Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dystans :thumbup:

Skomentuj

Marian widzę że się na prawdziwy sprzęt przerzuciłeś w końcu.
      Trochę nie rozumiem co masz poprawić nic nie poprawiając ?
      Ciekawe czy robiąc zwrotnicę od nowa dałoby się zrobić coś z tymi altusami tak żeby dało się ich posłuchać :).
      W sumie to nie widziałem nigdy pomiarów altusów :) nie mówię o pomiarach z gazetek z lat 90.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
        Dzięki za poprzednie rady. W miarę poskutkowały :). Pozostała jeszcze jedna kwestia. Jako cokół użyję MDFu lub płyty z czarnego kamienia ~15-25mm (zależnie od $$ i dostępności). Chciałem mocować cokół do dna kolumny poprzez śruby, zakręcane od środka. Myślę, że to powinno zagrać.
        Druga sprawa to czy lepiej dać dystans między kolumną a cokołem, czy stawiać kolumnę bezpośrednio na cokole. Na rys. są dwie wersje. Jedna bez dystansu, druga z dystansem o grubości 5mm mniejszym od dna (doklejony MDF).

Bez różnicy, nie zauważysz tego ;-)

Jak już dystans to dałbym 10mm minimum z przezroczystej pleksy/poliwęglanu/szkła jak najbardziej w środku by nie było tego widać (jak lubisz bajery to i delikatne LEDy mógłbyś tam wsadzić) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
          Ciekawe czy robiąc zwrotnicę od nowa dałoby się zrobić coś z tymi altusami tak żeby dało się ich posłuchać :).
          W sumie to nie widziałem nigdy pomiarów altusów :) nie mówię o pomiarach z gazetek z lat 90.
          można, można i to bez pomiarów pewnie
          http://allegro.pl/altus-140-diy-zmod...988170570.html

Skomentuj

ja pierdziu, to mój wujek jak kupił z niskim wymienionym na Dibeisi jest zachwycony basem ale tam chociaż zwrotnica jest oryginalna i dał za komplet 140tek w ładnym stanie 180zł, a tu 700zł

Skomentuj

700 bo to teraz altus hiend, tylko zapomniał napisać

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                Bez różnicy, nie zauważysz tego ;-)

Jak już dystans to dałbym 10mm minimum z przezroczystej pleksy/poliwęglanu/szkła jak najbardziej w środku by nie było tego widać (jak lubisz bajery to i delikatne LEDy mógłbyś tam wsadzić) :)
                Dzięki :). Prawdopodobnie nie dam nic. W razie gdybym chciał po czasie coś dodać, to tak naprawdę wystarczy że wymienię śruby na dłuższe i dołożę między dystans. LEDy raczej nie, chociaż dla niektórych to by dopiero byłoby bajeranckie . Gdyby jeszcze zmieniało kolory w rytm, to ŁOOOO :biggrin:.

Teraz mi się wkręciło coś na zasadzie lewitującej kolumny. Wykorzystać neodymy, do tego zaprojektować stabilizację (może być trudne), i kolumna wisi w powietrzu. Tylko ciekawe jakby to wpłynęło na granie:???:

Skomentuj

Izolacja wibracji 100%

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta

Teraz mi się wkręciło coś na zasadzie lewitującej kolumny.
                    Na razie są tylko na bluetooth :) http://www.omone.com/#h8GGtx:85l

Skomentuj

dacuje se

Skomentuj

właśnie, jak tam temat Twojego autorskiego DACa? :) w sumie to widać, że ma się dobrze :P
                        w temacie o DACach było głośno po czym nagle cisza

Skomentuj

Raven opowiadaj co tam ciekawego wsadziles na dac'a?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to chyba ten sam co w tym wątku :flapper:

http://diyaudio.pl/showthread.php/15...l=1#post286293

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              dacuje se

Co tam za kostki AD?
                              Dług siedziałeś nad PCB do XMOSa oraz kodem do niego?
                              Mogę się mylić, ale czy jakiś FPGA znajduje się na pcb daca ?

Skomentuj

Ta czerwona płytka jest mi znana i to bardzo dobrze
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

2 W6-1139SIF w 2 tunelach po 2m normalnie wywracają pokój do góry nogami
                                  To musiałem obczaić i w samochodzie

A w aucie jak w aucie; mocno rozkręcone dają rytmiczną zadymę z małym łechtaniem od pięt po czubek głowy

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    dacuje se

DACIO? :P
                                    Idac schematem nazw ;-)

Skomentuj

Convertero :P

Skomentuj

Koledzy zastanawialiście się kiedyś nad frontem kolumn z blachy alu? (monitory) ktoś już coś takiego popełnił?
                                        Mam taki koncept, grubość 12-15mm, przykręcane od wewnątrz, głośnik też może być mocowany od wewnątrz, np tak jak w nowych sonus faber extrema
                                        Blacha szczotkowana i anodowana na czarno.

Skomentuj

Musiał byś ją bardzo dobrze wytłumić grubą warstwą mat bitumicznych, bo blacha nie ma właściwości stratnych, i dobrze przenosi i emituje drgania, które będą słyszalne.
                                          Last edited by KAPRINT; 24.01.2015, 02:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X