Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
    ktoś już coś takiego popełnił?
    Magico obejrzyj w ostatnim av jest relacja z fabryki

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      2 W6-1139SIF
      juz wiem kto mi je z allegro sprzatnal :p

Skomentuj

Yyy, jak lepiej zrobić maskownicę. Tzn. czy maskownica ma przylegać do kolumny całą powierzchnią, czy może lepiej na kilku dystansach, które będą przylegać, a pozostała część, będzie w odległości grubości dystansów?

Według mnie opcja pierwsza będzie lepiej wyglądać.

Skomentuj

Jak będzie wyglądać to już Twoja sprawa i gusta, ale gdy maskownica będzie przylegać do obudowy to głośniki nie będą się brudzić.
          Np. Ushery strasznie przyciągają kurz.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Raven opowiadaj co tam ciekawego wsadziles na dac'a?
            Ad1955, leżał w szufladzie i brakowało motywacji ... aż się znalazła
            Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
            Dług siedziałeś nad PCB do XMOSa oraz kodem do niego?
            Nic :) to gotowe rozwiązanie waveio czy jakoś tak .

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
            Mogę się mylić, ale czy jakiś FPGA znajduje się na pcb daca ?
            CPLD .

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            DACIO? :P
            Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
            Convertero :P
            Rozumiem że nie będziecie sobie rościć żadnych praw do tych nazw :P

Wstępne przymiarki .
            1 rzędy i zgrywa się bez offsetu :)

Krążące o hm130z0 opinie nie są ani trochę przesadzone .
            Świetny średniak .
            Tak samo dobrze mi się słucha tego zestawienia jak mojego 12mu .
            Last edited by tomekk_; 24.01.2015, 19:32.

Skomentuj

Co tam się dzieje na 7 khz ?
              Pokazujesz pomiary połączone w tym arkuszu o którym miałeś pisać tutorial ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                Co tam się dzieje na 7 khz ?
                Pokazujesz pomiary połączone w tym arkuszu o którym miałeś pisać tutorial ?
                No pisze :P
                Właśnie na podstawie tych pomiarów :)

Nic . Dziura :P
                dyfrakcja nakłada się akurat na dziurę audaxa i jest rów

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  juz wiem kto mi je z allegro sprzatnal
                  Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :razz:
                  Fakt kupiłem je taniej. AT podniosło trochę swoją cene, ale rozważam kupno jeszcze jednej parki :)

Chciałem dać łącznie 4szt. do auta, ale 2xTL i 11mm xmax robi robotę :)

Blackmill Feat. Veela - Let It Be 3/4 mocy i ja nie wiem co się dzieje, a "micha" mi się sama uśmiecha :]

Jak widać ja na nich robię takie podstawy basowe/standy pod monitory (wym. zew. 20x33x70cm)
                  Takie modułowe 3Way do domu... ale jak się zepnę to zrobię typowego suba TL do auta (do projektów)
                  plusy to że fajnie grają, a są małe (choć TL już nie jest mała) i łatwo je napędzić...
                  Last edited by ir0nhide; 24.01.2015, 21:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    dyfrakcja nakłada się akurat na dziurę audaxa i jest rów
                    Jak dla Ciebie to chyba ANTYDZWON :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Jak dla Ciebie to chyba ANTYDZWON :)
                      Antydzwon
                      Padłem

A teraz mam pytanie. Chce zrobic obudowy takie jak tutaj:
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/22...um-s-Margarett

Z czarnym frontem z przodu. I teraz pytanie, jak to technicznie rozwiązać i w jakiej kolejności kleić i co nakladac zeby nic nie popsuć? Najpierw fornir a potem doklejamy przód? Klej sie nie rozleje na fornir i nie wsiaknie w niego? Moze szlif pomoże? I jak zrobic zeby było idealnie równo? Po ostatniej robocie Pt. Stół gdzie sobie narobiłem masę roboty przez nieprzemyślane budowy teraz mysle zawczasu....

