Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mozesz mi to pozyczyc - nie mam na czym sluchac :p

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
      To nie Mite, to coś na kształt WLM Stella Monitor :)
      Łoż ale palnąłem masz rację miałem na myśli WLMy

Skomentuj

Koncze bo klient sie niecierpliwi

Dac i wzmacniacz do nich tez juz sie kończy

Potem wrzuce fotki
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam mały problem :huh:.
          Kolumna na samych kolcach będzie się dosyć gibała. Od środka ciężkości do osi obrotu jest ~10cm (oś w linii kolców). Przy sile ~3-4kg przyłożonej na samej górze, kolumna już się zacznie gibać.
          Stąd też potrzeba cokołu. Jakoś nie mam zbytnio pomysłu na coś lepszego niż na screenach. Brakuję mi natchnienia.
          Sypnijcie proszę jakimiś pomysłami :)

Skomentuj

Szersza podstawa z blachy, czy tam kawałka kamienia. można wrzucić na dno piach.

Skomentuj

Z tym piachem dobry pomysł. Muszę to przeliczyć.

Z samą podstawą to szersza jak najbardziej. Wersja z szerszymi już jest zrobiona.

Bardziej mnie martwi połączenie zaokrąglenia z cokołem. Samo przejście kolumny w cokół, w miejscu zaokrąglenia.

Właśnie mnie naszła kolejna koncepcja. Zaraz raz dwa namaluję :)
              Last edited by swiety1337; 20.01.2015, 22:19.

Skomentuj

"Opuść" to zaokrąglenie żeby robiło za osłonę podstawy, taki jakby wysunięty parpecik tylko pionowo
                Efekt zostanie.

Skomentuj

Dopieszczanie Tonsili:

Robiłem dopiero godzinę... już mam dość :bored:

Skomentuj

I co planujesz w nich modyfikować ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                      "Opuść" to zaokrąglenie żeby robiło za osłonę podstawy, taki jakby wysunięty parpecik tylko pionowo
                      Efekt zostanie.
                      Właśnie takie rozwiązanie mi się nie podoba :flapper:

To jest chyba to czego szukałem. Długo to nie trwało. Pośrednio czy bezpośrednio ale chyba mnie natchnąłeś. Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                        I co planujesz w nich modyfikować ?
                        No właśnie nie mam nic modyfikować, ma być wszystko oryginalne (zalecenie klienta), tylko dopieścić wizualnie oraz technicznie w razie potrzeby.
                        Pierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem :rolleyes:
                        Wykręciłem głośniki, odlutowałem i zabrałem się za wyciąganie pokręteł, no i na tym etapie się zatrzymałem ponieważ z jednym męczyłem się 15min aby go wyciągnąć (na spokojnie)... w końcu nie wytrzymałem i w ruch poszedł młotek.
                        Jedno pokrętło wyciągnąłem, wyczyściłem i poprawiłem luty... na więcej dziś już nie mam nerwów.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Pierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem
                          - kultowe Altusy muszą pięknie grac - nie ma opcji :)

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Pierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem
                            Zimno jest na dworze, a przy otwartych oknach i rozkręcone na maks grają niesamowicie

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                              Sypnijcie proszę jakimiś pomysłami
                              praktyczna rada - cokol powinien wystawac ponad zarys kolumny!
                              unikniesz obijania naroznikow podczas np przysuwania do sciany

Skomentuj

Panowie, wyciągnąłem pokrętła:

Pokrętło od wysokotonówki:

Dwa rezystory 8,2ohm, polutowane odpowiednio.

A tutaj pokrętło od średniotonówki:

Nie dość że polutowane źle, to jeszcze jest jeden rezystor.

Czy w sekcji średniotonowej powinny być rezystory tej samej wartości co w wysokotonówce (8,2ohm)?
                                Ktoś coś wie na ten temat?

Głośniki były regenerowane, wymienione zostało górne zawieszenie.
                                Poprzednik nawet się nie przejął starym zawieszeniem które mu wpadło do obudowy, oraz poucinanymi kawałkami kabla, wszystko zostawił... co za ludzie :rolleyes:

Skomentuj

Marian, zapisz sie do grupy zamnietej Tonsil na fejsie. Co tam sie dzieje to glowa mala. Mnie wywalili :(

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/14607/3z8fbm9w...1371229985.jpg

Tu masz schemat zwrotki do altusów.

Nigdy się temu nie przyglądałem z bliska więc trzeba stwierdzić, że jest Hi-Endowo ! Zwrotki pierwszego rzędu
                                    Last edited by waloos; 21.01.2015, 14:19.

Skomentuj

wpisz w google zwrotnica altus 100;140 (2x8,2 ohma na wysokich i to samo na średnich)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        https://diyaudio.pl/i/14607/3z8...1371229985.jpg
                                        Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                                        (2x8,2 ohma na wysokich i to samo na średnich)
                                        I tak zrobię.

Skomentuj

Dzięki za poprzednie rady. W miarę poskutkowały :). Pozostała jeszcze jedna kwestia. Jako cokół użyję MDFu lub płyty z czarnego kamienia ~15-25mm (zależnie od $$ i dostępności). Chciałem mocować cokół do dna kolumny poprzez śruby, zakręcane od środka. Myślę, że to powinno zagrać.
                                          Druga sprawa to czy lepiej dać dystans między kolumną a cokołem, czy stawiać kolumnę bezpośrednio na cokole. Na rys. są dwie wersje. Jedna bez dystansu, druga z dystansem o grubości 5mm mniejszym od dna (doklejony MDF).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X