamice utwory, nie wiem czego sluchasz, ale takiej muzyki to juz jest tylko garstka. Pomijac naprawde dobre nagrania duzej orkiestry.
        Tak czy siak 1 W to duzo, ale i za malo zeby upalic dobry tweeter zasilany nawet pelnym pasmem. Mi to sie jak do tej pory nie udalo zadnym glosnikiem.

Skomentuj

Daft Pank u mnie kończy bestie którą tu pokazywałem (250W/8om)
          I wcale nie jest za głośnio ale kolumny jakieś 83-4dB SPL mają
          Średnia moc jest dużo mniejsza i amplituda zamyka się na oscyloskopie w 2 kratkach 10V ale chwilami przy mocniejszym basie wzmk clipuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Widocznie sluchamy muzyki na znacznie roznych poziomach glosnosci.
            Bo niektorzy sluchaja muzyki a niektorzy samego wokalu, plumkania na gitarce.
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              Bo niektorzy sluchaja muzyki a niektorzy samego wokalu, plumkania na gitarce.
              Nie napisalem nic o tym czego sluchamy, tylko jak glosno.

Daft Pank u mnie kończy bestie którą tu pokazywałem (250W/8om)
              I wcale nie jest za głośnio ale kolumny jakieś 83-4dB SPL mają
              Średnia moc jest dużo mniejsza i amplituda zamyka się na oscyloskopie w 2 kratkach 10V ale chwilami przy mocniejszym basie wzmk clipuje
              Czyli tak jak wspominalem, zalezy z jaka glosnoscia sie slucha. Ja mam 16m2 i sluchajac muzyki "do kotleta" nie przegraczam mocy 1w. Nie mowiac juz o tym, jak slucham wieczorami. Jak ktos ma hangar na samolot i mieszka pod lasem to i kilowat bedzie malo.

Skomentuj

To albo słuchasz z mniej niż metra, albo masz jakieś wysoko skuteczne kolumny (nie mniej jak ~95dB), albo słuchasz bardzo cichutko. " Eine Kleine Nachtmusik " nie mógł bym tak słuchać....

Skomentuj

Nie napisalem nic o tym czego sluchamy, tylko jak glosno.
                  Ale roznej muzyki slucha sie na innych poziomach, jedna muzyka jest wymagajaca wzgledem roznych czesci pasma
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    To albo słuchasz z mniej niż metra, albo masz jakieś wysoko skuteczne kolumny (nie mniej jak ~95dB), albo słuchasz bardzo cichutko. " Eine Kleine Nachtmusik " nie mógł bym tak słuchać....
                    Tak, slucham z 2cm i styka mi ten jeden wat mocy. Powaga.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                    Ale roznej muzyki slucha sie na innych poziomach, jedna muzyka jest wymagajaca wzgledem roznych czesci pasma
                    Nie zaprzeczam, ale powtarzam, nie zawsze jest taka mozliwosc. Druga sprawa to taka, ze wole posluchac cieszej niz wcale, bez wzgledu na rodzaj muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios
                      A ja proponuję ustawić te 2,83v i zobczyć jaki to poziom głośności
                      Wystarczająco dużo żeby w nocy pomiar zrobić i muzyczki posłuchać. A jeżeli ktoś robił inaczej pomiary to się pewnie zdziwi.

Skomentuj

dokładnie jak wyżej 50hz i mierzymy napięcie.
                        1W to już jest relatywnie dosyć głośno.
                        wszystkie głośniki ”dobrze zawieszone" mierzymy pełnym pasmem.
                        żadna standardowa kopułka się nie spali przy stabilnym zasilaniu napięciami używanymi przy pomiarach dlatego ważne żeby wzm. do pomiarów nie bym "na styk".
                        Należy tylko uważam na głośniki bardzo słabo zawieszone jak np. wstęgi lub kopułki z szczątkowym zawieszeniem, jeśli nie chcecie zniszczyć głośnika już na etapie pomiarów. Spalić się nie spali ale po nieumiejętnym traktowaniu jego możliwości mocno spadną głównie w najwyższych oktawach. Niekiedy nawet nieumiejętne ich filtrowanie doprowadzi do takiego ich "rozklechotania" ze niewiele zostanie z ich "klasy".

Skomentuj

No i nikt nie napisał jak to zrobić
                          Dobra umkneła mi jedna strona :)

Każdy z was kto robi pomiary włącza sinus 50hz i sprawdza miernikiem :) ?
                          Last edited by Rfck; 01.12.2014, 03:47.

Skomentuj

Ja tak robię.

Skomentuj

Jak ma się 1W wzmacniacz też trzeba zagwarantować że nie będzie clipował w czasie pomiaru bo wtedy pomiar będzie zdupiony .
                              Wzmacniacz ma wskaźnik CLIP :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja tak nie robie bo fizycznie nie moge przekroczyć tej mocy
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja zazwyczaj robie pomiar tak, zeby miec SNR na poziomie 40dB, czyli 70dB z kolumny w zupelnosci styka :) Ile to bedzie, 0.05V, mniej?

Skomentuj

Nie mowiac juz o tym, jak slucham wieczorami. Jak ktos ma hangar na samolot i mieszka pod lasem to i kilowat bedzie malo.
                                  Jak słucham "do kotleta" to też więcej niż 3W nie używam
                                  Ale jak chcę trochę głośniej to już niestety moc rośnie .
                                  Warto pamiętać że 2x głośniej to 10x więcej mocy

PS
                                  PM nie jesteś czasem wegetarianinem ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                  Każdy z was kto robi pomiary włącza sinus 50hz i sprawdza miernikiem ?
                                  Ja nie sprawdzam .
                                  Kiedyś sprawdziłem i teraz tylko se ustawiam suwaki znaczy się gałami kręcę i ustawiam

Skomentuj

PS
                                    PM nie jesteś czasem wegetarianinem ?
                                    Tak po prawdzie nie jestem wegetarianinem. Po prostu nie jem miesa, ale moja dieta jest daleka od wzorow wegetarianskich ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                                      nie ma to jak świerzy schabowy z kapustą :)

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
                                        offtopic!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                                          X