I jako opcja nr2 takie Marianowe :)
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/21...er-Audio-Heban
                      Last edited by kapelli; 24.01.2015, 22:57.

Skomentuj

Szpachlowanko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                          Szpachlowanko
                          A wystarczyło okleić HDF-em :)
                          Mniej roboty by było.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Mniej roboty by było.
                            I zero klaiwszowania pod fornirem...

Skomentuj

A ile kleju by poszlo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Mniej roboty by było.
                                Najpierw musiałbym znaleźć kogoś, kto by mi pociął idealnie ten HDF. Właśnie z tego względu muszę tyle szpachlować... turek w Bauhausie nie dociął płyt co do milimetra i jeszcze kąty mu pouciekały...
                                Nie będzie klawiszowania Już nie jedne kolumny robiłem ta metodą i nic się nigdy nie działo. Ostatnio oglądałem kolumnę "testową", którą też tak robiłem i która poniewiera się w garażu przerzucana z kąta w kąt i po ponad 1,5 roku nie ma śladów na fornirze
                                Poza tym te budy stoją już ponad rok, więc więcej już nie zapracują. No i trzeba mieć jeszcze dobry gips i wiedzieć jak się nim posługiwać

Skomentuj

Ja docinam HDF większy, przyklejam i równam frezem z łożyskiem dolnym, wszystko wychodzi równiutko :)

Skomentuj

Tak szpachlowana obudowa moze byc oklejona tylko klejem kontaktowym, bo wikol nie lubi szpachli. Kontakty to sa miekkie kleje, ktore z czasem jeszcze bardziej uwidocznia klawiszowanie. Cierpliwosci, bedzie widac. Generalnie kleje kontaktowe stosuje sie tylko do plaskich powierzchni ( jak blaty ) a nie oklejania kolumn. Jeszcze zrobiles frezy przed fornirowaniem... Chyba lubisz nawalic sobie roboty :P
                                    Podzielam slowa Cashpirovskiego. Okleic hdf, nawet pociety nozem do tapet. Potem frezareczka i cacy. Do tego mamy solidniejsza obudowe, niz bez hdf.

Skomentuj

Dokładnie.
                                      A jak nie masz frezarki to docinasz o parę mm więcej tego HDF-u (2mm z każdej strony wystarczy), przyklejasz, a potem nadmiar zdzierasz pilnikiem do drewna (im mniej dasz naddatku tym szybciej pójdzie)... potem wszystko szlifujesz papierem i jest cacy.

Skomentuj

Mimo wszystko wolę szpachlowanie :P Dla mnie po prostu wygodniej, łatwiej i szybciej.
                                        PM>poprzednie kolumny były klejone na klej kontaktowy (tzn fornir). Poza tym są też odpowiednie grunty (nie mówię o badziewiach typu Uni Grunt), które kompletnie neutralizują podłoże, więc sprawa też byłaby do przeskoczenia.
                                        W tych kolumnach na przód pójdzie welur, a na resztę... naturalna folia samoprzylepna, więc bez paniki Gdybym miał dostęp do jakiegoś pomieszczenia, gdzie mógłbym sobie swobodnie popracować nad kolumnami to pewnie bym je zrobił waszą metodą i ofornirował. Jednak wystarczy mi to, że frezowałem fronty w pokoju... Było to kilka miesięcy temu, a mimo to nadal czasem znajdzie się jakaś cząstka MDFu. Klej kontaktowy też wietrzyłem ponad tydzień.
                                        Tak więc proszę nie wyzywać mnie od tandeciarzy, nie mam aktualnie warunków i za bardzo czasu do klejenia forniru. I bez obaw, nie wrzucę ich w gotowe konstrukcje - nie będę zaniżał poziomu :P

Skomentuj

To był żart - sztuczna okleina samoprzylepna

Skomentuj

Czaruję...
                                          X