Dystans :thumbup:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Marian widzę że się na prawdziwy sprzęt przerzuciłeś w końcu.
Trochę nie rozumiem co masz poprawić nic nie poprawiając?
Ciekawe czy robiąc zwrotnicę od nowa dałoby się zrobić coś z tymi altusami tak żeby dało się ich posłuchać :).
W sumie to nie widziałem nigdy pomiarów altusów :) nie mówię o pomiarach z gazetek z lat 90.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz postaDzięki za poprzednie rady. W miarę poskutkowały :). Pozostała jeszcze jedna kwestia. Jako cokół użyję MDFu lub płyty z czarnego kamienia ~15-25mm (zależnie od $$ i dostępności). Chciałem mocować cokół do dna kolumny poprzez śruby, zakręcane od środka. Myślę, że to powinno zagrać.
Druga sprawa to czy lepiej dać dystans między kolumną a cokołem, czy stawiać kolumnę bezpośrednio na cokole. Na rys. są dwie wersje. Jedna bez dystansu, druga z dystansem o grubości 5mm mniejszym od dna (doklejony MDF).
Jak już dystans to dałbym 10mm minimum z przezroczystej pleksy/poliwęglanu/szkła jak najbardziej w środku by nie było tego widać (jak lubisz bajery to i delikatne LEDy mógłbyś tam wsadzić) :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaCiekawe czy robiąc zwrotnicę od nowa dałoby się zrobić coś z tymi altusami tak żeby dało się ich posłuchać :).
W sumie to nie widziałem nigdy pomiarów altusów :) nie mówię o pomiarach z gazetek z lat 90.
http://allegro.pl/altus-140-diy-zmod...988170570.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaBez różnicy, nie zauważysz tego ;-)
Jak już dystans to dałbym 10mm minimum z przezroczystej pleksy/poliwęglanu/szkła jak najbardziej w środku by nie było tego widać (jak lubisz bajery to i delikatne LEDy mógłbyś tam wsadzić) :). Gdyby jeszcze zmieniało kolory w rytm, to ŁOOOO :biggrin:.
Teraz mi się wkręciło coś na zasadzie lewitującej kolumny. Wykorzystać neodymy, do tego zaprojektować stabilizację (może być trudne), i kolumna wisi w powietrzu. Tylko ciekawe jakby to wpłynęło na granie:???:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
Teraz mi się wkręciło coś na zasadzie lewitującej kolumny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postadacuje se
Dług siedziałeś nad PCB do XMOSa oraz kodem do niego?
Mogę się mylić, ale czy jakiś FPGA znajduje się na pcb daca?
Skomentuj
-
Koledzy zastanawialiście się kiedyś nad frontem kolumn z blachy alu? (monitory) ktoś już coś takiego popełnił?
Mam taki koncept, grubość 12-15mm, przykręcane od wewnątrz, głośnik też może być mocowany od wewnątrz, np tak jak w nowych sonus faber extrema
Blacha szczotkowana i anodowana na czarno.
Skomentuj
Skomentuj